Renault Clio (II)

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault

• « 00 Reagovat !

foto

13.12.01  10:42

« Re: 1.4 alebo 1.6 ??

yyyy - cela potencialna a kineticka energia sa premiena na teplo vzduchu stlaceneho vo vlaci. Ale je otazne, kolko z nej sa skutocne odovzda motoru, ten teply vzduch sa vytlaci cez vyfukovy ventil a v dalsom cykle sa nasaje opat studeny. Je mozne, ze od urcitej teploty vzduchu je motor ochladzovany. Ja v tom, co popisuje skv, nevidim nijaky problem.

lud - ja by som nevahal, cenovy rozdiel nie je nejaky vyrazny a nejde ani tak o rozdiel vykonu ako skorej tocaku, ktory ma ten 1.6 rovnomernejsie rozlozeny a vyssi. Spotreba bude zanedbatelne rozdielna. Ad tuning - na 1.4 16V neexistuje chip, otvoreny filter (induction kit) je nejaky divny a celkovo tuning tohto motoru je asi dost obtiazny. Naproti tomu na 1.6 16V existuje chip (+12PS), existuje otvoreny filter (+10PS? ako deklaruje vyrobca), pripadne turbo kit (208PS, 310Nm).
  • « 00 Reagovat !

foto

13.12.01  09:20

« Re: Vetrak chladice

Ručicka je vodorovně, motor se po sjezdu kopce během 2 km zahřeje. Myslím, že to bude OK. Hadice za termostatem byla studená. Teplá byla akorát ta spodní.
  • 00 Reagovat !

foto

13.12.01  08:46

« Vetrak chladice

Jeste jsem si vzpomnel - s tou polohou rucicky (podle mechosu v servisu by se mela drzet vodorovne) to asi bude pravda. V lete jsem popojizdel s vypnutou klimatizaci v kolone a najednou se zapnul vetrak coz bylo dost dobre slyset i citit ve volantu. Rucicka byla neco malo vic nez o jeden dilek nad vodorovnou polohou. Zda se mi, ze ten vetrak ma dve rychlosti, protoze kdyz je zapnuta klimatizace bezi porad ale neni skoro slyset a nic se neklepe.
  • « 00 Reagovat !

foto

13.12.01  08:41

1.6 je asi o 16000 drazsi. Jel jsem s 1.4 i s 1.6 (Clio II) a rozdil (mel by byt 10HP) jsem moc nepoznal. Ale byla to zkusebni jizda, tak jsem na to moc slapat nemohl :-).
    K tomu chlazeni - termostat je pasivni clen, podle teploty vody, ktera na nej dorazi z motoru otevira (tepla voda) nebo zavira (studena voda). Termostat by mel byt v horni hadici mezi motorem a chladicem - overim. Vetrak chladice ridi cidlo vetraku ktere je v chladici a spina pri urcite teplote vody v chladici (pri zapnute klimatizaci bezi vetrak porad). Ja bych to neresil, pokud se to pri "normalni" jizde chova normalne - tj. rychle se ohreje - rucicka je vodorovne (podle autor. servisu je to spravna poloha) a pak tam zustane (mensi vykyvy +/- jeden dilek pry nevadi). Vsechny poruchy termostatu ktere jsem kdy videl spocivaly v neustale otevrenem termostatu - motor se pomalu ohriva, pri rychlejsi jizde na nizke otacky teplota viditelne pada a v tech mrazech co jsou ted by se neohral vubec.
  • « 00 Reagovat !

foto

13.12.01  07:16

« Re: Zahřívání motoru.

yyyy: Topeni je samozrejme zapnute, i kdyz jen na maly vykon.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  22:55

luf> to nie je stlacanie vzduchu, do toho ohrievania sa preondieva cela potencialna energia auta lezuceho z kopca - uznas ze je to dost, odovzda sa presne tolko co by si inak musel dostat do brzd - niekedy si ich po zabrzdeni chyt ... ale teraz ma napadla taka blba otazka - nebolo pri tom dlhom zjazde zapnute kurenie? to je odvadzane este pred termostatom, a v pohode staci vychladit taky motor ak je vonku pod nulou :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  21:04

Kolik je cenovy rozdil v 1,4 a v 1,6? Myslim, ze 20tis. Kc! Pokud budes chtit tunit, tak radeji kup rovnou tu silnejsi verzi, protoze se jen tak na vykon ty 1,6 nedostanes a das do toho mozna vic penez nez kdyz koupis rovnou tu 1,6! Taky zalezi jak moc chces jezdit? Pro normalni i svizne jezdeni staci bohate ta 1,4 16V, ta 1,6 16V uz s Cliem pekne cvici, to uz je potom drak! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  21:00

skl-v chladicim okruhu(u motoru) je termostat, ktery hlida teplotu. Pri nastartovani termostat uzavre okruh a ohriva se motor, pri dosazeni teploty zacne termostat pomalu propoustet vodu a hlida teplotu, pokud by se motor zacal vice ohrivat nez ma, pusti termostat vodu na mach a tak pak obiha pres chladic, pokud by vzduch, ktery proudi na chladic nestihal vodu ochladit, spousti se ventilator, ktery vodu ochladi! A totez plati i naopak. Pokud by jsi motor nechal jet s kopce bez toho paliva, tak termostat ma za ukol uzavrit okruh a nechat motor zahraty! to znamena, ze by se motor nemel vyrazneji ochladit! Ja kdyz prijedu a mam motor teply, tak pak kdyz odjizdim treba za pet hodin, tak motor jeste stale nevychladnul! Proto je divny, ze se Ti motor ochlazuje o tak moc, z toho usuzuju, ze bude nejspis spatny termostat!
  • 00 Reagovat !

foto

12.12.01  19:41

« 1.4 alebo 1.6 ??

Zaujimal by ma Vas nazor - myslite ze sa oplati za ten cenovy rozdiel kupit o par koni silnejsie Clio s motorom 1.6 16V alebo radsej podrobit 1.4 nejakemu tuningu?
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  18:20

tak to co teraz poviem je asi blbost, ale nebude to tym, ze elektronika riadi chladenie motora (?) podla otacok motora - tj. cim viac otacok, tym viac chladi...(tj. ocakava vacsie zahrievanie) ?! To by mohlo vysvetlovat ako skv-ho pripad, tak aj luf-ov (pri toceni na 6000 - prehnane horlive chladenie :)
    Ak trepem, nebite ma.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  18:14

yyyy - to mas pravdu, ale ako velku energiu je ten stlaceny vzduch schopny motoru odovzdat? Najistejsie bude prehmatat hadice a hotovo, inak tu nic nevyriesime, iba to, ze podobne sa sprava aj moje Clio.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  18:07

Ludia, s tou "0" spotrebou kecate, to chce trocha fyziky. Ked zaradis rychlost, a motor tocis kolesami, tak riadiaca jednotka zisti se sa motorom brzdi a vypne vstrekovanie. Takze do motora sa nedodava energia benzinu ktora by mala pokryvat straty (trenie) pri volnobehu. Aj tak ale do motora dodavas energiu tymi kolesami on sa predsa toci a ovela rychlejsie ako pri volnobehu, takze minus ucinnost motora tam dodavas ovela viacej na prekonanie tych istych strat. (sorry za off topick - skusil by som pri studenom motore chytit tu hadicu od chladica pri zohrievajucom sa motore - ake tepla, hovori to za secko)
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  17:36

Termostat musi byt nekde u motoru, jinak by to nemalo cenu...:-) Zkus jet delsi trasu a pak ten samy kopec a jestli se ochladi, tak termostat neni OK!
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  12:13

Mně v návodě píší, že ručička by se měla pohybovat pod vyznačenou oblastí. Tak mám pěknou rezervu. Uvidím, co to bude dělat v létě.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  12:04

Asi fakt hladas problem tam, kde neni. Neviem, kde je umiestnene cidlo teploty, ak je niekde mimo bloku motora (lebo na predku tak, ze nan fuka), moze sa kludne stat, ze ukazuje menej, ako je skutocnost. Ved skus zastavitt a skusit, ci je chladic studeny, ak je, vsetko je v poriadku a termostat je zavreny. Tiez som si vsimol, ze ked prezeniem auticko vo vyssich otackach (teda ked radim pri 6000), klesne mi teplota motora a pritom by som mal pocit, ze musi stupnut. Ale neklesne nejako dramaticky - pohybuje sa v rozsahu jendeho dielika nad (ked sa vleciem v zapche)a pod strednou hodnotou. BTW v navode je napisane, ze ani ked vystupa teplota az k maximu, nic nehrozi, ze v pripade mozneho prehriatia sa rozsvieti kontrolka na paubovke, dovtedy je to vraj v norme.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  11:49

luf: Ona ta nula není úplně nula, ale nějakých cca 40 stupňů (skromný odhad). Takže topení je vlažné. Při zahřátem motoru se mi ručička zastaví přesně v prostředku teploměru. K červenému poli (které však není značeno :-)) mi zbývají cca 3 dílky. Kde se tobě pohybuje ručka teploměru? Napadá mne akorát to, že by se termostat otevíral příliš brzy. Ale stejně si myslím, že opět řeším problém, kterej není :-).
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  11:44

ACE2: Proto jsem psal, že tam mám kvalt. A to, že se palivo nespaluje, o tom mne nemusíš přesvědčovat. Jde mi o to, kolik tak může mít motor + voda nastřádaného tepla a za jak dlouho se vyfouká. Kdybych tak aspoň věděl jak je tam to chlazení dělané a kde je termostat. Od čerpadla vede hadice (do spodní části chladiče, ze které jdou u chladiče dvě tenčí hadice. Jedna do vyrovnávací nádobky a druhá asi do topení. A právě se mi nezdá, že až po tudlenc tu rozbočku je hadice teplá i v době, kdy by termostat neměl být otevřenej. Jenže termostat by měl být u hadice, která vede z horní části motoru do horní části chladiče. U P205 mne propouštěl termostat a zahřívala se hadice hned za termostatem (jak jinak taky). Napadá mne, že by se ta spodní hadice mohla zahřívat od výstupu vody z topení, což bych mohl vyzkoušet tak, že vypnu topení :-).
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  11:34

SKV - mam v tomto skusenost. Ked odchadzam, mam cast cesty do kopca a zahrejem motor na 3 dieliky od spodu, potom nasleduje asi 7km zjazd, kde mam stale zaradenu rychlost a brzdim motorom, teplota klesne na 2 dieliky, ale az na spodok nepsadne. Potom ale dost dlho trva, kym sa zohreje aj pri jazde po rovine, v tychto krutych mrazoch sa asi neni comu cudovat. BTW kuri ti, aj ked rucicka spadne uplne dolu?
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  11:31

To je blbost, tak mas spatny termostat, kde voda porad porad probiha a proto se motor ochlazuje! To se mi s Feldou stalo taky, kdyz se se mnou rozloucil prave termostat, kdyz jsem jel chvilku pomalu, temer bez plynu, tak teplota spala, pozdeji to zacalo byt jeste horsi, to se zacal motor zase prehrivat!
  • « 00 Reagovat !

foto

12.12.01  11:23

No jo, jenže když jedeš z kopce a mas zarazenou rychlost, tak se nespaluje palivo a tedy se motor nezahriva :o) Tusim ze se tomu rika auto komprese. Prostě auto ma 0 spotřebu paliva. A tedy se logicky neohřívá.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…