Renault Clio (II)

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.05.04  13:58

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

To luf: Od pocatku 90. let jezdim soukrome prakticky vyhradne s japonskymi vozy a se vsemi prave timhle stylem. Nejvice jsem s jednim autem najel tzv. od nova neco malo pres 160 tis. km. Na motor jsem krome pravidelne udrzby (pravda, hodne peclive) a okamziteho reseni vsech drobnosti, ktere se vyskytly (napr. navlhle zapalovani po umyti motoru) nesahl - ale hlavne jsem na nej nenechal sahat nikoho jineho (tzn. po navratu ze znackoveho servisu kompletni repase vseho, na co sahali oni...)! To auto jsem osobne servisoval i pote, co jsem ho prodal sve zname, v jejiz rukach najelo bez problemu dalsich 40 tis. km. Pokud vim, bylo prodano dal, kdyz melo uz dost pres 200 tis. km, a stale v pohode. Stejne zkusenosti jsem mel i s naprostou vetsinou ostatnich vozu japonske provenience, ktere mi za tech vice jak 10 let prosly rukama, a ze jich bylo nejmin 7... (pocitaje v to i sluzebni vozy)
    PS: S diesely zadnou vlastni, dostatecne reprezentativni zkusenost bohuzel nemam. Ale podle toho, co o motorech vim, bych rohodne veril spise benzinaku. Na povidacky o nesmrtelnych dieselech rozhodne neverim, s zatnym jsem se totiz jeste nesetkal. Tedy pokud nepocitam jeden Mercedes "piano" (zadne turbo, zadna elektronika), ktery mel pres 450 tis. km. ovsem byl po min. dvou GO motoru!
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.05.04  11:43

« dalsi story s blbnoucim DO a Renault Assistance

Nedavno jsem se v servisu dohodl, ze ten problem s obcasnym nefunkcnim DO se bude resit tak, ze jakmile me to znova postihne, zavolam Renault Assistance, aby mi prijeli a udelali mi diagnostiku na miste, kdyz to v tu chvili nejde. Kdybych totiz popojel do servisu, zavada by se temer jiste ztratila a byl bych za trotla :-) Byla to vzajemna dohoda. Ok. A taky se stalo, pri prijezdu do prace, v parkingu. Tak jsem zajistil vjezd "ciziho vozidla" k nam do firmy a jal se telefonovat na Renault Assistance. Vzala mi to pani a asi 10 minut jsme probirali vsechny mozne nacionale, jen se to stale netykalo dane poruchy. Pak doslo i na ni :)... tak to detailne popisuju, jaky mam problem, jak se objevuje, jak je to komplikovane a ze po dohode s vedoucim autorizovaneho servisu se mam na ne obratit o zadost o vyjezd diagnostickeho vozu ke mne na misto. A zacala klasicka ceska debata v kruhu. Vas vuz je ale mobilni, ze ano? Priznal jsem pravdu, ano, je mobilni. V tom pripade k Vam ale nemuzeme zdarma poslat RA, musite si nejprve zajet do Servisu a az tam Vam to provedou. Ale kdyz tam prijedu, nebude co dohledavat? .. Je to mozne, ale podle pravidel RA to proste nejde jinak, leda, ze byste si ten vyjezd sam uhradil. Ale ja mam zaplacenou Zaruku+, vcetne obsahujici RA a potrebuju odstranit zavadu na voze vramci teto zaruky, ktera se takhle nahodile projevuje a jsem Vasim servisem takhle instruovan? Tak pak z pani vypadla moznost, ze jsem na Praze 4 a pobliz je servis Amos Otava, ze by me s nima spojila a mozna ze by se to nechalo resit pres ne. Jo, jeste mi nabizela variantu, ze bych si uhradil vyjezd RA a nechal si to proplatit v servisu .. no proste organizace, jedna basen. Tak se pani na chvili odmlcela, dala me do holdu a vytocila servis Amos. Spojila me do konfery, pani nas oficialne spojila a odesla do ticheho ustrani. Vysvetluju servisakovi svuj problem, popisuju zavadu, kompletne chovani, jak se to kdy chova, ptam se, jestli mi muze nabidnout v tehle veci pomoc, kdyz mi ji RA odmita. Nacez ze servisaka vypadava perla dne, kdyz rika neco ve smyslu .. no tak to udelame tak, ze ja tam k Vam prijedu, pomohu Vam s tim a te Assistance nebudeme rikat pravdu, co se tam u Vas delalo :o) ... nacez se na to kratce ozvala ta pani z ustrani se slovy "Panove, ja Vam do toho vstoupim..." :-)))) No nakonec to tak dopadlo, to jim musim mit ke cti, ze si to vzali na sve triko a prijeli, nic ode me nechteli, ani korunu. Pripojil diagnostiku ... a propos, kam se strka? .. jak je pred radici pakou ten maly kaslicek, necha se vytahnout nahoru a pod nim je konektor. Pripojil notebook a zacal diagnostikovat. Hezkou chvili to trvalo, protoze se to obcas nedarilo, jeden klic mi ukazkove stavkoval, druhy, ktery jsem mel s sebou, ukazkove naopak fungoval :-) Ale i tim, ktery fungoval, nedostaval z RJ korektni informace. Uz to vypadalo, ze se problem vyresi tim, ze mi klic odblokuji, z internetu Renaultu si stahnou nejaky potrebny kod, znova mi ho tam nahraji a vse bude ok. Ale kvuli tomu se muselo k nim. Tak jsem za Kangoo servisaka vyrazil do Malesic. A propos, ten vuz ma kamuflaz Renault Assistance :-) Na miste se chvili vzdalil, prisel s druhym technikem, ale ten mu vysvetlil, ze tenhle typ klicku nejde odblokovat, jak uvazoval, a ze je problem jinde. Prinesli druhou diag. krabici, original tester od Renaultu, znova pripojil (protoze mu na notebooku s Win98 stavkoval ten soft, ktery komunikuje pres USB :-) .. a zkousel hratky s klicem, ktery fungoval, zamykal odemykal jedna basen. Ale diagnostika ukazovala "Prijem kodu - neaktivni" .. a "Rozpoznani pouziteho kodu - neaktivni" ... coz je samozrejme blbost, protoze RJ vzdy pri zmacknuti klicku situaci vyhodnotila jako opravnene zamceni/odemceni. Tak se mi omluvil, rekl, ze tohle je na delsi laborovani, ze bude muset vuz zustat asi vic dnu, aspon dva, v servisu .. coz si vyresim az pres svuj matersky servis .. a ze jsme vlastne tam, kde jsem byl pred diagnostikou, nic noveho :-) No, neco aspon preci, zjevne je ok vysilac (DO), zjevne spravne funguje prijimac, dost pravdepodobne spravne funguje i dekoder, ktery ma udajne pouze dva stavy, ok a false, takze ridici jednotce dava spravne informace, ridici jednotka i da impulz na otevrezeni a zavreni dveri, jen to neni vubec pres diagnostiku videt, ze tak RJ pracuje. Hmm :-( Otazkou je, co se deje, kdyz to tim kllickem vubec nejde zamknout. Jestli v tu chvili taky jen stavkuje RJ, anebo blbne samotny dekoder?? Jeste pro stourali, tohle se v te diagnostice zobrazuje jako jednotka UCH, ktera ma na starosti blokaci auta. Tak me holt ceka cesta do servisu a pravdepodobne mi budou menit RJ, to mam teda radost. Leda, ze bych nekoho ukecal, aby mi tam dali RJ z te 100konove verze :-)
    Zeptal jsem se ho i na EGR. Rekl mi, ze ten * je tam jen kvuli Svycarum, jejich prisnejsim normam :-( ... u nekterych vozu jako treba Laguna jde ten EGR ventil normalne vyndat a dat tam misto toho neco jineho, u toho Clia napr. se to musi resit tim prerezanim driku a privarenim talirku. Udajne se u toho EGR objevuji i takove zavady, ze ten talirek upadne a pak je to na vymenu za cca 4-5.000 Kc. (Blizi ifnormace o tom, kdy EGR u dCi presne funguje, jak ovlivnuje dalsi parametry, jsem z nej ale nedostal, nevedel to .. s vyjimkou toho, co uz vime tady vsichni :), ze pri nizke zatezi kvuli snizeni mnozstvi O)
    A dalsi perlicka, udajne pry jen 20% ceskych cerpacich stanic dodava takovou naftu, ktera tomu dCi vyhovuje. (jmenoval Shell, Aral .. kdyz jsem zminil JET, tak nejak souhlasne taky prikyvl .. doufejme) .. ze pry se jinak obcas stane, ze se blbe maze vysokotlake cerpadlo, zelezne spony to pak pomohou zadrit a 50.000 Kc oprava raz dva. To uz je pak radost.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.05.04  11:31

plny kotol este neznamena plny vykon a nad ruhej strane aby si sa dostal z bodu a do bodu B nejakym sposobom potrebujes nejake mnozstvo prace, to je nejake mnozstvo paliva a nejake mnozstvo splaleneho vzduchu, a to ci ho z motora dostanes formou plny kotol = dobre plnenie alebo jemny plyn=slaba ucinnost tak to by som povedal ze ten motor pri tom plnom kotli pretocis menej krat a mozno mu tu zivotnost este predlzis.
    BTW ... chces mipovedat ze toho tvojho kliaka si nejako setril? myslim ze nie, a mal si po 100 000 pocit ze by mal nejake problemy? Ja som u svojho megana mal pocit ze sa do 50-60000 JASNE vylepsoval, a do 100000 by som so zlepsovanim ruku do ohna nedal, ale ze by sa nieco zhorsovalo tak to teda rozhodne nie. NEVERIM ze by mal pri 150000 koncit, to je blbost.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.05.04  10:11

Mitsi - pises 'vyuzivani potencialu motoru na max., tj. "plny kotel" vsude, kde to jen trochu jde', tak by ma zaujimalo, ako dlho ti v aute vydrzi motor. Neber to ako narazku, len ma fakt zaujima, kolko podla teba vydrzi moderny motor pri jeho plnom vyuzivani. To vies, kazdu chvilu ma dieselovy zastanci presviedcaju, ze benzinak je po 150t zrely do srotu a diesel natoci 500-700t. Mozno to platilo v dobe Skody 100 a dieselov bez turba, ale dnes... fakt neviem, co si mam mysliet.
  • 00 Reagovat !

foto

12.05.04  06:57

« Rychlá kola

Pro zájemce je tu nový český web, který obsahuje nejenom články, diskuze, bohatou galerii atd, ale i tapety na plochu s kočičkami, vše s tématem sportovních a supersportovních aut, které vidite na:
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.05.04  15:04

Tipl bych si, ze recirkuluje prakticky vzdy, kdyz je to jen trochu mozne. Uz proto, ze se zapojenym EGR jede citelne hure a ma ponekud jiny (takovy jakoby uduseny) zvukovy projev.
  • « 00 Reagovat !

foto

11.05.04  14:15

>bohatsi nez stoechiom. smes< tiez som si myslel, robi sa to tak, ale potom fakt nechapem preco recirkuluje ... teda ak hovoris ze tam ten rozdiel vo vykone a spotrebe medzi odpojenou a zapojenou recirkulaciou je, tak asi recirkuluje nie?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.05.04  13:55

Jo, to dava smysl. Krome jedne malickosti: "pri plnem kotli" jede GDI na bohatsi nez stoechiom. smes, rozhodne ne na chudou (prinejmensim tak to hlasi tester). Zda pri tom alespon castecne recirkuluje, to nevim. Mnohem dulezitejsi je pro mne uspora 4 litru benzinu na 100 km pri vyuzivani potencialu motoru na max., tj. "plny kotel" vsude, kde to jen trochu jde...
  • « 00 Reagovat !

foto

11.05.04  11:19

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prob

ajvn> no dci sme viac menej v sfere dohadov, nevieme kedy to zapina a kedy vypina, takze aj ten dopad na spotrebu je len hypoteticky. U toho GDIcka mi to uz hra dokopy. Je to atmosfericky motor s podtlakovym plnenim. To sa optimalizuje na zhruba polovicnu zataz a teda v celkom malej zatazi ked je zavreta klapka ma vo valci podtlak a teda mensiu ako optimalnu kompresiu. (musi byt priskrteny, lebo benzin sa rychlo odparuje, a chudobnu zmes nezapalis - u GDI sa to da ocurat, ze palivo vstreknes len do casti objemu okolo sviecky a tym udrzis dostatocnu koncentraciu aj pri chudobnej zmesi, dizel to ocurava tak, ze pouziva naftu, ktora sa odparuje az pocas horenia). Takze prisatie spalin urobi dve veci, zdvihne plniaci tlak a tym aj kompresiu do vecsej ucinnosti a navyse nahradi studeny dusik (ktory odcerpava energiu horenia) teplym CO2 a vodnou parou. To vvsetko ti zlepsi tepelnu ucinnost pri MALOM zatazeni.
    Pri plnom vykone prisavanie znizuje objemovu ucinnost a teda tocivy moment. Tepelna ucinnost tym klesne uz len z toho dovodu ze pri rovnakych stratach na jednu otacku spalis mensie mnozstvo paliva = dostanes menej energie a teda tepelna ucinnost ktora je pomerom vykonu a tych strat klesne.
    Zahadou mi je, preco ten GDI ma recirkulaciu aj pri plnom vykone. Mozno je to tym, ze kvoli katalizatoru (alebo comukolvek inemu) musia aj pri plnom vykone udrziavat chudobnu zmes - to by potom viedlo k zvysenemu NOx a tym nutnosti recirkulacie (aspon malej) aj na plny kotol.
    U turbodizla to bude asi ine, len by som rad vedel ako to u dci fachci. Myslim ze tam prisavanie na plny kotpol nebude treba, to sa da pekne riadit turbom. Jedine ze by sa museli robit nejake triky kvoli sadziam - aby neboli, tak velky tlak vzduchu, malo nafty = prebytok O2 = vela NOx = treba prisavanie na znizenie teploty horenia. ... kua chcelo by to niekoho co do toho vidi ... ale moj 1.9 dci ten rozdiel medzi pianko jazdou a plnym kotlom na spotrebe citi v podobe skoro litra, tak si myslim ze tam na plny kotol recirkulacia bude vypnuta.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.05.04  10:40

« Re: Re: Remeň príslušenstva

dakujem za odpoved jambi ;-)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…