MAZDA Thinking in new dimension....vse o MAZDE

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > MAZDA

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.04.04  17:05

« Re: Re: Re: Re: Jaký benzin?

K svickam, poridil jsem si iridium NGK...zatim naprosta spokojenost. Typ jsem nasel pro sve auto na jejich strankach www.ngk.com
    Filtr mam K/N na zaklade doporuceni. Jen vymenou vlozku, neko konus..rozdil tam je a znatelny. Doporucuji oboji kombinaci.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.04.04  17:01

« M3 se vrací ...

... tam kam opravdu patří (Mezi auta z jiné dimenze >:D ).
    Karel
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.04.04  16:34

« Re: Re: Re: Jaký benzin?

Ještě svíčky: Napřed si zjisti, jaké tam jsou od výrobce (měla by to být značka NGK). Pokud jsou tam opravdu NGK a navíc platinové, klidně je tam nech 90 tis. km. Pokud jsou tam Championy, Boschky či podobné ..., hned je vyměň za kvalitní NGK.
    Moje doporučení: Denso Iridium Power, kde si můžeš vybrat svíčky pro výkon i pro životnost (až 200 tis. km, tj. vlastně opět na furt...). Na Mazdě 323 s dvoulitrem, r.v. 2001, dokázaly ušetřit na spotřebě 1,8 l/100km, a to při lepší dynamice!
    Pozor!!! Tvoje Mazda dotažená z Ameriky může mít předepsány svíčky o jiné tepelné hodnotě, než totéž auto pro Evropu! Jakou tepelnou hodnotu zvolit jde ovšem za rámec rychlé odpovědi na tomto fóru.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.04.04  16:25

« Re: Re: Jaký benzin?

- Gumy? Ty pod označením "Dunlop SP Sport 5000 (195/50 R16 83V M+S)" jsou bezpochyby "plnohodnotné americké celoroční" gumy, které by měly vydržet věčnost, ale jinak jsou úplně na ho...! Proto je max. podezřelé, že vypadají dost ojetě (jak píšeš) už v 7,5 tis. mílích. Nabízí se dvojí vysvětlení: buď to auto má ve skutečnosti najeto mnohem víc; nebo na něj někdo před cestou do Evropy obul staré gumy! Pro ilustraci: na autě dotaženém z Ameriky jsem měnil původní gumy na zadku (u předohrabu) v 54 tis. mílích a co do vzorku byly ještě dobrý (cca 3,5 - 4 mm). Jen už byly ztvrdlý na kámen, tak se na nich nedalo jezdit (hlavně za mokra). Pokud tedy chceš "účelně investovat", kup si rovnou nový evropský gumy (jednu sadu na léto a druhou na zimu)!
    - Podložky? Chceš snad výrazně zhoršit jízdní vlastnosti svého vozu?
    - Vzduchový filtr? Ano! Originál stačí měnit po 30 tis. km, neoriginál raději po 15 tis. km. "Konečné řešení" ovšem představuje koupě bavlněného filtru zn. K/N tzv. "do boxu" (žádné "hříbky" apod., jelikož to vyžaduje další úpravy) a máš klid už na furt.
    - Olej v převodovce? Dle předpisu výrobce vozu, obvykle bývá výměna předepsána každých 30 - 70 tis. km.
    - Náplň klimatizace a její výměna? Úplná blbost! Na náplň se vůbec nikdy nešahá, pokud ovšem neutíká. A když utíká, je třeba především zjistit, kudy, a pak buď doplnit nebo lépe rovnou vyměnit (aby chladivo bylo stejné/nové, navíc se vyžaduje přesná dávka/množství). Pozor!!! Klimatizaci nutno pravidelně "provětrávat" i během zimního období!
    - Automatická převodovka? Prostě se s tím musíš naučit zacházet: Na sekvenční řazení se vykašli a nauč se především používat "kick-down" - plný plyn a držet a držet na podlaze bez ohledu na to, že už vlastně ani nepotřebuješ jet tak rychle, neboť v momentě povolení tlaku na plynový pedál to hned přeřadí nahoru a veškerá dynamika je pak - víš přece, kde? Správně seřízený agregát (tj. motor + převodovka) řadí při kick-downu třeba z pětky (u Tebe tedy pouze ze čtyřky) klidně i na jedničku (to podle okamžité rychlosti) a řadí nahoru až poté, co otáčkoměr dosáhne červeného pásma!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.04.04  12:53

Díkes! To byla rychlovka. Co dodat, kopíruji do texťáku a ukládám pro případ že to brzo zapomenu.
    Jo, kick-down funguje, to jsem zkoušel po pár metrech při prvním předjetí, ten automat je jen 4-rychlostní (i u nové Mazdy3) a sám tu 4-ku řadí už při 50 km/h, takže vlasně jakékoli zrychlení bez něj je nemožné až do cca 80-ky, i potom tam ještě tu trojku řadí ale to už jen opravdu na prvních pár sekund, pak se vrací na 4. Je to divný rozsah té čtverky, 50 - 195km/h, kdy by měla být maximálka této verze, co? Tu odzkouším na dálnici v úterý kdy jedu přece jen na emise do Prahy. Doufám že mi něco neuletí :-) .
    Na podložky prdím, taky si myslím že je to jen pro ty co to vozí po tuning srazech, nehledě na to prý kola dle vyhlášky nesmí přesahovat karoserii, což by zrovna možná způsobily.
    Zkoušel jsem zatím po městě ten tempomat, funguje skvěle, na dálnici si na něj myslím velice brzo zvyknu a konečně nebudu po celodenním cestování dostávat křeče do holeně ;-) .
    Čauec.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.04.04  12:37

Weiny: Podla mna je to skor o pocitoch ako o tom, co automat dokaze. Skus kickdown, tam by to malo podradit a tocit hodne vysoko (plynovy pedal na podlahu a este kusok nizsie) - a zaroven prevetrat koniky ;)
    ad vymeny: Ja si myslim, ze meni olej po 15tkm bude OK. Sviecky pozri tak po 30tkm, ako budu vyzerat, takze to neponahla. Ked su tam poriadne, tak vydrzia 60 alebo aj 90tkm (platinove, ako ma aj moja Mazdula). Vzduchovy filter rovno vymen, mne ho servis meni kazdych 15tkm. Tu konstrukciu otvoris, stary zahodis a nasadis novy. Ja nie som fanda "sportovych filtrov", ale to je vec vkusu. Tie sportove sa potom nemenia, ale "peru". Klima vydrzi urcite do velkej udrzby v 90tkm. A na hovadiny ako podlozky sa vykasli, pneu mas siroke uz dost a zbytocne sa budes montovat do fabricky odladenych veci. Oni Ti to tvrdili, ale holt chcu predat. To radsej za tych 6 litrov kup nieco rozumnejsie ;)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.04.04  12:12

« Re: Jaký benzin?

Jo, to o těch gumách už jsem tu někde četl, je pravda že to přišlo na orig. Dunlopech (jak jsem ale psal, dávali je tam japonci) s označením SP Sport 5000 (195/50 R16 83V M+S) a když jsem studoval co se dá u nás koupit našel jsem jen SP Sport 2000 nebo 3000, ty 5000 nejsou nikde.
    Ty co tam mám jsou už i dost sjeté, na staré mrkačce jsem měl 13-ky Passia a po 12 000km vypadaly rozhodně líp.
    No abych se přiznal ten automat co tam je mi vzal dost vítr z plachet, je sice pravda že tak 70% mého jezdění je v městkém provozu, tedy občas krokem, takže zde automat exceluje, já se ale těšil na adrenalin co mi dvoulitr přinese, protože dost miluju když jednou za 2 měsíce vyrazím na er-zetu mezi dědinami bez manželky a ve stovce střihám mezi stromy úzkou asfaltku, no ta stará ludra na 13-kách se sice kolíbala jak dodávka ale díky manuálu byla jízda jinačí, i Joe_st to tu pár diskuzí zpět vysvětloval.
    Netušil jsem že ani možnost sekvenčního řazení mi onen požitek neumožní, bo se do toho ten automat pořád montuje a i když to vytočím na max. a manuálně zařadím má to zpoždění a elektronika to tam zase tak uhlazeně zasadí že to prostě není ono. No ale to jsou kompromisy, moja září štěstím, jelikož mi vždy nadávala že se zabiju a ať jezdím pomalu, teď mi s tím korábem byť 130-ti koňovým ani nic jiného nezbývá :'-(
    Takže ještě na čas poslední dotaz, po kolika km mám měnit ten olej v převodovce a případně taky svíčky? A musí se někdy nějak čistit vzduchový filtr? Je tam taková veliká plastová nehezká nasávací konstrukce, na protegeclubu jsem našel spousty fotek, kde si to amíci mění za sportovní filtr, no nevím jestli si u nás na to troufnu. Ještě prý se musí měnit náplň klimatizace, no je toho tolik že si snad koupím brožuru >:D . Taky mi v Profi tuningu tvrdili že mám hned investovat 6 litrů za podložky na rozšíření rozchodu kol, prej to auto hrozně změní tvář a zlepší se jízdní vlastnosti. Já mám pocit že spíš zvýší spotřebu a opotřebení pneu a ještě častěji budu ku..vit disky o patník...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.04.04  11:22

« Re: Re: Re: Re: Re: Jaký benzin?

Omlouvam se, ale nejak jsem si nevsiml, ze ona Mazda ma najeto pouze 7500 mil. V tomto pripade samozrejme odpada vymena oleje v prevodovce, a pokud jde o olej v motoru, vymenil bych ho hned a propriste pouzil neco lepsiho (plnou syntetiku, ovsem rozhodne ne ve viskozite 0W-xx - viz muj predchozi prispevek) s tim, ze prejdu na interval 15000 km nebo jeden rok (co uplyne drive).
    PS: Svoje nazory na oleje zn. Castrol jsem tu (ale asi v nejake jine rubrice) uz drive prezentoval. V kratkosti: Pokud mi v servisu nekdo nuti Castrol, proste si prinesu vlastni olej, ktery jsem predtim koupil u pumpy...
    A jeste dodatek: Bacha na americke gumy (byt nesou jmeno nejakeho evropskeho vyrobce) - vubec totiz nejsou stavene na evropske provozni podminky! To jen aby se pak nekdo nedivil, ze ze zatacky, kterou predtim auto na evropskych gumach v pohode projelo urcitou rychlosti, auto na americkych gumach pri stejne rychlosti proste vyletelo do prikopu...
  • « 00 Reagovat !

foto

28.04.04  10:22

« Re: Re: Re: Re: Jaký benzin?

Hm myslim, ze pri intervale vymeny zavisi aj od toho, ako a kde auto jazdi. Pri cisto jazdeni po meste by som po 10tkm menil tiez. Ak je tam velky podiel dialnice, tak kludne 15tkm - toto ale vie najlepsie Weiny ;)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.04.04  10:13

Nazdar, tak nejak jsem nemel potrebu prihazovat svuj nazor do ohne, jelikoz s klukama souhlasim. Moje USA mazdcika taky nepapa nic jineho nez 95 a to z jiz uvedenych duvodu a olej Castrol 5w40 ji myslim taky moc chutna ;-). No, mazdy jsou na olej hodne haklivy, obvzlaste ty s "hydrostely", hdyraulickym nastavenim zdivahtek..tam se fakt vyplati DOBREJ olej, idealne original filtr a pravidelna vymena radsi driv, nez pozdeji. Dobra skola Joe_St) Proste, menit po 10tis. Co se tyka oleje v prevodovce, myslim ze kontrola pri tomto poctu km staci.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.04.04  10:09

weiny: kvalita americkych olejov je naozaj na figu (zivotnost tych spominanych cca 7500km), tak tuto original napln vymen hned a daj jej nejaky dobry plne synteticky pamlsok, ako Ti radil joe. Potom podla mna mozes prejst na 15tkm interval vymeny, kedze ten olej uz bude kvalitny. Konieckoncov je to investicia do istoty, lebo vies, aky olej to je a kedy si ho menil.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.04.04  09:40

Dobrá tedy, "ukecali" jste mě pro benzin N95 a olej Castrol TXT 5W-40, ten stejně dávají v Mazdě do všech aut a mají ho tedy nejvíc a pořád skladem, takže se dá vyškudlit sleva. Jen nechápu, proč nemohu měnit olej každých 15 tisíc, jako u všech nových aut (doufám že to mé za něj mohu považovat, 2003-ka a 7400 mil najeto), kde to dělají na garančkách právě po 15 000km. A už vůbec netuším proč bych měl měnit olej a filtr v převodovce, to mám v plánu až za pár let po ujetí víc jak 50 tisíc km.
    Je tam vše orig. Mazda, vyrobeno a plněno v Japonsku, amíci to zatím mohli naprznit jen špatným benálem a slaným vzduchem od moře (kde to doufám moc nepobývalo) a nevidím důvod proč se (co se týče výměn náplní) k tomu nechovat jako kdybych to kupoval nové u nás.
    Oleje tam za celou dobu provozu neubylo ani trochu a ani není dle vizáže "totálka", po všech těch šílených investicích jej dřív než při cca 9000mílích měnit nechci, no pokud máte pocit že je to z nějakého důvodu pro něj lepší nechám se ukecat, víc hlav víc ví >:D
  • « 00 Reagovat !

foto

28.04.04  01:13

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: automat

yo yo Mitsi ma opet pravdu, v usa je to s benzinem uplne na levacku..kdyz tam je 91 oktanu tak uz si rikaj jakej to neni dobrej benzin, takze uplne v klidu 95..na 98 to nema smysl. A olej, dal bych neco slusneho 5W-40 nebo i 10W40 ten motor to zblajzne, kdyz si nekde prectes co do toho lejou za oceanem tak je to des bes.....castrol je moje znacka, ja bych volil ten. a jestli to ma 7500 mil tak je to pred prvni vymenou...mas tam jeste orig. napln. Dal bych Magnatec 5W40 nebo TXT Softec. a menil bych tak po 10-12 tisicich. podle toho jak bude vypadat.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.04.04  13:27

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: automat

To Weiny: Pokud se bavime o aute dotazenem z US, pak bych do nej rozhodne nelil vic jak 95 okt. benzin a naopak casteji bych menil olej, pricemz bych nepouzival nic "superridkeho" (0W-30 by mohlo znamenat rychlou smrt) a ani nic Long-life (zbytecne predrazene - motoru spise prospeje ona castejsi vymena oleje, nejpozdeji tak kazdych 10 tis. km, po 7,5 tis. km jeste lepe). A nezapomen zkontrolovat, resp. radeji rovnou nechat vymenit olej v automaticke prevodovce, a to vcetne filtru!
  • « 00 Reagovat !

foto

27.04.04  10:44

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: automat

doficz: Hlavne ten automat nedaj robit nejakemu dedinskemu kutilovi - ked to ten rozdrbe, neda to uz ani Satan dokopy ;) Skus chalanov v US Cars, pokial som sledoval jednu debatu, maju kontakty na tipkov, co vedia dat automat NAOZAJ do poriadku. Prestavbu na manual urcite nerob, to je blbost bastlit to doma na kolene.
    Inak automat je velmi spolahliva vecicka, kym sa toho nedotkne nejaky dedinsky vseumel, takze Weiny, nemusis sa nicoho bat.
  • « 00 Reagovat !

foto

27.04.04  10:27

« Re: Jaký benzin?

Ahoj Weiny, ten motor ma predpisany N95. N98 vobec neprospeje, naopak moze uskodit (Mazda-mag Rudo spominal jednu 323, ktoru majitel hyckal V-Power 99+ az ju dohyckal k znicenemu motoru!). Osobne som vyskusal na jednu dialnicnu jazdu plnu nadrz N98. Vysledok: horsie vytacanie do otacok, nizsia maximalka (190 oproti 220 tacho), spotreba identicka. Takze som sa velmi rychlo vratil k N95 a ten lejem do Mazdulky uplne obycajny. Napada ma este, ze v Amerike benzin tych oktanov vela nema, tak bohvie, ci aj 95 mu nebude moc ;)
    Jo a este som zabudol: olej plna syntetika, na leto skor 5W-40, na zimu 5W-30. Original Mazda servis mi leje kazdykrat inu znacku (najlepsie sa Mazdulka citila minule leto s Veedol 10W-60, motor doslova priadol ;))).
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.04.04  10:00

« Jaký benzin?

To s tím automatem Dofimu teda nezávidím, doufám že to nečeká i mě. :roll: Aspoň jsem se tu dočetl že se automat nemá tahat na laně a jak funguje tempomat.
    Mám ještě jeden dotaz, jaký lijete do svých korábů benzin? Myslím jestli 95 nebo 98? Vzhledem k tomu že to mám skoro nové (tu mou Protegé5) přemýšlím zda si ji nemám hýčkat 98-kou. Má to kromě mírně vyššího výkonu či dojezdu ještě nějaký třeba blahodárný vliv na motor? Nebo se na to mám vyprdnout a při mém nejčastějším jezdění po městě je to to zbytečně vyhozený peníz? On si ten dvoulitr s tiptronic má brát 8.5l, jaká bude skutečnost teprve zjistím, no názory ostatních rád uslyším, pokud už se to tu neřešilo, moc zpátky se mi chodit nechce >:D .Taky si říkám že tam dám za 3000km nový olej, asi Castrol 5W-30. Ať to stojí za to...
    Ahoja. W
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.04.04  11:35

« Re: Re: Re: Re: Re: automat

neznate nekoho kdo do toho trochu vidi.
    tam prece bude taky spojka.
    nic v tom neboucha, jen to proste moc prokluzuje.
    premyslel jsem o tom, ze bych tam mozna mohl nechat namontovat manual. na vrakaci mi nabidli vsechno co k tomu potrebuju do 10tis.
    akorat nevim, kdo by to dokazal prehodit.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.04.04  09:29

« Protegé5

Díky Joe!!!!
    To je pro mě naprostý šok, hned jak bude čas a budu na značkách tak to vyzkouším ,nejspíš jak pojedu do Prahy na emise. Odpověď si hned tisknu a zkusím to dostat do hlavy, já věděl že nezklamete!
    Fotky tam ze dvě pošlu, zatím jak říkám jsem bez prahů a bez tmavých skel, takže dodám pak víc až to bude tutovka. Jsem rád že jsem mezi Vámi, stará mrkačka už dosluhovala a teď si teprve konečně připadám jako majitel pořádného auta, a ještě tak krásného a originálního, co nocí jsem nespal jak to všechno dopadne, no ale je to doma, teď to nesmím rozflákat. Dnes mi tam montují start motoru na dálkové, s alarmem, celkem 15 litrů, no už aby to bylo. Zatím zdarec a fakt díkes, odzkouším a dám vědět. W
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.04.04  00:00

« Re: 323F alias Protegé5

Weiny, posli nam fotky a popis a dojmy z tvojej Mazdy na mazdaklub@mazdaklub.sk a hned ju tam pridame medzi spriatelene Mazdy :o) Tymto by som rad vyzval aj ostatnych ne626karov aby sa pripojili, nas web sme zmenou domeny z mazda626.sk na mazdaklub.sk venovali aj ostatnym Mazdam :o)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…