Škoda Fabia
« Re: abs, brzdy a pneu
peekaa> Já si to nemyslím, já to vím. Navíc, máš-li na autě drahé (a tudíš dobré) pneu, nechceš na nich přece vytvářet ty neblahé plošky od brždění smykem. Měkká pneu o dostatečné šířce se zakousne do asfaltu a ani nemusí blokovat. Na druhé straně třeba Barum Brilant(is) 165/70R13 bude hoblovat, pištět, kreslit čáru a při tom nebude zdaleka tak přenášet brzdící moment od brzd na vozovku. Tato pneu bude mít na suchu s ABS ještě cca o 5-10% delší brzdnou dráhu, ale příliš dlouhé jsou v tomto případě obě. -
« Re: to LUF
O ladeni brzd jsem taky neco uz cetl a setkal jsem se s dokonce tim, ze se ABS spoustelo az po nejake dobe, co uz kola stala. Toto byl presne pripad, kdy se u auta dalo dosahnou max. brzdneho ucinku(BMW M, Porsche a dokonce myslim ze i Subaru). Jenze v tento moment se to auto stava zaludne a byla by presne potreba ruzneho nastaveni pro ABS(jak jsi jiz napsal). Auto, ktere by melo toto nastaveni na snehu(nebo na jakemkoli kluzkem povrchu), by bylo pri brzdeni venku ze silnice jeste driv nez by ABS seplo! -
« Re: Chyby elektroniky
ATX ano, je to presne nastavenim ABS! To co pises ty o brzdne draze plati lae za predpokladu, ze a)jezdec jede na dobrem suchem povrchu b)jezdec je na to pripraven a ocekava, ze bude brzdit c)nenecha ty kola zablokovat!!! V tomto pripade by se dalo usuzovat, ze vuz s ABS bude mit delsi brzdnou drahu nez vuz bez ABS, ale jen za predpokladu splneni techto 3 bodu, ktere se v beznem provozu na 99,9% nikdy nevyskytnou! Nikdo nebude zkouset najit tuto hranici v momente, kdy ma pred autem prekazku! -
« to LUF
1. Jasně, ale není ABS jako ABS. Toto nastavování chipem dělají u HI END ABS u Porsche, M3, M5, atd... To víš, že nejlepší brzdný účinek je když se kolo vůči vozovce točí, ale otáčkami menšími o x% než by se točilo bez brzdné síly. Tohle je celkem OK, ale největší ztráty ABS na brzdné dráze jsou v momentě kdy kolo ztratí otáčky vůči druhému kolu a ABS začne přemýšlet. V ten moment se aktivuje elektronika, která je různě rychlá, aktivují se ventily a čerpadlo a začne proces bez tlaku vs. s tlakem (nebrzdí vs. brzdí). Tohleto je ten prodlužovač brzdné dráhy. Ten elektromotor má jen omezenou kapacitu (i když do něj vede řádný kabel přímo z akumulátoru), tak stejně elektronika a určitou dobu jim trvá mezi změnami tlak vs. bez tlaku + vyhodnocení situace. Vím, že se systém ladil na několik variant, léto, zima, voda, sucho, různé druhy pneu. Tak stejně se ladily reakce jinak pro přední kola a jinak pro zadní. Obecně vím, že se posunovala mez protočení kola, zmenšoval se počet aktivovaných zásahů na určité délce brzdné dráhy a upravovaly se délky zásahů v čase a rychlost náběhu tlaku. Je na to takový složený pilový diagram a v něm to bylo krásně vidět. Vše jenom pro co nejkratší brzdnou dráhu v daných podmínkách.
2. dCi 120PS jde chiptuningem na 152PS a 320Nm.
3. open KN na Clio existuje. -
« Chyby elektroniky
Před časem se mi stalo, že vypadl elektronický posilovač řízení na Fabii 1.4. A primo v zatacce. Malem jsem se zabil. V servisu mi rekli, ze to je nahodila chyba ktera nejde identifikovat. Pry je to nejakym el. impulsem zvenku, asi po projeti mycky.
Od te doby asi 2 mesice byl pokoj az dneska zase pro zmenu vypadlo EPS - rizeni motoru, je to prca, kdyz vam auto vubec nejede. Chystam se opet do servisu.
Nemate s tim nejake zkusenosti - zo to muze byt sakra za zavadu, ze servis mlci, nic neopravi a ja se muzu zabit.
Diky za odpovedi
Pavel -
« Re: svítíme a to pořád
Ked sa tu tak bavite o svieteni za dna. Co takto zamyslet sa nad farbou auta. Nema niekto nejake informacie typu ze z akej dialky spozorujem aku farbu. Pripada mi to tiez dolezity faktor pri vybere auta. Taka sediva metaliza je krasna akurat ze to auto uvidim az na poslednu chvilu. -
« Světla
Mě to přijde docela naprd.... tenhle systém - v zimě svítit, v létě ne. V zimě je to jasný, svítěj všichni kromě zapomětlivců. Jenže v létě jo to špatně - někdo jo jinej zas ne a to je to nejhorší. Auta která nesvítěj jsou ještě víc potlačená a "podvědomě" přehlédnutelná než kdyby nesvítil nikdo. Mělo by to být celý rok stejný. -
« lidé čtěte.... :-)
Při brouzdání auditoriema (to je slovo) jsem narazil na příspěvek, který by si měli přečíst všichni, kdo kroutili hlavami (nebo se smáli), přti zdejším "sporu" Fabia vs Yaris.
Auditorium se jmenuje:
"Jaké mate zkušenosti autem Toyota Yaris"
A příspěvek napsal Kamil* a má číslo 110.
"Myslím, že je to taková pěkná tečka za tím naším vyprávěním"
Líp bych to nenapsal :-))
PeeKaa

Sám jsi se (Huf) velice přesně definoval.
Já bych k tomu asi jenom pouze dodal, že to zřejmě těžko při své značné jednoduchosti dokážeš pochopit.