MAZDA Thinking in new dimension....vse o MAZDE
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > MAZDA
-
"-- skrytý --" 14.07.04 07:06
« Re: Re: Re: spotreba 4.9
dabel: než já budu mít najeto 155 tisíc, to už se M6ka nebude vyrábět :-( , zatím mám najeto asi 46 tisíc ("nové auto" :-) ), a ikdyž pokukuji po každé M6, kterou potkám, zatím je to asi tak, jako když listuješ časopisem Playboy - je to krásné, svůdné, ale není to pro mne ;-) -
« Re: Re: spotreba 4.9
Country: ja zatial len opacujem a skusam ;)) Moja Mazdulka ma momentalne 155000km, takze je pomaly cas sa po niecom obzerat. Teda samozrejme az niekedy o rok, ked bude prefinancovane byvanie - dotedy musi Mazdulka mazdit a mazdit ;)) Zatial som mal pozicanu 1.8 kombi (motor nic moc a hlucny), 2.0 automat (velmi dobry automat, motor kultivovanejsi ako 1.8, ale stale "nic moc", pocitovo zhruba ako moja) a teraz tu 2.0 MZR-CD. Z tych troch motorov suverenne najlepsi motor, napriek mojmu "benzinu v krvi" sa mi s nim jazdilo najlepsie a najviac ma bavil. Chcem sa previezt 2.3 (ked ju Joe tak ospevoval), zatial som ale nenasiel dealera, co by ju mal ako predvadzacku :( -
"-- skrytý --" 10.07.04 21:46
« Re: jízda na plný plyn & Sraz v Olomouci
Weiny> V pátek už asi nikdo nepracuje, tak nikdo neodpovídá >:D K tomu srazu - 24. ráno v 6:00 odjíždím na týden do ALp, takže budu k zastižení asi tak kolem sedmé na obchvatu Olomouce ;-) Škoda, jinak bych asi na ten sraz zajel. K tomu zrychlení a předjíždění - abych pravdu řekl, v tomhle směru mě moje 626 trochu zklamala, doufal jsem, že to bude větší dělo. V techničáku zrychlení na 100 za 9.9, ale to bych musel točit jedničku tak do 60 a pak dvojku do 110. Prakticky to vypadá tak, že když jedu tak v pohodě na pětku 100 a sešlápnu plyn, neděje se skoro nic. Když chci jet razantně, musím podřazovat o dva stupně a honit motor přes 4000 otáček. Červené pole začíná v 6500, tak jaký problém ? 8) -
"-- skrytý --" 10.07.04 11:05
« Sraz v Olomouci
No vidím že k mé zpovědi už nemá nikdo co dodat, tak se aspoň zeptám, jestli někdo z Vás přítomným nepojede na ten sraz v Olomouci, jak je na něj odkaz na mazdaklubu? Za 14 dní, tedy 24.7.2004.
Mám sice v plánu spíš se jet předvést do Slušovic na Tuning day, ten je ale i v neděli, přemýšlím že kdyby byl zájem zde přítomných stálic možná bych se pochlubil i v té Olomouci :P -
"-- skrytý --" 09.07.04 09:16
« jízda na plný plyn
No abych byl úplně upřímný čekal jsem ještě víc. Váží 1247kg což je asi o 50 víc než dvoulitr u nás, díky automatu a výztuhám nárazníků, mám ale občas pocit jako bych táhl 1500 kilo. Mrkačka měla 90koní, doufal jsem že těch 40 navíc co teď budu krmit mě bude pořádně tlačit do sedadla, buď je to tím automatem nebo je to prostě pořád málo, ono přetížení se prostě nekoná a když chci někoho rychlého předjet musím ten plyn hodně potrápit. Při nedávné cestě do Prahy mě na výjezdu z omezení do jednoho pruhu doslova předletěla Impreza, já ždímal trojku a jel 80, to Subaru přestože se taky rozjíždělo jakoby neznalo fyzikální zákony, během několika sekund mi zmizelo z obzoru a když to přeženu vyloženě mi zhnusilo zbytek cesty, když jsem si představil kolik mi ještě do podobného zrychlení a jízdy na hranici chybí koní a peněz :'-(
Možná bych si měl na pár km sednout do nějaké staré škodovky, člověk si velice rychle zvykne na něco lepšího a neuvědomuje si pak ten rozdíl a pořád má málo. Ono přetížení a tlak na žaludek jsem pociťoval když mě před X lety vezl kámoš v nějakém starém bavoráku, u těch se ale zřejmě spotřeba šplhá pořád k 15-ti litrům a je pravda že mi to neustálé cukání bylo po čase jízdy až nepříjemné...
Ten automat to vlastně co se týče zrychlení degraduje o 2s (při zrychlení z 0 na 100m) oproti verzi manuál, zas ale ten komfort kdy ani nepoznám že řadí to vyrovná.
No hold se musím smířit s kompromisem, na ryze sportovní zážitky jsem si měl koupit nějakou jetou Imprezu, teď mám auto co mi bude nejmíň 10 let (doufám) sloužit komfortní jízdou s možností občas trochu víc říznout zatáčku, mrzí mě jen že na spotřebu co při tom "řezání" má by mohlo frčet ještě pohotověji a nemuselo toliko chlemstat ten předražený benzín.
Z důvodu zátahu odspodu bez nutnosti stálého podřazování a prodlevy s tím spojené si stejně jednou koupím nafťáka, ještě jsem ho nikdy neřídil a pořád mě to přitahuje. Zas ale ten smrad nafty a trápení auta za studena (což dělám pořád, popojíždím po městě) mě od něj doposud odrazovalo.
A taky za 10 let už možná budem jezdit na vodík, anebo jako Prius s kombinací elektromotoru, kdy si dám pohon na baterky po městě a na řádění mimo něj zapnu benzín, to bude asi splňovat mé nároky nejlíp ;-)
Jinak samozřejmě zkusím teď co nejmíň dlábit plyn, sice to bude utrpení vydržet, jestli to ale nepomůže a půjde to zas přes desítku asi to nechám přece jen proklepnout přes počítač.
Taky nedokážu odhadnout jestli ten motor japončíci pro američany přece jen mírně neupravili, podle tabulek má o 12Nm vyšší krouťák než náš dvoulitr (což nějak nepozoruji) a kdoví jestli není upravený pro jejich nekvalitní benzín (a díky tomu třeba i víc žere), u nich prý je na denním pořádku 88 oktanů, sice mám v manuálu 95, těžko ale dobrat se pravdy... -
« Re: Re: Protegé5
jeste k tomu motoru....mam takovej dojem ze Mazda dela svoje motory vcelku ekonomicke, ale to neplati pro TOP motorizaci, napr. moje MXko 1.6 se da udrzet na 7.7-8.0 litrech a ta sama MX s 1.8 ktera ma o necelych 20kW vic jezdi za 10...tazke mas nejlepsi motor co se do toho daval a je proste udelanej tak aby to jelo....a ono to jede co? ;-) -
« Re: Re: Spotreba
to Weiny: spotreba jednoznacne ten automat a tezka nozka plynovka :-) a s doulitrem Sport, takovou almarou a trochu divocejsi sty jizdy....bud rad ze to je za 11 mam dojem ze to auto umi i za 15 ;-)
to Country: jo presne tak...kdyz si pak uvedomis o kolik minut jsi prijel driv tak se to nechce verit .... a nejlepsi je ze nekdy takovyho jezdce dojedes v prvnim meste na semaforu a stoji 20m pred tebou...a pred 10 minutama te divoce predjel pres dve plny cary rychlosti 140.....ale malo kdo si to umi spocitat :D -
"-- skrytý --" 08.07.04 20:42
« Re: Spotreba
dabel: Ty jsi teda fakt ďábel, 200 km za 1:15h, to je průměr 160 :shock: . Vidíš, kdybys jel 130, tak bys dojel o 20 minut později, ušetřil bys 5 litrů benzínu >:D , což je (hádám) tak 160 SKK. Jedna minuta byla za 8 korun ... ;-) , ale asi to stálo za to, ne ? 8) -
"-- skrytý --" 08.07.04 13:39
« Re: Protegé5
Weiny> V těch 96 kW to nebude, u 626ky je rozdíl ve spotřebě (dle techničáku) mezi 85 kW a 100 kW (oba 2.0) jen 0.1 litru. Velký vliv má váha vozu, zvlášť v městském cyklu kde zrychluješ a brzdíš - 323 je lehčí, takže bere míň (já mám 10.7 dle techničáku). A u mimoměstského cyklu převažuje vliv zpřevodování a ztrát v automatu, takže bere víc zase tvoje 323. Zkus tu lehkou nohu na plynu. Howgh, musím taky někdy pracovat :'-( -
"-- skrytý --" 08.07.04 13:26
No podle údajů na mazda.com bych měl mít ve městě 9,9l a mimo město 7,4l/100km.
Ani jednoho z údajů se mi zatím nepodařilo dosáhnout, což přisuzuji své divočejší jízdě a příliš optimistickým odhadům od výrobce, v každém případě je vidět, že už podle něj by měla být spotřeba vyšší než u tvé 626, takže to nemůžem srovnávat. Navíc mám 96kW, spíš by mě pomohl postřeh někoho se stejným typem 323F a nejlépe s dvoulitrem, abych se dobral toho proč to tu vlastně řeším, zda je to totiž normální a měl jsem si hold koupit slabší motor když chci šetřit na benálu anebo jestli je závada "na mém přijímači" a mám hledat problém ve svém motoru a případně jej nechat v Mazdě za velké love proklepnout... :? -
"-- skrytý --" 08.07.04 12:45
« Re: Re: Protegé5
Weiny> Asi to bude o Tiptronicu a o těžké noze na plynu. Ten Tiptronic je čtyřkvalt, takže při 130 na dálnici točí motor víc než s pětikvaltem, takže s pětikvaltem bys jel tak za 7.3. A ty r-zety s plným plynem - to je těch 11 litrů. Na BC je to pěkně vidět - dvojka a plný plyn = okamžitá spotřeba kolem 30 litrů, trojka a plný = tak asi 18 litrů. Pak máš chvilku nohu z plynu a brzdíš = spotřeba nula, tak ono se to potom zprůměruje na těch 11. Zkus někdy jet s lehkou nohou a rychlostní limity překračovat tak jenom do +30 km/h, co to udělá. Já se takhle cestou na chalupu do hor ve dvou dostávám se spotřebou i na 6.5 l až 7.0l/100 km. Což odpovídá techničáku: "mimo město" 6.4l / 100 km. Vliv zimy - je nevýrazný. Dokonce jsem zjistil, že 626ka mi v zimě bere míň (7.5 - 8.5), než brával nebožtík Forman (někdy až 9.0). -
"-- skrytý --" 08.07.04 11:44
No je pravda že jsem to teď hodně předváděl, pořád startoval, stojím buď na semaforu nebo zase valím r-zety s plným plynem skrze dědiny, i tak se mi zdá ale 11litrů moc, kolik to proboha bude žrát v zimě? S tím Tiptronicem těžko říct, slyšel jsem zas názory že právě při pojíždění po městě a lehkou nohou na plynu spíš šetří, protože hned řadí vyšší stupně i za cenu podtáčení motoru. Samozřejmě to teď budu sledovat jako ostříž, jeden "starý mazďák" mi tvrdil že u těchto 323F za posledních 7 let je problém se zvýšenou spotřebou známá skutečnost, že se to s motory v 626 nedá srovnat při stejném výkonu...
Jinak pokovení mi dělali u nás ve firmě Profi tuning, chtěli za to původně 6litrů (za folie chtěla jiná firma 5300kč!), nakonec vzali 7 bo to má navíc skla jako kombík, dali mi i potvrzení a samolepky na přední skla že to splňuje vyhlášku. Taky jsem si od nich nechal postříbřit další části interiéru, hlavně kaplička s budíky nádherně prosvitla... -
"-- skrytý --" 08.07.04 11:05
Weiny> K té spotřebě - jezdím s 626 Wagon 2.0/85 kW a na spotřebu 11l :shock: jsem se ještě nedostal >:D . Fakt je, že po městě moc nejezdím. Pro srovnání - v dubnu do Livigna a zpět, 4 osoby, střešní box, po dálnici 110 až 150 jak kde, a spotřeba tuším asi 7.6 . Vliv klimy: mám automatickou a ta má dva režimy AC a AC eco. Za normálního počasí do 25 st. běží na "eco", a na vliv na spotřebu je neměřitelný - zkoušel jsem to na rovné cestě za ustálené rychlosti, zapínal a vypínal jsem klimu a sledoval okamžitou spotřebu na BC. Ten režim AC vyzkouším, až budou vhodné klimatické podmínky >:D , teda nejspíš až v Chorvatsku. To spíš má vliv ten Tiptronic - u M6ky dvoulitra píšou plus 8 deci na 100 km. A ještě dotaz - to pokovení oken - kde sis to nechal dělat a kolik to stálo ? -
"-- skrytý --" 08.07.04 09:08
« Protegé5
No chtěl jsem dát fotky do Mazdaklubu a pak se tu teprve pochlubit, byli jste rychlejší než já >:D
Jsem rád že se líbí, byly to ale nervy, však jsem informoval. A prachů co vyšla navíc, už na to raději ani nemyslet, hlavně že je hotová a ještě k tomu i jezdí :-!
K těm sklům, taky bych měl raději všechny stejně tmavé, všichni mě ale varovali že jednak pak neprojdu technickou a jednak mě můžou drbat policajti, když to vepředu zatmavím tak moc jak vzadu...
Jinak na to pokovení nedám dopustit, nejen že je to úžasně efektní oproti fóliím, navíc je ale zevnitř ven vidět úplně nádherně a přitom díky zrcadlovému efektu dovnitř (vzadu) nejde vidět vůbec, takže jsem mohl i z kufru vytáhnout plato, co mi jen překáželo. Navíc v autě už neexistuje onen teplotní šok, který jsem měl při nástupu do mrkačky při několikahodinovém stání na slunci. Prostě je tam jen teplo, což klima za 5 minut vytlačí a je v něm jak v obyváku, kouzelné...
Ten Tiptronic je taky bezva, teď mám už druhý měsíc pracku v sádře tak ho využívám naplno, pokud ho nechce ale člověk moc často nechat podřazovat a raději být pořád v otáčkách je lepší po městě používat sekvenční řazení, on tam totiž jinak při klidné jízdě nacpe už při 50-tce 4-ku a pak člověk skoro nezrychlí. No pořád si s tím hraju, neměnil bych ale už ani za nic :-)
Jen mě trochu děsí spotřeba, když jsem jel z Prahy 130-kou s tempomatem spotřeba přesně 7,8l/100km, teď jsem to ale spočítal za tutéž vzdálenost 300km ale po městě s klima a je to 11,2l, což je docela vír v nádrži, je možné že si z tohoto množství třeba litr vzala jen ta klimatizace? No i kdyby, v každém případku si to zasloužila, jen mě zajímá jestli může mít takový vliv na spotřebu.
W -
« Re: www.mazdaklub.sk update - 7.7.2004
tak Weiny uz ma znacky..super :-) to auto vypada opravdu paradne :-) konecne Protege5 v plne krase..... ja moc nemusim ty ruzny stupne zatmaveni oken, dal bych to mene a na vsechny stejne...ale to je muj dojem :-) .... jinak krasavice :-) ...chtel bych zkusit ten automat muze to byt psina :-)