Renault Clio (II)
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault
-
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Problikavani kontrolky elektroniky u
No tak som to blbo pochopil, ale pisal si o co najvecsom mnozstve kyslika a v spojeni s teplotou nasateho vzduchu je to objemova ucinnost. No ale dobre, spotreba to je tepelna ucinnost.
Ten tvoj priklad GDI to bude asi trochu ine ako DCI. GDI spaluje priblizne stechoimetricku zmes nie? a dizel ma prebytok kyslika. Snazil som sa najst nejake relevantne info o dci ale ani prd. Aj tak si myslim ze to prisavanie funguje len pri ciastocnom zatazeni, a to by nemalo s dizlom zamavat tak ako s benzinakom, lebo to vlastne len nahradi nespotrebovany kyslik spalinami, takze nic moc sa nezmeni.
Rovnako by to ani nemalo zlepsit spotrebu ako na benzinaku pri malom zatazeni. Ale urcite to moze zhorsit spotrebu pri plnom zatazeni, lebo to zmensi prave tu objemovu ucinnost a vdaka nej klesne aj ta tepelna. (straty rovnake, vykon mensi). Ale dufam ze prave vtedy sa ten ventil vypina ... ak nie tak to idem vymontovat :-! . -
"-- skrytý --" 08.05.04 14:08
« Re: Re: Re: Re: Re: Problikavani kontrolky elektroniky u dCi
"Tepelná účinnost" je opravdu něco jiného než "objemová účinnost", a to, o čem jsem psal já, je o tepelné, nikoli o objemové účinnosti, tj. kolik tepelné energie obsažené v palivu daný stroj (v tomto konkrétním případě spalovací motor) dokáže proměnit v efektivní/odvedenou práci. A už vůbec to nemá nic společného s tzv. "litrovým výkonem".
Konkrétní příklad z praxe: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI se zapojeným EGR ventilem má rozpětí min. a max. průměrné spotřeby 6,5 - 14,5 l/100 km; totéž auto s odpojeným EGR ventilem pak 8,0 - 10,5 l/100 km. Jinými slovy - když chci jezdit vyloženě na úsporu, musím mít EGR ventil zapnutý; když naopak využívám potenciálu motoru naplno, ušetřím v až 4 litry na průměrné spotřebě! -
« Re: Re: Re: Re: Problikavani kontrolky elektroniky u dCi - d
>aby bylo dosaženo vysoké tepelné účinnostiVýsledkem je nedokonalé spalování, při němž se nevyvíjí dostatečně vysoká teplota ve válcích Shrnutí: EGR je tam proto, ... současně ale snižuje výkon, :-[]
... este jedna vec, on by ten ERG mal otvarat len pri ciastocnom zatazeni pri zohriatom motore. Ak to ide na plny kotol, nemal by sa otvarat (aspon teoreticky, neviem ako je to na tychto DCickach) Je to preto, lebo pri ciastocnom zatazeni su optimalne podmienky na tvorbu NOx. Lebo ak je motor studeny, nie je dostatocna teplota, a ak je na plny kotol, nie je dostatok volneho kyslika. Ale asi to tak bude, lebo som zistil, ze ak chodim na plny kotol, zere to menej ako ked idem na pol plynu - rozdiel na spotrebe je do litra (po meste), co je dost aj na kona. -
"-- skrytý --" 08.05.04 09:40
« Re: Re: Re: Problikavani kontrolky elektroniky u dCi - duvod
Jak je to u turba, to opravdu nevím. Ale EGR s turbem jako takovým bezprostředně nesouvisí. EGR /Exhaust Gas(es) Re-circulation/ tím, že zajistí přívod části výfukových plynů do čerstvě nasávaného vzduchu, zvýší teplotu nasávaného vzduchu (což je zcela protichůdné požadavku na co nejstudenější nasávaný vzduch, aby bylo dosaženo vysoké tepelné účinnosti / efektivity práce motoru) a současně tím i sníží obsah kyslíku v nasávaném vzduchu (a to jde opět proti logice potřeb efektivně pracujícího motoru, který potřebuje co nejvyšší podíl kyslíku v nasávaném vzduchu - jde tu přece o hoření!). Výsledkem je nedokonalé spalování, při němž se nevyvíjí dostatečně vysoká teplota ve válcích (opět opak toho, jak by to mělo být), ale díky tomu klesá produkce některých zplodin, zj. NOx. Aby ovšem byly "vyrobeny výfukové plyny patřičných parametrů pro práci katalyzátoru", musí být obohacena směs, což ovšem zvyšuje spotřebu.
Shrnutí: EGR je tam proto, aby snižoval podíl některých druhů zplodin ve výfukových plynech. Současně ale snižuje výkon, způsobuje zanášení spalovacích prostorů (ty se nemohou tzv. vypálit) a obvykle zvyšuje spotřebu - tohle ovšem neplatí absolutně, nýbrž relativně: lépe by bylo říci, že podstatně zvyšuje rozpětí min. a max. průměrné spotřeby, tj. při stylu jízdy "piánko" zřejmě ušetřím, když ovšem jezdím z větší části ostře, pak rozhodně hodně prodělám. Je na Tobě, co si vybereš. Pokud ale jezdíš opravdu hodně "při zdi", pak tam EGR raději nech, abys nebyl překvapen tím, že po "odstavení" EGR bude motor vyžadovat úplně jiný způsob zacházení a současně si vezme o něco více paliva, než při původním stylu jízdy, ale s funkčním EGR ventilem. -
"-- skrytý --" 08.05.04 07:20
« Re: Re: Problikavani kontrolky elektroniky u dCi - duvod a r
Mitsi: Chapu z Tvych slov dobre, ze mi po zaruce tu zminenou upravu vrele doporucujes? .. podle hesla, doporucuje 10 z 10-ti automechaniku? :-)
Mimochodem, pokud to neni slozite, muzes mi vysvetlit, neznalemu a nezkusenemu :), jestli je to totez, na stejnem principu, nebo to jsou dve uplne odlisne veci, kdyz jsem o TURBU slychaval, ze pracuje na principu, ze se taky pouzivaji spalene plyny a jeste jednou se posilaji do spalovaci kamory? A je nejaky rozdil mezi TDI a dCi v tom smeru, ze u TDI jsem tzv. ten turbo efekt citil vzdy vyrazne vic, zatimco u dCi ho nepozoruju, protoze ten motor tahne postupne plynule v tom rozsahu otacek?
moc diky .. jestli najdes cas na odpoved a udelas mi v tom jasno, at se neco dozvim a nesirim bludy :-) -
"-- skrytý --" 08.05.04 00:03
« Re: Problikavani kontrolky elektroniky u dCi - duvod a resen
To Ajvn: Cože, zase někdo objevil teplou vodu? To "svinstvo" se jmenuje EGR ventil a všichni informovaní o jeho negativních vlivech vědí již od momentu, kdy toto "slavné zažízení" bylo uvedeno do sériové výroby! Již od té doby se mu totiž přezdívá "likvidátor tepelné účinnosti motoru" (tedy přinejmenším v odborných kruzích)... -
« Re: Problikavani kontrolky elektroniky u dCi - duvod a resen
Kua nepisal som niekde ze sa to lepsie chova ked s tym jazdim na plny kotol? Neda sa ten ventil odpilit nejako inak? Napriklad precipovanim cez to OBD II? To by sa malo dat ak do toho niekto vidi ... nema niekto zdrojaky od noveho megana? >:-[] ... asi pojdem v lete na brigabu do BOSHa 8) -
"-- skrytý --" 07.05.04 22:56
« Problikavani kontrolky elektroniky u dCi - duvod a reseni!
Tak se zda, ze po dvou letech provozu s dCi uz vim, kde ma puvod ono problikavani kontrolky elektroniky, ktere me cas od casu trapi a ktere je obcas doprovazeno jen zlomkovym ubytkem vykonu. Nebudu jmenovat muj zdroj informaci, pouze dodam, ze je primo "od Renaultu" :). Kdyz jsem mu vylicil situace, kdy se mi to stava, jak to mam vysledovane, muj dotaz na mozne nenahrati aktualni verze firmwaru tyhle podobne problemy u nekterych serii resici, kdyz jsem popsal muj jizdni styl, tak priznal nasledujici. Tyhle problemy se projevuji u dCi v pripade, ze se motor prilis nehoni (neda se rict, ze je to dusledek podtaceni, jen klidne jizdy). Problem nastava .. a doufam, ze to pojmenuju spravne a nespletu si to s jinym ventilem :-) ... u prepousteciho ventilu, ktery ovlada vpousteni uz jednou vyprodukovanych a spalenych plynu zpet do spalovaci komory. Prostor nad vlastnim ventilem "karbonuje" a po otevreni ventilu se muze stat, ze necistoty nad nim se dostanou do prostoru ventilu, ktery pri snaze opet zavrit, v ocekavanem okamziku ne zcela dosedne .. ale stane se az s malou prodlevou. To elektronika vyhodnoti jako chyba elektroniky s prislusnou varovnou kontrolkou a pri naslednem checkovani systemem se jiz situace shleda v poradku pri uplnem dovreni ventilu a kontrolka svitit prestane. Proto mi bylo porazeno, ze resenim v takovem pripade byva obcas ten motor prohnat a procistit ho tim. Tim ovsem zajimavosti nekonci, ale teprve zacinaji!
Dozvedel jsem se, ciste neoficialne, ze tento ventil je ve voze pouze z duvodu jeste lepsich emisi a z pohledu provozu nema zadny kladny vyznam, ale presne naopak, coz je logicke, protoze se do spalovani primichavaji neefektivne dal spalovatelne plyny a saze a tim se ztraci nejen vykon, ale zakonite i zhorsuje spotreba. Bylo mi receno, ze pokud o to budu mit zajem, tak po skonceni zarucni lhuty mi provedou upravu s tim, ze tento ventil naboduji a zavari a tahlo k nemu po odrezani oddeli, cimz bude software i nadale davat pokyny k "otevirani" ventilu, ale ten se fyzicky otevirat nebude. Odstrani se tim jak ty problemy s obcasnym blbym dosedanim ventilu a tedy svitici kontrolkou, tak ze se mi zlepsi vykon v nekterych jizdnich rezimech, snizi se mi spotreba, a to bez snizeni zivotnosti motoru a bez obav, ze bych snad neprosel pri STK s emisemi. Pokud by mi ovsem takovou upravu provedli nyni, prijdu o zaruku na motor. Takze pockat na jeji skonceni a pak se toho nemam obavat, naopak, ze to neoficialne doporucuji. :-)
Co tomu rikate? :-) Sli byste Vy zkusenejsi do takove upravy provedene nejmenovanym autorizovanym servisem? :)
Dizel ide so zmesou az do uplnej nuly - plny objem vzduchu a nula paliva.