Renault Clio (II)
« Re: vylet za hranice vsednich dnu
I ty asertivní hošíku:) Velmi mě vzrušuješ a máš můj hluboký obdiv, ono jet v roce 2003 do CRO, jet tam začátkem 6 mesíce, jet za 3l nafty, usilovně hledat a najít apartmán pro 6 osob za 30EUR,všechno žrádlo vézt tam a ještě dovézt něco zpět, vyhnout se obklikou brutálně drahým placeným úsekům v CRO, a ještě to všechno pojmenovat "výletem za hranice všedních dnů", hmmm, na to můsí mít člověk velice zvláštní naturel. Rád bych tě poznal osobně a tvou starou taky. P.S. Ještě jsi měl s sebou vzít Lufa, ten by takovou organizaci dovolené jenom ocenil!! -
"-- skrytý --" 13.06.03 15:13
« Re: vylet za hranice vsednich dnu
luf: Byl jsem ve Vinisce, je to nalevo od Splitu a Trogiru. Takova dobre schovana vesnicka se zalivem, byl jsem tam ted od 4. do 11.6. a ten termin jsme zhodnotili, ze nemohl byt idealnejsi :-) Teploty kolem 35-36 ve stinu (ja osobne bych snesl i nizsi :), voda od dopoledne po odpoledne rozumne tepla, vecer po soumraku uz ale na me byla studena, holt nic neprazilo zeshora :), pri ceste do HR jsem v celem SLO a HR videl jen 4 ceska auta, zatimco na ceste zpatky neurekom .. tzn. vetsina letovisek prazdna, minimum turistu. A cena za pekny velky apartman pro 7 lidi s kuchyni 50m od more 30euro na den, coz bylo naprosto spickovy. To bylo ale taky jedine levne v celem Chorvatsku. Jidlo jsme si vezli kompletne vsechno s sebou, jeste jsem privezl nazpet tolik, ze by to dvouclenne rodine mozna stacilo na 4 dni pobytu :)) Potraviny a zelenina/ovoce jsou tam silene drahe ... v lepsim pripade 1.5nasobek, klasika 2-2.5 nasobek ceske ceny. Snad jeste okurky, mozna rajcata se tam daji trochu solidne koupit na zakousnuti a na zpestreni jidelnicku. Ryby .. to uz si je radsi vez z Cech, jsou tam male a drahe :-) Kdyz uz koupit potraviny, tak se vyplati najit nejaky Discont.
Pri ceste tam jsme jeli blbou objizdku Zagreb-Karlovac .. zdalo se mi podobne dlouhe jet podel severojizni Slo-Hr hranice, pres prechod Bregana .. tam bacha .. jsou tam dva, jeden na okrsce, tam nas s usmevem "vyhodili", ze nejsme Slo/Chor domorodci, ze musime na mezinarodni, ktery je kousek vedle :-) To je ale tah na placeny Zagreb .. ale asi 20m za prechodem se musi hned odbocit doprava a je tam cesta zpet na tu okrsku, ale uz v HR. Kdo chce dobrodruzstvi, at tam jede a da se po "mistni komunikaci" spojujici Samobor - Jastrebarsko. Idealni akorat pro Clio, s velkym autem to tam zasadne nedoporucuju :)) Pozor, v opacnem smeru, natoz za tmy, Vas od toho primo zrazuju .. jsou to velmi uzke serpentiny v horach a v jednom miste je tretina vozovky utrhla a spadla kamsi do rokle pod Vami :-))) Z nej uz klasika po okrsce do Karlovace, pres Plitvice, Gracac, Benkovac, do Sibeniku a podel more do cile. Zpatky jsem zvolil jiny utek pred placenym usekem Karlovac - Zagreb, lepsi :-) Z Karlovace uhnout na 4ku, smer hranicni prechod Jurovski Brod/Metlika. Tim si znatelne zkratite cestu pres HR, naopak prodlouzite SLO, kde je vyssi povolena rychlost misto 80 je 100. Odtamtud na Novo Mesto, tam se dat doprava na H1, ale neobkrouzit s ni celou trasu (dela takovy vracak ze zapadu na vychod, pak na sever a zpatky z vychodu na zapad), ale u exitu na Smednik, Raka, Rovisce sjet, dat se pres tyhle vesnice .. je to od oka 17km usek moc hezkou krajinou, takova vyhlidkova jizda, pak se vratit na tu hlavni a jet s ni az do Celje a dal na Maribor. U hranic se mi podarilo objet ten 80centovy usek :), ale to je taky horor. Asi to jde jet jinudy lip, ale ja jel po blizke okresce, pak jsem zahledl sipku smer Sentilj, jel jsem tam a ona to cesta na sirku auta, po stranach bile vysypane krajnice.. jo pozor, uplne na zacatku (jeli jsme tam kolem pulnoci) zniceho nic zpomalovaci prah pres silnici, kde se vzal, tu se vzal, nastesti jsem to ubrzdil pred nim :)) Pak je to jako zavody do vrchu, porad za dve za tri, zatacky, potkal jsem tam dve auta proti, legracni situace :), kdyz uz to vypada, ze jste uplne v horoucich peklech, protoze dojedete do male vesnicky Sentilj, ktera je kdesi vysoko na kopci, zatimco hranicni prechod je nekde daleko pod Vami v nizine, tak pak zase sjedete serpentinama dolu .. pak je takova nic nerikajici mistni krizovatka, nepopsana, jako vsechno tam .. doleva se nedejte .. to je kolem zeleznicni trati a po par metrech je cedule, ze nekam tam nesmite, ze je to hranicni pasmo :-) Tak odbocte doprava a hle, Sentilj, ale ten hranicni a prijedete na hranicni prechod z okresky a ne z placeneho dalnicniho useku. Ale je to skutecne jen pro dobrodruzne povahy a nebo pro ty, co si i kvuli 80centum nechaji vrtat koleno. :-))) Jo a abych to doplnil, tak mi na rakouske dalnici odesla znova OSRAM Silverstarka, smejd, ale dneska mi ji v OBI uz podruhe vyreklamovali a dostal jsem zase novou :-) Tahle nevydrzela ani dva mesice :( -
« Re: vylet za hranice vsednich dnu
V chorvatsku Clia zeru velmi malo, ja som sa z tadial vratil so spotrebou 5.3l, ale isiel som cez rakusko a dalej cez slovinsko aj chorvatsko po dialniciach, takze asi 700km z cesty boli dialnice (tahal som az dole na Budvu). Serpentinky su tam krasne, ale poriadne rozbite. Cele auto mi hrkotalo, ked som sa vratil. Ale plusove body musi Cliak dostat za to, ze po asi mesiaci jazd po normalnych cestach sa zase vsetko usadilo a hrkotanie ustalo a nastastie nic neodpadlo :-) Benzin maju v chorvatsku strasny - auto hucalo a nad 4tis otacok netahalo, ale podarilo sa mi dojst az domov.
Kde si bol? Ake su tento rok ceny za ubytko a stravu? Sa chystam teraz niekedy do Francie a potom v juli asi pojdem na jeden predlzeny vikend s kamosmi do Chorvatska (k moru to je 600km, to je coby kamenom dohodil). -
"-- skrytý --" 12.06.03 15:25
« Re: vylet za hranice vsednich dnu
AAAaaaa.... uz jsem se Vam vratil :-)) Clious me privezl bez problemu tam i zpet, vsak jsem ho taky po ceste podrbal za uchem :-)) Co me potesilo, ze v Slovinsku a Chorvatsku spolu se Skodovkami jasne dominuji Renault Clia :-) Na ty jejich serpentiny se ani nedivim. Kdybyste nekdo chtel tip na krasne motoristicke useky a la Rally Korsika v HR, krasne nekonecne serpentiny v SLO, rad se s Vami podelim. Mala napoveda .. hledejte cestu, jak se vyhnout placenym usekum u Mariboru a hlavne Zagreb-Karlovac, takovych mist tam je :)) Tak jsem si vytvoril nove dalkove eko-rekordy. Pri ceste do HR dlouhe 1141.9 km to zralo jeste 3.372 l/100km, ale zpatky do Cech na trase 1189.9 km uz si to vzalo docela slusnych 3.076 l/100km :o) Ta chorvatska osmdesatka mi sedi, to si to chrochta tak nejak 1950 ot/min, zere to mezi 2.5-2.8, skoda, ze to tam pak kazi ty stoupani a kolony. A propos, vite, jaky je v HR a SLO rozdil mezi palivem diesel a eurodiesel? Ja si u OMV pred Splitem nalil ten euro a byl jsem s nim spokojeny. Oproti obyc. dieselu je drazsi jen o cca 0.27 Kn/l. -
« po roce provozu
Kolegyně a kolegové Renaulťáci.
Za rok a 3 dny jsem na tachometru přetočil 44 000 km.Pro ty, kteří mé předcházející příspěvky nečetli, mám Clio dCi 60kW Extréme v maximální výbavě mimo xenonů,které jsem nechtěl.
Když nepočítám pořízení sady zimních pneumatik včetně ocelových disků a výměnu oleje po 30 000 km / dal jsem Castrol 0-30 /, což s tím, s jakým autem jezdíte, vůbec nesouvisí, protože to musíte dát vždy, tak moje náklady mimo naftu a kapalinu do ostřikovačů bylo zakoupení 4 žárovek.Opravdu, toť vše, co na tomto nejtišším a nejrychlejším traktru u nás za ten rok "odešlo".
Moje průměrná spotřeba 4,3 lt/100 je "vysoká" jenom proto, že mimo obce jezdím řekněme "trochu" svižněji.Mimochodem včera jsem zase na dálnici trochu "provětral" motor. Při rychlosti tachometrově 180 km - dá se bez problému držet dlouhodobě, ukazuje počítač +- 9 litrů.Každý normální řidič při dodržování předepsané maximální rychlosti se musí podle mě dostat pod 4 litry ( v případě, že nejezdí jenom po Praze a tam jezdit trvale autem může jenom pražák. Normální člověk sedne na metro a je za pár minut tam, kde to trvá autem hodinu).
Jednou jsem udržel nervy na uzdě a udělal jsem trasu Praha - Krnov po E 11 312 km ( v noci při volných cestách bez zdržení ve městech) se spotřebou 2,8 lt.Chtělo to ale striktně držet
+-2 000 otáček.
Jednoznačný závěr : komu nezáleží na prostoru na zadních sedadlech a nepotřebuje velký kufr (můj případ), tak volba Clia s dieslem (včera jsem jel na autosalonu v Brně s Microu se slabším nafťákem od Renaultu a i ten na provoz v ČR bohatě stačí i když těch 13 kW navíc je samozřejmě velmi příjemných)je z hlediska ekonomiky optimálním řešením.Doufám, a všechno tomu nasvědčuje, že další rok provozu bude stejně bezproblémový , jako ten první. -
« Re: novy olej - jede to lip
Tak si odpoviem sam - filter je vpredu na spolujazdcovej strane pod plastovym krytom pri stieracoch. Vymena je maximalne na 10 minut roboty. Neviete mi dat kontakt na nejku firmu, ktora taketo filtre predava (cosi som kdesi zacul o filtroch za 150CZK vs. 1000SKK za original). -
« K&N
Zdravim po vikende. Motokary som vyhral, mam pohar jak prasa, vzduchovy filter som vymenil. Auto taha citelne lepsie, tych 5 koni to moze byt. V sobotu som siel na turu aj s rodinou. Cesta vedie do Nizkych Tatier, spotreba okolo 5 l/100 na nalozeny benzin 1.6 je to vyborna spotreba. S vymenou filtra som spokojny a doporucujem. -
« Re: novy olej - jede to lip
Ked uz spominate pelovy filter - netusite nehodou, kde je v Cliu schovany? Mam do garancky este asi 4tis km a uz mi to vcelku prestava fukat. Vetrak bezi, ale cez ten zaneseny filter toho moc nepretlaci. Tak ma napadlo ho aspon trochu vyklepat, pripadne vyhodit uplne. -
« Re: novy olej - jede to lip
Bol som na garacke po 65k. menili aj olej, zmenu vo vykone som nezaregistroval, ale na neutrale ide motor lahsie, na PC je vidiet nizsia spotreba naz predtym. Konkretne z pumpy som do prace (3 km) cez mesto bez semaforov prisiel za @5.2 l Pelovy filter mi zabudli vymenit (neviem aky stupen dolezitosti ma tato vymena kazdy rok)
Robila sa geometria a vymienala brzdova kvapalina.
Vzduchovy filter mi prisiel na objednavku az dnes, je to tolko diskutovany K&N. Vykon by mal podla slov mechanika narast asi o 5 koni. Vymenim a napisem. Dnes to asi uz nebude, poobede ma caka sutazna akcia "motokary", tak idem vypustit adrenalin. Drzte palce. -
"-- skrytý --" 28.05.03 21:19
« Re: novy olej - jede to lip
Mozna ta nizsi spotreba nebude jen diky vymene oleje. Myslite, ze by ted poslednich 14dnu az mesic mohli mit u JETu letnejsi naftu? Jaky je zakladni rozdil mezi letni a zimni? Zimni ma vyssi viskozitu? Jestli jo, tak nizsi viskozita = nizsi spotreba .. a byli bychom doma. :o) Aspon tak to vyplynulo z clanku o tom Aral super dieselu. Srovnavali to s normalni a s Shellackou specialni naftou. Aral byl opravdu tizsi, ovsem za cenu slabsi dynamiky a vyssi spotreby. Shell byl hlucnejsi, ale vyssi dynamika a nizsi spotreba. Aral mel zaroven vyssi viskozitu nez normal a Shell naopak o neco nizsi. Tak mozna na tom neco bude. -
« Re: Zadne zasterky - to Ajvn
Ja mam prave pocit, ze 2.1 je na zadok trochu moc. Sa mi zda, ze nemaju dostatocnu stycnu plochu a aj trochu odskakuju. Predok teraz sedi velmi dobre ale zadok mi citelne uletuje (ale musim mat v zakrute o 30km/h vyssiu rychlost ako na povodnych kolach, takze to nie je zase az take zle). -
"-- skrytý --" 26.05.03 22:10
« Re: Zadne zasterky - to Ajvn
lufe, v manualu je za normalnich podminek 2.2/2.0 a pri plnejsim aute, resp. dalnici 2.3/2.1. Mne taky prijde 2.1 zbytecne min .. ale nadruhou stranu, 2.3 na zadek uz je spis tvrde a bacha na pricne nerovnosti v zatacce, to ma tendenci ten zadek uskakovat.(jezdim sam, zadek permanentne nezatizenej) -
« Re: Zadne zasterky - to Ajvn
Ajvn - este jedna malickost. Nemas nahodou v manuale uvedene predpisane hustenie pre 1.4 16V s kolami 185/55R15? Ak nie, napis mi pliz aspon predpisane hustnie pre tvoje kola. Dopredu som nechal 2.3 a zda sa mi to ok, ale vzadu mam 2.1 a mam pocit, ze zadok ma na viac. -
"-- skrytý --" 23.05.03 12:03
« novy olej - jede to lip
Hellebrande, kdepak Te mame? Uz mas po garancce a vymene oleje jako ja? Zajimaly by me Tve postrehy, jak Ti ted auto jede .. ja jsem mile prekvapeny, auto jede lehcejs a znatelne se mi snizila spotreba .. cca o 0.2-0.3l/100km. Ted mi to jezdi klidnym eco stylem v prumeru za 3.2-3.4, svizne za 3.6-3.8. Necekal jsem to, mile me to prekvapilo.
Jediny nesvar, co se mi rozmaha v Cliousi, ze mi neco obcas rezonuje vepredu na palubce, v miste vydechu na predni okno .. grrr. Mate s tim nekdo zkusenost, resp. s tim, jak jste to odstranili?