Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Mkralovi
Pokud vyznělo z mojich komentářů, že není rozdíl mezi Fabií a auty nižší střední, tak to uvádím na pravou míru: Myslej jsem, že speciálně mezi Golfem(popř. Octavií) a Fabíí zejména co se rozměrů, interiéru, komfortu a jízdních vlastností týče je ten rozdíl zanedbatelný. Jiná je samozřejmě situace např. u Civicu nebo 307. Naproti tomu Golf zase nabízí mnohem více pohonných jednotek, navíc v různém provedení(4*4, tiptronic ..) - což ho taky od Fabie posunuje výše.
Měl jsem na mysli spíše mnou vybranou výbavu s motorem 1.9 PD, proti které jsou všechny již zde zmíněné vozy s podobným motorem o hodně dražší.
-
« Snehulakovi o 307
Tys vybral ale variantu s HDI 66, což je motor výkonově ještě horší než TDI 66. Já měl na mysli motor nový (PSA) HDI 80, jehož parametry odpovídají TDI PD 74 (v několika nezávyslých testech naměřili PD výkon kolem 85 kW a krouťak kolem 255 Nm). Pro Peugeot 307 HDI 80 kW byla cena stanovena na 630 000 (a to ještě ani není jasné v jaké výbavě). Jinak samozřejmě 307 bych bral radši než Fabku (hlavně designem a prostorem) ovšem 100. 000 navíc už je moc a 50. 000 na HDI 66 taky. -
« P 307 2.0 HDi
No ono tohle auto není zas tak super jek se zdá - viz nynější test na IDNESu.:
...Na tom, že design Peugeotu 307 a jeho karoserie vůbec patří k vydařeným pozoruhodnostem, se v zásadě shodují všichni odborníci. Ne tak jednotní však ale jsou v hodnocení motorů - v komplexu sice tradičně dobrých proti mnoha konkurentům, ale nikoliv nejlepších. Kupříkladu původní dvoulitrový diesel HDI o výkonu 66 kilowattů (90 koní) v nejednom případě experti označili za málo hbitý a žíznivější ve srovnání s Volkswagenovými špičkovými pohony TDI, které jsou i v tuzemských octaviích a fabiích.
Za výrobcovými sliby zůstal Peugeot 307 2.0 HDI v testu MF DNES ve spotřebě: kombinovaných 5,2 litru na 100 kilometrů nedosáhl. Za 5,3 absolvoval okruh při velmi opatrné jízdě mimo obce, ve městě polykal podle hustoty provozu 7 až 7,5 litru a na dálnici žádal 6 litrů nafty na 100 kilometrů při předpisovém cestování a do 7 litrů se "vešel" při hodně rychlé jízdě. V průměru tak test absolvoval za zhruba 6,5 litru na 100 kilometrů.
-
"-- skrytý --" 18.10.01 14:57
« dilema
ja som prave pred tyzdnom upgradol a teraz sa vozim na P307 1.6 vo vybave XT Pack. kto hovori, ze rozdiel medzi fabiou a autami nizsej strednej triedy nie je, je podla mna dost zatazeny neviem akym predsudkom. kamarat (greggie) ma fabiu a viem ako jazdi a aky ma clovek pocit vo vnutri. za maly cenovy rozdiel mam oproti nalozenej fabii nalozene auto nizsej strednej triedy a jazdu autom si vychutnavam. vo fabii by som sa iba prijemne vozil. nebudem popisovat preco. chodte si to vsetci skusit (predvadzacky robi kazdy) a v klude sa zamyslite. ja tu nikoho neodsudzujem, ze si kupil fabiu, ale keby som ju kupil ja, tak by som nebol so svojim vyberom spokojny.
apropo golf: v cca dva mesiace starom AMS (nemeckom) bol zrovnavaci test hondy civic, alfy romeo 147, golfu IV a Peugeotu 307. ak si dobre pamatam, golf uz dost generacne zaostaval.
teraz sa uz skoro tesim, ako sa kto do mna obuje. ale poviem na zaver toto. auto som si kupil na tri roky. stravim v nom vela casu a nabeham v nom velmi vela kilometrov. a som rad, ze to za maly priplatok nebude fabia, ale nieco prijemnejsie. a vobec nebudem smutny, ze na tom nemam 16" elektrony ako huf, alebo ze moje seriove auto ma ,,horsie'' jazdne vlastnosti, ako hufova fabia. skor naopak. a bez toho, aby som tu kohokolvek presviedcal, budem dalej potichu citat prispevky a vediet svoje. -
Saab 18.10.01 14:47
« Re: Alternativa od Saaba
Honda má super podvozek. Prostoru tam je taky mnohem víc, vždyť Civic má o více než 13 cm vetší rozvor a to znát bude. Proč stále lpíš na točáku ? Jeho maximum u Fabie máš od 1800 do 2500 otáček, pak prudce klesá, např. u 4000 ot. už máš jen necelých 180Nm. Spotřeba bude nižší, tedy pokud nejezíš krátké trasy, ale u provozu už bych si tak jistý nebyl. Máš zde rozdíl v povinném ručení (1.000km se Civicem zdarma) a taky servisní interval a cena prohlídky bude asi ve prospěch Hondy. -
No ja nevim jestli je to jasny. Ta 307 ve vybave XT s HDI stoji 580 tis. A mas tam proti fabii komfort s plus iii bocni i hlavovy airbagy, automatickou aktivaci steracu/svetel, vyhrivany zrcatka, vyskove nastavitelnou sedacku spolujezdce (to nevim jestli ta fabie nema taky), loketni operky, radio s CD prehravacem a potahy z veluru. Jedina vec tam snad schazi - a to automaticka klima (je tam manualni) - za priplatek 6000. Ja bych to zas tak jednoznacne nevidel .... -
Ta Honda je perfektně vybavená a podle toho co jsem slyšel a četl tak spolu s Alfou 147 v podvozku kraluje nižší střední.Ten motor 1.6 je sice konstrukčně vyspělý, ale ten kroúťák je o nejmíň 100 Nm nižší než u PD a ani po čipnutí to nebude žádná sláva. Navíc má už moc malý kufr (300l), dražší havarijní pojištění, o dost vyšší ztrátu na ceně a v neposlední řadě větší spotřebu. Stejně tak dobře vybavená auta za podobnou cenu jsou např. i Peugeot 307, Golf Generation, ... všechny s motorem 1.6.
Pak bych taky mohl uvažovat o Almeře 1.8 v nejvyšší výbavě sport za 480.000 + 20.000 bonus na benzin apod. S naftovými motory parametricky podobnými Fabii PD stojí nejméně o 100 000 víc.
Proč asi?(Diesel 2.2 v Almeře nepovažuji za konkurenci)
V každém případě mě vaše přízpěvky donutily uvažovat o verzi Fabia Combi 1.9 Comfort, s dovybavením o paket PlusIII (klimatizaci, litá kola, alarm ...) to vše za 528.000. No bez těch lepších potahů, stahování zadních oken, plíšku na řadící páce se snad obejdu. -
« Re: Sněhulákovi
to Huf, kdyz uz mate v subjectu porad Snehulakovi, tak jen k tem jizdim vlastnostem Fabie. Jasne ze jsou dobry a lepsi nez Octavie. Na druhou stranu jizdni vlastnosti Octavie jsou naprostej prumer, ne-li v dnesni dobe uz podprumer. Zkus srovnat napriklad prave Focuse a Fabii. Co myslis ze je bude mit lepsi ? Fabie asi ne (uz jenom diky vyreseni naprav)). BTW proc jeste nikoho nenapad Peugeot 307 s HDI ?
-
monsoon> Ty jsi evidentně ten typ, co koupí to nevětší auto v co nejchudší výbavě na plecháčích. Nic proti. Jen tak dál. O to líp pak vypadá auto, jaké upřednostňuju já :o)
Prostě nepochopím ty diety typu Passat 1.8 na 15" plecáčích nebo Laguna 1,6 taktéž tak. Passatu sedí 18" ;o)
BTW, jízdní vlastnosti většiny sériových střepů strčím do kapsy a to smalou Fabii 1,4 MPI 44kW (podle štítku). :o) -
hele OIDIPUS tobě zřejmě nenapovím, protože až teprve nyní jsem to pochopil (omlouvám se nečetl jsem tvoje starší vstupy). Já jsem uplně z jinýho kafe než ty. Mě by ani ve snu nenapadlo kupovat litá kola, počítače, navigace a kde co (věci totálně a nesmírně předražené jenom protože jsou to doplňky). Já bych ty prachy na místo do plňku investoval do lepšího auta. Když si vzpomenu na letošní léto tak ani nechápu proč musí někdo mít stůj co stůj klímu. Já mít tvoje prachy tak samozřejmě koupím Nissana a ne "blbou" Octavku, nebo i Ford Focus je lepší než Octávka. a dalo by se jich najít dost dalších. Já jsem měl při nákupu nového auta jenom 300tisác a výběr jsem měl dost velkej. Ovšem nechoval jsem se jako "blbec" abych si například šel koupit za 200tisíc Matize a k němu za 100tisíc doplňky.
sorry - je to ale pouze jenom tvoje věc. -
Saab 18.10.01 07:13
« Alternativa
to OIDIPUS: za 549.000,- kč máš Hondu Civic 1.6 81kW (5dv.), s ABS, všemi airbagy, všechny okna v el., el. zrcátka, aut. klimatizace (u Octavie je jen mechanická), všechny brzdy kotoučové, dálkový centrál, alarm, 15" litá kola, autorádio s CD, metalíza atd.
Tech. data: 81kW/5600, 152Nm/4300, 184km/h (182 km/h), 10.5sec (13.0s), spotřeba 8.5(6.7)/5.5(4.2)/6.6(5.1). Data v závorce jsou pro Octavii TDI 66kW. Kufr 370 litrů, super podvozek, rozvor 2.685 mm !! Vyšší kvalita, větší spolehlivost, záruka 3 roky. To by byl můj vítěz v této cenové kategorii. Co ty na to, za úvahu by to stálo. -
« to oidipus
V těch bubnech není vůbec žádný problém. Vem to tak, že zadek se podílí na celkové brzdivosti z 20%. Čili pokud nebudeš vozit v kufru 300kg, nebudeš mít nikdy pocit, že to nebrzdí i včetně chipu, který každý v drtivé většině využívá při zrychlování a onu pomyslnou celkovou průměrnou rychlost zvýší jenom nepatrně. Řekl bych, že instalace zadních kotoučů je víceméně z důvodu nižší hmotnosti a jakéhosi pomyslného rozdělení modelů.

Apropo je spousta jiných a lepších aut(bohužel ve vnitř s větším prostorem,ale s menším kufrem), které jsou u nás za tyto peníze koupitelné. Viz výše 147, Civic(nemusí každému vyhovovat řazení), Peugeot(vím, že někdo nebude souhlasit, ale zdá se mi, že je v něm málo místa - podélně) a především v nejbližší době příchozí Stilo(bohužel není ještě docela jistě známa cena všech verzí).
Rezumé z toho je, že Fabia je obstojné auto, pokud stojí 300 000 Kč. Na tyto účely je vyrobena, tomu také odpovídají parametry výkonu i jízdních vlastností. Za 550 000 je už předražená a Octavie je již stará. (počet airbagů, elektronická výbava, aut, klimatizace ve standartní výbavě...?)