Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
"-- skrytý --" 10.01.06 20:59
« Re: Re:
Thesis (ale i předchůdce Kappa) jsou typickým příkladem "zevnitř velkého a pohodlného, zvenku malého vozu". Přesto si je málokdo jako manažerskou reprelimuzínu koupí (snad kromě samotné Itálie). Byl jsem vloni na podzim právě v Itálii vožen BMW řady 7 a na střídačku (třeba tentýž den) Thesisem. Podotýkám, že šlo o souhru náhod a o autech můj krátký pobyt v It. rozhodně nebyl.
Přesto jsem byl nemile překvapen, jak to obrovské BMW7 může být uvnitř malé a především jak blbě se do něj nastupuje (hlavně dozadu), a jak může být onen vnějškově stylisticky extravagantní Thesis uvnitř příjemný a útulný, přičemž o jeho prostornosti jsem od již poměrně vzdálené krátké zkušenosti s Kappou ani na chvilku nezapochyboval. -
"-- skrytý --" 10.01.06 19:37
« to:magic
Mám první variantu. M 1.5.5. na 100%. Takže snímač polohy klapky, jo? A ty myslíš, že by to tím nebylo. Je fakt, že diagnostika v bloku naměřených hodnot nic nehlásí. Vše v normálu, vše bez závad. V HK Regio Autu se k tomu postavili tak, že bych to tam musel nechat a oni by zkoumali. Tyhle servisácký triky znám. Maj to tam 14dní, vymění půl auta a stejně se nic nezmění, akorát zaplatíš ranec. Třeba za nakodování klíče, chtěli pomalu 1000Kč a ještě že to budou dělat hodinu. U nás v automobilce záležitost 5minut. V Imofě: zas..raná klapka. Blbost. U jednoho docela zručnýho mechanika, který je certifikovaný Boschem: pokud nebyla nalezena jiná závada, tak přehrát software ř.j. motoru. Cena v HK tak 2000Kč. Ten Boschák, co budu mít ty díly k nám na zkušebnu jezdí na pravidelný kalibrace geometrie jednou za půl roku. Nevím co potřebuješ, ale repasovačky asi ne. Mám nový díly za 40-50% cenu originálu v Alfě. Nechci ho moc otravovat, ale zkus mi to napsat. -
« Kappa - prevodovka v zime
dik vsetkym za odpovede. dam to pozriet mechanikovi a uvidime.
inak ja planujem tak za rok kupit 166. rad by som aj thesis, ale dat za nu momentalne 20k sa mi zatial zda dost..
mensiu popularitu lancii ja vsak vnimam aj pozitivne pretoze ich cena ide velmi rychlo dole a tak to je to po 4 rokoch super kupa! -
wolff 10.01.06 12:44
« Bez nadpisu
Podepisuji v plném rozsahu. Předběhl si mě, než sem se k tomu vyšmrdolil, sem v práci.... Přesně tak... Téměř každý do s ní měl tu čest tvrdil, že je to vynikající auto,a le při koupi si na něj nikdo ani nevzpomene. Lancia zde není ani ve všobesném povědomí...A při tom by většině ani nevadilo, že to auto je z Itálie (nemá to aspoň na kapotě Fiat). No markting, no sales :D -
« Kappa
Obávám se, že hlavním důvodem relativního obchodního neúspěchu Kappy nebyl design, ale to, že je to Lancia... Kappa byla spíš konzervativní (mně osobně se velmi líbí, hlavně jako kombi a kupé), naproti tomu dnešní Thesis je extravagantní a přesto se taky mimo Itálii skoro neprodává. Čili ať dělá Lancia co dělá, mimo Itálii nic nepomáhá... Řekl bych, že třeba Němci si při výběru velkého sedanu na Lancii ani nevzpomenou.
Mimochodem, Thesis je podle mého jeden z nejhezčích současných sedanů. -
"-- skrytý --" 10.01.06 10:11
« Re: magic, HAROUS, vozkych aj.
Škrticí klapka je u 156 2.0 TS trojí:
1. Motronic M 1.5.5 (fyz. do konce r. 2000 s manuální převodovkou) má škrticí klapku ovládanou lankem a snímač její polohy. Potom tam je jen volnoběžný kanál
2. Motronic ME 3.1 (Selespeed - liší se ještě provedení do r. 2000 a od r. 2000, ale ne principiálně) - což se tě netýká - a
3. Motronic ME 7.3 (manuál od fyz. roku 2000) mají škrticí klapku ovládanou servomotorkem (kvůli antiskluzu) a ta je vymezována elektronicky.
Musíš v první řadě zjistit, jaký systém fyzicky máš. Na Motronicu 1.5.5. bych hledal závadu kolísání volnoběhu spíš jinde.
Debimetr je oblíbená záležitost. Po konzultacích s některými diagnostiky se ukazuje, že nejlépe je testovat jej při změnách zatížení, tzn. buď na brzdě, nebo za jízdy, protože při běhu naprázdno velmi často nelze chybu vůbec odhalit. Máš možnost sehnat levně třeba nějaký repasovaný vnitřek? Pokud ano, můžeš mi dát tip (není-li to tajný, samozřejmě)? -
"-- skrytý --" 09.01.06 20:06
« magic, HAROUS, vozkych aj.
Mám v merku za solidní peníze koupit od Boscháka origo vzduch. váhu a slibuju si u mé 2.0T.S. zlepšení pružnosti motoru pod 3000ot./min., kde je mrtvý a po dosažení oněch otáček katapult. Dál pak, a to mi potvrď pokud to víš, motorek na škrtící klapce. Jedná se motorek k regulaci volnoběhu? V Eperu vedeno jako Elektrovalvola. Na AR clubu komusi pomohlo při kolísání volnoběhu onen motorek vyčistit a rozpohybovat. Jinak klapka byla Carbon Cleanem čištěná dvakrát. Jen se musí po výměně zadat základní nastavení motorku. Jinak u T.S. je jak asi víš, mech. ovládaná klapka+ten motorek. Než to vyčistit a spoléhat, že se to za pár kiláků vys...e, to ho radši za ty prachy vyměním. Díky. -
"-- skrytý --" 09.01.06 15:40
« Re:
Jenže při blbých -7 °C tohle přece nesmí dělat!!! Před cca 20 lety jsme to samý řešili u Moskviče; výsledek byla voda v převodovce místo oleje (důsledek "samokontroly" v AZLK).
Takže bych doporučil každopádně výměnu přev. oleje, kontrolu lanovodů (příp. promazat něčím solidním) a řadicí kulisy (stačí zamrzlý kousek ledu od odkapávající vody - třeba od topení). Já mám velmi podobnou převodovku (vnější konstrukce, zpřevodování je samozřejmě jiný) a ani v - 23 °C den před Silvestrem v Orlických horách jsem nezaznamenal nejmenší problém.
PS. se vzhledem Kappy jsem se nechtěl nikoho dotknout, jen si myslím, že design musel být nejdůležitější důvod, proč se to auto neprodávalo. Jinak bylo po mnoha stránkách vynikající (s výjimkou prvních verzí motorů TDS). -
"-- skrytý --" 09.01.06 15:33
« Re:
Nevim jak ma Kappa reseny razeni, jestli lanovody nebo tahla, ale nedivil bych se kdyby to nekde primrzlo. Spis si myslim, ze to primrzlo vne prevodovky, nez ze by zatuh olej...
A ad hnusnost Kappy - hnusna je, pro me je tak hnusna az se mi libi... :P -
« Kappa - prevodovka v zime
zdavim a ked uz je rec o tej hnusnej kappe rad by som sa v tej suvislosti na nieco spytal. mam ju cca. 1 rok (2.4jtd). dnes rano bolo -7 stupnov a bola zaparkovana pred domom v miernom kopceku so zaradenou jednotkou. Problem vznikol ked som zistil, ze paka zostava len v polohe vlavo -> t.j. dala sa radit len 1. a 2. rychlost a vobec sa nedala posunut do stredu, t.j. nedali sa radit ziadne dalsie rychlosti... Po chvilke jazdenia na dvojke/zahriati a pouziti vacsej fyzickej sily sa mi podarilo paku dat do polohy neutralu a od toho momentu uz bolo mozne radit aj vsetky ostatne rychlosti. Rad by som sa preto spytal ci niekto nemal podobny problem a pripadne ako ho riesil. je mozne zeby sa nieco podobne stalo len vdaka nizkej teplote? dik. -
"-- skrytý --" 09.01.06 09:44
« Re:
kejml: záleží na tom kdy (jsem od rána do večera v práci, takže by to znamenalo vzít si volno tak na 2-3 dny (jezdíme nejčastěji ve středu v noci). Ale principiálně to není neřešitelný a asi by byla domluva i s dalším člověkem z tohoto fóra (AlešK).
Jinak v I nejlevněji vychází 1.6 a 1.8, příp 2.0 benzin. Je fakt, že ropáci tam nejsou nejlevnější. Ale důvodem není jen cena, auto z D bych už prostě nechtěl kvůli stavu a opravdu dobrý je tam taky drahý. Raději z I nebo CH (ale v CH je dost draho).
madein: Lancia v GB má určitě nějaký club, tak se pokus jej na netu najít. Zkus třeba www.viva-lancia.com nebo přes [odkaz] (jsou tam odkazy na PrestoCar, Walkers Garage, omicron a další a dopátráš se. Je pravda, že Italská auta obecně jsou v Anglii dost neoblíbená, hlavně díky mizernýmu servisu (něco jako u nás). Tím silnější je ale to "zdravé jádro".
ColinChapman:
155 bych asi bral jen verzi Q4 (ale dost drahá hračka), V6 dost papá a nejede nic moc (hlavu zadní řady válců nelze sundat bez vyndání motoru), 2.0 a 1.8 TS 16v - stejné jako u 156, tzn. největší opatrnost - občas klekají motory na klice (viz starší příspěvky); 1.7, 1.8 a 2.0 TS 8v - žádný závoďák, ale spolehlivý nenáročný motor (první generace). Zásadně se vyhnout 2.5 TD!!! Ještě bych možná u 155 zohlednil Dedru 1.8 VVT/130 k nebo od 94 2.0 16v/144 k (ale ne ve verzi Digital), příp Turbo (jen u první generace).
156 - opatrnost u motorizace 1.8 a 2.0 TS 16v, 1.6 slabá, doporučuji 2.0 JTS, 2.5 V6 24v nebo 2.4 JTD, příp GTA. 1.9 JTD dobrý, ale u 8v verze trochu slabý (slabý i brzdy).
166 - bez výhrad, jen vyhnout se automatům
146 - nikdy boxery a nebrat TD, TS 16v celkem v pohodě a JTD výborná
147 - bez výhrad
Samozřejmě vše platí pro nikdy nebourané auto v bezvadném technickém stavu a prav. servisem - pokazit se může cokoliv, ale nejvíc u ojetiny záleží na předchozím majiteli.
155 V6 12v se dá, můžu napsat jen osobní názor: z první generace 155 je to asi nejlepší kompromis mezi dynamikou a užitkem (Q4 je několikanásobně dražší). Spotřeba se ale pod 10 dostane jen při čistě ekonomické jízdě, jinak bere kolem 12 l. Dynamika přitom zhruba odpovídá 156 2.0 TS 16v, přičemž jízdní vlastnosti má 156 mnohem lepší (a bere o cca 2-3 l míň). Jenže 155 je zase mnohem prostornější a má obrovský kufr (525 l), takže z hlediska užitný hodnoty je to zase několikrát lepší než 156. Dá se koupit za pár šupů a díky tomu se ta spotřeba nejeví tak negativně. Blbě se opravuje (stačí jen výměna řemenů), protože je tam málo místa. V případě potřeby není problém dát tam motor 3.0 ze 164, který bere stejně a jede mnohem líp. Proti ní bych ještě postavil Dedru 2000Turbo, která má navíc sklopný zadní sedadla, samosvor, lepší motor a to při stejných provozních nákladech.
Nevím, jak moc ti záleží na té užitné hodnotě. Pokud ano, ještě možná bych se zamyslel nad poměrně lacinou Kappou - je sice hnusná, ale velká, prostorná, má výbornej podvozek (člověk má pocit, že řídí malý sporťák) a motory 2.0 turbo nebo 3.0 v6 (made in AR) či 2.4 JTD jsou výborný při obdobný spotřebě jako 155 V6. -
« Lybra
Ahoj vespolek, taky po takove prahnu, ale nejsem si jeste jisty do jake motorizace pujdu, nicmene resim trosicku jiny problem, jsem momentalne v UK a prave potrebuju koupit auto, ale tady Lancie absolutne nejde koupit, to je sila, uz jsem prohledal snad vse, ale jeste jsem nikde zadnou Lybru nenasel. :'-( :'-( :'-(
To magic: jak tak premyslim o te Lybre, byla by moznost pokud pojedete pro nejake to auticko, pribrat se s vama? Prece jen ty tve prispevky a nazory o rozdilnych kvalitach italskych a ceskych, pripadne nemeckych lanciich v cloveku nahlodaji pochybnosti :*) :shock: