Škoda Fabia
« Re: Pneu 50, 45,40,35,30
Hufův příspěvek mě donutil opět se zeptat jak je to s huštěním a bylo mi řečeno, že obecně platí čím menší profilové číslo tím vyšší tlak. Jako příklad mi uváděli Octávku jednoho zákazníka, který na ní má 215/40R 18" a i když jezdí v autě sám tak potřebný tlak je 2,6. Nevím jaké máš zkušenosti s pneuservisama ty, ale já mám kmenový pneuservis kde sice nejsou vysokoškoláci, ale myslím si, že o pneu už něco vědí a zatím mě ani jednou nezklamali. -
« to lada o, karizma, wolff
Ne, myslím to absolutně vážně! Debata vzešla z alternativ pneu pro jedno a totéž auto. Při této situaci platí, že např. standardní rozměr 195/65 15" se hustí např. 2,5 barů a obvodový nízkoprofilový ekvivalent 225/45 17" se hustí 2,1 barů. P.S. Kdo má auto, které má v návodu, popřípadě na dveřích štítek či popis různých alternativ pneu, zde jistě nalezne tuto skutečnost popsanou přímo od výrobce. -
« to bob
Obávám se, že wolff se nebude chtít zůčasnit. Potom ovšem kontumačně prohraje, a bude se muset v MC zdržet svých oblíbených poznámek. Leda by ho někdo odchytil a za límec dovedl k soutěži... Jo, jo, to bylo keců o závodě do "centrálky" a teď má chůdák strach s porušení předpisů a bezpečnosti provozu. -
« to slavos
Výkon je výkon a je úplně jedno, jestli je v otáčkách takových nebo makových. Nebo snad chceš říct, že ten stejný výkon je ve vysokých otáčkách nějaký lepší? P.S. Závodní motorek 3,5ccm z RC autíčka má 3PS a točí 42.000 1/min. Takže tenhle motorek by v "Pionýru" jel lépe, než originální 50ccm??? -
« Wolf a Huf
... tak uz se konecne domluvte a udelejte ten
zavod. A pokud mozno regulerni, s vymenou aut...
At uz je od vas na chvili pokoj...
BTW: Hufe, kolik jsi jiz romlatil aut?
Pamatuji si zes rozbil toho Megana, Octavii si
take oddelal? JAk dlouho jsi je mel? Neuvazujes
zase o "zmene" staje? -
« Pneu 50, 45,40,35,30
to all> Já myslím, že měl Michal na mysli extra rozměry vzhledem k originálním výrobcem montovaným. Pokud totiž obuju na auto extraširokou pneu, tak opravdu musím trochu tlaku ubrat. Pokud je to ale alternativa k sériovce, jen na větším ráfku, je situace jiná. Pro porovnání, toto jsem odečetl z víka palivové nadrže na Fabii:
195/50 - 210kPa
185/60, 165/70 - 220-230kPa.
Na znalost zaměstnanců pneuservisů bych se neodvolával . Neví nic. Jsou to blbci (většinou). Na pár kontrolních otázek odpověděli takovou kravinu, že jsem se už dál ani neptal. Například na otázku, proč jsou na nových pneu po obvodu ty různobarevné pruhy, nevěděli nic. Jeden dokonce tvrdil, že je to značka pro ojíždění... (každé malé dítě přece ví, že se jedná o vnitropodnikové značení kvůli skladování a expedici) ;o) -
matuS 09.11.01 03:13
« Re:climatronic
prave toto na skodovke neznasam. kupis si auto, vyvalis za neho kopec penazi, za kopec penazi si doplatis klimu a musis si ju upravit, aby vyzerala normalne, musis rozobrat palubovku, lebo v nej nieco vrzga, musis rozobrat zadnu sedacku, lebo v nej nieco klepe....* -
Diamant 08.11.01 20:36
« Re: Climatronic
Uz existuje aj pekna klima - Climatic. Je v novom Pole. Vyzera to tak, ako keby tu klimu z Fabie mierne vylepsili, ale v podstete je to to iste. Hlavnou vyhodou oproti Climatronicu su otocne ovladace a vyzera celkom k svetu. Inak ja velmi vazne rozmyslam, ze prerobim tomu Climatronicu predny panal a tlacidla na teplotu a rychlost vzduchu nahradim nekonecnym otocnym ovladacom. Len este nemam predstavu, ci sa ten zvysok bude dat posunut viac dovnutra. Zatial sa moje 3 rocne spoluzitie s Climatronicom nestretlo s velkou radostou.
To silne fukanie je pravda. Napriklad v lete je auto vypecene od slnka. Po nastartovani sa klima po chvili spamata a aj napriek tomu, ze je ventilator nastaveny len na polovicu, tak to fuka ako dive, aby cim skor klesla teplota. Potom sa to skludni. Teplotu to drzi velmi pekne. Problem je len v tom, ze najprv to fuka teply vzduch, co je prijemne. Ale ked sa interier zohreje, tak to uz zacne fukat chladnejsie (nie studeny vzduch) a to uz prijemne nie je. Takze musim teplotu nastavit o stupen vyssie a chvilu je to zase prijemne. To sa mi viac paci manualne kurenie u Felicie, kde si nastavim teplotu vzduchu a potom len uberam rychlost vzduchu. Ale stale je teply.
mkral> To by bolo pekne, keby ten poloautomat udrziaval konstantnu teplotu vzduchu a nie interieru. Ale vsimni si, ze pri tlacidlach je aj taka mriezka ako na Climatronicu. Tam je asi teplotne cidlo. A to nemoze snimat teplotu fukaneho vzduchu.
Na klimu vo Volve tiez mozem vyslovit len slova pochvaly. Vsetko ovladane intuitivnymi otocnymi ovladacmi, extra lava a prava strana a smer vzduchu sa nastavuje velkymi tlacidlami, na ktorych sa rozosvieti dioda. A displej mi vobec ale vobec nechyba. -
wolff> Ano nevšiml by sis mě. Jsem samá uhra, vychrtlý a vůbec nevzhledný. To víš, každému se nepoštěstí být takový playboy jako Ty :o))))))
Ale teď vážně. Z každého Tvého příspěvku čiší závist, mindráky a vůbec vědomí, že Ty sám jsi * v trávě. Co děláš o víkendu? Já přijedu, prohlédnu si Tě a dáme ten race, při kterém vůbec nikoho neohrozíme. To jen, když meřím sám zrychlení, jsem pirát silnic. Pokud budu závodit s Tebou, je to O.K. ;o)

člověk se tu týden neukáže a najednou je před námi klíčové utkání HUf vs. Wolff. Docela se těším na výsledky, ať už dopadne jakkoliv.
Mimochodem - byl jsem autem na otočku v Miláně,
- je to trochu SM, ale jinak docela zajímavý :-))
(náseldující pasáž doporučuji přeskočit wolfovi a spol..)
Měl jsem za sebou pár cest v mazdě (626 2l A), oct 1,9tdi , 323 3D 1,4. jelikož na mě má negativní vliv MC udělal jsem test. Negativní v tom smyslu, že jsem se rozhodl zkusit cestu ve fabii (1,4 44kW).
Jel jsem všude celkem podle předpisů, +-15km/h. V německu pršelo, takže max 120. Možná v itálii jsem krapet přidal... :-) Na spotřebu jsem nehleděl, obvykle styl jízdy v rozumném kompromisu rychlost/agresivita/bezpečnost :-).
Cesta: pha - čb - linz - insbruck - brener - verona - milano. 2 osoby + bagáž
Poznatky:
Do 120 km/h je to OK. Pokud chcete jet delší trasu (>400 km) větší rychlostí probudíte se ráno s hučením v hlavě. Hluk při rychlosti nad 130 je sice přijatelný při normálních cestách, ale když to posloucháte dýl než 3h, začne to lízt krkem. Radio to sice přehluší, ale hluk "na pozadí" je nepříjemný.
V horách je znát nedostatek výkonu. V alpách jsem v některejch stoupáních jsem musel řadit až na 3, abych udržel krok.
Na sněhu (brener :-) sedí fabie i na letních pneu líp než jiný malý auta (clio, corsa). Pokud nebyli řidiči těch aut opilý - vlnily se ve vyjetejch kolejích i na uježděným sněhu (pozorováno cca na 2,5 km). Nevím čím to je (podvozek?, hmotnost?), ale fabie seděla jako přibitá.
Tech. data:
Vzdálenost 2000 km (tam i zpět), prum. spotřeba 6,3l, prum. rychlost 86 km/h. Vše včetně popojíždění v miláně.
Srovnání s ostatníma autama:
- dost chybí tempomat - i když je fakt, že s ním se mi zas chce spát. To samý platí o větším klidu v autě. Nejcitelnější je nedostatke výkonu v horách. Nedokážu si představit, že bych s tím autem jel daloko do hor. (tím nemyslím krkonoše nebo rak. alpy).
Nejvíc mě překvapil podvozek. nejhorší úsek verona - milano (co se týče hustoty provozu) je obvykle slalom ve 140 mezi autama a kamionama. Jelikož italové neznaj slovo blinkr, je to obvykle dost "zábava". Nevím jestli je to tím, že jak mazdy, tak i oktávka maj komfortnějc naladěnej podvozek, ale bál jsem se s nima mnohem víc. S fabií to byl "veselej slalom".
Na delší cesty je dýzl paráda. octávka jela bez problémů za 5 všude. O spotřebě ani nemluvě. Tankovat na úhylnejch italskejch beznínkách (zvlášť ve městech) není žádnej med, a díky nádrži a spotřebě tdi jste toho obvykle ušetřeni... S fabii 1,4 nikoliv.
To je fše :-))
PeeKaa