Škoda Fabia

foto Diamant

Diamant 23.10.01  21:16

« Porovnavanie Fabií

Oidipus> Presne ten isty pocit mam aj ja. Akurat ja jazdim Golfom TDI/81 a tiez sa mi fabia TDI-PD/74 zda pruznejsia a mierne hlucnejsia. Niekto tu pisal o zrychleni. Pri 130 km/h to ma celkom slusne zrychlenie.

K motoru 1,6/74 a 1,6/75. Nikto predsa netvrdi, ze je to iny motor. Je to ten isty, akurat uspornejsi. Ma elektronicky riadenu teplotu bloku motora. A len pre zaujimavost, motor 1,6/74 ma rovnake vrtanie (81,0 mm) ako 1,8T. Rozdiel je samozrejme v zdvihu. A rozhodne si nemyslim o motore so zdvihom 77,4 mm, ze je vzhladom k vrtaniu dlhozdvihovy. A len pre zaujimavost, dlhozdvihovy motor 1,6/55 ma vrtanie/zdvih 76,5/86,9 mm.

Chlapi, rozdiel bude asi v tom, ze u dieselov aj pri pohodovej jazde vyuzivate vyssi vykon (1,9TDI/74 - 65 kW/3000) nez u benzinoveho motora (1,4/74 - 58 kW/4000). Preto sa v krizovych situaciach u dieslu omnoho vacsieho vykonu nedockate. U benzinu je toho rezervneho vykonu este stale dostatok. Takze proste mate pocit, ze je na tom benzin lepsie, lebo bezne nie ste na ten vykon zvyknuty. A prave v tom je ten figel.

E ešte by som rád podotkol, že som už jazdil všeličím, takže mám s čím porovnávať. Nemá zmysel tu všetko vymenovávať. Maximom bolo Volvo S80 s 200 kW.

Xyzz> Ja mam taky isty pocit, ako keby sa ti ostatni hnevali, ze ludia kupuju Fabie a robia tu cirkus. Navyse kazdy Fabiu videl, takze sa moze prehlasit za odbornika. Alfu a pod. tolko ludi nevidelo, tak sa do nich nemozu pustit.

Co sa porovnanvania tyka, navrhujem sa vykaslat na ine znacky a porovnavyt len motory vo Fabii. Myslim, ze je to ferove. Navyse nam to aj nieco prinesie. Odporucam, aby sa napisalo Mam taky a taky motor, jeho vyhody su, jeho zapory su, nameral som taku spotrebu, maximalku, zrychlenie.

23.10.01  21:04

« Re: fabiaci aku mate spotrebu 1.4 44kw?

smarty>Samozrejme, to nerobím, to už je dosť extrém, len som chcel podotknúť, že dá sa zajazdiť aj za menej.

marekl>Presne tak, naprosto s tebou súhlasím - záleží na vodičovi. Najviac sa takejto spotrebe čudujú "experti" (t.j. odpich na semafóroch, slalom medzi autami, potom zastaví na červenú a čaká). Dobehneš ho, bez akejkoľvek zmeny rýchlosti prejdeš na zelenú v ľavom pruhu, on zasa urobí odpich aby ťa dobehol atď. Bohužiaľ stále je na svete kopec ľudí, ktorí chcú byť všade prví a keď si sadnú do auta, si myslia, že sú king of the road. A vysvetli takýmto ľuďom, že za volantom treba používať aj hlavu, nielen ruky, nohy a oči :)

23.10.01  20:28

« Re: fabiaci aku mate spotrebu 1.4 44kw?

Při jízdě na spotřebu motor u Fabie nevypínám. Není to bezpečné, protože bez posilovače brzd a řízení se s tímto autem nedá jezdit. Ale i tak jsem na Economy Run dosáhl spotřeby 4,15 l/100 km. Mám ale Fabii 16V/55 kW, která je úspornější než motory Mpi, a navíc v soutěži se jezdí trochu jinak než v běžném provozu. S motorem 44 kW se ale s trochou snahy pod pět litrů dostanete celkem v pohodě. Mnohokrát jsem si už ověřil, že nezáleží ani tak na motoru, ale hlavně na řidiči.

Se svojí Fabií jezdím mimo město pod pět prakticky vždy, ve městě mívám většinou pod 6 l/100 km (rekord při cestě do práce z centra Brna na kraj mám 4,8 l/100 km - 10 km se studeným motorem). Na spotřebu se dá jezdit i po dálnici: při průměrné rychlosti 110 km/h jsem měl posledně spotřebu 5,6 l/100 km, při rychlosti 106 km/h spotřebu 5,3 l/100 km. Když mám čas, i na dálnici se dostanu pod pět litrů na 100 km a průměrná rychlost je jen málo pod stovkou.

23.10.01  20:05

« Re: fabiaci aku mate spotrebu 1.4 44kw?

No k tem spotrebam... vypinat motor z kopce kvuli takove spotrebe? hmm no thanx

23.10.01  20:05

« Re: Ako deti

slavos: to je predsa uplne jasne. najlepsi je linux, java a oracle.
    a samozrejme MPI. :)))

23.10.01  19:46

« Re: fabiaci aku mate spotrebu 1.4 44kw?

Monsoon, ja viem, že tu nie sú blbečci, ale jeden blbeček si asi ty, lebo tvrdíš niečo o čom nemáš ani šajnu. Ozvi sa, keď budeš v BA, odveziem ťa k sebe domov a potom naspäť do BA... Inak pozri si výsledky Economy Run, a až potom tu obviňuj.

Vidíš vidíš, aj taká stará plečka ako 1.4 MPI 44kw dokáže urobiť slušný výsledok, keď nesedíš za volantom ty. A za koľko jazdíš ty s tým tvojím vreckom na ryžu???
    Původní zpráva: (autor: monsoon)
    to jako 4.7l/100km průměr???.... A potom zazvonil a zvonec a pohádky byl koneeeec. běž si tyhle pohádky vyprávět někam jinam, tady zase všichni úplný blbečci nejsou.

"-- skrytý --" 23.10.01  18:38

« Re: Chci, aby mi dal Wolff zapravdu

Vezmete taky v uvahu co tady uz nekde dnes uvedl ATX: TDI ma tezsi zprevodovani, t.j. mensi "zesileni" krouticiho momentu pri prenosu na kola proti lehcimu prevodu benzinaku. Pokud chci od benzinaku dynamiku musim ho vytacet na nizsich prevodovych stupnich (pokud mam kultivovany tichy motor, tak ta jizda ma pak neco do sebe). Platim za to samozrejme vetsi spotrebou. Ja mam navic hodne tezkou petku. Ale presto je mne uplne fuk, ze na petce je zrychleni z 80 na 130 30.2s (dle MFDnes), protoze pri predjizdeni na okresce podradim na trojku a z tech 80 na 130 jsem behem nekolika vterin (petka je dynamicka od 150 vyse). A pokud to nedelam prilis casto, tak to ani na spotrebe nepoznam. Jen tak mimochodem, minuly tyden jsem byl v Californii a docela mi bylo prijemne, ze jsem kolem sebe slysel jen bzukot nezapachajicich a tichych benzinaku.

23.10.01  17:43

« Re: Chci, aby mi dal Wolff zapravdu

Jen tak technicka pripominka - co je mi znamo, tak do nizsi stredni se jako nejmensi montujou 1.4, s vykonem okolo 55kw (viz Octavia, Focus, Astra ...), takze 1.6 je vetsinou o neco vice.

23.10.01  17:36

« Re: Chci, aby mi dal Wolff zapravdu

Předchozí přízpěvek patřil mráčkovi, promiň Wolffe, spletl jsem si jména.

23.10.01  17:31

« Chci, aby mi dal Wolff zapravdu

Ty seš z toho vytáčení úplně vedle.Jenže k tomu, abys ten motor vytočil potřebuješ sílu - kroutící moment. A ten je u 1.6 nedostatečný- bavím se o autech nižší střední třídy, ne když se dá do Matize nebo Clia.
    Motory 1.6 se do aut nižší střední montují jako ty nejslabší pohonné jednotky, aby si je mohlo víc lidí koupit.To co říkáš o tom podřazení by platilo, kdybys dal to auto na jeřáb a pak vytáčel ve vzduchu. V praxi máš ale kolo na vozovce, musíš brát v úvahu hmotnost auta a to, že se nejede pořád jenom dolů. Navíc vůbec nebereš v úvahu zpřevodování u 1.6 a u TDI PD, které je mirně řečeno jiné. Než se dostaneš s tou 1.6 na 180 km/h, tak už většinou končí dálnice nebo začíná kopec. Projeď se někdy v TDI PD a potom ti ta 1.6 bude připadat jak líný sen. Uvidíš, že mi dáš zapravdu!

23.10.01  17:29

« Re: Reakce na Wolffovu poslední reakci

A proc by mel mracek zrychlovat na 5ku ? Ja osobne bych zrychloval na 4ku (predpokladam ze u jeho 1.6 jde 4ka do 180, u my 1.5 jo (tacho)).

23.10.01  17:19

« Re: Reakce na Wolffovu poslední reakci

mracku, s tebou bych si to na petku v pruznem zrychleni 70-180 km/h rad rozdal :-)))) Souhlasis ? :-)))))

23.10.01  17:06

« Re: mig>TDI vs benzin

Maximální rychlost je daná mimo aerodynamiky jak kroutícím momentem tak výkonem v daných otáčkách a ještě bych dodal také zpřevodováním.

23.10.01  16:35

« Re: Reakce na Wolffovu poslední reakci

OIDIPUS-jestli chces, abyti dali vsichni zapravdu, ze je pro tebe TDI nejlepsi, ano dame ti za pravdu! Jde totiz o to, jestli ti ten motor vyhovuje! Jak to vypada, tak jo! A jentak mimochodem, ja muzu v klidu predjizdet s 1,6 na 5 v 70km/h a to auto bezpecne zrychluje, ale pri stejne rychlosti muzu mit klidne zarazenou 2, pri ktere si kola jeste pisknou a to auto ma spravne fascinujici zrychleni! A 180km/h muzu jet taky vpohode s dostatecnou rezervou!

23.10.01  15:39

« Re: to ruprecht

Aha diky, jsem zas o neco chytrejsi, alespon ten pocet ventilu jsem trefil :-)

23.10.01  15:15

« reakcia na posledny Oidipov vstup

Dobre, tak nezrovnavajme konecne 1.6 s 1.9! Zrovnajme ju s benzinovym motorom rovnakej ceny. Potom to bude minimalne 2 liter, ktory bude vo vsetkych jazdnych vlastnostiach lepsi.(ak neratam stary VW 2.0 115koni) Budem mat akurat vyssiu spotrebu. Takze zostava len moznost porovnat 2 motory, ktorych cena bude taka, aby povedzme po odjazdeni 80-100tis.km boli naklady na ich prevadzku(aj s pociatocnou cenou)rovnake. Potom mozme zrovnat ich jazdne vlastnosti,lebo budu v rovnakej uzitkovej kategorii co sa tyka nakladov. Opakujem ze 1.9TDI povazujem za spickovy motor, ale VW si zanho necha zaplatit.

23.10.01  14:50

« Reakce na Wolffovu poslední reakci

Už se prober. To, že sis přečetl, že má Fabia TDI PD maximálku 185 Km/h je věc jedna. Podle tachometru má maximálku 207 km/h , což beru s ohledem na několika testy měřenou odchylku tachometru za asi 19O km/h. Nad tuto hranici už sice zrychlí jen z kopce, ale do té doby dychtivě zrychluje, o čemž si u 1.6 můžeš nechat jenom zdát(navíc plně naložená a s 5 osobami.)
    Já jsem nikdy nepodceňoval benzínové motory, ani to že se s nimi jezdí závody a s naftovými ne.
    Já tvrdím, že v normálním provozu je TDI PD mnohem výhodnější než 1.6, jak spotřebou, tak provozními vlastostmi. Mám rád když dupnu v 50km/h na plyn a předjedu v mžiku kolonu, nebo když za cedulí konce města přidám a všichni jsou daleko vzadu. Nebo když jedu po dálnici a táhne to 180 km/h kopec nekopec a stále to má rezervu. To jsem v 1.6 nezažil.
    Kdybych byl Huf, tak rovnou z prodejny jedu na čip. Já si ale ten 1 záruční rok počkám.

23.10.01  14:41

« Re: TDI vs benzin po 2he

migu, VW mel 1.8 turbo cca 162 kone uz v Golfu II. Pruser byl ve spotrebe a hlavne v zivotnosti. Ten motor proste vydrzel 120-130 tkm. TDI 150k vydrzi zhrubva 250 tkm, tedy 2x tolik. Proto jsem k tomu daval srovnatelne 1.8T, ktere vydrzi zhruba stejne tak.

23.10.01  14:38

« to jsem si nemohl nechat ujít

Pardón za mírný offtopic, ale tohle mě dostalo, takže jsem si to nemohl odpustit vám to neukázat.

Jóo, TY KDO POVAŽUJOU ŠKODOVKU ZA * AŤ PROSÍM NÁSLEDUJÍCÍ ŘÁDKY PŘESKOČÍ... díky

Narazil jsem na web o škodovkách, kde se popisujou různý vylepšení pro starší škodovky.

Je to docela zajímavý čtení, když si uvědomíte na co česká koumavá hlavička nepřijde. Upozorňuju, že pro někoho (ATX ať se radši nedívá) to může být silný kafe.

Nejzajímavější (čtěte nejzvrhlejší) mě přišel článek, kde nějakej maník zkouší rvát do š120 silnější motory. A poté co urval obě polosy a zničil spojku se rozhodl pro kompletní přestavbu a hodlá do zmiňovanýho auta motor z fabie 1,4 50kW. Nevím jestli se mu to povede (držím mu palce :-)), ale ten jeho popis vypadá docela zajímavě.

Jo ještě to nejdůležitější - URL:

Přeju příjemnou zábavu

:-))

PeeKaa

23.10.01  14:30

« Re: oidipus>TDI vs benzin

no jo, porovnavas hrusky s jabkama. Ja myslel, ze jsi normalni. Tak promin. Ja porovnaval srovnatelne - Golf TDI 1.9/110kW a tou Hondou Civic VTEC. Srovnatelna auta, aspon relativne. A ani to, jak jsem psal, neni fer. Kdyz srovnavat, tak srovnatelne.