Renault Clio (II)

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault

• « 00 Reagovat !

foto

20.12.02  12:33

« Re: letadla

Ajvn: No zajímavé myšlenka, pilot je Peyrac:-))) Ad: gyro-efekt, když to taa probírám, tam valstně záleží ma směru otáčení rotoru, protože vrtulka je vždy proti směru svou plnou plochou. U toho Kamova bych to typnul, že ty dva rotory nad sebou, nebo i jako u Jaku za sebou budou asi co do manévrovatelnosti v nevýhodě. Výkon kolmé vrtule bude jistě vyšší než cyklické možnosti vodorovného rotoru. Ad nožní řízení: je to samozřejmě tak, že při přímém letu si můžeš ty nohy klidně sundat a furt poletí rovně. Na obě strany máš stejnou manévrovací schopnost, to znamená, že ani na tu stranu, co táhne gyroefekt to neroztočíš víc jak proti němu. Zatrimovat si můžeš jenom cykliku, jako u klasického letadla křidélka a výškovku. Jinak to M asi "mašina" nebude, rusové to slovo v označeních nepoužívali.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.02  12:19

kdo: Ale zpet k serioznim dotazum :-) k te Mi-8.
    Asi jsi to psal spis pro neznale :), takze jsi napsal, ze cyklika ovlada zataceni, ale spis jsi myslel naklon, vid? Zataceni bych tipnul, ze se ovlada zadnim rotorem, tzn. nohama. No ono by mozna bylo lepsi slovo otaceni, nez zataceni :-) Da se rict, ze ten gyro-efekt je tak silny, ze vrtulnik s jednim hlavnim rotorem na tu jednu stranu zataci o poznani hur? (hmm..doleva?) Jsem vzdycky premyslel, jestli to je ta alfa a omega manevrovaciho boje mezi dvema vrtulniky, kde se rozhoduje o zivote, resp. smrti :-) Kdyz ma pak treba Kamov dva protibezne hlavni rotory, mozna by doleva zatacel lip, ale nezataci pak doprava ale hur, nez ty jednorotorove vrtulniky? :-)
    A jeste me zajima .. takze kdyz chces letet rovne, to musis mit porad trochu vyslaplou pravou nohu, nebo se to da nejak zatrimovat, abys mohl mit to nozni rizeni vicemene v rovine pro rovny dopredny let? Si rikam, jestli se pak pilot vrtulniku spolehlive nepozna podle toho, ze kulha na levou kratsi nohu :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

20.12.02  12:15

5y: musím Tě zklamat, ale to bylo v Letňanech v kroužku při Svazarmu a mě bylo kolem 14ti let. Postavil jsem si (měl to být 109ka Mezek), trup plný dřevěný a k tomu normální potahovaná křídla a výškovka z překližky. Motor jsem měl půjčený od nich, ani nevím kubaturu. Moc mi to nešlo, na můj vkus to bylo moc rychlé a já si pořád pletl lanka, takže víš co mi to udělalo?:-)) Ne od té doby jsem nic nedělal. Opravdu ho ještě mám schovaný. Pak jsem dělal jen "plasty". V tu dobu byly dost oblíbené a rozšířené (a levné) 72ky, ale mně se moc líbily 32ky.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.02  12:07

kdo: :-) Tak ja se v te Mi-8 vybijel a zatim jsem vybijel :-)) Jeste zpet k tem 21kam. Ja myslel, ze ten vetsi hrbet mela hlave 21bis a predevsim pak jeste vetsi SM(T)? To bylo ciste kvuli vetsim palivovym nadrzim, nebo se tam strkala navic nejaka aktivni/pasivni ochrana? :-) .. hmm, asi jsem zvrhly, ale napadlo me, jak by zareagoval nepritel, kdyz by nepretalsky letoun pred nim misto flaru a cheatu rozhazoval kondomy :-))) Mozna by to tu protiletadlovou strelu naprosto odzbrojilo .. ale to by ty kondomy uz musely byt asi rozbalene a mozna jeste lepe nafoukle :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

20.12.02  11:42

Ajvn: postupně budu odpovídat, ano 15 a 17-ky byly UTI. Mig 21F (správně jsi řekl-frontovyj) byla "starší" verze a vyznačovala se celým, pneumaticky dopředu odklápěcím překrytem kabiny, který byl zajímavý i tím, že při katapultáži pilota se zamkl do vystřelené sedačky a chránil pilota, potom se odpojil od sedačky a z té se vyklopil pilot. Migy21MF měly pevný štít a překryt se otevíral ručně doprava. Byly tam i vzhledové změny - větší hřbet, jiná kýlová plocha směrovky, jinde umístěný brzdící padák a jiné. Jinak se musím smát, protože na MI-8 jsem taky dělal technika :-))), zase na jiném letišti.
    Té páce se říká "kolektiv", protože se s ní ovládá (kromě plynu - jako na motorce) kolektivní nastavení úhlu náběhu listů rotoru. Té páce místo kniplu se říká "cyklika", protože tou se ovládají vlastní letové manévry, to je zatáčení, bočení a pod. Nohama se ovládá tah ocasního, vyrovnávacího rotoru, chceš-li vrtulky. Ta páčka je skutečně vzduchová brzda na kola a tím, žes ji mačkal jsi vybíjel tlak v systému :-))) S touto mašinou jsem se dooost nalítal, protože jako technik jsem měl na starost jen ji a protože to byla salonní verze (dopravní letka), tak jsem s nima i lítal. Miloval jsem cvičné lety do hor, kdy se "blblo" z vrchlabského letiště v Krkonoších. Jinak to Tvoje letiště mohlo být v Bechyni, tam je měli.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.12.02  11:41

kdo> ake ucka si lietal?, kedy? kde? este lietas?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.02  11:41

tak je to UTI, uz jsem to zjistil.

kdo: .. a co byly verze PF, s temi se litalo jen na novy rok? :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.02  11:35

BoB: Taky jsem s tou myslenkou koketoval, ale pak jsem si rikal, co stroje, ktere v nazvu nemaji M ? Pak to nejsou masiny? :))
  • « 00 Reagovat !

foto

20.12.02  11:31

Nebude to M znamenat "masina"? Takze UM - "ucebnaja masina",
    FM pak "frontovaja masina"?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.02  11:20

kdo: stare MiG-15 a 17 byly v dvoumistne cvicne verzi jeste oznacovane jako .. a ted nevim jestli UTO nebo UTI :)..jedno z toho to je, asi UTI. Co je to M? No asi to neznamena nic primo o cvicnem stroji, mely to i bojove jednomistne MiG-21MF. Ted tak premyslim, co je F .. frontovyj? Joo,byt u letadel, to Ti zavidim. Sednout si v hangaru za knypl :-) To sem sedel akorat v Mi-8 a bavilo me mackat..jak je myslim plyn?..po leve ruce, podobne jako rucni brzda v aute:).. a ma to na sobe packu, jako na riditkach od kola od "skladacky" brzda :-) porad sem to mackal a ono to nejak sycelo, odfukovalo :-) Tak me z toho sedadla radeji rychle vyeexpedovali, nez jim tam vzlitnu :-) To byla exkurze s pionyrskym taborem na vojenske letiste, ale kde? to uz nevim, byl jsem prcek :-) (ale myslim nekde spis jizni Cechy .. to letiste bylo stranou od silnice, oddelene od ni lesem .. hezky v zalesnene krajine:)
  • « 00 Reagovat !

foto

20.12.02  10:43

Ajvn: Trefits to až na třetí pokus :-)) Upoutaný modely jsem myslel. Dost těžko bych měl schovanou tzv. spárku, jak se říkalo dvoumístným cvičným strojům. Ruské stroje měly za označením buď U, nebo UM (sakra, teď si nemůžu vzpomenout, co je to M). Na vojně jsem dělal technika na Migu 21UM a ten byl trochu jinej, než Mig 21U. Jinak s tím U-2, Powerse po nějaké době propustili jako projev dobré vůle.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.02  09:51

kdo: U-cka? hmm .. tak bud to budou "Ucebnoje" .. tedy varianty UTO (neboj jakou ze to mely ruske stroje zkratku jako dvojmistne treninkove :)..zvlastni, ze mi to pripomina uzlovy telefonni obvod :-) ... a nebo mas na mysli ultralighty? :o) A nebo ze by U znamenalo Upoutany model? :-) Nebo me jeste napada, ze jsi lital Ucko, to jako U-2, ale to Te museli sestrelit nad SSSR a pak nevim, co tu delas :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

20.12.02  09:46

to All: teda pánové, jeden tu den není a co se všechno nedoví. :-)) Mně taky za mlada braly letadla (dokonce i U-čka jsem lítal - ještě ho mám schovaný) a pak jsem se rozhodl, že mně budou i živit. Musím říct, že ta vášeň (zvlášť při vejplatě) už není taková :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.12.02  11:20

Lufe, teda "integrovat" v 11ti? Klobouk dolu. My si tu mozna piseme z geniem, a on skromny to na sobe neda zdat. Skoda, ze si na Tebe nemuzu sahnout, urcite bys mi prinesl stesti :-) Tak nevim, co jsem delal v 11ti, ale v 8 letech jsem umel zazpivat celou ruskou hymnu .. rusky :)) Teda nemyslete si, ze jsem byl nejaky proletar:) Ani rodice,Ti uz vubec :-) Ja jen rad zpival a to mi zustalo doted. A ta melodie se mi libila, asi tehda vyhravala hodne ruska sborna na majstrovstvach sveta v ladovom hokeji :-) To jsme byli tenkrat se skolou na nejake te besidce v berounskych kasarnach a tam jsem dostal za odmenu "Vojenskou rocenku 1983" Byla to takova knizecka formatu A6, kalendar a rocenka, ale byly tam taky obrazky vsech vojenskych hodnosti vsech clenskych statu Vars.smlouvy, vc. uniforem. No to se mi jako klukovi libilo :-) A uvnitr te rocenky byly taky slova k nasi statni hymne, pisen prace a Internacionala cesky i slovensky :-) Tak jsem se to jen tak z legrace vsechno naucil nazpamet a rodice jsem desil tim, kdyz jsem ve 22:00 vecer zacal z pokoje skoro na celou ulici zpivat tyhle proletarske songy :-) .. a nekdy jsem si zazpival i na WC..tam byla dobra akustika :-))))
    Takze Lufe nemusis byt vubec smutny, jak vidis, nenormalnich je nas tu vic. :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.12.02  11:07

Tak Vam panove musim pogratulovat at uz k Vasim historickym uspechum, tak k detem :-) Tak to ja se muzu pochlubit tak leda dvemy tretimi misty v krajskem kole Puskinova pamatniku v recitaci :-)))) Pak se ale v '89 zmenily pomery, tak tyhle diplomy dnes asi tezko otevrou cestu za uspechem :-))) No a v matematickych, fyzikalnich, chemickych a cestinarskych olympiadach jsem vzdy koncil v okresnich kolech :-( .. :)

Lufe, tak me dochazi, ze Ty bys vlastne v aute ani nemusel mit navigacni pristroj .. Tobe staci nocni jizda a orientace podle hvezd :-) Hele, Ty ses mel stat spis namornikem, tam bys tohle vyuzil :)) Nemluve o tom, ze by to melo jeste dalsi vyhodu .. vlastne viim i o dalsi. Tak za prve bys nepotreboval Clio, protoze bys mel erarni lod :-) No a pak bys mel pritelkyni v kazdem pristavu :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

19.12.02  10:42

Luf> skola ma moc nezaujimala, a pleliezal som s trojkami vcitane vysokej, pretoze ma vzdy zaujimalo "nieco ine" ale zato moj syn vyzera ze je rovnako sahly ako ty - prave sa vratil z medzinarodnej matickej olympiady s bronzovou (robil ju o dva roky mladsi ako by mal), len som zatial nepochopil na co mu to v zivote bude (ta matika, nie ta medaila), takze bud rad ze si sa znizil k tomu programovaniu, mas cliaka, ak by si bol astronomom na LS, tak by si mal asi niekde dole v poprade zaparkovanu 20 rocnu 105ku :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

19.12.02  10:33

Ajvn> radiaky ma nezaujimaju, maximalne polietam vetronom s elektromotorom, ale to je secko, tie uputane co robim maju silnejsie motory, a lepsiu aerodynamiku, je tam malo miesta na lietania a oficialna zostava velmi tesne vyplna celu pologulu co mas k dispozicii, takze sa tam vyskytuju momenty ze letis dole cumakom a 1,5metra nad zemou to musis velmi ostro vybrat do roviny a tak, takze to tocenie hlavy neprichadza do uvahy, to skorej u nezainteresonanuch divakov, vecsinou si musia sadnut aby mohli sledovat z blizka ... inak co sa tych radiakov tyka tak tie lacne nelietaju a tie litave (skorej teda vecsie) iz lezu tazko do penazi, ale v sucasnosti sa nastastie uz daju kupavat skoro hotove medely, takze koho netrapi stavanie, moze si to kupit a proste polietat, inak ak ta to vazne zaujima, kupil by som lacny elektrolet (vetron), nie je s tym problem a da sa polietat kde kade na luke, alebo ak mas rad hory tak svahovy vetron, ale to len pre skusenych ... inac ak chces mam simulator svahoveho vetrona (fakt dobry), mozes si to natrenovat
  • « 00 Reagovat !

foto

19.12.02  09:33

Ja som bol uleteny na astronomiu, jadrovu fyziku a matematiku. A tak som o jadrovej fyzike vedel 13 rocny viacej ako vsetci nasi "profaci" na gympli, integraly som pocital uz v 11tich a vyhraval astronomicke sutaze. Ale to uz je davno prec. Potom ma totiz mama zapisala do pocitacoveho kruzku, ze sa tam deti dobre zahraju a ja somar som miesto hrania zacal programovat... Skoda, mozno som mohol byt uz astronomom na Lomnickom Stite a na vase prizemne problemy sa mohol kukat z vysky :-) BTW modely lietadiel som istu dobu robil tiez, ale nikdy ma nezaujimali po tecnickej stranke.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.12.02  09:29

yyyyy: Tak to se mi vzdycky libilo to sledovat, kdyz uz jsem to nekde videl v TV nebo nahodou na place. Clovek by rekl, ze je to legrace, ale tusim, ze to tak jednoduche neni :-) Tak uz jen to, ze se Ti po chvili musi pekne tocit pepka, jak se porad otacis na petniku :-)) Zkousel jsi nekdy radiove modely? To se mi taky libi, vzdycky jako dite jsem snil, ze bych mel jednou nejakej velkej, na zahrade mel male asfaltove letiste a lital s nim jen tak pro zabavu .. nejlepe s nejakym vrtulakem z druhe svetove .. a mit funkcni podves na bomby a sem tam nejakou blbinu shodit dolu :-) A vzdycky jsem snil o tom, jak to presne ovladat, aby jsi krasne ciste pristal, hezky podrovnat .. hmm :-) .. da se to vubec s temihle modely? Nebo je to smrt, kdyz stahnes plyn, jako bys ve skutecnym podrovnaval, ze to ztrati vztlak a je to v kyblu a muzes to jit sbirat na pole? Na to by mozna odpovedela otazka, jestli tyhle modely maji vetsi nebo mensi zatizeni na 1cm2 nosne plochy, nez realne predlohy a jak je to s prepoctem na kone/kg. Tusis, jak si tyhle modely stoji?
  • « 00 Reagovat !

foto

19.12.02  08:33

No ja som tiez na lietadla, ale neberiem to tak militaristicky ani tak vazne ako ty, ja som skorej do tych modelov na ktore si nemal cas za mladych liet, … ja na ne nemam caz az do dneska :-). Uplne vazne, seriozne a sutazne robim uputane akrobaty (to je to na lankach co lieta dookola). Takze az ta niekedy cesta zavedie do Bratislavy, tak mozes prist kuknut na letisko do Vajnor, aj ked som mimo Slovenska, tak niekto tam navecer vzdy lieta, clovek sa aspon odreaguje … :-)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…