Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Re: ABS - áno či nie?
mráček> Jo. Když chci, jsem moc vtipný. Mohl bych se tím živit. Neříkáš mi nic nového.
Víš, né, že bych Tě chtěl okrádat o krásné chvilky strávené nad mými příspěvky, ale fakt jsi mě omrzel. Jdi si koupit Trnky Brnky a zamysli se nad tím, co tu píšu.
BTW, já se klidně vsadím. Proč uhýbáš od této výzvy? Nebuď jako malý Jarda a vsaď se se mnou. Jde jen o čest. Nebudu Tě obírat o Tvé peníze. -
« Wolffovi, s přáním vyhrát F1 v 1.6 co se při podřazení nejlí
Ne, ne wolffe. Nejlepší jsou 1.4 a 1.6 benzíny. To jen my ubožáci, co si tyto jedinečné a vynikající pohonné jednotky nemůžeme dovolit jezdíme s TDI PD, co vibrují jak robertky, jsou hlučné jak tanková divize, vysoký točivý moment je jim nahovno kvůli nízkému rozsahu otáček a nikdy nevyhrají F1. -
wolff 01.12.01 08:37
« Bez nadpisu
O čem diskutujete? Přece TDI je nejlepší!!!A i když něco vypadá, že je stejný i na jiným autě, třeba na Boře 1,6 , tak na autě s TDI je to rozhodně lepší, protože je to TDI!!! Ach můj Bože!!TDI, jak božsky to zní...TDI a k tomu PD!!!JO,a ještě jednou JO!!!Už se těším, jak VW PD vyhraje Rally a vyhraje F1 a R8 bude jezdit v Le Mans s TDI. TDI PD!!! -
« Re: ABS - áno či nie?
diamant> Jo. Absolutně souhlasím. ABS je supr i na suchu. Dodávám ale, že je třeba mít velmi dobré obutí. Třeba Octavia standartně dodávaná na 195/65R15 ContiSuperContact (přestárlá a přesluhující pneu) má s bržděním na suchu problém, protože ABS se aktivuje brzo a velmi nečitelně. Já měl na Fabii podobný pocit z Uniroyalů Rainsport 1 (* všech *). Pak jsem obul SP Sport 9000 a brzdný účinek se markantně zlepšil (směs byla evidentně o poznání měkčí - přilnavější). Navíc bylo velmi dobře poznat, kdy to guma přestává snášet a tudíž kdy se hodlá bloknout. Podotýkám, že zablokovat na suchém a teplém asfaltu tyto pleušky bylo dost problém a o to líp se udržovaly v tom momentu "šustivého polosmyku". Ze 100 na 0km/h jsem opakovaně (3x) měl čas 2,4s.
=> Kdo chce moc dobře zpomalit, musí investovat do obutí.
Abych nezapomněl, když zašlápnu brzdy v autě bez ABS ve vyšší rychlosti a dojde k zablokování, můžu po zastavení ty gumy jít vyhodit, jelikož se na nich utvoří nepříjemná drncající ploška. -
Diamant 01.12.01 00:00
« ABS - áno či nie?
Ešte by som sa chcel vrátiť k brzdeniu s a bez ABS. Ak zoberieme brzdenie na suchej vozovke v priamom smere. Ako iste všetci viete, maximálny brzdný účinok sa dosahuje u kolesa otáčajúceho sa tesne pred momentom šmyku. Takže to je stav, ktorý pri krízovom brzdení chceme dosiahnuť. Ak bude vodič vo vozidle bez ABS, tak musí na brzdový pedál vyvolať presne takú silu, aby ešte ku šmysku nedošlo. To by skúsený vodič mal zvládnuť. Lenže to by musel úplne ideálne pracovať mechanický rozdeľovač brzdného účinku (medzi prednú a zadnú nápravu). Ak nepracuje dôjde ku šmyku alebo nedostatočnému brzdeniu zadnej nápravy (čo tak či tak predlžuje brzdnú dráhu). Taktiež by musel byť asfalt úplne homogénny, úplne rovný bez dier, prasklín a vlniek a samozrejme by na ňom nesmeli byť žiadne nečistoty. Inak môže dôjsť ku šmyku hociktorého z kolies. Taktiež by vozidlo muselo byť úplne rovnako zaťažené na ľavej ako aj na pravej strane a muselo by ísť v úplne priamom smere. Inak môže dôjsť ku šmyku. No a napokon by museli byť úplne rovnako nahustené aj pneumatiky na ľavej a pravej strane (rozdiel medzi hustením predných a zadných by musel byť zohľadnený rozdeľovačom brzdného účinku). No a uznajte, že takéto ideálne podmienky môžu nastať "maximálne raz za 10 rokov".Takže ja tvrdím, že aj pri brzdení v priamom smere na suchom asfalte je ABS prínosom ku skráteniu brzdnej dráhy a nemám chuť ho vypínať. -
Diamant 30.11.01 23:44
« Točivý moment
Nemám nič proti zástancom TDI, ale už ma nebaví stále počúvať len o vysokom, ešte vyššom a najvyššom točivom momente. Berte do úvahy, že TDI funguje zhruba do 4500 otáčok a 1,4/74 do 6500 otáčok. To logicky vyžaduje aj iné sprevodovanie. V reči čísel to vyzerá tak, že na 5° a rýchlosti 100 km/h točí TDI teoreticky 2.053 ot. (výkon cca 49 kW) a 1,4 teoreticky 2774 ot (33 kW). Za takýchto podmienok poskytuje TDI točivý moment cca 240 N.m a 1,4 cca 113 N.m. To je samozrejme točivý moment motora. Pokiaľ však zoberieme do úvahy prevodový pomer 5° a stály prevod, tak na jedno koleso pripadá točivý moment u TDI 265 N.m a u 1,4 cca 168 N.m. Všetky hodnoty sú v tabuľke. Ako sa zdá, tak keď zoberieme do úvahy aj sprevodovanie, tak tie rozdiely už nie sú až také závratné. Takže už konečne neporovnávajte iba 240 N.m vs 126 N.m!
A ešte prehľad:
TDI
4°; 2648 ot.; 60 kW; 231 N.m; 329 N.m
5°; 2053 ot.; 49 kW; 240 N.m; 265 N.m
1,4/74
3°; 4530 ot.; 62 kW; 125 N.m; 305 N.m
4°; 3434 ot.; 45 kW; 120 N.m; 217 N.m
5°; 2774 ot.; 33 kW; 113 N.m; 168 N.m -
« Re: ASR
mráček> Nepochopíš. Bohužel.
A slovo logika bych v Tvém případě neužíval, hodí se k Tobě asi stejně jako hermafrodit (doufám) ;o)
BTW, auditorium samo uzná, kdo z nás má pravdu (jako v případě čidla ABS ;o)), neboť jsou zde i lidé znalí. A za aroganci vůči Tobě se ostatním omlouvám. Nemůžu si pomoci. :o(
Nuže, zas pádím. Jen jsem se stavil doma mj. zkontrolovat, cos opět úsměvně hlupučkého vypotil a vidím...