Pojišťovny - zkušenosti s povinným ručením a hav.pojistkámi

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

21.01.03  07:49

« Re: Likvidace skody u Kooperativy, specha !!!

Pozor na Kooperativu, mám u ni pojištěný byt, pojistnou událost jsen nahlásil 18.12.02 a po měsíci mi řekli, že to nahlášené nemají a že hlášení asi někde ztratily. Mají v tom neuveřitelný binec a výpočetní technika asi u nich neexistuje. Takže nejen nahlásit, ale i denně kontrolovat!
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.03  05:36

« Re: Likvidace skody u Kooperativy, specha !!!

Většinou je to tak, že musíš vše zaplatit a pak nárokovat u pojišťovny (všechny rizika na tobě), výjimečně da poj. nějakou zálohu na opravu. Aby se pojišťovna rovnala přímo se servisem jsem ještě neviděl (možná při leasingu?), to by se ani poj. ani servisu do podobného nejistého vztahu nechtělo. Když se to nechá na spotřebiteli, tak ten (u nás v Česku) přece snese všechno... :-(
  • 00 Reagovat !

foto

17.01.03  14:27

« Bez nadpisu

nejlepsi je nic nemit.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.01.03  12:14

« Re: Pojišťovny jsou zkrátka k.....

peta: nejen, že bys uzavíral pokaždé novou smlouvu, ale taky bys na každé vyzvednutí z depozita potřeboval nový protokol o evidenční prohlídce...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.01.03  12:01

« Pojišťovny jsou zkrátka k.....

Tak jsem využil možnosti dát SPZ do depozita (auta mám dvě, navíc ještě služební i k soukromému užívání), řek jsem si na co dávat 7 litrů, když ho můžu začit platit až někdy v létě. To, že na DI mě to stálo takřka jeden den mě už pěkně vytočilo (ostatně mohl jsem to předpokládat, příště si zaplatím sprostředkovatele). Co však byla největší rána - teprve na pojišťovně jsem zjistil jak se věci mají s havarjním pojištěním. Když jsem auto kupoval na leasing, chtěl jsem si sjednat individuální pojistku, která by po skončení leasingu pokračovala včetně bonusů atd. To nebyl problém, pouze jsem při euforii nového auta jaksi na smlouvě přehlédl, že pojišťovna Kooperativa se mnou tuto pojistku uzavřela na dobu určitou, t,j, na tři roky. Takže po ukončení leasingu mám zrovna takovou smůlu (možná mi přiznají nějaký bonus, pokud je i u HP), jako kdybych platil pojistku v lesingu. Na můj dotaz mi bylo sděleno, že havarijní pojistky sjednávají standardně na tři roky a potom ji lze znovu uzavřít za nových podmínek. Za VW v hodnotě 700 tis se spoluúč. min 2000,- a 5%jsem platil okolo 20 tis, což mi nepřišlo zase tolik. Tak jsem se schválně zeptal, jak by dle dnešních parametrů vypadala nově uzavřená pojistka. Úřednice neochotně zavrčela, že by to musela spočítat dle výbavy (započítávají ABS, airbagy, klima, radio a další) Tak jsem chtěl pouze cenu v základu (doufám že do základu alespoň počítají, že auto má 4 kola) - pozor cena pojistky byla s 10% účastí 28.000,-
    Jakmile jsem zjistil, že mi pojistka stejně končí, okamžitě jsem ji zrušil (i když vím, že porušuji smluvní leasingové podmínky), protože ji nebudu přece platit za auto v depozitu, když pojistka stejně dále nepoběží. Uvidím pak, jak to budu řešit.
    Apropo - další úřední šiml - i u auta v depozitu se smlouva o povinném ručení ukončuje a uzavírá se opět znovu.
    Dovedete si představit, že by se našel nějaký blázen, co by 5x do měsíce strčil SPZ do depozita (žádný zákon neříká jak dlouhá doba to má byt, poplatek 10,- Kč - sranda)a pokaždé by šel ukončit a znovu uzavřít smlouvu?
    Doba SPZ v depozitu je zapsaná v TP, tak proč to třeba nevyúčovat za rok, apod? Nač to dělat jednoduše, vždyť pojišťovny musí zaměstnat kvanta svých skvělých a výkonných zaměstanců ........
  • 00 Reagovat !

foto

17.01.03  10:12

« Likvidace skody u Kooperativy, specha !!!

Mam havarijni pojistku u Kooperativy, nehodu zpusobila manzelka . Chci se zeptat, na co vsechno si mam dat pozor pri jednani s likvidatorem. Zejmena odhadnuta vyse skody, zda musi korespondovat s cenou opravy ve znackovem servisu Skoda (vsechny dily by byly samozrejme nove), nebo zda se do odhadu ceny promitne i stari vozidla. Jeste se chci zeptat (pri uzavirani pojistky mi to tvrdili), zda je opravdu mozne si bud nechat auto opravit ve znackovem servisu, kteremu to pak proplati (samozrejme castku snizenou o moji spoluucast) nebo si tuto castku snizenou o spoluucast vezmu ja sam a auto si opravim, kde chci (treba i sam). Predem vsem dekuji za odpovedi.
  • « 00 Reagovat !

foto

08.11.02  16:54

« Re: Může si Kooperativa tohle dovolit?

ace2: jo, asi tak bych to taky napsal. Proste nerozcilovat se, zadne emoce a slusne je poslat do *, to je totiz nasere daleko vic, protoze moc dobre vedi, ze na tebe nemuzou :-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.11.02  16:23

« Nove sazby

Kouknete na novy prehled sazeb povinneho ruceni:
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto

30.09.02  00:00

Hmm takhle ne, tohle je obchodní korespondence.

Věc: Zaplacení doplatku pojistného

Dne 25.9.02 jsem obržel vaší výzvu týkající se zaplacení doplatku pojistného v dopise "Pokus o smít před podáním žaloby" Vzhledem k tomu, že si nejsem vědom žádného nedoplatku, žádám vás o vysvětlění tohoto nedopatření. V příloze č1 přikládám dokumenty prokazující včasné zaplacení všem vámi požadovaných plateb dle platné smlouvy č.... ze dne.... uzavřenou mezi soukromou osobou ..... a -jméno pojištovny- V případě, že se jedná o doplatek vycházející z případného meziročního navýšení jedná se z vaší strany o pokus o jednostranné porušení platně uzavřené smlouvy dle platných zakonů ČR. Vzhledem k faktu, že v žádném § jsem nenašel znění, které by podporovalo váš nárok na doplatek, shledávám váš nárok jako neopostatněný a očekávám, že bude nárok z vaší strany stornován.

Pokud bude nadále trvat nárok -název pojištovny- na platbu doplatku, rovná se tento krok zrušení pojistné smlouvy mezi mnou a -název pojištovny-.

Vzhledem k faktu, že se jedná o zjevné nedorozumění očekávám rychlou nápravu.

V..... dne....

Alexandr Alexandrov Alexandrovič

No uznávám, že to není dokonalé, chtělo by to ještě dobrousit ale je už půl jedný a už usínám.... Rozhodně to napiš suchým slohem bez emocionálního zabarvení. Jen fakta, žádné osobní pocity nebo tak nějak... to je to nejhorší. Pak to vypadá přiliš amatersky... No nic hlavně dej vědět, jak to vyjde. Ono praní s tím k do vystupuje dominantně a cítí se nepřekonatelně je vždy heroický výkon. Já zase ted bojuju se zaměstnavatelem o výpoveď a vypadá to na dlouhý boj, zjevně do toho budu muset pohnat pravníky... Hlavně se nedat, s tím každý počítá, že radši zaplatiš, než abys ses hádal. Klasika, ale to se musí změnit...
  • « 00 Reagovat !

foto

29.09.02  22:16

Diky za pomoc, uz jsem to nejak sesmolil a zitra ten dopis posilam. Rozhodl jsem se pro boj za spravedlnost. Budiz tento dopis zverejnen k pripadne diskusi a jako inspiraci pro dalsi podobne postizene pojistence.
    Dobrý den,
    Dne 25.9. 2002 jste mi zaslali „Pokus o smír před podáním žaloby“. Dle vašeho názoru jsem dosud neuhradil dlužné pojistné u pojistné smlouvy č. xxxxxxxxx, která zanikla dnem 23.10.2001 a nedoplatek činí 326,-Kč.
    Konstatuji, že se tímto vašim dopisem cítím velmi uražen, protože jste mne bez jakéhokoli opodstatnění postavili do role neplatiče a co mne rozhořčilo nejvíce, je skutečnost, že mi vyhrožujete soudním sporem. V žádném případě mi nejde o těch 326,- Kč, přestože jsem momentálně na civilní službě a i takováto částka není pro mne zanedbatelná. Jde mi o dodržování zákona.
    Proto vám sděluji, že výše uvedený nedoplatek odmítám zaplatit, protože:
    - pojistná smlouva č. xxxxxxxxxx byla uzavřena ještě v roce 2000, kdy platily nižší sazby pojistného
    - smlouva o případném doplatku nic neříká a případné soudní řízení je tedy neopodstatněné
    - v případě dalšího nároku z vaší strany na doplacení pojistného chápu tento krok jako porušení pojistné smlouvy, kterou jsem s vámi uzavřel. Vaše společnost by tímto u mne ztratila na věrohodnosti a byl bych nucen zrušit nynější smlouvu, kterou s vámi mám uzavřenou a přejít k jiné, solventní, pojišťovně.
    Žádám vás proto o podrobné vysvětlení, proč bych měl zaplatit oněch 326,- Kč a o který zákon se vaše pojišťovna opírá.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.09.02  20:08

Možná by se dal použít termín předpokládaný souhlas, který je ČR neuznává, tedy pojištovana počítá s automatickým souhlasem před zaplacením doplatku, ale IMHO pro to nemá právo. Já bych být tebou na dopis odpověděl Tímto stylem

1. přilož kopii pojistné smlouvy

2. žádáš o podrobné vysvětlení proč by jsi měl doplatit a o který zákon se pojištovna opírá

3. Smlouva o případném doplatku nic neříká (prostuduj smlouvu)

4. Soudní řízení by tedy nebylo opodstatněné

5. V případě dalšího nároku na doplatek z strany pojištovny chápeš tento krok jako zrušení pojistné smlouvy

6. České Podnikatelská Pojištovna doplatky nikdy nepožadovala a v případě že tvá pojištovna na doplatku trvá, přecházíš ke dni zrušení smlouvy k tomuto pojistiteli, který se chová podle platných zákonů České Republiky a dle potřeb a nároků pojištěnců.

Samozřejmě dopis dáš doručit s doručenkou, tak aby bylo později průkazné, že jsi před termínem splatnosti učinil kroky vedoucí k nápravě.
  • 00 Reagovat !

foto

29.09.02  17:03

« Může si Kooperativa tohle dovolit?

Své první povinné ručení jsem uzavřel v září 2000, tedy ještě za nižší sazby, nežli byly plánované na následující rok. Možná si taky pamatujete diskuze, které se tenkrát vedly, jestli budeme muset cenový rozdíl doplácet nebo si ho pojišťovny uhradí samy. Někdy v roce 2001 mi přišla slušná žádost od Kooperativy na uhrazení rozdílu v pojistném, tu jsem však na doporučení známých ignoroval. No a včera mi přišel další dopis, tentokrát již "pokus o smír před soudním sporem". Myslím, že nejsem sám a něco podobného přišlo jistě i dalším z vás. Nejde mi o těch 360Kč, jde mi o princip. Jak jsem vyčetl někde na internetu: "Pokud ve smlouvě výslovně není uvedeno, že se výše pojistného může během jejího trvání měnit, jsou žádosti o doplatek pojistného jednostranným porušením smluv ze strany pojišťoven". Do zaplacení mi ještě zbývá pár dní, ale chci se vás zeptat, co byste na mém místě udělali vy?
  • « 00 Reagovat !

foto

18.02.02  07:30

« Re: Zkuste si trochu započítat

Hm. Prestoze jste si na to spravne odpovedeli, tak sem replesknu dopis z KP:

Váľený pane,

pokud jste vlastníkem a pojistníkem u více vozidel, vztahuje se bonus vľdy
    k danému vozidlu. Znamená to tedy, ľe pokud způsobíte nehodu jedním
    vozidlem, bude na smlouvě, kterou je pojiątěno toto vozidlo uplatněno
    sníľení bonusu. Na vąech ostatních smlouvách zůstává bonus v původní výąi.

V případě prodeje vozidla máte nárok na započítání celých bezeąkodných
    měsíců, které jsou na pojistné smlouvě v době jejího ukončení. Potvrzení o
    bonusu zasílá pojią»ovna na poľádání při ukončení smlouvy a tento bonus
    můľete uplatnit při uzavření nové pojistné smlouvy.

No proc ne. Pak se ale dostavame k dotazu, co se
    tedy s pojistkou stane, jestlize auto nekomu pujcim
    a on havaruje. Ja vim, budu mit malus...
  • « 00 Reagovat !

foto

15.02.02  22:57

pojištěnej by měl bejt prostě šofér. Jeho krámy nemůžou za to, že s nima neumí jezdit a to jakej mají objem je už vůbec vedlejší.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.02.02  08:43

mno ja nevim, ale v tomto pripade by byly pojistovny samy proti sobe, od toho maji CKP aby si vymenovali m.j. i tyto informace. Na druhou stranu se pokud vim malus zatim neuplatnuje, "potrestaji" akorat tim, ze nedostanete bonus. Jako platce PR bych si pral v idealnim svete, aby bourajici ridici byli trestani vyssi sazbou, aby pojistka byla vztazena na ridice, mel bych mozna o 10 Kc mensi pojistku :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.02.02  13:09

Jinak sice mám víc aut, ale nehodu jsem neměl, takže druhou půlku dotazu ti nezodpovím. Ale podle mě se to bude týkat jen jednoho auta, a navíc tipuju, že když vypovím dotyčnou smlouvu a půjdu k jiné pojišťovně s potvrzením o bonusu z jiného auta, nikdo na nic nepřijde a přiznaj mi to.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.02.02  13:06

Bob: ne. Od toho starého si necháš potvrdit dobu bezeškodního průběhu - vydá pojišťovna na požádání, a při uzavírání nové smlouvy to předložíš a dostaneš odpovídající bonus. Já to takhle dělám, na každou novou smlouvu přinesu potvrzení z nejstaršího auta. Ale pozor, musíš se o to důrazně přihlásit, sami ti to nenabídnou!
  • « 00 Reagovat !

foto

14.02.02  12:53

Tak vy nedate pokoj ;-)

Takze chces profe rict, ze ja jako budu X let
    platit PR na auto, dostanu se s bonusama na
    50 % (nebokolikjeminimum), pak si koupim nove
    a budu zase platit 100 %? To se mi zda tak strasne
    nelogicke, ze si to snad pouze myslis a realita je jina :-)

Neboli jinak vlastnite nekdo vice aut, pricemz
    jste mel nekdo s jednim nehodu? Jak se vyvijeli
    pojistky? Stoupli vsechny, nebo jen jedna? Ja
    snad budu muset napsat do pojistovny...

Jo, uz pisu.
  • « 00 Reagovat !

foto

13.02.02  19:33

oddie: Na tom, co popisuješ, není nic složitýho. Pokud s tvým autem udělá někdo průser, přijdeš o bonus na to auto, aniž by ses zvedl z gauče. Ostatních aut se to netýká a můžeš si za bonusy vystavět třeba zámek. Takže to je i odpověď na otázku co se stane, když uděláš pojistnou událost ty s jedním tvým autem. Je to sračka nespravedlivá, jelikož pokud si budu chtít užívat bonusy, tak jakmile křápnu s některým z mých pekáčů, nechám zaplatit škody, co jsem způsobil, poté okamžitě vypovím pojistku a pekáč prodám. Pojišťovna mi ještě zbytek nespotřebovanýho pojistnýho vrátí, takže okamžitě nasednu do dalšího bonusovýho auta a drandím, jako by se nechumelilo. Jenomže si nedělám iluze o tom, že tohle pojišťovny vědí, takže při uzavírání další pojistky ti už bonus nebudou chtít přiznat. To je ovšem zase nespravedlivý, jelikož jestliže se platí pojistné z objemu konkrétního auta, nelze do toho míchat šoféra, který, konec konců nemusí být vůbec pojistníkem, který přece nemůže doplácet na blbost druhých.

V případě našeho známého OP by tomu však bylo jinak, jelikož vozidla by s pojistným neměla co dělat (proč taky?) Máš li třeba tisíc aut, je to jedno, jelikož se všema naráz nikdy nemůžeš jet a zodpovědný jsi pouze sám za sebe. Míra tvý zodpovědnosti zcela určitě není nijak ovlivňována objemem auta, ve kterým právě sedíš. Zároveň není sebemenší důvod platit pojistný za auto, který někde stojí. Je za něj zodpovědný jeho majitel, který má doufejmě zaplaceno OP pro případ, že jeho autu proreziví nádrž a značistí podzemní vody. Pokud má chudák zrovna svoje OP v depozitu, má smůlu, jelikož on je zodpovědný za svůj majetek, o který je povinen se starat tak, aby nezpůsobil škodu někomu jinému, na což se však vztahuje již zcela jiný zákon a třeba i jiná větev OP. Pokud někdo neví, o čem tady žvaním, musí v týhle diskuzi dozadu. Tam už jsme to dost podrobně probrali :-).

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.02.02  10:09

Nakousl jsi velmi zajímavou věc, s tou schizofrenní situací. Příklad: mám auto, psané na mě, jezdí s tím někdo jiný. A udělá s tím pojistnou událost. Přijdu o bonus? Ano nebo ne? A pokud ano, přijdu zároveň i o bonus na ostatní moje auta? A nebo pokud udělám pojistnou událost já, s jedním svým autem, přijdu o bonus i na ty ostatní auta? Tak co, vyznáte se v tom někdo opravdu přesně? Názoty na tuhle situaci by mě fakt hoodně zajímaly.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…