Renault Clio (II)

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.05.03  22:18

« Re: garancka a pikantnost na zaver

lufe, uz si zvykam, ale dneska jsem odpoledne objevil neco, co me dorazilo. Zjistil jsem, ze mi pri te me navsteve servisu prohodili prave predni s pravym zadnim kolem ! .. levou stranu ponechali. No evidentne to nebyl zamer, ale proste nevidany kyks! Samozrejme mi nic nerekli .. takze kdyz by si toho clovek nevsiml, tak by si zacal blbe sjizdet kola, na predku mel min atmosfer, nez vzadu .. no fakt spolek profesionalu, a pak se divi, ze maj takovou blbou povest.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.05.03  13:31

« Re: zhaveni

kdo.: otazkou je, jestli ta kontrolka "zhaveni" neindikuje i jine problemy, nez jen pouze zhaveni .. je fakt, ze mit kontrolku na kazdou drobnost, mam to tam jak v Airbusu :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

14.05.03  11:21

Ajvn: četl jsem to několikrát a souvislost se žhavením mi taky uniká. To co Ti říkal se žhavením nijak nesouvisí.
  • « 00 Reagovat !

foto

14.05.03  10:08

ajvn - nenriekaj. Ved to je klasika u vsetkych znackovych servisov. Ked som mal problem, sice ho vyriesili, ale pohlad na fakturu ma skoro pochoval :-) Odvzdusnenie brzd - 0.5h a 650SKK atd. Proste na vsetko maju tabulky a s cenami nepohnu ani za nic. Naposledy, ked som mal naburane dvere, som do servisu daval odstrojene dvere, aby mi neposrali repraky, ktore maju hodnotu vyssiu ako cela oprava. A na fakture bolo odstrojenie dveri 2h a 750SKK. No co by si im na to povedal? Aspon ze to zatiahla poistovna a nie ja.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.05.03  21:23

« Re: Geometria v BA

Z osobnej skusenosti mozem odporucit Autoservis Holub Jozef na Mierovej 131. Telefonicky sa da dohodnut termin, pracuje velmi kvalitne a s geometriou, ktoru mi na viacerych autach robil, bola vzdy uplna spokojnost. Ceny ma tiez slusne, lisia sa podla typu auta, ale dopredu Ti ich vie povedat. Pred dvomi tyzdnami bol u neho na geometrii a beznej udrzbe moj kolega, bol velmi spokojny s cenou, kvalitou aj pristupom k zakaznikovi.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.05.03  20:36

a to opomijim fakt, ze tech 4.6 km najeli se spotrebou 12.5 l/100km .. z toho plyne, ze bud to chvili tocili na zvedaku a pak rozhodne nenajel ani tech 4.6km fakturovanych za 190Kc zkusebni jizdy .. anebo jezdi jak slon, kdyz ma temer ctyrnasobnou spotrebu, nez ja :-) Ach jo, dneska toho bylo na me nejak moc, uz se fakt jen smeju, asi mi ruplo v nervech. :)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.05.03  20:31

« garancka a pikantnost na zaver

Takze mi udelali garancku .. koho by to zajimalo pro srovnani, vyslo me to na 3845 Kc. Je v tom olejovy filtr, (a ted to napisu, jak je to ve fakture napsane) tesnici krouzzatky (co to je? :-) krouzky? :-) .. dal vlozka vzduchoveho filtru a 5l oleje Excellium 5W40 T. Co dodat na polozku viz. dilenska prace "os.jednoducha zkouska na silnici" 0.5h 190Kc... kdyz na tachometru pribylo jen 4.6km, ktere ujel podle meho odhadu behem 7-8 minut. Asi jim dela problem hodinouvou sazbu vynasobit x/60, kde x je realna doba vyzkouseni na silnici v minutach. :)

A ta pikantnost? No ony jsou vlastne dve. Chtel jsem si dokoupit Zaruku+ na celkove 3 roky/100.000 km. Kdyz jsem tam naklusal s penezi, ze to muzeme sepsat, rekl mi obchodnik, ze dnes to nejde, ze jim chybi ten spravny formular. At prijedu po tel.dohode jindy. A druha perlicka? V patek jsem telefonicky servis primel k objednavce leve mlhovky, kterou mam od kamene vysklenou. Kdyz mi servisak predaval vuz, tak se omlouval, ze mlhovku mam zatim "svou" zaslepenou, protoze jim privezli ne levou, ale pravou. Takze at prijedu jeste jednou. Vivat Renault !! GRRRRRrrrrr.....
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.05.03  20:21

Diky kdo za popis :)

V servisu mi rekli, ze se tahle "OBD" kontrolka muze rozsvitit z duvodu, ze plyny, ktere se znova vhani do turbodmychadla, tak mohou zanest..a ted nevim jiste co presne, patrne filtr? nebo nejake cidlo? .. sazemi. Ze to staci jen procistit. Nicmene po dvou hodinach mi rekli, ze diagnostika skutecne objevila v jednotce, ze tam byla detekovana takova chyba a ze na miste tu chybu nevideli, takze si nejsou jisti, jestli tohle procisteni resi muj problem. :=/ Nezbyva mi doufat, nez ze jo. Ptal jsem se, jestli je realne, ze by me tohle mohlo nechat stat na silnici. Odpovedel neco ve smyslu, ze pokud by to nebyl problem s temi sazemi, mohl by to byt problem v kabelazi mezi RJ a plynovym pedalem, ze tam jsou dve paralelni vedeni a pokud by vypadlo jedno, bude fungovat pravdepodobne jeste druhe, a to auto by jelo na polovicni vykon. Rikam to pro nekoho srozumitelne nebo jsem se nekde ukecl? :-) Ja v tom marne hledam, jak by to souviselo s elektronikou/elektrikou zhaveni :)) Jinak receno, pokud by se mi to zase objevilo, ze by mi promerili kabelovy rozvody v aute.
  • « 00 Reagovat !

foto

13.05.03  13:41

Ajvn: asi takhle: protože je dízl tzv. vznětový motor, to znamená, že vstříknuté palivo se samo vznítí od teplého vzduchu, který je ve spalovacím prostoru při kompresi pístu (píst prudce stlačí objem vzduchu a tím ho ohřeje, navíc se využívá i teploty okolí) a toto se v plné míře nedá využít při studeném motoru, tak se mu musí pomoci těmi žhavícími svíčkami. Jsou to takové tyčinky, které svým koncem vedou dovnitř spal. prostoru k trysce paliva, do kterých se před studeným startem ze žhavicího (časového) relé pustí proud a ony se na koncích rozžhaví a tím usnadní vznícení vstříknutého paliva ve studeném válci. Většinou žhaví ještě chvilku po nastartování a pak jsou vlastně napoužívané až do dalšího studeného startu. Jejich aktivace za chodu motoru je velmi smrtící, protože se mohou až roztavit, kousek odpadnout a následky mohou být fatální i pro motor (nechci tě strašit). Pokud by mělo žhavení běžet i za chodu, pak by stačilo odpojit napájení žhaviček od zdroje, ev. relé a tím eliminovat to nebezpečí. S opravou nečekej.
  • « 00 Reagovat !

foto

13.05.03  10:41

Avjn: To svítící žhavení při jízdě je věc chyby v SW. U Renolta ti nahrají nový - údajně zadara. U Citrónů se tato chyba nevyskytuje ( a nebo max. jednou za 10 let...)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.05.03  12:52

« Re: Geometria

Inac geometria sa odporuca robit kazdych 20.000km :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.05.03  12:50

« Re: Geometria v BA

Ja som bol na geometrii 2x. Jeden krat pri Hypernove firma sa vola "nicholtrackt" (je mozne ze som to skomolil). - tam to ale nevedia robit. Po geometrii ked som siel rovno volant som musel mat nakloneny do prava! Tiez mi vyvazovali kolesa a nedali dole stare zavazia. Ale len nabili nove. Ale zas su tam vcelku slusny.
    Potom som bol v mikone pri Soravii. Tam mi geometriu urobili dobre, ale potreboval som vysvetlit ten vysledok co mi vytlacili na papier, a vtom neboli moc ochotny :-(
    Tak si vyber :-)
  • 00 Reagovat !

foto

12.05.03  10:37

« Geometria v BA

Cez tyzden idem konecne obut letne gumy a spolu s tym, by som rad urobil aj geometriu. Mam pocit, ze gumy sa uz nezjazduju tak rovnomerne ako kedysi, aj ked auto nikam netaha. Mam uz takmer 80tis, takze by som sa necudoval, keby bola geometria v haji. Kde v BA (pripadne blizkom okoli) robia kvalitne a lacno geometriu?
  • « 00 Reagovat !

foto

12.05.03  10:33

« Re: Silverstar is dead

Cez vikend zomrela aj dalsia Silverstarka. Tato svietila o 2 mesiace dlhsie, takze asi 280 hodin. Na jej miesto isla dalsia Narva, a po zotmeni som horko zaplakal. Investovat rocne 900SKK do Silverstarov je nutnost!!! Obycajne ziarovky vobec nesvietia, mal som pocit akoby som isiel na parkovacky. Iba dlhe svetla trosku svietili. Stale som vyvaloval oci na krajnicu, ci tam nieje nejaky chodec alebo cyklista, po 30km som bol unaveny ako po 2 hodinach jazdy v noci za dazda. No proste hroza!
    Neviete o nejakych ziarovkach, ktore dobre svietia, dlho vydrzia (500 hodin je akurat na jeden rok) a su schvalene?
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.05.03  10:44

« zhaveni

2 situace:
    1) Najizdim ze STOPky do dalnice, za jedna, za dve v pomalu se sinouci kolone jeste 300 metru .. cely tenhle usek se mi rozsvitila kontrolka zhaveni .. se zarazenim trojkya pozvolnym zrychlovanim kontrolka prestava svitit .. jiny registrovany projev nez svitici kontrolka zazdny.
    2) Jedu delsi usek na ctyrku po meste v idealnich otackach, pote chvilkovy (1 sec) citelny ubytek vykonu (ze by prudky poryv celniho vetru?).. omyl, opet se rozsvitila kontrolka zhaveni. Svitila 3/4 km do okamziku zastaveni na semafor. Behem tech metru uz zadny ubytek vykonu nebyl. Po semaforu uz nesvitila.

Tak me ceka v utery navsteva servisu s garanckou, mlhovkou a ted jeste timhle. Jen se desim, ze mi reknou, ze diagnostika nic neobjevila. Setkal jste se nekdo s dieselem s timhle problemem kontrolky zhaveni? Protoze neznam, tak se zeptam :-) ... zhavici svicka(svicky?) funguje pouze pred nastartovanim nebo pracuje neustale? (Benzinove svicky jsou jasne, ale fungovani tehle zhavicich u dieselu vubec neznam :-( ) Muze to tedy souviset primo s touhle svickou/svickami nebo by to mohl byt problem dokonce se vstrikovanim, vysokotlakym cerpadlem a tak?? Diky za Vase sdelene vedomosti :)
  • « 00 Reagovat !

foto

09.05.03  16:08

« Re: mlhovka v cudu

luf: do mojho tatka v Blave vrazila mlada kocenka s ceskym sluzobakom. Na prachy cakal asi pol roka a stalo ho to kopu nahanania, telefonovania a vybavovania... :(((
  • « 00 Reagovat !

foto

09.05.03  15:08

BTW cesko - slovenska skoda je hroza prestrasna. Ked som mal nove auto, dostal som kamienok od ceskeho nakladaku. Ked som sa ale bol spytat na to v poistovni, povedali, ze radsej sa mam s niekym dohodnut, ze vybavovacky okolo toho by trvali pol roka.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.05.03  15:05

Na bonus by sa siahnut nemalo, mam pocit, ze o bonus prides iba ak nieco zavinis. Za toto by mali prist o bonus cestari. A ako to je s nahlasenim to netusim, zavolaj si do tvojej poistovne a tam ti povedia.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.05.03  09:57

no mozna to nebude sklo, ale tvrzeny plat, je to o neco lehci, nez sklo. Ale je to docela ostre. :-) A slabe to taky neni, dobre takovy 7mm. Co mi to je platne. :-(
    Ciste hypoteticky, kdyz bych se domluvil s Tebou, ze to pujde z Tve pojistky :-) .. jake jsou kroky? Musim dorazit na pojistovnu, nahlasit jim skodnou udalost, mit od Tebe cislo Tve pojistky a Ty to musis jeste kontrasignovat? Kde? Osobne u te me pojistovny, nebo u sve? A to hlavni, kdyz jde o takovouhle skodnou udalost, Tobe by za tohle ztrhly procenta z bonusu nebo ne??
  • « 00 Reagovat !

foto

09.05.03  09:44

A naco je zakonna poistka? Sa s niekym dohodni ze od neho vyletel kamienok a vysklil ti ju a si v pohode :-). BTW ja nemam na hmlovkach sklo, ale plast.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.05.03  09:32

hmm, tak mi to nedalo, zavolal jsem si jeste jinam, do Rican .. a tam mi rekli to same, musi se vymenit jako celek, jen sklo se nedodava. Ze ja jsem si nekoupil obrneny transporter, ten by neco vydrzel. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.05.03  09:24

:-( tak mi do telefonu servis sdelil, ze se jen to sklicko nevymenuje, ze se vymenuje cela mlhovka, takze 2.500 GRRRRRRRRRR No to je teda dobytcarna, at mi nerikaj, ze to nejde, co jsem se na ni zvenku koukal, tak je podle me ze dvou casti, zadek vc. konektoru a predek je sklo s plastem, takova "ocnice". Ale jestli se pletu, tak me opravte.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.05.03  22:30

« Re: Lita kola a ET na clio

allwarez: Zkousel jsem tenhle udaj o meznich ET vyrazit primo z Renaultu, ale odpovedeli salamounsky s odkazem na jejich fabricke hliniky, takze se z toho dalo vytusit 38-43 mm. Ale to neni samozrejme mezni. Podle reifen.com jsem nasel i s nizsim na Clio, ktere ma TUV osvedceni, ze vyhovuje. Ja tam na zimu mam Borbety s 32mm, ale musim uznat, ze na zimu uz bych nizsi ET nez tohle nedoporucoval, to auto uz se znatelneji spini na boku, nez kdyz jsou kola vic schovana v podbehach s originalnim ET 43. P.S. mam to na 15kach 185/55.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.05.03  22:24

« mlhovka v cudu

Tak mam zase pech .. ve stredu jsem musel chytit nejaky kamen, protoze jsem dnes rano objevil vysklenou levou mlhovku :-( Mate nekdo zkusenost, nakolik takova legrace vyjde? Staci tam dat jen nove sklo, nebo se zaroven s tim meni i ten plast, ve kterem to sedi?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.05.03  22:20

« Re: SERV + kontrolka airbagu

no ja pod tim sedakem mam v igelitu hadry na auto, na okna a odmrazovaci sprej na okna, takze tam casto s timhle stracham .. tak to muzu byt vlastne rad, ze mi to zazlobilo az ted po roce :)
  • « 00 Reagovat !

foto

07.05.03  08:59

Díky, takže je to asi normální že nesvítí.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.05.03  22:32

sy35 - pytal som sa syna, jemu v Cliu 1,4 16V RN kontrolka dveri nesvietila, len kontrolka pasov.
  • « 00 Reagovat !

foto

06.05.03  15:45

Dajte si pod sedadlo zosik ako to mam ja. Kabel je nim primacknuty a nic sa tam nehybe, ziadny spolujazdec do neho nekopne atd. A kontrolka svieti iba ked ma :-)))
  • 00 Reagovat !

foto

06.05.03  15:01

« Lita kola a ET na clio

Mam dotazek, zda mate nekdo zkusenosti s tim jak velke resp. male ET se da pouzit u clia, kupuji nova kola, ted mam na aute OZ s ET 37 a vyda to docela na to ze tam je jeste misto. Mam vyhlidnute Borbety, ktere se delaji s ET 10, 18 a 35. A nevim jestli se mi tam ET 18 vejde nebo ne. A jeste jeden dotazek, myslite, ze se da navzajem porovnavat stejne ET ruznych vyrobcu? Zda se da spolehnou na to ze kola se stejney ET "polezou" stejne ven ?
  • « 00 Reagovat !

foto

06.05.03  14:56

Zdarec, mam ve svem cliu 1,4 RT rv 12/98 podobny problem, cas od casu se mi rosvecuje kontrolka airbagu a obcas po ostrejsim prujezdu zatackou se sama rozsviti a pote co jedu ostre zatacku na druhou stranu zase zhasne, docela me to ze zacatku prekvapilo , ale viceme mi v servisu rekli uplne to same "Davejte pozor na kabely pod sedackou". Uz jsem si zvykl to ignorovat. A dale se mi to hodne projevuje kdyz je venku vlhko. Nekdy se mi stava, ze ta kontrolka sviti celou dobu jizdy (cca 2 hodiny) jindy si tam cas od casu problikne a jindy se treba tri tydny vubec nerozsviti (teda vyjma startovani, samozrejme :o) )
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.05.03  10:44

Ja som tu otomto asi pred rokom pisal. Zacala mi svietit kontrolka airbagu + SERV. Nesvietilo mi to vzdy. Siel som stym do servisu (auto bolo este v zaruke)a bolo cely den! Vysledok: Mam to opravene, pod sedadlom vodica bol studeny spoj. Vraj tam nemam pod sedadla nic davat. (Ja som tam mal mokru metlicku na sneh).
    Par mesiacov nato sa mi to stalo za jazdy, a nic som uz nedaval pod sedadla. Isiel som ale do ineho servisu, tam ani auto nepozerali povedali mi len ze airbag je funkcny, ze nemam davat nic pod sedadla. Nejak sa ale zhodli, natom ze spolujazdec co sedel vzadu, dotoho asi zakopol. Potom bol pokoj.
    Potom som raz mal flasu hodenu v zadu, a strasne prudko som brzdil, ta flasa "skocila" pod sedadlo a asi sa dotkla toho kabla, lebo zas to zacalo svietit. :-(
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.05.03  15:40

jambiku, tak jsem rano zajel se sedakem dozadu, hlavu strcil kamsi do utrob a v pohode tam uvidel kabliky a konektor :-)) Je to pohodlne pristupne. Trochu jsem s tim jen zahybal, ani jsem to nerozpojoval, otocil klickem v zapalovani a kontrolky zhasly a uz po nich neni ani vidu ani slechu. :-) Jen doufam, ze to nebude jako v Tvem pripade, castejc a castejc a neskonci to vymenou toho napinace pasu. Kazdopadne jeste jednou dik za moc dobry tip. :o)
  • « 00 Reagovat !

foto

05.05.03  14:55

Když už takhle víš co s kontrolkou airbagu, tak nevíš zda má v Cliu RN svítit kontrolka zavření dveří (pojistka tam pro to je), ta co je společná s kontrolkou pásů? S tím snímačem pod sedadlem souhlasím, opravdu tam něco takového (nějaké dráty) je.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.05.03  14:29

Vsetko to volne visi pod sedadlom, to si mozes skusit pohybat aj sam, nic sa nemusi rozoberat!
  • 00 Reagovat !

foto

05.05.03  09:31

« TUV

Prave som tu chcel napisat potesujuce vysledky TUV za rok 2003 a ajhla zavada :-)
    Som zhliadol u predajcu toyoty TUV report za rok 2003 a sice Renaulty nic moc, drzia sa v strede pola, ale su bezproblemovejsie ako mnohe vyhlasene znacky. Clio svoju poziciu zdiela s Audi A8 a BMW 3, Laguna je na tom takmer rovnako ako Passat a zaujimave je, ze najbezproblemovejsie je Twingo. Inak vacsinu tabulky okupovali auta s poruchovostou 5-6%, takze tvrdenia ako je Renault velmi poruchovy proti superkvalitnemu VW su blbost. U starsich aut to plati, v tabulkach starsich aut sme az pri konci :-( ale nasich novych sa to snad netyka. BTW neviete niekto, ci je TUV 2003 aj na webe?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.05.03  22:42

jambiku, diky, reknu to servisnim technikum jako dobrou radu od profesionalu. :-))) Ten konektor je bezne pristupny, nebo se musi rozebrat sedacka?
  • « 00 Reagovat !

foto

04.05.03  22:08

« Re: mesic v uplnku

luf: >zmerat a odclonit alebo predlzit cas. Si sa mierne sekol < ... no ano ano, toje snad jasna tlacovka nie? to nema s odporom k chemii nic spolocne :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.05.03  21:21

Moj syn mal na Cliu 1,4 16V z roku 2000 2x takyto problem. Prvykrat stacilo rozpojit a znovu spojit konektor pod prednym sedadlom (cidlo airbagov je udajne naspodu sedadiel) a bolo vsetko OK. V druhom pripade to uz nepomohlo, kontrolka casto svietila, a udajne bol vadny pyrotechnicky napinac bezpecnostneho pasu. Podla diskusii na zahranicnych forach kontakt pod sedadlom je vraj slabe miesto a najcastejsia pricina svietenia kontrolky ABS+SERV.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.05.03  20:53

« SERV + kontrolka airbagu

Tak jsem v sobotu nastartoval a tyhle dve kontrolky, SERV a airbag mi tam zustaly svitit trvale. Podle navodu neni duvod auto vypnout, tak jsem odjezdil nutne, jen jsem spolujezdkyni mamku instruoval, ze podle manualu by na sedadle spolujezdce sedet nemela, ze to navod vyrazne nedoporucuje, ale v tehle sestave jsme odjezdili nutne. :-) Mel jsem v planu jet do pul mesice na prvni garancku, tak to trochu uspisim .. nicmene nesetkali jste se nekdo s timhle tim? Zkusil jsem i vypnout airbag spolujezdce pres ovladac na pravych dverich, zpet zapnout, ale nepomohlo to.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.04.03  16:03

ajvn - prechodovy filter sa robi asi tiez otocny ako polarizak, ale nikdy som sa s tym moc nezaoberal. Vacsina skusenejsich tvrdi, ze prechodovy filter je dobre si kupit Cokin - to je taky cudny drziak na stvorcove filtre, ktore je mozne posuvat a otacat lubovolne, takze presne trafis prechod tam, kde ho potrebujes. A vyuzitie ND prechodoveho - no vsade tam, kde je velky kontrast medzi dvomi plochami: zatmavit oblohu aby zostali prekleslene mraky, zatmavit mesiac, zatmavit slnko ked fotis zapad slnka a chces aj trochu kresby v krajine atd. Najdes ich na www.cokin.fr aj s ukazkami co robia, kupit sa daju bezne v dobrych fotobchodoch.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.04.03  15:54

yyyy - zmerat a odclonit alebo predlzit cas. Si sa mierne sekol (ale to mojim digitalnym kamaratom odpustam, z karty sa zaber lahko vymaze a odfoti znova spravne :-))) )
  • « 00 Reagovat !

foto

24.04.03  15:29

On s tym mesiacom je fakt problem, on sa javi ako predmet osvetleny v slnecny den, tak to lahko prepalis, ale skutocny problem je v tom, ze zalezi KDE je. Ak je nizko, je zvecseny atmosferou (menej svetla) a je nou aj zatieneneny (zlty). Ak je vysoko, je maly a teda svetelnejsi a atmosfera je tensia, a skoro netieni. To robi dokopy rozdiel aj 4 cisla. Najlepsie mat digital a skusit ... alebo ak sa da tak pouzit bodovy expozimeter priamo na nom a zhodit jedno cislo do tmavejsa (zaclonit, predlzit cas). Tak som fotil uspesne aj cez obycajny trieder ...
  • « 00 Reagovat !

foto

24.04.03  12:40

« Re: H7 OSRAM Silvestar :-((

Inak som chcel este povedat ze sa priklanam k svietiacim. Ta trocha benzinu je zanedbatelna v porovnani s ostatnymi nakladmi na prevadzku auta...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 24.04.03  12:24

luf - Moc diky, to jsou rady k nezaplaceni .. ted si jeste pockat tri tydny na dalsi uplnek :-))) Ten prechodovy ND filtr zatim nemam .. ten je delany stejne otocny, jako byvaji polarizacni? nastilovat si ho pak "tmavsim" sklem nahoru na oblohu a "svetlejsi" sklo dat pro krajinu? Mozna se po nem juknu, premyslim, k cemu jeste by byl pouzitelny. :-) Jinak jsem to fotil na 200vku film.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.04.03  11:08

luf: pouc ma plz ako je to na Slovensku s povinnostou svietit. Ja som sice taky brutalny magnat, ze si dovolim napriek tej extremne zvysenej spotrebe svietit stale (a neberiem ohlady na to, ze nicim posledne 3 kvapky ropy...), ale dost by ma to zaujimalo. Dik ;))
  • « 00 Reagovat !

foto

24.04.03  11:05

sy - na volnobeh ma motor vykon 2kW??? Zvysenie odberu o 250W je v tomto pripade 1/8 tohto vykonu. Ale pri jazde je to nepostrehnutelny rozdiel. Staci aby jedno lozisko bolo trosku v horsom stave a jazdne odpory su uplne inde ako energia, ktoru potrebujes na svietenie. BTW tato polemika je na nic, tu nic nevyriesime. Je to ciste subjektivne.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.04.03  10:59

Ajvn - aby bol mesiac prekresleny, foti sa f11 a casom 1/rychlost filmu. Takze v tvojom pripade ak si fotil napr. na 100ISO film, pri f16 by si mal cas 1/60s na prekreslenie mesiaca. Zakladnym pravidlom pri takomto foteni je neprepalit mesiac, takze by ti ten zamocek vysiel dost tmavy. Jedinym riesenim je prechodovy ND filter. Alebo sa to da riesit dvojexpoziciou - najprv si naexponujes iba mesiac spravnym casom a potom scenu bez mesiaca spravnym casom. Pripadne to spravis v dvoch variantach (na dve policka filmu) raz spravnu expoziciu pre mesiac a druhykrat pre krajinku a potom to digitalne poskladas zo scanu. Maximalny pouzitelny cas pre meisac je vraj 1/30s, ale ja som nemal problemy ani pri casoch okolo 1s. Viacej info o foteni mesiaca najdes na [odkaz] tutorials/lunar-eclipse.shtml, tam niekde je aj clanok alebo odkaz na astrofotografiu a tam je kopa navodov a rad, ake casy pri akom ohnisku, exponometria atd.
    Drahe tele nepotrebujes, nabi rychlejsi film a si na dobrych casoch. Svetelnost 5.6 lahko vykomenzujes ak pouzijes 400ISO film. Robil som z 200ISO zvacseninu 25x38cm a zrno je v pohode, takze 20x30 zo 400ISO bude podla mna stale OK.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.04.03  09:47

Motor auta ma vykon napr. 60 kW z toho pri jazde ustalenou rychlostou vyuzivas dajme tomu 20 kW pri spotrebe 6l/100km. 2 ziarovky maju odber 2x60W + parkovacky + zadne = nech to prezeniem 250W. Ucinnost alternatora nech je dajme tomu 50% a som na 0.5kW. Z coho mi vychadza v tomto konkretnom pripade zvysenie spotreby o cca 0.15 litra. Pri vyuzivani vacsieho vykonu to bude mensi rozdiel, pri stati na mieste vacsi.
  • « 00 Reagovat !

foto

23.04.03  16:48

Teď mě ještě napadlo - vezmi si karburátorové auto a postupně zapínej elektrické spotřebiče, uvidíš jak jdou otáčky dolů.
  • « 00 Reagovat !

foto

23.04.03  16:46

Tak čistě jenom když už vezmeš že se zvýší výkon který musi alternátor poskytnout tak je jasné že se ta energie někde musí vzít. S tou spotřebou jsem to nemyslel kvůli penězům ale jen že bych chtěl podotknout že ona se už další ropa moc nevyrobí, takže jí takhle zbytečně plácat? A doteď svícení nikomu nechybělo. Co se stavu gum týká tak to se přijeď podívat, jsou to Michelin Energy XT1 (ten typ teď jen lovím z hlavy) a nic jim nechybí. Co se brzd týká tak to nevím, ještě jsem neměl potřebu vyndávat destičky. OK, kamufláž nebyl správný příklad. Mně ale prostě naopak v létě svítící vadí a jsou mi nepříjemní, když je potkám. Howgh:-)
  • « 00 Reagovat !

foto

23.04.03  15:25

« Re: Diagnostika na Renault.

Vyserte se na něj, nebo si těmi pokusy zablokujete ECU!
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.04.03  15:16

« mesic v uplnku

Lufe, tak jsem resil zajimavy problem, jak vyfotit v 05:45 pred par dny v rannim seru zamecek na protilehlem brehu reky a kousek nad nim mesic v uplnku. Bylo to s tele 80-320, na stativu, zkousel jsem tri varianty. F16/8sec, F22/20sec a totez nastaveni s kompenzaci +0.5. Zamecek a lesik pekne v seru vykresleny, to bylo OK, ale vzdy je ten mesic trochu prepaleny, ikdyz lidskym okem "nepalil" a mel na sobe krasne vyditelne more. Na 8 sec ten mesic jeste vypadal jako koule, ale na tech 20 uz mrcha poposel skoro o 0.5mm na papiru :)) Tak nevim, jak to udelat, aby byla dobre prokreslena scena v seru, zaroven byl i vykresleny mesic s "mori" a byla z nej jen pravidelna koule. Jo, nasazeny mam permanentne skylight filtr. Pouzit na to nejaky specialni filtr, ktery pohlti jen spektrum zareni od mesice a nepodexponuje zbylou vetsinovou scenu??? Existuje takovy? :-) Kazdopadne 8 sec je mezni cas, chtelo by to asi spis kratsi, jenze to by chtelo dost drahe tele, co ma svetelnost 2.8 v celem rozsahu :-( Mozna zkusim priste jeste dat zapornou kompenzaci exp.. Nebo mas na tohle nejake vlastni figle? :)
  • « 00 Reagovat !

foto

23.04.03  11:47

Ze svietenie zvysuje spotrebu je blbost. Ak tak o 0.03l, a aj to som asi prehnal. BTW 0.3l je 8SKK/6CZK. Ak ta ma takyto vydavok ruinovat, chod radsej vsade pesi a bez topanok. Nechcel by som vidiet v akom stave ma niekto takto velmi setriaci napr. gumy, brzdy... :-)))

Ten priklad s lietadlom neni spravny. Lietadlo nesvieti, iba odraza dopadajuce svetlo a blede zospodu je preto, aby ho odrazilo co najviac. A preto, ze ho odraza takmer vsetko je takmer neviditelne, lebo je svetle takisto ako okolie. Svietiaci objekt je lahsie vidiet a rozoznat aj za jasneho dna. Ako priklad posluzi to, ked si spomeniete, ze ak vam niekto nasmeruje zrkadlom svetlo do oci, vsimnete si ho aj ked je takmer mimo zorne pole.
  • 00 Reagovat !

foto

23.04.03  01:35

« Diagnostika na Renault.

Hledám majitele vozu Renault r.v. 1996-2000, kdo by chtěl otestovat diagnostiku [odkaz] ať se mi ozve přes [odkaz] (mě zajímá, zda bude SW a HW fungovat s touto značkou (via OBD generický protokol), teoreticky by to mělo šlapat. Prvnímu možnost získat adapter za dotovanou cenu. Více viz osobně - pošlete na sebe kontakt přes tu stránku.
  • « 00 Reagovat !

foto

22.04.03  13:57

Tak s tímhle nesouhlasím, na Sluncem zalité silnici je lépe vidět tmavý objekt, nez zářící. Letadla se zespodu (proti obloze) také maskují světlou (modrou)...? Navíc pokud se uvádí že svícení zvyšuje spotřebu asi o 0,3 l/100 km, pak na těhle 0,3 l ujedu asi 6 km - to není málo?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.04.03  12:40

sy35: Nebude, ja celorocne svitim :-)) Ja bych to az tak nebagatelizoval. Nejvetsi vyznam to ma pro periferni prehled o situaci .. takove auto vnimas ve zpetnem a bocnich zrcatkach podvedome mnohem lepe, kdyz je za Tebou rozsviceny, nez kdyz jede naslepo.

Ja reknu mozna nekrestanskou myslenku, ale jsem rad, ze ti, co sviti celodenne, chte nechte i ostatni nuti rozsvecet take, protoze oni jsou pak samozrejme hur videt a casto si to uvedomuji a pod natlakem taky rozsviti .. a casem si na to zvyknou delat to bezne. :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.03  17:26

To až schválí to svícení i přes letní čas (podle mě celkem nesmyslná věc), tak Tě to bude stát, ty výměny žárovek...:-)
  • 00 Reagovat !

foto

17.04.03  00:00

« Tankovanie

Ma clio na nadrzi odvzdusnovaci ventil? Ja ho nejak neviem najst. A do uplne prazdnej nadrze sa mi zmesti pri tankovani do prveho cvaknutia pistole len cca 47.7 L. (nadrz by mala mat 50L)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.04.03  11:07

Tak jsem byl vcera v OBI, od stanku reklamaci me poslali ke stanku Naradi, chlap se na to podival, udelal dva delsi telefonaty kamsi odpovednym osobam, a pak zkonstatoval, ze to bude sice slozitejsi, ale ze my je daj nove. :-)) Tak mam novy par, nechal jsem si u reklamaci na paragon potvrdit vymenu .. ikdyz mam takovy tezko definovatelny pocit, ze napodruhe uz mi je nedaj :)
  • « 00 Reagovat !

foto

16.04.03  10:06

Nedavno som tu pisal, ze mi prdla jedna Silverstarka, ale musim poklepat na drevo, ta druha zatial stale drzi. Mozno si mal smolu a mal si dva zle kusy :-) BTW v aute musi vozit jednu nahradnu ziarovku, takze celkom potme uz zostat nemozes.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.04.03  16:03

Ajvn: Jasan, just jokin' ;)) Ale mozno si fakt narazil na zly kus, mne vydrzal jeden par cely cas, co som mal to konkretne auto (40tkm vacsinou v noci) a este som to s tymi ziarovkami predaval (alebo aspon s jednou, teraz fakt neviem...) Fakt ale je, ze to boli H4...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.04.03  15:51

dabel: To je sice pravda, ale me na tom prdi, ze me to muze nechat nekde v kotehulkach v noci zhasnuteho na obou svetlech.. ikdyz sebou uz vozim par nahradnich :-) Nereknu behat do OBI kazdy pul rok, ale kazdy ctvrtrok? To uz tam budu napotreti znama firma a nebudou mi to verit :)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.04.03  15:50

« Re: Bomba Clio

orin: mne uz mliko po brade nekape delsi cas .. ten novy trilitr jsme videl na obrazkach uz hezkych par mesicu nazpatky. Takze brada uz oschla :-)) Ale jinak jsi vedle.. me by u nej spis zajimala spotreba. :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

15.04.03  13:09

Ajvn: ak tu reklamaciu vybavis, tak ich kludne zase zober, na vyreklamovany tovar Ti musi bezat zase odznova zaruka 2 roky, takto mozes mat cisto teoreticky nove ziarovecky stale zadara ;)))
  • « 00 Reagovat !

foto

15.04.03  13:06

Najlepšie je kupit obyčajné žiarovky H4,potom si
    je doma OSRAM SAM.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.04.03  12:46

Vidis, ja som ti to tvril hned, ze moc toho nenasvietia. Ale tak sa zda, ze ziarovky co svietia nevydrzia a tie co vydrzia nesvietia...
  • 00 Reagovat !

foto

15.04.03  11:33

« Bomba Clio

Dnes rano som si kupil AutoAktual (casak). Uputala ma predna strana s novym Cliom.
    Parametre: V6 3.0 24V 187!kW(255k)predne: 205/40 ZR18, zadne: 245!/40 ZR18 (kua skoro som odpadol)
    0 - 100 za 5.8 s, max. 245 km/h
    Cena: 39.700 Euro.
    Ajvn, daj si podbradnik, aby si sa neposlintal :o)))
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.04.03  21:43

« H7 OSRAM Silvestar :-((

Tak jsem naprdnuty. Odesly mi obe Silverstarky soucasne. Co je tristni, ze obe mam od 21.1.2003 a nasvitily jen 114 hodin. Zitra me ceka odpoledne cesta do OBI ve Sterboholich, tak jsem jednak zvedavy, jak solidne se mnou vyridi reklamaci, kdyz proklamovali dva roky zaruku i na tohle .. a hlavne co si tam vyberu misto tech OSRAMek. Fakt nevim, jestli si je jeste vyberu znova. Sviti sice krasne, ale takova vydrz, to je k smichu .. nebo spis k placi.
  • « 00 Reagovat !

foto

14.04.03  10:13

« Re: HB3 BlueVision

Prelistujte si rubriku Autoziarovky H4 alebo tak nejako sa vola a tam najdete dovod, preco su modre ziarovky a ich svietivost rozpravka pre male deti a vyrabaju sa pre podobanych pubertakov, ktori chcu s Golfom II vyzerat cool. Nechce sa mi to pisat znova, iba nacrtnem hlavnu myslienku - ludske oko je najcitlivejsie na zlte svetlo, najmenej citlive na modre svetlo.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.04.03  21:41

No ak by boli fakt kvalitne tak ta cena nieje potom az tak vysoka. Ja mam vypalenych HB3 ziaroviek uz celu zbierku :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

09.04.03  14:35

Hmmm - nemame. Ale zo sveta H4 viem, ze Philips robi sice kvalitne ziarovky, ale za nehorazne ceny. Lepsi pomec cena/vykon maju Osram. Skus sa pozriet po Silverstaroch.
  • 00 Reagovat !

foto

09.04.03  12:53

« HB3 BlueVision

Mate niekto skusenosti zo ziarovkami hb3 - Philips BlueVision ? Je snimi lepsie vidiet? tiez ma zaujma ci vydrz je lepsia, lebo aj cena je odost vyzsia (nasiel som ich predavat zatial len na
    [odkaz]
    za 675.-sk, ale je pravda, ze som sa inde ani ponich nepozeral.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.04.03  13:08

« Re: to Ajvn

kdo: no na D11 jsem nebyl .. to ted z hlavy ani nevim, ktera to je .. to ja na Boleslav? nebo Hradecka? mam v tom zmatek :)

no s BEJ jsem tam myslim jediny, jineho Extrema jsem BEJ jeste nevidel. No a kdyz bys preci jen natrefil na nejakeho "brasku", tak se nestyd a zamavej taky, ono to vzdycky potesi :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

01.04.03  12:47

Ajvn: no, že máš BEJ jsi tady kdysi prásknul sám :-)) a v pátek jsem předjel na D11 jeden BEJ, ale zlatavej, takže Tebe jsem neviděl :-((. Teď bych věděl, jakmile uvidím modrou (ale jinou - lepší :-))) metlu, tak uberu a budu se culit a mávat (doufám, že těch barev s BEJ nejezdí víc - proč být za cvoka, že jó)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.04.03  11:55

kdo: :-))) jak vis, ze mam prave BEJ? :-) kdyz to vis, to jsi me musel videt :-) A kde? Priznej se :)) No jakou, krasnou modrou metalizu, ale ne klasicky modrou, takovou jinou, lepsi :)) A jestli mi napises, ze jsi me poznal podle toho, ze jsem se loudal a byl jsem temer nejpomalejsi, tak pak jsi me potkal na dalnici. A jestli reknes, ze jsem jel jak dabel, tak to muselo byt v Praze do Barrandaku do kopce :)) A ne, ze me vyvedes aprilem! :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.04.03  11:51

« Re: 6 repraku

luf: :-) no volant jsem uz taky objevil, a to docela zahy po koupi :-)))
  • 00 Reagovat !

foto

01.04.03  09:25

« to Ajvn

Hele jakou barvu má Tvuj BEJ vůz? :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

31.03.03  09:57

« Re: 6 repraku

Ajvn - to nie je Skoda. Ked napisu 4x22W, znamena to, ze v aute su 4 hrajuce kanaly. A vobec tym nemyslia, ze dvojpasmovy komponentny reprak ma 2 kanaly.

Cital si niekde vo vybave, ze ma nejake Clio predpripravu na radio? A kazde Clio ma. Cital si, ze ma volant? Kryt batozinoveho priestoru? Vnutorne svetlo? Zvukovu signalizaciu zapnutych svetiel? atd. A potom ze vybava je proti Fabii slaba :-)))
  • 00 Reagovat !

foto

31.03.03  09:52

« Titulok ma nenapada, ale uz sme v cervenych, tak nieco napis

V piatok som "trosku" pretiahol auto na dialnici - zacal som zvolna pri 150km/h a postupne som pridaval az som poslednych 30km valil 170, viacej som na zimakoch radsej neskusal :-) Moc som tim, ktori tvrdili, ze motor po tom ozije neveril, ale musim povedat, ze fakt neklamali. Motor sa dost skludnil v nizsich otackach, a subjektivne aj o chlp lepsie taha pod 2500ot. Ale hlavny rodiel je vo vyssich otackach, toci sa ako divy, az som tym prekvapeny. A este perlicka na zaver - priemerna spotreba za tychto 100km bola 8.5l :-)))
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.03.03  18:53

« 6 repraku

No no, nespime tu a piseme taky neco! :-)

Tak jsem vcera vecer dorazil domu, mel jsem v CD pustene cerstve vypalene hity od ABBA a kdyz vylejzam, tak mi to je divne, jako kdyz mi to hraje i vzadu. Je to teda ostuda, ale ja trictvrte roku, co to Clio mam, ziju v domeni, ze mi hrajou jen vyskace na palubce a repraky v prednich dverich .. a vcera jsem zjistil, ze mi hrajou i zadni dvere :-)) Hellebrande, taky Ti jich hraje 6? :-) Nebo mi to tam zapojili jen tak, z dobre znamosti, kdyz jsem byl nekdy po x-te v servise? :)) Extra jsem se podival vecer do reklamnich materialu a nikde jsem zminku o sesti nevidel.. ale ani ne o ctyrech :-) .. jen vsude pisou 4 x 22W. No rozhodne me to ale potesilo. To jsem zvedavy, co zase po dalsim trictvrte roce objevim, ze mi tam funguje, o cem jsem nemel paru. :o)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…