Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• « 00 Reagovat !

foto

16.11.01  09:02

« Re: Příprava na autorádio?

Pokud vím tak příprava pro autorádio je u Fábie již v ceně základní verze - Classic, takže se nic nepřiplácí. Jako majitel Fábie + autorádia Sony musím řící,že originál přední repra hrají opravdu velice dobře. Jinak mám za příplatek 1300 Kč osazeny i zadní repra - 2x výškové + 2x středobasové( ty už jsou horší - hlavně basy). Jinak jako celek to opravdu hraje velice pěkně.
    Zde je test z Stereovideo:
    Škoda Fabia a její ozvučení
    Zvuk ve Fabii je velmi příjemný, vyvážený a bohatý. V předních dveřích je středobasový reproduktor umístěn relativně vysoko a velmi dobře si notuje s výškovým v klasickém trojúhelníku u okna. Zadní reproduktory jsou vzadu po stranách, vedle odkládací plochy pod zadním oknem.
    Vněkolika minulých číslech jsem vás seznamoval se svými výhradami k ozvučení Škody Octavia a s možností, jak nevhodné konstrukční řešení a vybavení napravit (S&V 5, 7, 9, 11, 12/99 a 2/00). Proto mne eminentně zajímalo, do jaké míry je nový produkt mladoboleslavsko-německé firmy, nazvaný Fabia, připraven pro zvukový provoz a jak je vybaven.

Rozměrná šachta pro montáž dodávaných autorádií firmy Grundig.

Fabia zatím přichází na trh ve verzích Comfort a Elegance. Obě mají již v základní výbavě nezbytné osazení pro provoz s autorádiem, Comfort je obdařen čtyřmi (dva páry, výškový + středobasový), Elegance osmi reproduktory. Vestavěná anténa je elektronická s 50W konektorem, pro autorádia vybavená starším 150W konektorem musíme použít redukci. Výběr autorádia je závislý na přání zákazníka. Výrobce předpokládá montáž jednoho ze tří přístrojů nabízených společností Škoda-auto. Všechny vyrábí firma Grundig. Jde o typ speciálně konstruovaný pro Fabii. Bohužel nebyl zvolen způsob běžný například u vozů Opel nejvyšší řady, kdy je displej oddělen od rádia a k ovládání slouží tlačítka na volantu. Toto řešení je však zcela jistě podstatně dražší, a tak jej pravděpodobně uvidíme v jiných modelech. Autorádio navržené pro Fabii je záměrně o něco vyšší, než je obvyklý rozměr, což jej do určité míry chrání před zloději.

Instalované autorádio klasických rozměrů v horní poloze.

Pro umístění lze zvolit i dolní polohu, vyplňující díly jsou dodávány.

Tím, že je atypické a nelze jej instalovat v jiných vozech, je výběr potenciálních zákazníků značně omezen a tím jeho tržní hodnota klesá. Prozatím je nulová, ale se vzrůstajícím počtem Fabií na našich silnicích přece jen poroste. Za výhodu zvoleného řešení považuji, že si majitel Fabie může bez problémů vybrat také jiné autorádio, libovolné značky a klasických rozměrů. Ve Fabii je pro něj prostoru bohatě. Vejde se sem i „dvoudinový“ přístroj nebo třeba autorádio obvyklého rozměru, pod které lze umístit CD nebo MD měnič, jen je třeba zbývající asi centimetrový proužek nahoře zakrýt plastovou krytkou. Ta existuje jako samostatný díl, dodávaný výrobcem, který ji sám používá (jak vyplývá z obrázku v katalogu příslušenství Fabie) při montáži autorádia Blaupunkt s navigačním systémem. Bez problémů lze také, po vyjmutí plastové přihrádky, namontovat autorádio standardních rozměrů do spodní pozice. Pochvalu zaslouží i taková drobnost, že v případě, když je vůz dodáván bez autorádia, pouze s připravenými kabely, jsou anténní i ISO konektory uchyceny v připravených výliscích odpovídajícího tvaru na vnější zadní straně přihrádky a nemohou proto způsobovat nepříjemné pazvuky. Vůz, který jsme měli k dispozici, nebyl vybaven zadními reproduktory. Je určitě škoda, že pro ně není připravena ani kabeláž – těch několik metrů vodiče a několik minut práce navíc by vůz určitě neprodražilo a bylo by to pro majitele vstřícné gesto. Ten pak není nucen, pokud se rozhodne k upgrade zvuku, kabely dodatečně protahovat.

Klasické umístění reproduktorů v předních dveřích, výškový v trojúhelníku u bočního skla. Zadní reproduktory mají vlastní ozvučnici, horizontálně u sloupku pátých dveří.

Do připravených prostorů v krytech vedle zadního plata lze namontovat pouze reproduktory o průměru 10cm. Bohužel zde není místo alespoň na oválné reproduktory 10 x 15 cm, které by se rozměrově vešly a poskytly by přece jen o něco větší plochu membrány a lepší podání nižších kmitočtů. Pokud se rozhodnete nevyužít možnosti přesného zakomponování přístroje do palubní desky a kvalitních strojů firmy Grundig, můžete být při připojování přístroje jiné značky nepříjemně zaskočeni. Tyto starosti vám může způsobit zapojení napájecího ISO konektoru. Ten je „volkswagenovského typu“ – tedy zcela odlišně zapojen. Trvalé napájení je umístěno na dutince 7 a spínané na 4, což je přesně naopak, než vyžaduje většina autorádií na trhu. Naštěstí je u některých přístrojů možné funkci kontaktů 4 a 7 prohodit. Kostra je na 8, tak jak je obvyklé, další starosti ale může přinést druhé trvalé napájení, které je také na kontaktu 5. Ten je u mnoha autorádií určen pro výstup ovládacího napětí pro napájení zesilovače, což bývá tranzistorový spínací obvod. Přivedení trvalého napětí na tuto dutinku může v určitých případech (v závislosti na konstrukci autorádia) poškodit jeho elektroniku. Proto je vhodné ji preventivně vyjmout z konektoru a zaizolovat, případně k ní vodič přerušit. Na kontaktu 1 je přítomen „tachometrický“ signál umožňující automatickou regulaci hlasitosti vzhledem k rychlosti vozu, pochopitelně u příslušně vybavených autorádií. Dutinka 6 slouží k přenosu napětí při zapnutém vnějším osvětlení vozidla, což u některých autorádií umožňuje ovládat jas displeje, případně osvětlení tlačítek. První praktické zkušenosti jsem prozatím získával jen velmi zběžně, abych stihl uzávěrku čtvrtého čísla, a prozatím pouze s původním reproduktorovým osazením. Velmi příjemně mne překvapily přední reproduktory Fabie, zejména pak ve srovnání s reprodukcí v Octavii. Zvuk je příjemný, plný, bez zvýrazněného středního pásma, náležité vyvážený, nepreferuje ani nepotlačuje jak hloubky, tak výšky. Pro první pokus jsem vybral autorádio Kenwood KRC-377RY, především proto, že jsem jej již používal v Octavii (viz S&V 7/99) a jeho schopnosti znám, snáze jsem tak porovnával výsledek. Obě možnosti montáže jsou zřejmé z obrázků. Domnívám se, že většinu majitelů Fabií zvuk předních reproduktorů, s nimiž je vůz dodáván, uspokojí. Do experimentů s dalším doplněním ozvučení jsem se prozatím z časových důvodů nepouštěl, později vás budu o svých zkušenostech informovat. Z informačních materiálů výrobce vyplývá, že nabídka bude zajímavá a připraven je dokonce i subwoofer.
  • 00 Reagovat !

foto

16.11.01  08:44

« Příprava na autorádio?

Potřebuji poradit v několika drobnostech: Má cenu si do nové fabie nechat namontovat přípravu na autorádio za 4500,- Kč přímo od výrobce, nebo si to udělat sám? Autorádio mám(s klíčkama a TP je to jediné co mi zbylo po felicii, kterou mi ukradli :-( ). Nebo jsou snad reproduktory ve fabii kvalitní a za 4500,- Kč se to vyplatí? A pokud se to nevyplatí jaké reproduktory by jste doporučili a po jakých rozměrech se mám schánět? Jsou tam predpokládám v předu 4 reproduktory 2 výškové a 2 středobasové.
  • « 00 Reagovat !

foto

16.11.01  08:36

« Re: Omluva

Presne tak: OHVckari neradujte se predcasne :-) Danula uz neni danula, ale danula je monsoon. Takze podle mne si nekdo dela soufky a dava vam nadeji, ze mate spolehlivejsi auto nez je toyota :-). Uz jen proto ze tady ze sebe a v rubrice Yaris vytlacil hlasku, ze mu chcip motor a dal o tom nediskutuje, coz ani neni Danuluv styl :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

16.11.01  07:35

no jo, uz sem si myslel, ze J.S. mel bud hroznou smulu, nebo ze zamiloval :-)))) V kazdem pripade to nebyl jeho prispevek, alespon ve vztahu k predchozim :-0))
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 16.11.01  07:03

to all: nechci Vám kazit radost, ale pokud vím, tak "danula" musel změnit nick, protože mu někdo odhalil jeho heslo.
  • 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 15.11.01  20:51

« OHV či OHC, či co má to DKW ...

Dodávam, že je mi jedno, "co má to DKW", hlavne že to jazdí celkom v pohode, nekazí sa to, nestojí to majland a spotrebu to má v medziach mormy. Zámerne nepíšem minimálnu, lebo TDI a pod nemám rád - som skôr na nízkootáčkové benziňáky. Najlepšie by bolo aj s turbom :o)
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 15.11.01  20:46

Som rad, ze danula napisal aj taketo nieco. Pokial je to pravda, tak je to smutne. Ja ta mozem potesit aspon trochu tym, ze aj nasmu riaditelovi sa jeho MB-E neustale kazilo. Inak ide o dieselovy motor, o ktorom sa zvykne hovorit, ze vydrzi vsetko. A neobchadzali ho ani take poruchy ako utrhnuta prepazka vo vyfuku, turbo stracajuce tlak, tmavnuci roh LCD displeja pristrojovky (to nedokazali odstranit doteraz), tecuci olej a pod. V servisoch pracuju snad este vacsi lajdaci ako u inych zaciek a este si za to daju nekrestansky zaplatit. A este sa aj ulievaju v tom case - raz im tam za to robil cirkus. Fotrik ma zase to stare OHV vo Felke. Je to jedna z prvych Felicii. Obcas v nej vymeni olej po 27.000 km (boli tam asi 2-3 litre asfaltu, inak to nazvat nedokazem), sviecky po 50.000 km a pod. a teraz po 6 rokoch este stale beha a beha a beha. A keby si nasadil na zem do tej hliny travu, tak by mohol dostat aj cenu za ekologiu :o) A moje OHV tiez beha a prevlaca plny kufor ci plny vozik sem a tam po republike. A beha a beha a beha.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  17:51

Jo technologie neni vse a OHV je osveceny, lec stary motor! Alespon vyslo najevo, proc ho tam davaji... :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  16:37

to byla reakce na který příspěvek ?
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  16:36

No ne, pokud je to pravda a vidím dobře, tak se Danula přišel omluvit OHV Fabiákům.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  16:27

??? kecas! To je blbej for !
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  16:26

ne e. Spešl vyráběno pro Evropu
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.11.01  16:24

Neco spolehlivejsiho? Co takhle nejakou starsi Toyotu? Ale vazne, ve spolehlivosti 3,5 a 10 letych aut jsou na prvnich 3 mistech Toyoty (Corolly a vetsi). Mercedesy az za nimi. Neni on ale Yaris uz spis obycejne evropske auto? Videl vubec nekdy japonskou pudu?
  • 00 Reagovat !

foto

15.11.01  14:01

« Omluva

Přátelé, tímto se vám všem omlouvám, když jsem hanil motory ve Fabce a prosazoval technologicky vyspělejší Toyotu. Spletl jsem se, technologie je krásná věc, ale můj motor se dneska ráno bez příčiny zadřel a je na odpis. Asi prodám Yarise za zůstatkovou cenu (nový motor za 186kkč nechci)a pořídím si něco spolehlivějšího. Dan
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  13:43

« Re: Re:

a tobě brzo sežere šulina
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  13:36

« Re:

to HIV - zdá se, že ti ten virus sežral mozek ...
  • 00 Reagovat !

foto

15.11.01  13:33

« Bez nadpisu

hoši hoĎte do smeťáku ty vaše vydechliny 1.4 a kupte si TDI. já to vím nejlíp, hufova fabia je nej!
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  09:45

« Re: Zimni pneu

1750,- je velmi dobrá cena. Kde jsi je koupil? Potrebuji 185/60, snad nebudou o moc drazsi. Dík
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  09:23

« Re: Fábia 1,2/40kw

Jo to uz by slo :-) na 1.2 sice vykon nic moc, 19.2 sec, to je fakt oslnive. Spotreba uz by sla, je to prece jen o litr nize, nez soucasne OHV hybridy. Problem zrychleni bude jednoznacne v hmotonosti fabie, fakt nechapu proc jina stejne nebo bezpecnejsi auta vazej o 100-200kg min.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.01  08:59

« Re: Zimni pneu

Jo, tie MP58 maju podobny vzor ako Dunlop WS M2 ak sa nemylim. Velke drazky na odvod sajrajtu maju moju doveru. A tiez tie dve siroke a hlboke drazky po obvode. Maju ich aj tie Dunlop? Nemylim sa? Lebo tie som jazdil na Felicii a bol som s nimi spokojny.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…