Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• « 00 Reagovat !

foto

03.10.01  09:04

« drahej dolar atd..

Drahej dolar?
    Co to je drahej dolar?

Za 36? Ale kurz se neustále mění...

A co auta z německa? (marka je dost dole :-))

Proč teda nenabídnou automobilky něco tak skvělýho, že to začnou všichni kupovat a nevykašlou se na fabie?

BTW - o tom, že hmotnost auta má (v hodně situacích) rozhodující slovo jsem se přesvědčil na vlastní kůži... Mimochodem - kdo z vás taky vyzkoušel airbagy na vlastní kůži? :-)

PeeKaa
  • « 00 Reagovat !

foto

03.10.01  08:27

« Re: omluva

Jo... když máš nazděnou peněženku tak máš možností hodně. To pak můžeš koupit i Fabku s kloudným motorem. Jenže pro ty co hledají za co nejméně peněz co nejlepší auto není Fabie zrovna to nejlepší řešení. Ty už si vybrat nemůžou buť se musej spokojit se starým motorem, nebo hledat jinou značku. Tam ta situace není také růžová protože dolar je prostě drahej. Když si dáš hranici 300tisíc a zavrhneš taková udělátka jako "Matiz" tak už toho mnoho nezbejvá.
  • « 00 Reagovat !

foto

03.10.01  07:52

« Re: omluva

monsoon: Sám si na sobě právě demonstroval, že lidi v naší zemi MAJÍ možnost výběru. Takže Fábku si lidi kupují né proto že "musí" a "nemají jinou možnost", ale protože jim vyhovuje z nějakého subjektivního důvodu. A když jim nevyhovuje, tak si koupí Yarise, Corsu, Punto, ......atd. A tak je to taky správně, že si každý vybírá podle svého gusta a vkusu a není tlačen žádným monopolem do - pro něj - nevýhodné koupě.
  • 00 Reagovat !

foto

02.10.01  22:27

« omluva

tak jsem si to po sobě přečet a našel jsem tam jednu nemožnou hrubou chybu - velmi se "hambím".
  • « 00 Reagovat !

foto

02.10.01  22:15

« Re: Já se Vám divím ....

Martine, ty jsi docela "pohodář", někdy je to dobrá vlastnost. Každý si přeci koupí takový auto, který mu vyhovuje - to je velká pravda. Ovšem u Škodovky mě to nějak nesedí. Zde by tomu tak bylo, kdyby jsi u Škodovky měl druhou alternativu. Kdyby se vedle "staré" výroby která se neukončila protože se ještě vyplácí vyráběl jiný úplně nový moderní a výkonný cenově srovnatelný motor. Pak by se dalo říct, že ten první lidi kupují protože jim stačí. Píšeš - "Prodávají se proto, že většině lidí vyhovují a postačují (jsem jedním z nich)." - a není to prostě tak, že jim musí stačit a musí vyhovovat? Když nemají peníze na drahé auto tak pak ani jinou volbu nemají a stačit jim to prostě musí. Je to přesně jak si to napsal, je to uzavřený kruh. Jenže já ten kruh vidím trochu jinak než ty. Lidi kupují to co jim "musí" stačit a Škodovka vyrábí to co lidi kupují. Co jiného by také mohli dělat, když nemají jinou volbu. Takto se přeci chová každý obchodník.... a tady s tebou už zásadně nesouhlasím. Takto "pohodově" se nechová určitě každý obchodník nebo výrobce. To by tu nikdy nevznikala nová řešení. Možná by tu dodnes nebyly 16v motory (například) - proč by se s nimi někdo vyráběl) a možná by jsme dodnes jezdili drožkou (také to přepraví z A do B). Nikdo by neinvestoval do rozvoje, protože to je vždy riziko a spousta investic a vyráběl by jen to co se vyplácí a je osvědčený.... Já nejsem takový pohodář jako ty. Přemýšlím o tom jinak. Nekupuji si auto na 2 - 3 roky. Během doby co jej budu používat bude zastarávat. Nebudu si tedy kupovat věc, která je zastaralá už v době kdy ji kupuji. Já jsem se K Yarisu dopracoval vylučovací metodou - posuď sám zda jsem konal blbě: Po pár neblahejch zkušenostech s ojetinama jsem bazary zavrhnul. Nové auto jsem ale zase nechtěl moc drahé, tak do 300t. Tím se automaticky vyloučily takřka všechny střední třídy. Přesto jsem si řek, že seženu auto, které co do jízdních vlastností a komfortu tuto třídu dohání. Takových aut je dnes dost. Jedním z nich se stala i Fabie. (určitým vlastnostem jsem dal vetší či menší priority, např. velikost zavazadlového prostoru není až tak důležitá, ale cena nebo nepohodlí mě může dovést k zuřivosti). Fabii jsem bohužel vyloučil (a to v době kdy jsem ještě nevěděl o Yarisu) uhodneš snadno proč. Byl to motor. Prostě jsem chtěl 16ventylů. Tím vypadl i Peugeot (i když jsem ho "obrečel" protože se mě tuze líbil) Emoce však museli ustoupit. Peugeot navíc neměl celopozink, ktrému jsem dával také dost priorit. Proto jsem zavrhl i Felicii. Nissana sem vyloučil i přes jeho skvělý motor - je to prcek. Taktéž i Fordku a malou Mazdu. U Fiata jsem emoce nepotlačil a škrtnul jsem ho rázně pro nepřekonatelný odpor k této značce.
    Pak jsem nějak narazil na Yarise a zařadil ho. Zjistil jsem dokonce, že má VVT-i což nemá až na Nissana ve střední třídě žádné jiné. Nastudoval jsem si co to vlastně je a dál jsem chodil po salonech, postupně jsem vylučoval další. Polo, Opla (toho jsem dlouho zvažoval) jeho cena byla perfektní, ale polákům jsem nevěřil vůbec. Také Suzuky Vagon a nebudu tě dál unavovat výčtem. Vybíral jsem skoro půl roku a Yaris mě jediný zůstal na kterém toho bylo nejmíň ke zkritizování. Navíc mě ovlivnily i jeho četná ocenění, tradiční spolehlivost aj. Pravda... vzhled průměr... malej kufr, cena jen tak tak. Není úplně bez chyb, ale má spoustu vlastností který to velmi vyvážej.. jako nejdůležitější z nich tj. nízká spotřeba a tradiční spolehlivost.
    Vlastně jsem hledal za dané peníze co nejlepší auto a ne auto, které by mě jenom stačilo… protože stačilo by jistě každý. Nebyl jsem v ceně zas tak úzkoprsý abych si řek že můžu mít jedno Ferrary nebo 24 Secient. Prostě někdy se vyplatí pár tisícovek přidat a někdy se nevyplatí pár tisícovek ušetřit. Také jsem žádné auto neobcházel s metrem abych úzkostlivě hledal milimetry, ale dal jsem na subjektivní pocit pohodlí (zde Fabie velmi bodovala) – vždy jsem svezl rodinu.
    Všichni prodejci byli naprosto skvělí, musím je pochválit, nechávali mě svést i řídit i když někteří museli vědět že to auto asi nekoupím. Jeden jedinej mne neodmít, fakt skvělí.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 02.10.01  21:35

« Re: Crash testy

Aha, tak som sa pozrel na NCAP a zistil som, že Yaris mal dva čelné airbagy a Fabia iba jeden. Tak sa pýtam, ktoré auto je bezpečnejšie? Je pravdou, že je na žiadosť Škodovky testovaná aj Fabia s druhým airbagom, ale je to len "Option" a v celkových výsledkoch to zahrnuté nie je. Hodnoty zaťaženia spolujazdca sú však na obrázku priložené.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 02.10.01  21:23

« Re: Crash testy

PeeKaa - úplne súhlasím. Takže potom by podľa monsoona platilo, že Yaris má lepšie jazdné vlastnosti ako trebárs BMW či Mercedes. Veď je niekoľko stoviek kg ľahší a teda aj lepšie ovládateľný. Ale ono to tak nie je! Navyše sa tam sedí viac nastojato, takže aj ťažisko lezie hore. A ešte nech mi luf povie, čo mi je platné, že mám efektívnejšie obstavaný priestor, ak je v konečnom dôsledku menší? Aha, jasné, mám dobrý pocit. (teda ja nie!). Inak fija má s tým priestorom vo Volve úplnú pravdu. Videl som, skúsil som a bol som prekvapený. Viados to s tou kinetikou napísal presne. Ani ja by som to lepšie nenapísal.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 02.10.01  21:02

« Crash testy

Porovnávate tu Fabiu a Yarisa. Zabudli ste dodať, že dosť záleží nie len na konštrukcii karosérie, ale aj na výbave. V testoch NCAP sa testujú autá, ako som si prečítal, v základnej výbave. Na fotke to tak celkom nie je, nakoľko testovali Fabiu Comfort. Ide teraz len o to, koľko airbagov má v cene ten testovaný Yaris Terra? Ono totiž bezpečnosť karosérie je jedno a s airbagmi druhé. Verím, že keby Fabii pridali nejaký airbag, tak by predbehla Yaris. Takže ani tie testy nie sú celkom objektívne. Ja môžem mať Fabiu so všetkými airbagmi a aj tak mi niekto bude tvrdiť, že základný Yaris je bezpečnejší.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.10.01  18:03

« Re: Asi si koupim Škodovku....

to Viados je to presne tak. Dokonce sem cetl, že při autonehodě dochází v podstatě ke třem nárazům či třem deformacím. První je náraz do překážky (pevné nebo pohyblivé) druhý je náraz cestujících do vnitřku auta a třetí je náraz či deformace vnitřních orgánů těla vlivem setrvačností při nestejných hmotností. Tam dochází k těm nejvážnějším zraněním. Takže když to přeženu a hodně nadnesu můžeš se při nárazu v tanku zabít a z dost zdemolovaného malého ata vylészt se škrábancema. Největší vliv na bezpečnost mají konstruktéři. Velká auta z 60tých let sváděla k dojmu bezpečí právě, že byla velká, byly to však vražedné stroje, tehdy se v konstrukci aut na bezpečnost takřka nehledělo a všechna vina se přisuzovala lidskému faktoru.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 02.10.01  17:27

Pro tvoje zranění není rozhodující kinetická energie auta, ale její rozdíl s kinetickou energií tvého těla. Jde o vzájemnou rychlost tebe vůči autu. A pokud se srazí těžší auto s protijedoucím lehčím, to lehčí bude pravděpodobně vrženo zpět - pokud nejelo o dost rychleji - v každém případě však v lehčím autě bude větší změna rychlosti, ty budeš tedy rychleji vržen vpřed, a proto je "při stejném počtu hvězdiček" nebezpečnější. Při nárazu do nepohyblivé nebo neporovnatelně těžší překážky (crash test, vlak, strom, dům, ale i kamión) už nebude rozdíl hmotností 800 nebo 1300 kilo rozhodující, nýbrž pouze délka a kvalita deformační zóny. I lehčí auto pak může být bezpečnější než těžké (má-li lépe zmáknutý a/nebo delší předek). Velké sice více zachová svůj tvar (Volha) ale ty můžeš být uvnitř rozmačkaný o palubku nebo volant. Malé sice bude totálka, ale ty vylezeš ven po svých.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.10.01  17:01

« Re: Jsem zpět..

Lufe, nemuzu s tebou souhlasit. Prece prostornejsi auto je to, ktere ma vetsi vnitrni prostor, at jiz tento z celkove celky zabira 30% nebo 85%. V tomto tedy bude Yaris za predpokladu stejne sirokych operadel na tom hur, byt jeho vyuziti prostoru je lepsi nez u Fabie.

monsoon> rozvor naprav, tedy vzdalenost od predni k zadni naprave, o miste v aute hodne rozhoduje. Protoze zadni operadlo nebyva za zadni napravou a naopak, nohy nebyvaji pred predni napravou. Cili vetsi rozvor by mel (a taky v drtive vetsine pripadu znamena) znamenat vyssi miru pohodli. A prave proto je hanena Octavie, ktera ma kratky rozvor (dokonce i v ramci NS tridy) a byt je celkova delka fajn, tak se muze vyuzit leda na obrovsky kufr. Vevnitr vsak na tom bude stejne jako A3, Golf, Bora a Toledo. Tedy prumerne az podprumerne na svou tridu. BTW kdo zkusil Volvo S/V 40, zjistil, ze se s nim Octavie v prostoru vzadu muze smele merit, dokonce i s modelem S60 ....
  • 00 Reagovat !

foto

02.10.01  16:28

« Já se Vám divím ....

Lidi, já se Vám divím. Krásně argumentujete, který auto je lepší, a který horší. Zapomínáte možná na to nejdůležitější. Subjektivní přístup každého při výběru auta. To, že si někdo koupí Fabku s motorem 44kW a ne Yarise ještě neznamená, že je "vygumovanej" (a naopak). Každý si přeci koupí takový auto, který mu vyhovuje.
    Kritikům Fábií: Nikdo Vám nebere, že motory 44/50 kW jsou koncepčně zastaralý. Prodávají se proto, že většině lidí vyhovují a postačují (jsem jedním z nich). Tím nechci říct, že bych nebyl radši, kdybych za cenu vozu s motorem 44 nebo 50 kW dostal např 74 kW. Ale s tím nic nenadělám. Je to uzavřený kruh. Lidi kupují to co jim vyhovuje a postačuje, Škodovka vyrábí to, co lidi kupují a co ji stojí, pokud možno, co nejméně peněz. Takto se přeci chová každý obchodník (prostě se snaží vydělat).
    Majitelům a zastáncům Fábií: Buďme rádi, že Škodovka dělá takový auta jako jsou Fábie. Pořád se jedná o jedno z nejlepších aut ve své třídě (neříkám, že nejlepší, za dobu co se vyrábí a ještě vyrábět bude ji zákonitě musí nějaká auta předstihnout).
  • « 00 Reagovat !

foto

02.10.01  14:17

peekaa - precitaj si poriadne ty ten moj a zistis, ze podla mna si uviedol miery, ktore nie su tie najdolezitejsie pre pohodlie cestujucich. (skorej mam pocit, ze si vyberal len tie, kde je Fabia jasne lepsia)
  • « 00 Reagovat !

foto

02.10.01  13:55

lufe lufe, přečti si můj příspěvek pořádně...
    já přece neuvedl jen ty dva rozměry!

(zajímalo by mě, kolikrát tohle větu ještě napíšu...)

Ad využití prostoru - dodám jen jediné - kufr.

to saab> rozdíl je 200kg!!!

PeeKaa
  • « 00 Reagovat !

foto

02.10.01  12:43

peekaa - ty si fakt asi chory fanatik, uviedol si tu tie najdolezitejsie mieky, nedaj sa vysmiat. Preco by mala byt dlzka auta a rozvor najdolezitejsi pre vnutorny priestor? Porovnaj si toto:
    priestor vpredu - F:890-1110 Y:860-1030
    priestor vzadu - F:570-800 Y:600-810
    A teraz trosku uvazuj - hrubka predneho sedadla moze byt 120mm a povedzme, ze v oboch autach je rovnaka. Takze miera pohodlia je u Yarisa 1790 pri rozvore 2370, u Fabie je 1810 pri rozvore 2462. Ktori konstrukteri vyuzili priestor lepsie? Napoviem ti, dam do pomeru mieru pohodlia voci rozvoru - Yaris vyzije 75.5% a Fabia 73.5% priestoru.
    S ostatnymi porovnaniami by to dopadlo podobne, pripadne este viacej v prospech Yarisa.

A este sa vratim k tebou udavanej velicine, dlzka auta - pomer miera pohodlia ku dlzke auta je Yaris 49.5% a Fabia 45.7%. Vacsie auto so zrovnatelnym vnutornym priestorom je uplne k h***u, iba co ti zbytocne zavadzia pri parkovani gulaty naraznik (to aby Fabiu natiahli o 10cm vpredu a 5cm vzadu; schvalne, pozri sa na tie narazniky, je to zbytocne miesto; ale vlastne sa vdaka tomu dostala o triedu vyssie)
  • « 00 Reagovat !

foto

02.10.01  12:20

Jinak 5110 patri mezi nejspolehlivejsi telefony, proto se taky tak dlouho vyrabi... :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

02.10.01  12:08

Jo to si okopíroval správně a je to skutečnost a rozvor s tím nemá společného skoro nic (v tomto případě - jenom menší kufr a to jsem psal, že je menší) Kdyby byl rozvor jediná věc, která to ovlivňuje tak by nejpohodlnější auta byly ty z 50tejch let nebo autobusy. Myslíš si, že sem nikdy nejel ve Fabii a v Toyotě. Na ty tvoje centymetry se můžu leda vykašlat. Octavie je delší dokonce o hodně a sem tam jako slaneček na rozdíl od Yarise. tak čím to asi bude.... rozvorem.... že. Tak tady ještě chvíli vyprávěj o rozvoru. S těma těma Nokiema je to přesný, ale u Škodovky to není uplně to samé. Auto, které je dost těžké (ten nárust váhy od Felicie tu je) by se tam neměl záměrně kazit výkon, aby to následně ještě zhoršilo jízdní vlastnosti a pak spotřebu aj. Když si koupíš levnější telefon taky ti přeci nebude pomalejc telefonovat, bude mít jenom menší konfort.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.10.01  12:06

Diamant - nezapieram, ze na tej trase z cca 170km bolo 50km dialnice, na ktorej som to svistal 160, ale urobit na okreskach priemer 100km/h je pre mna bezne a rekord mam 200km po okreskach za 1:45, co je priblizne 115km/h. A nie som samovrah, poznam auto a vime, co si mozem dovolit. BTW netvrdim, ze to bolo pocas dopravnej spicky.
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 02.10.01  12:01

« Re: Re:

saab> jo, ja ako som to pisal neskoro vecer, tak som uz skoro spal a zabudol som tam dat este jednu velmi dolezitu vetu na zaver - "ALE IBA V CESKU" :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 02.10.01  11:59

to peekaa: jo to sedí, přesně jak říkáš, tak jak stačí N5110 na běžné telefonování a SMS, tak stačí Fabka na běžné ježdění (což jsem tvdil hned zpočátku) a kdo chce víc koupí lepší, pokud na to má. Ty crashtesty taktéž vypovídají jen o jednom nárazu, navíc už se několikrát stalo, že auto otestovali a když neprošlo, tak jej upravili tak aby prošlo jen tímto crashtestem ! Proto já raději sleduji statistiky skutečných nehod, které provádí američani a švédi. Tam zatím není ani Fabia ani Yaris. Váhový rozdíl mezi nimi není zase tak moc velký a hodně záleží na tom jak se srazí a jak jsou udělány deformační zóny.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…