Renault Clio (II)
"-- skrytý --" 04.08.04 15:48
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I
Charakter bočnice konkrétní gumy ale nezměníš huštěním. Tedy pokud by se nejednalo o extrémní podhuštění či přehuštění. Zažil jsem borce, který hustil "podle oka", resp. "promáčklosti" pláště ve styku s vozovkou. Toho Favorita nebylo možno udržet na silnici: na předku měl téměř 4 atm.!!! -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs.
>Já jsem byl taky a nikdy bych neuvěřil tomu, co jsem napsal v předchozím příspěvku, kdybych neměl tu (asi dosti vzácnou) příležitost se o tom přesvědčit na vlastní kůži. <
To moze byt aj zavisle na aute ktore sa v tomto propade chovalo takto a v inom sa to moze chovat prave naopak a v inom to moze byt uplne nezavisle. Ak je pravdou ze je to o tvrdosti bocnice tak by to malo ist simulovat tlakom v gumach. -
"-- skrytý --" 04.08.04 14:20
« Re: Re: Re: Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Meg
Zkus porovnat několik druhů pneu stejného rozměru a rychlostní kategorie na tomtéž voze a pak to srovnej se širšími a nízkoprofilovějšími gumami na větším ráfku - opět na tomtéž voze. Možná budeš překvapen! Já jsem byl taky a nikdy bych neuvěřil tomu, co jsem napsal v předchozím příspěvku, kdybych neměl tu (asi dosti vzácnou) příležitost se o tom přesvědčit na vlastní kůži.
Pozor! Hovořím teď výhradně o vlivu pneu (z hlediska tuhosti bočnice) na citlivost vozu na boční vítr a vyjeté koleje, nikoli o jízdních vlastnostech, zj. v zatáčkách. -
« Re: Re: Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane
Mitsi - to nesedi s mojimi skusensotami. Na nizkoprofilovych gumach sa iba drzim volantu, na normalnych "balonoch" bolo mierne treba korigovat smer. Pisem o Cliu a rozdiele 165/65R14 vs. 195/50R15. S citlivosou na kolaje suhlasim, predvadzaci Megane mal 205/55R16, moj ma 205/50R17 (pre Ajvna - Continental SportContact2) a kolaje je na mojom citit viacej. -
"-- skrytý --" 04.08.04 11:37
« Re: Re: Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane
Citlivost na boční vítr = zásadní vliv pneumatik: čím měkčí bočnice, tím menší citlivost, čím tvrdší bočnice (zj. u široké nízkoprofilové gumy), tím větší citlivost na boční vítr a hlavně vyjeté koleje.
PS: Tím současně nechci říct, že na konkrétním vozidle a jeho podvozku nezáleží... -
"-- skrytý --" 04.08.04 09:44
« Re: Re: Re: Re: Re:
yyyyy: Ja nevim, ze Ty vzdycky musis mit neco extra, nejake extraburty :-) Nevim, co Ti poradit .. snad .. prestehovat se nekam, kde neni takovej kopcek a nebo tak pravidelni policajti >:-[] Ale reknu Ti, trapit to do kopce 40tkou na 4ku .. no fuj! :-) To musis mit s bidou 1200 otacek, to uz by ta trojka byla lepsi a mozna by nezrala ani tolik moc, jako ta podtocena ctyrka. Nerikej, ze by to pak zralo vic, jak 9 litru? .. pokud teda nesplhas na K2ojku >:D Dolu se zarazenym kvaltem za nula, to mas prumernou spotrebu 4.5 :o) -
« Re: Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane II
Kliom som nikdy nejazdil, ale ak myslite citlivost na vietor v zmysle uhybania zo smeru, tak ani stary ani novy megan to nerobi, a dokonca ani scenic, len to nimi mlati hore dole, ale neuhnu ako napriklad uhybaju skody alebo moja stara tempra kombik, nexia uhybala tiez, leganza ani nahodou, a ford escort len nebadane (aspon si to tak pametam) -
« Re: Re: Re: Re:
>nula od nuly pojde <
nula od nuly nepojde ked v kopceku musis zaradait, a ked ti rychlostny limit nedovoli ist ten kopec na optimalnu rychlost ja napriklad byvam na kopceku, do ktoreho leziem 40tkou na stvorku, co od toho cakas? a potom cestou nazat zase na tu 40tku brzdis, lebo tam kazde rano meraju :-) -
"-- skrytý --" 04.08.04 08:58
« Re: Re: Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane
orin: Beru zpet, co jsem napsal. Nejsi o moc horsi eco-driver, nez ja. Kdyz s tim umis pod pet, jsi stejne dobry eco-driver. >:-[] To musim doma rict otci, ten ma taky tuhle 1.6 16V, ale v kratkym Megane I., ze se s tim necha jezdit za pet. On ma smulu v tom, ze s tim jezdi 80% po meste a vesmes kratke trate do 8km a zbylych 20% byva dalnice, kde si zase rad zajezdi 140-150, takze porad bojuje se spotrebou mezi 6.8-6.9. Tak ho ted trochu popichnu, treba ho to donuti si udelat nejaky delsi vylet po ceskych okreskach :-) -
« Re: Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane II
Miro - to je jasne, ze ti vietor autom zakyve >:D Ale ja som skorej myslel citlivost pri jazde - ked vybehnes v 130 spoza mosta/vetrolamu alebo kopca, ked ide oproti tebe kamion, ked je narazovy vietor a podobne situacie - tam sa moj Megane sprava kludne, drzi stopu a vobec ho to nerozhadze. Clio bolo citlivejsie, Renault 21 asi tak isto ako Clio na 14" a staru Skodu 100 v takych pripadoch bol problem udrzat v jazdnom pruhu. Na Megane sa iba drzim volantu. Asi za ten rozdiel opat mozu moje nizkoprofilove gumy >:-[] -
« Re: Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane II
Ajvn> je to 1.6 16V Megane Combi I. Vykon 110 k (K/N).
Dlhodoba spotreba je vyssia (1/2 mesto, 1/2 dialnica - tam sa setrit neda)
Ale mimo mesto, konkretne ZA - PX, aj pod 5 litrov pri 100km/h.
Konkretne tych 5.5 bolo Zilina - Sturovo - Zilina s dovolenkovo nalozenym kombikom + 4 ludia na 60 L nadrz presiel cca 1.080 km
Ten motor fakt nema chybu. Blizim sa k 90 tis. km -
"-- skrytý --" 03.08.04 15:14
« Re: Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane II
luf: No mozna jsem se blbe vyjadril s tim branim dechu :-) .. kdyz seslapnu plyn, tak to auto samozrejme vitr nevitr protlacis :), ale vyssi spotreba je dobry indikator toho, do jake miry se s tim vetrem musi vozitko prat. A mne se u Clia subjektivne zda, ze ten celni odpor je u Megane I. o tridu lepsi. (coz se mi ale pri pohledu zboku na obe auta zda byt pochopitelny :-) Jinak Clio mi na bocni vitr prijde naopak velmi dobre, je teda fakt, ze mam 15tky, jak pises. Malo platne, Clio je asi posledni auto tehle tridy, ktere jeste razilo zasadu, ze auto ma byt sirsi nez vyssi :-) a ne jako ty dnesni pseudo-MPV. -
« Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane II
ajvn - Clio bolo na bocny vietor citlivejsie, ale po prezuti na 15ky sa ta citlivost vytratila. Nikdy som s nim nemal problem, ze by som citil nejaky protivietor alebo mierny horekopec. Megane o bocnom vetre vobec nevie, protivietor zvysuje spotrebu, ale na dynamike to moc poznat nie je. -
« Re: aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane II
"A co bocni vitr? Citis na rizeni, kdyz zafouka z boku, ze je ten novy Megane II vyssi?"
Tak vietor je na novej II citit poriadne . Na tahu mozno nie, ono to ten motor pretlaci, ale dostane dost zabrat. Aspon moja 1.6 :? -
"-- skrytý --" 03.08.04 12:17
« aerodynamika - Clio vs. Megane I vs. Megane II
yyyyy: Ted me napada, Ty budes mit srovnani, jestli jsi krome starsiho Megane jezdil i s Cliem (?). Co Ti z tehle tri vozitek pripada, ze ma lepsi obtekani vzduchem, pocitove? Ja bych cekal, ze asi reknes, ze starsi Megane, ten jeho cumak a prechod celniho skla po strechu, to se mi libi :-) Naopak Clious, ten je tim svym cumakem takovy trakturek, to mi trochu vadi, ze silnejsi celni vitr mu bere "dech". (jeste, ze jezdi ti TIRaci:-) A co bocni vitr? Citis na rizeni, kdyz zafouka z boku, ze je ten novy Megane II vyssi? -
"-- skrytý --" 03.08.04 12:08
« Re: Re: Re:
yyyyy: kopceky, kopceky .. co s nimi? :-) 99% kopcekov preci neni tak prudkych, ze by na jejich zdolani autiko zralo 2x tolik, co normalne po rovine. A kdyz uz jo, tak je druha strana kopce, klesani :), tak dostatecne prudka, ze muzes mit porad zarazeny kvalt a nezpomaluje to .. a jinak to sjedes na neutral a o kolik to vzalo do kopce vic, o to z kopce usetris, nula od nuly pojde :-) Akorat uznavam, ze jezdit do prace 10km, to cele do kopce, v zime, to uz se na te spotrebe mozna negativne podepise, ale kazdy z nas v Tatrach nebydli, ne? >:D

a BTW, prave tlak v gume dava boku gumy tuhost