Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
« Bez nadpisu
Ja sa velmi v technike nevyznam a neviem moje dojmy zobjektizovat. Nazor, ktorý som popisal je iba moj subjektivny pocit. Mal som 75, 2.0 TS - 148 PS r.v.88, nebola burana, ked som ju doviezol zo Svajcu v r. 1992 mala najazdenych 47 000 km. Pri jazde po pomerne zlych cestach u nas som pocitoval "pohyby" karoserie a vrzgave /aj ked velmi mierne/ zvuky, pocutelne hlavne od gumovych tesneni dveri...Inak to bolo neuveritelne skvele a vzrusujuce auto. Po roku som ho "predal" mojmu otcovi. Ten sprvu na nu strasne nadaval - mal zly pocit zo soferovania, ale neskor si na nu tak zvykol, ze sa jej nechcel vo svojich 68 rokoch vzdat. Pred 2 rokmi ju predal takmer bezchybnu - mala iba zodrate brzdy a opotrebovane tlmice- tie boli este povodne! Mala najazdenych 110 000 km, motor slapal lepsie ako ked som ju mal ja a inak bola v perfektnom zachovalom stave. Predal ju na naliehanie mamky chlapikovi, ktoru ju vzapati rozbil. Trhal som si potom vlasy, preco som si ju za tych par supiek nenechal radsej ja... -
"-- skrytý --" 16.01.06 17:24
« Bez nadpisu
ALFETTA> nevím, jak 33, ale 75 určitě neměla "měkčí" karoserii. Nevím, čemu konkrétně říkáš měkká karoserie, ale krut i pevnost byla u ní vyšší, protože byla stavěná uzavřeným profilem vpředu (příčka mezi nosníky unese auto - má pevnost nosníku). Výhodou tohoto řešení (jsou takto stavěná závodní auta vč. Integrale a Lancera Evo) je obrovská odolnost v krutu a velká pevnost podlahy, nevýhodou je malá pohltivost deformační zóny - na řidiče při čelním nárazu působí vysoké zrychlení.
V případě, že je řidič pevně upoután do skořepinové sedačky s nejméně čtyřbodovými STATICKÝMI pásy, je to výhoda. V případě, že je upoután tříbodovým samonavíjecím pásem, je to nevýhoda, protože tělo letí dopředu moc rychle (podstatně se snižuje pohltivost deformačních zón). Jinak budku jako takovou měla 75 mnohem pevnější, ož je dáno i tvarem. Takže na kotrmelce vynikající. Čelnímu nárazu podle EuroNCAP by ale asi nevyhověla. -
"-- skrytý --" 16.01.06 15:55
« Re: Bezpecnost - tuhost karoserii
To odpovida i cislum...
Alfa 156, Alfa 147 3d 1080000 nm/rad
Alfa 156 SW, Alfa 147 5d 985000 nm/rad
Alfa 166 1400000 nm/rad
Alfa 159 1800000 nm/rad
Pro porovnani z te doby...
BMW 3 E46 745000 nm/rad
Opel Vectra B 593000 nm/rad
Ford Mondeo 733000 nm/rad
Fiat Bravo 1030000 nm/rad
Lancia Lybra 980000 nm/rad -
« Bezpecnost - tuhost karoserii
Mam 156 - 1,8 TS aj 147, 1,6TS. Subezne pouzivam obe, raz jednu raz druhu. Zo 147 mam pocit, ze karoseria je malinko "makksia" ako 156. Pri jazde zo 156 nemam pocit ziadnej makkosti ani pri pomerne extremnom jazdeni. Len na okraj, aktualne to nemozem porovnavat so ziadnym inym typom auta, ale pred pol rokom sme mali doma (sluzobnu) Octaviu RS, jazdil som niekedy na nej ako "prasa" a tam som pocit makkosti karoserie mal. Nebol sice vyrazne silnejsi ako pri 147 ale bol vacsi. A to RS mala vyztuhy v kufri a v motorovom priestore. Dojem vacsej "makkosti" karoserie 147 ako 156 pripisujem variabilnosti karoserie, kde su sklapatelne zadne sedadla. Zazil som ked AR robila vyslovene makke karoserie. Mam odjazdene 2 x "33" 1 x "75" a 1 x Alfettu a to boli z dnesneho pohladu sakra makke karoserie. V tych casoch som to mal moznost porovnavat s dvoma BMW 3 - 1,8 automat a 2,5 4x4 (mal som ich vo vlastnej pozicovni) a makkost ich karoserii bola porovnatelna s AR. Myslim, ze AR v oblasti bezpecnosti ide s dobou a v casoch 156 bola s urcitostou na tom lepsie ako vtedajsie BMW 3. Dnes treba porovnavat dnesne BMW 3 so 159, to su priami a najblizsi konkurenti. Bohuzial v novej "3" som sa viezol iba kratko a 159 som iba "sedel", takze neviem posudit z vlastnej skusenosti. Iste sa mi to raz podari, ale uz teraz viem kto bude vitaz... -
"-- skrytý --" 16.01.06 15:26
« Bez nadpisu
Jo, právě ta první V6 šla přes boudu. poválel jí Roman Poláček a připomínali mu to ještě za 4 roky...
Byla to naprosto nešťastná shoda okolností - prostě taková Fata Morgana - on si prostě myslel, že ta silnice jde jinak a jel trochu moc rychle na to, aby mohl zatočit do pravýho úhlu. Kdyby se o to nesnažil, bylo by to bývalo lepší, protože by jenom rozčísnul pole předkem. Jenže on zatočil (pozdě) a auto poslechlo a tím udělal bokem dvojitý salto...Tenkrát to byl velký problém, protože to auto nebylo přihlášený a bylo přednostně dovezený právě pro novináře. Od tý doby se s tou pizdou na Fiatu už nedalo domluvit vůbec (pojišťovna jim to snad nezaplatila nebo co).
Ta druhá byla 2.0 TS v kůži, kterou rozstřelil Milan Jozíf z Automobilu. Protože to byla jeho 14. totálka v tom roce, nikdo se tomu nedivil :) -
"-- skrytý --" 16.01.06 13:27
« Re:
Ono asi nejen 156. Pamatuju test ve svete motoru z 92. roku, kde nemohli dokoncit test AR 155 2.5V6, protoze ji rozstrelili...
A o 156 - vim ze v AutoRevue nekdy 98. rok byl test bez dynamickejch mereni, protoze ji pujcili kolegum z jinych novin a "skoncila v troskach"...
Zrejme prokleti AR v cechach... ;-)
ten odkaz co sem dal RedBaron - jen sem se rozcilil. Kdyz nekdo napise ze se 156 a 147 krouti i pri bezny jizde... :'-( -
"-- skrytý --" 16.01.06 12:19
« Bez nadpisu
RedBaron: a ty takový věci bereš vážně? To snad ne! Napadá mě v týhle souvislosti rčení o perlách a sviních...|Já se sice s AR 156 neválel osobně po střeše, ale znám 2 lidi, který ano a obě auta jsem na vlastní oči viděl ihned poté (pomáhal jsem likvidovat škody). Třetí to narval do náklaďáku (jo, jo, většina prvních 156, co tu byly novinářům dány na test skončila ve šrotu). A já vím, že 156 je výborně "bouratelný" auto. Se staršíma jsem měl taky tu čest a nikdy se nestalo, že bych měl pocit, že by jiný stejně starý auto dopadlo líp. A jestli tomu věří nějakej magor, kterej o pevnosti a pružnosti nemá přečtený ani nejzákladnější informace, je mi šumafuk. Taky nikomu nevykládám, že BMW řady 3 z roku 98 nebo stejná Audi A4 jsou smrtelně nebezpečný auta a že je lepší jezdit na kole.
Jak už jsem uvedl - 3 hvězdy v EuroNCAp je podle mě v poho u jakýhokoliv auta a na 156 z roku 1997lze prakticky identicky aplikovat zkoušku 147, protože testované partie jsou shodné. Odlišnosti jsou trochu v interiéru, tzn. plasty a jejich chování by mohly vykazovat odlišnosti. Konstrukce karoserie je ale v testovaných partiích identická. Tedy lze spekulovat, že 156 by s pravděpodobností 95% dosáhla v roce 1998 lepších výsledků než audi A4 nebo BMW 3. -
"-- skrytý --" 15.01.06 19:58
« Adam006
Tak jsem se Ti díval do E-peru a pokud je to u 2.5V6 ta jednotka na p.straně přístrojovky, jako že by měla, tak její originál stojí 837Euro. Pro mojí 2.0T.S. stojí 557Euro. Ale opravdu je více druhů jednotek. Záleží spíš na typu motoru. E-per zná označení v kusovníku u V6 : M4,M6,M25. Každý toto označení odpovídá typu motoru, co máš ve velkém techničáku. Kdyby si toužil zjistit cenu originál jednotky pro tvůj konkrétní vůz, musel by si mi poslat třeba na e-mail tvoje VIN číslo, typ motoru a číslo motoru a já vyjedu v programu přesně Tvůj vůz. Ale myslím, že skončíš u jeté jednotky, která se dá pomocí diagnostiky přehrát (Examiner, KTS, VAG..). Musíš mít jen ten zatracenej diagnostickej software, který má málo kdo, protože je nekřesťansky drahý. Hardware není problém. Já mám přístup pouze ke koncerovýmu softwaru VW. -
« Bez nadpisu
Díky Jirko, celej týden už brouzdám po netu. Psal mi nějakej borec co dodává díly a ten mi psal, že orig. 31 tis. a repas. 18 a prý na každé auto jiná jednotka, prý nexistují dvě shodná auta, myslel V6. Což je podle mě hloupost, jednotka se dá přece přeprogramovat a on mi tvrdil, že prý se to liší od výbavy atd. No nevím.Stojí mi doma V6 bez jednotky ((. A tak rád bych si jí poslechl. Byl bych vděčem všem kdo by mi nějakým způsobem pomo :'-( hl. -
"-- skrytý --" 11.01.06 20:08
« magic
No nejlepší diagnostika to možná byla (Novák, Lábus). Ale byl jsem tam před rokem s tímhle problémem a dočkal jsem se právě jen vyčištění klapky a to stejně nepomohlo. Totiž ty kapacity co tam byly dřív už tam nejsou nebo jen sporadicky. S mým druhým autem GII mi taky moc nepomohli, když mi K-Jetronic chcípal a houpaly otáčky. Nakonec mi to opravil pan Toman v Žamberku, kde mi v rozdělovači paliva na "žábě" našel nasypaný šroubky a blbý tlaky v něm. Tak nevím, jestli je to nejlepší řešení a když vidím ty výrůstky jak se k těm autům chovají a jaký mají přístup.... To víš, já se s ním doma kutím, aby vypadalo a mně do toho sednou v zas...ných montérkách, opřou se šroubovákem o blatník.... Možná jsem taky zhýčkaný tou automobilkou, zvlášť když jsem kvalitář, ale..... -
"-- skrytý --" 11.01.06 09:41
« Re: to:magic
Jirka156: vyprdni se na nějaký Regioauto. To jsou všechno zaměstnanci, oni se tím jenom živí, ale nežijí tím, že musí přijít na to, v čem je zakopanej pes. Je jim to putna.
Za barákem máš školicí centrum automobilové diagnostiky, jedno z nejlepších v týhle zemi (a zkus říct, že ne!!!:D). Nech si proměřit krok toho rezistoru na polohu škrticí klapky, osciloskopem proměřit všechny součásti (kablíky, funkci a nastavení snímačů, atd.) a zkus tam někoho přesvědčit, ať s tebou udělá zátěžový testy. 156 2.0 TS je v každých tabulkách, takže ani nepotřebuješ servisní manuál. Kdyby to jo bez něj nešlo, tak dej vědět, zkusím ti ho sehnat, ale asi to nebude úplně zadara. Já ho nemám, protože se spíš orientuju na auta s elektronikou Marelli.