Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
« Mimo téma i automobilku, omlouvám se...
Omlouvám se, ale potřebuju rychle názor chytrých lidí, hlavně Magica:-) Jde o Clio 1.2 8V. Od doby co jsem projel dost hustý déšť (někteří i zastavovali), auto moc nestartuje. Resp. chytne, ale když pustím klíček, tak chcípne. Není to pravidlem, ale stává se to. Dost často pomůže přidat plyn. Po pár takovýchto pokusech o start, pokud nevyjdou, je lepší chvíli počkat. Takhle se mi dusila 105, ale ta měla karburátor? Když už motor běží, je vše OK, táhne bez cukání, prostě všechno jak má být. Prosím o radu co s tím, samozřejmě všechny. Děkuji. -
« GTV
To Magic : Velmi pekne Ti dakujem za zhrnutie o tomto kusku... A diky za aj za odkaz.... Potom to preluskam...
Videl som tu nejaku "brutalitku", ale ani toho pana to neviem co to bolo... Vyzeralo to na nejaku kusovku, zakazku alebo co ja viem co... Neviem to opisat... Skusim odfotit, alebo sa rovno opytat toho majitela... Videl som to len raz.... Skoda... Vyzeralo to "o dost inaksie" Niekedy mi bol LOTUS, CATHERHAM, MODENA ci GALLARDO vzacnymi, ale teraz mi je FABIA vzacnejsia (nadnesene)... >:D Ale aj tych je tu dost... Mozno to nepatri do tohto fora, ale tie niektore "classic cars" co tu behaju a kazde z nich min. v 99% stave, tak mi az srdce zviera.... Ehm... Dostal som sa celkom uplne blbou nahodou na zraz veteranov a .... a... somar nemal som fotak... Par kuskov stalo fakt za to, hlavne okruhove Jaguare (jeden z nich len 12 ks serii vyrobeny) Starsie Alfy tu vidiet tak. to je safran..., zase 147 je celkom slusne.... :P -
"-- skrytý --" 21.09.05 08:28
« zdravim
tak jsem tu opet po delsi odmlce, ale hledal jsem krasnou 156!
a nasel jsem tudle 147.
co vi nato, kolik me vyjde oprava a jestli je vubec ten motor k sehnani?
Alfa Romeo 147, obsah motoru 1598
r.v. 2001
najeto 74000km
Hliníková kola, mlhovky, centrální zamykání, klimatizace, 4x el. Okna, el. Zrcátka, rádio , posilovač řízení, 6x airbag, ABS,
tak a ted to horsi:
motor velmi špatně staruje, když chytne klepe a běží na tři válice, silně kouří ( poškození mechanické v motouru, zřejmě vůle na klikovém hřídeli, připečené a spaluje olej), má zvuk jako bez oleje, svítí kontrolka motoru.
je za slusny peniz, ALE!
prosim o diskuzy jestli je to realne -
"-- skrytý --" 15.09.05 19:47
« Bez nadpisu
GTV, Alfa 75, Giulietta, Alfa 90, ad. jsou typickými představiteli typické konstrukce Alfy Romeo, kdy byla ještě samostatnou státní automobilkou (do r. 1986). Jejich základní konstrukce je na ocelovém skeletu, který má 2 druhy: na pohled se liší umístěním nádrže (za zadními sedadly) a liší se i hmotností a tuhostí. Kastli s malým kufrem používají motorizace V6 a Turbo. "Klasická" Alfácká konstrukce má motor vpředu, spojku s převodovkou však u zadní nápravy, což jí dává dokonalé rozložení hmotnosti a nízké těžiště. Unikátní je i podvozek - přední náprava lichoběžníková na torzních tyčích (nemá pružiny) a zadní náprava je DeDion, zajišťující dost komplikovaně schopnost kol téměř za všech podmínek tlačit 100 % plochy na vozovku. Její nevýhodou je ale vysoká neopružená hmota, proto byly zadní kotoučové brzdy přesunuty přímo ke skříni převodovky (nejsou v kolech), což způsobuje jejich špatné chlazení a problematickou výměnu segmentů a kotoučů. V modelu 75 by poprvé v roce 1987 představen motor TwinSpark, v té době unikátní vysokým výkonem, pružností a přitom nízkou spotřebou paliva při dlouhé životnosti. Motorizace GTV bzačínala od obyčejného čtyřválce 1.6 s dvěma Webera a 110 k, přes 1.8/120 k, 2.0 130 k po V6/155 k. Potom byly menšinové série V6 Evoluzione s motorem 2.5/205 koní a vrcholem řady byla Turbodelta se čtyřválcem 220 koní. Alfa Romeo s tím autem slavila obrovské sportovní úspěchy a i přes hodně dětských much se jednalo o poměrně oblíbená auta (AR Giulietty se prodávalo zhruba 120.000 Ks ročně, což překonala až 164). Za 6 let nedala Alfetta GTV6 nikomu šanci v ME cestovních vozů v divizi II. GTV je nositelem 18 světových rekordů. pro okruhy vznikla i série s motorem 3.0 a 6 karburátory Weber. Sedan 75 1.8 Turbo Evoluzione je prvnínm a posledním nositelem titulu MS cestovních vozů z r. 1989. Posledním představitelem této konstrukce je kupé/Spider Zagato SZ/RZ se šestiválcem 3.0/207 koní a kevlarovou karoserií, které patří díky nízké hmotnosti a perfektnímu podvozku dodnes mezi nejzajímavější auta.
[odkaz] -
« GTV - ako stary Rapid
To Magic : o Alfe viem velke ho...., ale Teba si rad vzdy precitam a rad citam aj Tvoje prispevky....
Tuto Nedelu sme boli s partiou na vylete v Hastings-e (juh Anglicka)... Behali sme po promenade so zmrzlinou v ruke... Sadli sme na lavicku a kamaratka mi vravi : "Pozri hentam na tu Skodovku!" Hm.... Kua, ved to je Rapid.... A v akej dobrej kondicke... Jedli sme zmrzlinu a pozoroval som toho "rapida".... Kurnajs, to nie je rapid mi prebehlo hlavou.... Zacal som okolo toho stepovat a behat od kraja ku kraju... Moj prvy pohlad dovnutra zaznamenal zopar budikov naviac voci rapidu... >:D Kuknem na poriadne na volant, a tam bol znak Alfy.... Kua co to je.... Zopar alficiek poznam, ale priznam, len vizualne a vacsinu tych novych.... Po asi 10 minutach chodenia okolo tochto "rapida" mi kamoska vravi : "Ale je to skarede!".... A ja jej na to : "Tak to teda je!" Jedli sme dalej zmrzlinu a prisiel asi tak zo 60 rocny pan ohodeny a la z rokov 60 nasadol do toho a navrcal to... No bublalo to ako sportak.... Ked sa vsak pohol sliapol tomu, tak nam skoro obom vypadli zmrzliny, lebo to robilo priserny randal, az som citil vibracie... Prisiel na krizovatku cca asi 50 m, skocila zelena, dedo tomu stupil Alfe na krk a to bol potom len randal.... Proste parada.... Proste ten zvuk ma dostal.... Hociktory z tychto kvazi "tunenych" Clio, Saxo, BMW, co tu behaju na juhu Anglicka, moze ist do ri.., co sa tyka zvuku... Nikdy som nepocul taky chraplavo-drsny zvuk.... Proste nadhera.... Toto ma fakt dostalo.... :shock:
Mohol by si hodit zopar infosiek? Co to je zac a tak? :-)
P.S: Ten vyfuk vyzeral, nehovorim ze bol, ale vyzeral ako seriovka... Asi zacinam setrit.... ;-) Myslim, ze len na ten vyfuk.... >:D -
"-- skrytý --" 12.09.05 22:57
« Bez nadpisu
colin: nejede to, nezatáčí to, je to tak na balení holek a na piknik. Je teda pravda, že tam je takový divný hejble, který přitáčí tu tuhou nápravu (jako mívala Giulia), ale fakt nic moc, pokud hovoříme o GTV. Ale každá holka se za Duettem/Spiderem ohlídne (za GTV, co vypadá jak starej Rapid teda rozhodně ne). Jak říkáš Duetto/Spider je klasika, ale pro mě nezajímavý.
Jirka: je to Alfetta, ale je pravda, že se od sedanu Alfetta dost liší. Je to spíš marketingovej tah, než cokoliv jinýho (něco jako Carima Evo V co byla Lancer). GTV vychází z kupé GT (na pohled velmi podobné), má proti Alfettě kratší rozvor, jiný zpřevodování, dvoukotoučovou spojku a jinou zadní nápravu. V ní a v umístění převodovky je asi taky schovaný to tajemství. Spíš je bližší Giuliettě/75 (75 z ní převzala spoustu věcí), ale tím kratším rozvorem a kratšíma kvaltama je ideální na kopce - to auto fantasticky zatáčí a je lehký a přitom dost robustní. Je tam ale potřeba hodně laborovat s brzdama. Jako u všech podobných Alfic jsou zadní kotouče "schovaný" u převodovky, takže se špatně chladí. Po 3 ostrých kolech v Brně hoří a končíš. Navíc přední brzdy jsou taky docela malý (269 mm), byť mají poměrně velký dvoupístkový třmeny (jdou tam i větší Bremba ze 75). Takže kola jo, ale hlavně nikdy ne límcáče, ale naopak hodně provzdušněný loukotě s co nejmenším ET, nejlíp s nasávacíma větrákama (pozor, je to zakázaný a ještě k tomu hnusný, ale děsně to pomůže). 18" tam nedostaneš a 17" jen stěží (jedny bych měl na prodej, jsou originál Fiat a úplně nový). Nejlepší jsou 7,5 x 16 s Pirellkama P7000 (který se ale už nedělají). Ideální je vrazit tam čtyřpístky Brembo z AR 166 V6 a nějaký závodní kotouče. Problémy jsou tam s kardanem (a pokud se pravidelně a včas nemění Hardyspojky tak i s jeho litinovým unašečem), se spojkou a jejím ovládáním (hydr. váleček vzadu) a spojková sada je na to drahá jako celý auto (kolem 25.000 Kč). Nejhůř je na tom převodovka, zejména dvojka a zpátečka. Tlumiče Koni Sport za 10.000 Kč všechny nemají chybu. Mám tu nějaký tipy a triky na drobná zlepšení. Zender to vrtal na 2.8, ale ideální je do V6 narvat ten třílitr ze 75 QV + z 75 3.0 vybrat i komplet převodovku, jen ty kolečka je dobrý nechat kratší z GTV 2.5 (u 75 je spojka jednokotoučová). I když je to výkonově v papírech podobný jako ten Zender, v praxi se to nedá srovnat (ubohý Zender). Šílený Špageťáci to vrtají až na 3.5 litru a se vstřikováním HallTech z toho ženou kolem 330 koní. Bohužel jsem si jako správnej idiot neoměřil a nenakreslil ty výfukový svody, je v nich schovanejch cca 12 koní. Ale pokud jsou peníze, dá se sehnat všechno. Perla by měla být ta Turbodelta, ale o té asi nebude vůbec smysl dávat řeč (od 8.000 Euro). Je děsná sranda dávat se starým škopkem, co vypadá jako Rapid na frak Porsche 911 Carrera :?
Vrcholem týhle Alfácký story pak je SZ/RZ, ale na tu si ale připrav kolem 45.000 Euro...(ale stojí to za to!). -
"-- skrytý --" 12.09.05 21:00
« GTV6
To: magic: jseš si jistý, že ta GTV6 je stejným názvem Alfetta? Na Cuore Sportivo.ch jsem v galerii zjistil, že GTV6 je jedna kapitola a Alfetta druhá. Nechci se hádat, ale historii Alfy zatím moc neznám, ikdyž bych rád. Kdyby byla nějaká kniha o Alfě v češtině. Je mi nabízená GTV6 Zender 2.5V6 rok 85, ale bez papírů. Teď bych potřeboval pořešit, kam ji eventuálně složit a renovovat. Kdyby byly ty papíry:( Na ty veterány to je nářez. A stejně bych na to chtěl dát nějaký pořádný kola. Něco jako mám teď na 156, 18". -
"-- skrytý --" 11.09.05 23:42
« Re:
colin: to je další Alfa, kterou bych nikdy nevolil. A to se vyráběla nejdýl...
Průser je prostě v tom, že dokud se člověk nepovozí, nepochopí. Design, image nebo papírový údaje jsou na nic. GTV je prostě nářez, jízdní vlastnosti i v době Lancerů Evo jsou pořád prvotřídní. Pravda, mělo svý mouchy a nebylo jich málo, ale i tak to stálo za to! -
« ...
Karburátory jsou na vzpěře, která je ukotvená dole u silentu motoru. Stejně tak ovládání plynu tam není kloubovým mechnismem jak je to na každém GTV, ale lankem. Prostě systém ze 75ek. Asi to je tím, že to je jeden z posledních kousků. Mě osobně taky překvapilo, že karbecy co ležely 3 roky s motorem v kurníku jedou. A navíc bezvadně.
Vstřikování na 75ce 2,5 reaguje na plyn daleko líp než na spoustě nových vozidlech. Taky proti němu nic nemám a proti spolehlivosti už vůbec ne ;o) -
"-- skrytý --" 09.09.05 22:43
« Re:
Beaumont: Ale v ČR se řídíme v otázce uznání veterána ustanovením 1.2 FIVA, ne?
asimov: počkej, až se ti jeden karbec ucpe a budeš je muset čistit a potom štelovat. S tím mám taky dobrou historku: objel jsem s Giuliettou (po výměně těsnění mezi karbecama a hlavou) celou republiku - ten má známýho, co jezdil závody a ten prej dvojitý Webery umí seštelovat perfektně. Zkrátím to, 6 pokusů, výsledek nula. Potom jsme jeli do I a v jedný vesnici o cca 2.500 obyvatelích byla prodejna se servisem Ferrari a tam nám poradili nějakýho místního "ladiče". Tak jsme zajeli do stodoly a takovej mladej hejsek prej po obědě, že bude hotovo. Žádný vybavení, nic, prostě stodola ještě od slámy a nějaký nářadí a pár aut (spousta přes boudu). Ale odpoledne šel motor skutečně jak hodinky. Bohužel asi 2-3 měsíce. Pak se zase začal rozjíždět...možná to bylo tenkrát kvalitou benzinu u nás, ale už bych ty karbecy nechtěl. Od 75 už byly karburátory na vzpěře, takže všechna jejich váha nespočívala na těch gumičkách a tím pádem se nemusely tak často měnit (ale zase se tam dávaly DellOrto, který se rozjížděly mnohem víc než originál Webery, a měly jinačí sytič). GTV6 už má normálně vstřikování paliva Bosch Jetronic (kupodivu docela spolehlivé), akorát nemá výměnnou ECU.
A co takhle tuhle Alfu: [odkaz] -
« Bez nadpisu
Hm, tak tohle o „20 let od ukončení výroby modelu“ jsem sice už taky zaslechl, ale myslím, že to u nás takhle neplatí...
Právě proto se na veteránské značky dají dostat i auta, která jsou starší než 20 let bez ohledu na výrobu modelu. Fiat i Maserati se určitě dělaly před více než 20 lety. A to, jestli si někdo „uhraje“ auto z roku 1984 na to, že je třeba z roku 1979, už je jiná kapitola...
Koneckonců, já mám na veteránském čísle BMW řady 6 z roku 1976, ale tahle řada se dělala až do roku 1989.
Jinak v rámci EU to bohužel stejné NENÍ, každá země má svou úpravu (např. v Německu je veterán až od 30 let, ale na mladší auta lze dostat sezónní značky s levnějším pojištěním apod.). Kromě toho je tu ještě mezinárodní orgán FIVA (www.fiva.org)...
Asi nejlepší je vybrat si nějaký rozumný klub a poptat se tam. -
« ...
Ta Pragovka nevím vůbec přesně co to je. Podobný tomuhle: [odkaz]
Jinak včera jsem finálně připojil baterku, otočil klíčkem v zapalování ( cca minutu točení), nasálo to benzín do karbenátků, pavouci vyskákali z výfuku a motor naskočil.
:-! . Udělal jsem asi tlustou čáru za elektronickým vstřikováním, tohle je ten správnej hardcore....... jak to hází lišky do sání >:-[] -
"-- skrytý --" 08.09.05 22:01
« Re: Veteránská číslo
Teda - určitě to víš líp, já veterána nemám, ale jen informace, které jsem dostal (třeba najsou zcela pravdivé nebo se změnily):
Tady v Praze mi na ústředí v autoklubu (v Opletalce, naproti hlaváku) říkali, že rok výroby není rozhodující, ale že je rozhodující završení 20 let od ukončení výroby modelu (modelu, ne auta, proto se Žigul 2101 stal veteránem až letos, byť může mít rok výroby 1971). Tomu by odpovídala i letošní akce "dědeček automobil", kde byla auta jako Fiat Spider nebo Maserati Spyder z roku 1984 na veteránských číslech. Ještě víc mě to zarazilo u Porsche 924; podle mě byla výroba ukončena v roce 1986, ale i toto auto bylo na oné akci na legálních veteránských dokladech :?: Beta se ale normálně uvádí jako "auto d'epocca". Sem členem nějakýho takovýho spolčení pacientů pořádanýho v Itálii a Beta je tam normálně v poho registrovaná jako veterán. To bude asi v EU všude stejný, ne?
Potom jde auto na otestování, kde je mu přidělena třída (podle stáří; mají slovní názvy - které si nepamatuju - a písmena abecedy) a podle stavu (původní, přestavěné, upravené - přidělují se čísla). Ověřuje se ale i číslo motoru - takže ta 3.0 by ti neprošla, pokud není originál (a originál bych šacoval tak na 30.000 Euro a výš). A pozor! GTV6 měla pro některé trhy (stejně jako všechna Maserati) třícestný řízený katalyzátor, takže to jde ještě normálně na Jarov nebo na Chodovec na emise!
Říkám, jsou to informace jedna paní (teda jeden pán v Opletalce) povídal/a... -
« ...
Magic: svýmu mechanikovi na technické vysvětlím i to, že sedan je coupe, to je detail. Holt česko.
Beaumont: No techničák mám švýcarský a auto je z roku 1984, čili to je pasé. Každopádně takovou Pragovku z 20. let co staví jeden kamarád podle tohoto návodu asi jako veterána nikdo nepřihlásí. K tomu autu nejsou žádné doklady původu. Ale věk se mu upřít nedá >:D