Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Fabia Junior
Tak jsem se na ni byl podivat u dealera...
Docela jsem se nasmal, komicka jsou ta kolecka ve velkych podbezich, 13ti palcova kola 155/80...ovsem nehezci je treba Fabia Junior bila, tam krasne vynikaji velike tmavosede plastove narazniky. A dalsi lahudka je akcelerace 0-100km/h za 21,5sec (to kdysi nase S130 mela taky) a spotreba ve meste 9l. Myslim, že za 249tis. to je neprodejne. Jsem zvedav jak se bude prodavat...jen aby neskoncila vyroba Fabie 1,4 44kW za 269tis... -
« Re: to lada o, karizma, wolff
ATXi, no právě když si přečtu např.štítek u Feldy tak tam je 165/70,175/60,175/65-13 a 175/60-14 a všude tlak 2,0 bar, takže ono to nebude tak směrodatné. Závisí taky na objemu vzduchu.nebo plynu který guma má, takže potom když je guma širší a nižší tak je tlak stejný nebo může být menší. Ale vezmu li, že mám gumu např. šíře 195/15 a vyměním jí za steně širokou gumu o stejném odvaleném obvodu ale vetším průměr disku a tedy s nižším profilovým číslem, tak jaký bude tlak ??? Stejný, nižší nebo vyšší ??? -
« Re: Zimni pneu
Ja osobne mam Matador MP58. 165/70R14. Cena 1ks je cca 2400,- SKK. Nemam ABS, jazdil som na nich minuly rok v zime, voda, aj sneh, bol som prijemne prekvapeny ako drzali stopu a brzdili. Dokonca zo zasnezeneho parkoviska som vysiel bez retazi na rozdiel od okolo parkujucich ktori po celodennej lyzovacne a napadnuti asi 15cm snehu tahali retaze a lana. Myslim si ze je to dobra guma. (Jazdil som aj na zimnych GY, Dunlop, Semperit ale nie na Fabii - ale aj tak si dovolim povedat ze je to dobra guma.) -
« po týdnu...
Hola hola,
člověk se tu týden neukáže a najednou je před námi klíčové utkání HUf vs. Wolff. Docela se těším na výsledky, ať už dopadne jakkoliv.
Mimochodem - byl jsem autem na otočku v Miláně,
- je to trochu SM, ale jinak docela zajímavý :-))
(náseldující pasáž doporučuji přeskočit wolfovi a spol..)
Měl jsem za sebou pár cest v mazdě (626 2l A), oct 1,9tdi , 323 3D 1,4. jelikož na mě má negativní vliv MC udělal jsem test. Negativní v tom smyslu, že jsem se rozhodl zkusit cestu ve fabii (1,4 44kW).
Jel jsem všude celkem podle předpisů, +-15km/h. V německu pršelo, takže max 120. Možná v itálii jsem krapet přidal... :-) Na spotřebu jsem nehleděl, obvykle styl jízdy v rozumném kompromisu rychlost/agresivita/bezpečnost :-).
Cesta: pha - čb - linz - insbruck - brener - verona - milano. 2 osoby + bagáž
Poznatky:
Do 120 km/h je to OK. Pokud chcete jet delší trasu (>400 km) větší rychlostí probudíte se ráno s hučením v hlavě. Hluk při rychlosti nad 130 je sice přijatelný při normálních cestách, ale když to posloucháte dýl než 3h, začne to lízt krkem. Radio to sice přehluší, ale hluk "na pozadí" je nepříjemný.
V horách je znát nedostatek výkonu. V alpách jsem v některejch stoupáních jsem musel řadit až na 3, abych udržel krok.
Na sněhu (brener :-) sedí fabie i na letních pneu líp než jiný malý auta (clio, corsa). Pokud nebyli řidiči těch aut opilý - vlnily se ve vyjetejch kolejích i na uježděným sněhu (pozorováno cca na 2,5 km). Nevím čím to je (podvozek?, hmotnost?), ale fabie seděla jako přibitá.
Tech. data:
Vzdálenost 2000 km (tam i zpět), prum. spotřeba 6,3l, prum. rychlost 86 km/h. Vše včetně popojíždění v miláně.
Srovnání s ostatníma autama:
- dost chybí tempomat - i když je fakt, že s ním se mi zas chce spát. To samý platí o větším klidu v autě. Nejcitelnější je nedostatke výkonu v horách. Nedokážu si představit, že bych s tím autem jel daloko do hor. (tím nemyslím krkonoše nebo rak. alpy).
Nejvíc mě překvapil podvozek. nejhorší úsek verona - milano (co se týče hustoty provozu) je obvykle slalom ve 140 mezi autama a kamionama. Jelikož italové neznaj slovo blinkr, je to obvykle dost "zábava". Nevím jestli je to tím, že jak mazdy, tak i oktávka maj komfortnějc naladěnej podvozek, ale bál jsem se s nima mnohem víc. S fabií to byl "veselej slalom".
Na delší cesty je dýzl paráda. octávka jela bez problémů za 5 všude. O spotřebě ani nemluvě. Tankovat na úhylnejch italskejch beznínkách (zvlášť ve městech) není žádnej med, a díky nádrži a spotřebě tdi jste toho obvykle ušetřeni... S fabii 1,4 nikoliv.
To je fše :-))
PeeKaa -
« Re: Pneu 50, 45,40,35,30
Hufův příspěvek mě donutil opět se zeptat jak je to s huštěním a bylo mi řečeno, že obecně platí čím menší profilové číslo tím vyšší tlak. Jako příklad mi uváděli Octávku jednoho zákazníka, který na ní má 215/40R 18" a i když jezdí v autě sám tak potřebný tlak je 2,6. Nevím jaké máš zkušenosti s pneuservisama ty, ale já mám kmenový pneuservis kde sice nejsou vysokoškoláci, ale myslím si, že o pneu už něco vědí a zatím mě ani jednou nezklamali. -
« to lada o, karizma, wolff
Ne, myslím to absolutně vážně! Debata vzešla z alternativ pneu pro jedno a totéž auto. Při této situaci platí, že např. standardní rozměr 195/65 15" se hustí např. 2,5 barů a obvodový nízkoprofilový ekvivalent 225/45 17" se hustí 2,1 barů. P.S. Kdo má auto, které má v návodu, popřípadě na dveřích štítek či popis různých alternativ pneu, zde jistě nalezne tuto skutečnost popsanou přímo od výrobce. -
« to bob
Obávám se, že wolff se nebude chtít zůčasnit. Potom ovšem kontumačně prohraje, a bude se muset v MC zdržet svých oblíbených poznámek. Leda by ho někdo odchytil a za límec dovedl k soutěži... Jo, jo, to bylo keců o závodě do "centrálky" a teď má chůdák strach s porušení předpisů a bezpečnosti provozu. -
« to slavos
Výkon je výkon a je úplně jedno, jestli je v otáčkách takových nebo makových. Nebo snad chceš říct, že ten stejný výkon je ve vysokých otáčkách nějaký lepší? P.S. Závodní motorek 3,5ccm z RC autíčka má 3PS a točí 42.000 1/min. Takže tenhle motorek by v "Pionýru" jel lépe, než originální 50ccm??? -
« Wolf a Huf
... tak uz se konecne domluvte a udelejte ten
zavod. A pokud mozno regulerni, s vymenou aut...
At uz je od vas na chvili pokoj...
BTW: Hufe, kolik jsi jiz romlatil aut?
Pamatuji si zes rozbil toho Megana, Octavii si
take oddelal? JAk dlouho jsi je mel? Neuvazujes
zase o "zmene" staje? -
« Pneu 50, 45,40,35,30
to all> Já myslím, že měl Michal na mysli extra rozměry vzhledem k originálním výrobcem montovaným. Pokud totiž obuju na auto extraširokou pneu, tak opravdu musím trochu tlaku ubrat. Pokud je to ale alternativa k sériovce, jen na větším ráfku, je situace jiná. Pro porovnání, toto jsem odečetl z víka palivové nadrže na Fabii:
195/50 - 210kPa
185/60, 165/70 - 220-230kPa.
Na znalost zaměstnanců pneuservisů bych se neodvolával . Neví nic. Jsou to blbci (většinou). Na pár kontrolních otázek odpověděli takovou kravinu, že jsem se už dál ani neptal. Například na otázku, proč jsou na nových pneu po obvodu ty různobarevné pruhy, nevěděli nic. Jeden dokonce tvrdil, že je to značka pro ojíždění... (každé malé dítě přece ví, že se jedná o vnitropodnikové značení kvůli skladování a expedici) ;o) -
matuS 09.11.01 03:13
« Re:climatronic
prave toto na skodovke neznasam. kupis si auto, vyvalis za neho kopec penazi, za kopec penazi si doplatis klimu a musis si ju upravit, aby vyzerala normalne, musis rozobrat palubovku, lebo v nej nieco vrzga, musis rozobrat zadnu sedacku, lebo v nej nieco klepe....*
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Fábia víťazom medzi malými vozidlami.
Nie, že by som chcel vyzdvihovať Škodu pred iné zahraničné značky, ale stalo sa, že zahraničný automagazín AutoBild usporiadal velký test, malých áut. Testované boli Fiat Punto, Toyota Yaris, Peugeot 206, Opel Corsa a Škoda Fábia, čiže dohromady päť vozidiel. Každé jedno muselo prejsť cez komplexnú previerku, ktorá začínala prvotnou prezentáciou a poradenstve pri kúpe. Ďalej sa porovnávali technické a jazdné dispozície a nakoniec aj crashtest. Ako som už na začiatku napísal, nechcem povyšovať Škodu Fábiu, ale v tomto teste vyhrala. Pravdaže v prvej časti sa okrem kvality predaja a prezentácie, hodnotili aj dostupnosť informácii na internete, avšak aj ochota personálu a kvalita predajných miest. Testovali to naozaj prefíkane. Do štyroch velkomiest v nemecku sa vybrali anonymný kupcovia a navštívili osem predajných miest každej značky. Bohužiaľ Škoda ešte stále má svoje predajné miesta v nemecku v zadných dvoroch, či pri starých benzínových pumpách. Ale podľa redaktorov s nemeckého magazínu AutoBild, sa kvalita nestratí ani v skromných pomeroch. V Düseldorfe sa o tom mali možnosť presvedčiť. Malé, nie moc lákajúce priestranstvo, avšak k dispozícii bola celá modelová paleta aj s ochotným personálom, ktorý bol odborne vyškolený. Za prirodzenosť považoval 3/4 hodinovú predvádzaciu jazdu. Pričom to všetko stačilo iba na štvrté miesto v celkovom poradí. Technické a jazdné vlastnosti sa na vozidle behom sto, či päťsto kilometrov neprejavia, avšak na osemtisíc kilometrov dlhej trase aj ano. Trasa viedla cez európske veľkomestá, čím si vyslúžila názov "testovací maratón". Tu sa začal boj o prvenstvo vyostrovať, pričom sa hodnotil komfort, pohonná jednotka a jazdné vlastnosti v kritických situáciach. Spolahlivosť kúrenia sa testovala v chladiacej komore a emisná skúška v laboratóriu. Tu už Fábia získala dôležité body za komfort a priestorovú ponuku interiéru. Punto či Yaris získali rovnaké body za spotrebu, rýchlosť alebo pružnosť, ako Fábia. Peugeot a Corsa o bod menej. Prišla testovacia jazda na mokrej vozovke. Toyota aj Peugeot 206 zlyhali v zákrute. Na prverenie kvality je treba kilometre v meste aj na dialnici, v obyčajných či náročných podmienkach a akonáhle peugeotu vypadáva elektronika (oprava-servis), sa rázom dostáva Fábia do vedenia. Že sa nemci s testami nebabrú, dokazuje tisíc kilometrov na okruhu Nürburgring, kde sa jazdilo päťdesiat kôl štyrydsiatimi pravotočivými a tridsiatimi tromi ľavotočivými zákrutami. Pri tomto teste "vypláve" na povrch i to čo ani výrobcovia nevedia. Všetci už netrpezlivo čakajú na výsledky, ale najprv treba počkať na crashtest. V crashteste dosiahli plný počet bodov iba Opel Corsa a práve Škoda Fábia. Podľa redaktorov magazínu sa, až na ten začiatok Fábia držala až do konca brilantne. Takže výsledky sú: 1.) Miesto - Škoda Fábia; 2.) Miesto - Opel Corsa; 3.) Miesto - Fiat Punto, Toyota Yaris, Peugeot 206.
Technické parametre
Fiat Punto Opel Corsa Peugeot 206 Škoda Fábia Toyota Yaris
Motor štvorválec trojválec štvorválec štvorválec štvorválec
Objem valcov (ccm) 1242 973 1124 1397 998
Výkon v kW pri ot/min 44/5000 43/5600 44/5600 44/4500 50/6000
Krút. mom. (Nm) -||- 102/2500 85/3800 91/2600 118/2600 90/4000
Brzdy (vpredu/vzadu) kot/bub kot/bub kot/bub kot/bub kot/bub
Pneumatiky 165/70 R 14 T 175/65 R 14 T 175/65 R 14 T 165/70 R 14 T 175/65 R 14 T
Objem nádrže 47 lit. 44 lit. 50 lit. 45 lit. 45 lit.
dĺžka/výška/šírka 3835/1660/1480 3817/1646/1440 3822/1673/1435 3960/1646/1451 3615/1660/1500