Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« to luf
No, použitelné spektrum to je a klidně můžeš zařadit 5° v 55km/h. Nicméně ta 5 ka v 55 je udržovací rychlost bez možnosti akcelerace a můžeš přidat pouze půl milimetru plynu. Každopádně dej si na to pozor a raději se 1500 1/min na 5° vyhni a podřaď na 3°. Nedovedeš si představit jak dostává klika, ojnice a ložiska zabrat, když na onu 5° při 1500 1/min přidáš plyn! P.S. Jezdil jsem v Cliu 16V 100PS a subjektivně mohu říct, že dobře jede mezi 4000-6500 1/min a přijatelně jede mezi 2500-4000 1/min. -
« Re: to luf
Ty sa vyznas, tebe nebudem oponovat. Ale myslel som to tak, ze od 2000 do obmedzovaca je pouzitelne spektrum otacok. Chces povedat, ze na Cliu nemozes zaradit 5ku pri 55km/h (1500 ot) a ist az do 200km/h? Moja manzelka tak bezne jazdi a brzdou premavky nie je ani zdaleka :-))) -
« to luf
1. Tak 16V motory jdou od 2000 do omezovače??? Ani omylem, pokud nemají variabilní sání a natáčení vaček nebo turbodmychadlo!
2. Renault 1.2 a 1.4 má 3x uloženou kliku a pokud ten motor rozmontuješ a vedle položíš rozmontovaný motor ŠKODA OHV, nebudeš se stačit divit, jak je ta Škodovka oproti Renaultu masivní.
P.S. Dokonce i onen lehendární motor Renault 1.4 Turbo byl takto dietní. -
« Re: Ach jo...
No, jen pro informaci - před časem jsem tu uváděl svojí spotřebu: Č. Budějovice - Vranov n.D. (cca 130 km) 4,4 l/100km, zpět stejná hodnota, klidný výlet ve dvou. Jinak dlouhodobou mám teď 5,4 (55kW 16V). To jen k těm spotřebám... Ale dá se i přes 10l ve městě, jasně. Jinak brácha má Megane Classic 1,9 TDi a má dlouhodobou 5,6! -
« Re: musim sa pridat
matuSu, ono s penezi na opravu je treba pocitat i u relativne noveho auta. Treba nase Berlingo ma necele 2 roky, najeto 60tkm a vcera mi pri jizde praskl "klinak", namotal se pod rozvodak, ten preskocil o par zubu, potkaly se ventily s pistama a je na tom skoda za x tisic. Pritom "klinak" (je plochy s podelnym "pruhovanim", ale pohani vodni pumpu a alternator) i s napinaci kladkou byl uz jednou meneny - pred 15 mesici ...
Jo, holt do auta nevidis ... -
« * VYPATLANEJ
TAKŽE PÁNOVÉ objevil se mezi váma vypatlenej *, který si objevil moje heslo a použivá můj log. Takže já v této debatě končím, to je na mě moc. Od čísla 4196 a (kromě tohoto) to již nejsou moje příspěvky. Jménem druhých naposled rádi mluvili komunisti. Nevím kdo z vás je tak oprasklej a píše sem příspěvky jako bych to byl já. Každopádně je to hnusný a vůbec to není vtipný. Vím, že moje názory na Škodovky jsou dost vyhraněný, ale jsou moje. Jestli je někdo takovej ubožák (nebo spíš ještě puberťák) a vydává se za někoho jinýho, tak mě ho je jenom líto. Možná se do diskuze vrátím, ale to již pod jiným logem. Loučí se Danula.
-
BTW: Byl jsem se mrknout na autosaló(nk)u v Olomouci a skusil jsem si sednout do nové Corsy. Objektivně musím přiznat, že je interiér pěkně vyvedený a v autě je útulno (oproti strohé Fábii). Taky místa je dostatek (seděl jsem jenom v předu) - ale podle mě srovnatelně jako ve Fábce. Takže kdybych dneska kupoval auto, tak se mezi těmito dvěma auty budu asi dlouho rozhodovat (výbava .... atd.). A pak jsem si přesednul do Pola a nestačil se divit! Jeho rozměry neznám, ale připadalo mi to jako auto pro liliputány. Cítil jsem se naprosto stísněnej (sedadlo jsem si samozřejmě přizpůsobil ;-) ), kolenama jsem mlátil do palubovky (případně středovýho panelu) a nebo jsem měl nohy v nepřirozený poloze. Možná je to věc zvyku, ale i ten volant má nepříjemně úzkej věnec, takže se pěkně blbě drží. Už vím proč se říká, že Polo v ničem nevybočuje (snad jen v ceně!) ze šedi naprostého průměru malých aut. -
luf: Pro tvoji informaci - kroutící moment je dán součinem poloměru poháněcího kola a obvodové síly znázorněné jako tečna k tomuto kolu. V převodovém ústrojí (převodovce) se mění tyto hodnoty (poloměry jednotlivých ozubených kol) ale zároveň i absolutní hodnoty obvodové síly v takovém poměru že jejich součin je neustéle stejný!!!! To znamená, že výsledný točivý moment kola automobilu je stejný jako motoru - změnila se obvodová síla díky tomu, že se změnil poloměr kola. Ale jinak je to v pořádku. ;-) -
matuS 26.09.01 12:01
« musim sa pridat
igi.h> preboha, zijes na slovensku? ved predsa uz cely rok sa u nas predavaju dialnicne znamky s rozdelenim podla hmotnosti, t.j. do 1500kg, nad 1500 do 3500kg a potom este vyssie neviem ako to je. No a fabia 1.4mpi zakladna vybava vazi 1560 celkova hmostnost, cize sa plati namiesto 400sk rocne tusim 800, tie ceny presne neovladam.
peekaa> s tym predajom nemas pravdu. ak predavas auto po 3-5 rokoch, je to sice najlepsie riesenie z hladiska bezpecnosti a modernosti auta, ale je to najnevyhodnejsie financne. preco? no prvy rok straca auto z hodnoty cca 30%, druhy rok asi 10% a potom to klesa, ale velmi velmi mierne, takze da sa povedat, kazdy rok tesne pod 10% . to znamena, ze pocas prvych troch rokov stratis cca 50% z ceny vozidla, u niektorych modelov to je viacej (daewoo) u niektorych menej (mercedes) ale principialne je to tych 50%
mozes oponovat zvysenymi opravami starsieho auta, ano to je realne, ale nikdy tieto opravy nedosiahnu vysku straty pri predaji stareho a kupe noveho vozdla. to hovoria peniaze. ale opakujem, ze neda sa financne vyjadrit to, ze nove auto je bezpecnejsie a podobne, preto si tiez myslim ze je najvhodnejsie po 3-5 rokoch auto predat a kupit nove. ale nieje to financne vyhodne
a preco sa vonku kupuje skodovka? podla mna pre to, lebo je to lacny volkswagen. vhodne ako tretie auto do rodiny. moj osobny nazor na fabiu je ten, ze kto potrebuje lacne auto s velkym kufrom, zoberie fabiu kombi, lebo tato podla mna nema konkurenta (thalia je sedan, to je o niecom inom) Ale naozaj nechapem toho, kto namiesto fabie normalnej nekupi clio.
-
Xyzz: Ani moc přemáhání mi to nedalo. Prostě jsem jel s rodinou v klidu a v pohodě za známýma. A tak jsem to chtěl vyzkoušet. Ale demonstruju tady ten příklad pro to, abych ukázal nesmyslnost obecného tvrzení o spotřebě 5l/100km u litrovýho Yarise a důkazu, že se to dá bez problému zvládnout s každým druhým autem v této kategorii a spíš závisí na lehké noze řidiče než na typu motoru. -
Vrhnem sa do vasej hadky aj ja :-)
Preco stale pletiete do diskusii krutak? Ved je to nic nehovoriace cislo! To, cim nas krmia v tech. udajoch je krutak motora, ten sa prenasa do prevodovky (ta ho prevadza na inu hodnotu) a nasledne na kolesa. A krutak na kolesach je nakoniec uplne iny, ako ten na motore. A tak sa moze stat, ze Yaris s malym krutakom motora bude pruznejsi (a verim ze je) ako Fabia s velkym krutakom. Dolezitejsou velicinou je vykon - nikto totiz nikomu neprikazuje mat zaradenu 5ku a ist na 2tis otackach, mozes ist kludne na dvojke a mat 5tis. Dobre auto by malo byt odhlucnene tak, aby si to clovek ani nevsimol (ja som casto na mojom aute ani nezbadal, ze tocim 5tis, teraz ho uz ale poznam). Vykon sa prenasa na kolesa a premiena sa na stratovy vykon v prevodovke. Straty v prevodovke mozete kludne brat ako konstantu pre vsetky auta okrem automatov. A z fyziky sa da jednoduch vypocitat zrychlenie auta zo sily na neho posobiacej (krutak na kolesach!) alebo z energie, ktora sa premiena na kineticku energiu (vykon motora - straty).
Na co dopekla mate v aute saltpaku? Pre vas, operujucich tu krutakom by uplne stacila 3stupnova prevodovka, my ostatni mame 5-6 stupnov, aby sme mohli vyuzivat vykon motora.
Kupovat auto na 5 rokov aby na nom clovek najazdil 50tis km, je uplna blbost. Stratite na nom 50% jeho ceny. Ja kupujem auto na 6 rokov a za tu dobu najazdim 200-250tis, stratim na nom 75% ceny, ale preratajte si to... -
Danula ma zrejme na mysli zrychleni 0-100Km,kde Yaris ma tak 12-13s a Fabie 16-17s ne?.Co se tyce pruznosti motoru,bude na tom lepsi Fabka......Mispul...to clovek musi jezdit s velkym sebezaprenim za 4.9 L,myslim tim obecne,nekritizuju nic a nikoho.Ja jsem rad,ze me to zere tak jak ma,navic v Praze jezdit v klidu a predvidat snad ani nejde :o(
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!