Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• « 00 Reagovat !

foto

06.12.01  12:42

« Re: oplatí sa?

Viados> Ad klimatronic versus manuál. Ono na klimatronic se téměř nešahá, takže ta dostupnost nehraje až tak velkou roli. Manuál musíš štelovat skoro furt...
  • « 00 Reagovat !

foto

06.12.01  12:32

« Re: Navigácia

No jo ale GPS je "IN" :))))) nehlede na to, ze potom interier auta vypada primo božsky :-) I taková palubní deska Octavky, ktera je nemecky ergonomicka se s displejem GPS promeni na super hi-tech auto :-) nicmene 90 kKc je 90 kKc :(((
  • « 00 Reagovat !

foto

06.12.01  10:42

« Re: Navigácia

Teda vy mate ale problemy. Ja ked idem niekam, kde som este nebol, vytlacim z autoroute mapu s idealnou cestou, nastudujem ju a nemusim sa dat poucat nejakym navigacnym systemom, do tej mapy sa vacsinu cesty uz ani nepozriem. Asi mam lepsie orientacne schopnosti ako vy :-) A ked hrozi, ze budem musiet ist aj niekde inde, hodim si do auta tlsty autoatlas europy velkosti notebooku avsak ceny 20DEM (obsahuje aj frekventovanejsie polne cesty :-) ). Najlacnejsie riesenie!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.12.01  10:13

Nakonec jsem koupil Opla Astru (kombi) s DTI 2.0 (74 kW). Sice to neni nejak svetove moderni diesel, v porovnani s TDI od VW nebo nedej boze s novejma CDi. Vic zere naftu (tak o 0.5 lt/100 km) i olej, ale podle referenci na netu je porad lepsi nez 1.8 od Forda nebo japonsky. Az na tu relativni nenasytnost se chova slusne, po zahrati je relativne tichej, perfektne tahne. Osobne jsem mohl porovnat s TDI 81 kW v Octavce a vyhoda motoru v Oktavce byla, ze tahnul od nizsich otacek (asi od 1500 misto od 1900), ale vyhoda oplackyho je IMHO ta, ze od tech 1800-2000 tahne jaksi ocekavatelneji (linearne) porad vic az pres 4000. TDI melo jakysi vykonovy skok okolo tech 1500-1800 a pak jeste kolem 3000.
    Hlavni vyhoda Astry je, ze nevzbuzuje v CR ani v SRN (zatim?) zajem, ze je o temer 30 cm kratsi, takze vypada jako maly auto, pritom mista vzadu je o 6 cm vic, o neco mensi je sice kufr (ale taky mensi previs vzadu) ale je IMHO lepe vymysleny (uplne bez hrany), ale hlavne je kratsi predek a mensi polomer otaceni. Rekl bych: podstatne lepe vyuzita zabrana delka auta nez u Octavie.
    Nejdriv mi u Opla chybel Klimatronic, co mela Octavie (letos uz nabizi svoji automat-klimu do Astry i Opel), ale zatimco analogovy volice najdu po hmatu, zatimco hmatat po tlacitkach klimatroniku nesikovne umistenym prilis nizko a pocitat, ktery tlacitko z leva nebo z prava zmackout, byl trochu vopruz. Takze ackoliv mi to zpocatku prislo u Opla jako minus, ted mi to uz vubec nevadi.
    Dalsi detaily jako treba ovladani radia na volantu, nezavisle rozsveceni mlhovek vpredu a vzadu, displej palubniho pocitace + teplomeru + radia v "kaplicce" nahore na palubni desce, kterou mas porad na ocich, normalni pravy zrcatko (ne ten pahejl co ma/mela Ocatvie a krerym je prd videt) to jsou vychytavky, ktery u me mely dohromady velkou vahu. Octavie nebo jeji nastupce je asi taky casem vychyta, ale kdyz jsem se rozhodoval, tak je proste nenabizela.
    Zaver: idealni auto pro me v teto kategorii by byla kastle Astry a diesel motor Octavie. Ale to je stejne jako s fotografovanim, kdo by v poslednim roce nechtel mit telo Minolty Dynax 7 a k tomu objektivy IS od Canonu? :o)))
  • « 00 Reagovat !

foto

06.12.01  09:59

« Re:

Matus: Vzhledem k tomu, že v autě nemám žádnou středovou konsoly, tak mám nohu někde směrem spolujezdec
  • « 00 Reagovat !

foto

06.12.01  08:50

« Re: este tempomat

Jo bejt ve střehu je super, ale možná když jedeš max 50 km. Když jedeš 600 km tak dáš rád nohám odpočinek....
    :-)

PeeKaa
  • « 00 Reagovat !

foto

06.12.01  08:47

To viados:

s tou oktávkou tě chápu :-((

A co sis vybral? Ford nemíval moc dobrý dýzláky, ale zas podvozek focusu - mňam. U opla nemám s dázlama téměř žádné zkušenosti...

PeeKaa
  • « 00 Reagovat !

foto

06.12.01  08:46

« Re: já už nevím na co :-)

to matus: NS stojí 80T

ad spektrum ot: jenže těch 2T - (až 3t) bohatě na nejhorší část předjížděcího manévru stačej.

No jo mapa z autoroute je dobrá, ale co když přijde objížďka? tak to seš nahranej. Nemluvě o tom, když potřebuješ změnit cíl jízdy nebo se z cílovýho místa přesunout jinam. Já to prozatím v extrémních případech řeším tak, že si ssebou vezu i notebook :-(.

to Diamant> Ipaq? Jak dlouho ti vydrží? na baterky? Mě palm měsíc. (s podsvícením 14 dní).

O množství softu ani nemluvě. Tyhle handheldy s CE a barevnejma displejema jsou dobrý tak na lokální "hraní". Když jezdíš mimo nebo potřebuješ delší životnost, pak je palm jedinečnej. Ne nadarmo si jeho OS zvolil i mr. Sony :-)

Ad oochrana oktávky> téměř nemožné. Jediná rozumná cesta - zaslepení zámků. Ale ani to tinepomůže. Když ti to auto chce někdo ukrást, tak ti ho uradne... Kámoška (z HK) si koupila 1,8T v nejlepší výbavě (ne L&K) a i přesto že v něm měla téměř všechno zabezpeční (alarm, defendlock, páku na volantu) tak s ní jezila 2 měsíce. Teď má už půl roku Carismu a je v pohodě. Není sice tak spokojená s autem, ale zato chodí klidně spát.

PeeKaa
  • 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 06.12.01  03:07

« Bez nadpisu

este tempomat> prave ta pohodicka je za volantom nebezpecna, som o tom presvedceny, ze treba byt stale v strehu.
  • 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 06.12.01  03:04

« Bez nadpisu

peekaa> navigacny system - kolko stoji priplatok u skodovky? sa mi zda ze bezne sa tato
    suma pohybuje medzi 50 az 100.000 korun. zda sa mi to moc vela. urcite je to fasa vec, ale
    nie za tieto peniaze.
    spektrum otaciek- to mas pravdu. ale aj podradim a som v tom spektre
    hned. tdi podradit nemusis, ale prejdes 2000ot a musis tiez radit, takze v konecnom dosledku
    je to jedno, akurat tdi stoji o vela penazi viacej.
    siber - na to nepotrebujes priplatkovy
    siber, ale staci ti otvorit zadne okna...

moj otec cestuje vela, tak mu vzdy vytlacim mapu z autoroute express europe (je vyborna)
    a este sa nestratil. a je to takmer zdarma.

howard, ace> kde mas nohu, ked mas zapnuty tempomat?
    pre mna je unavnejsie mat nohu nad akcel.
    a nedotykat sa ho, ako mat tam tu nohu. ale ak si nohu polozim vedla, podla mna je reakcna
    doba na brzdenie dlhsia, a tym padom to nieje najbezpecnejsie. (ani v jednom aute som nenasiel
    odkladaci priestor na pravu nohu vedla akcel..tym padom si ju musim dat pred pedale, a to je
    nahovno)
    takze preto mam taky nazor. btw preco mas problem obcas sa pozriet, kolko ides?

ace> Takže tempomat je OK, ale je dělaný na americký široký dálnice. presne tak
    s dodatkom, ze tam sa ide cca 60-70mph (?)
    a kde mas ty tu pravu nohu?

este sa vratim k tej nohe - podla mna ked mas nohu pred pedalmi, pohodicka, uvolnenu,
    a stane sa nieco necakane, tak som presvedceny o tom, ze to trva dlhsie skocit na brzdu (a trafit)
    lebo ked pridavas nohou na plyne, tak nieje taka uvolnena, v podstate je stale pripravena.
  • 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 05.12.01  20:18

« Navigácia

wolff> Škoda síce chráni lepšie tých majetnejších, ale 5 hviezdičková Laguna nie len chráni ale aj vozí len tých majetných. A keby som si kupoval auto ja, tak len so všetkými airbagmi.

peekaa> Kúp si radšej PDA iPaq (cca 30.000 Sk) a k tomu si dokúp TV/FM modul, prípadne GPS modul a máš to lacnejšie než za 100.000 Sk navigácia, dokáže to omnoho viac, nemusíš to nechávať na noc v aute a môžeš to používať aj vo viacerých autách. Ja zatiaľ mám ten iPaq, takže by mi už tak veľa toho nechýbalo, ale ani tak mi to GPS nechýba. Pracujem na mape Slovenska, ktorá sa zmestí na cca 16 MB. Palm by som nechcel.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 05.12.01  20:17

« Ochrana Octavie

A ako sa tie Octavky daju pred vykradnutim chranit? Neradte predat, zamknut do garaze a podobne nezmysly. A ako je to u Fabie? To nie je ten mechanizmus rovnaky s Octaviou?
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 05.12.01  16:04

« Re: Tempomat

to Karizma: Tu bezpecnost jsem myslel ve meste tak, ze nikdy s tempomatem nejezdim pres 60. Chce to samozrejme byt na nej zvykly, umet s nim zpomalovat a zrychlovat bez preruseni jeho funkce (je to stejne jako rucni plyn :-) Kdyz potrebuju zabrzdit, zabrzdim, pak rychle zaradim 1,2,3 a obnovim tempomat, ktery mi zrychli na predeslou rychlost. Kdyz je moc aut nebo moc lamp, je tempomat samozrejme k nicemu.

Co se tyka dalnice, je to stejne. Tempomat pro me znamena, ze kdyz potrebuju nekoho z meho pruhu predjet a za mnou je auto v levem, pak jenom v predstihu dam nohu na plyn, bezpecne predjedu a neomezim rychlejsi auto v levem (mam na to dostatecny vykon), pak jenom sundam nohu z plynu a auto v klidu zpomali do tempomatove rychlosti. Naprosto bezpecne, naprosto bez problemu.

Zkratka je to pohoda, jen si na nej clovek musi zvyknout. A s nohou na brzde nejezdim nikdy. Stejne rychle, jako bych ji dal z plynu, dam ji tam i z prijemne polohy, ve ktere je s tempomatem a ktera se muze menit :)

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.12.01  15:17

Situaci 0,6 - 0,7 M a co za to jsem resil.
    Vybiral jsem hlavne mezi Octavkou, Astrou, Focusem. Octavka to prohrala, jelikoz neznam pravdepodobne nikoho, komu by ji neukradli, nevykradli nebo se o to alespon nepokusili ...
    Kdybych nechtel diesel (90% jezdim streky 500 km 2x tydne), sel bych asi do nejakyho japonce. Nissan primera s 3 letou / 100 tkm zarukou by nebyl k zahozeni.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.01  15:10

« Re: test SDI

V beznej prevadzke to 2 sekundy moze byt, to uznavam. Ale ked idem sportovne, niekedy sa ludia nestacia divit, ako rychlo tak supem rychlosti. Aj tak by ale sekvencna prevodovka bodla.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.01  14:42

zkus si změřit interval od sešlápnutí pledálu spojky po zašoupnutí rychlosti. Pod 1 sekundu to zvládneš pokud seš hóóódně rychlej a to auto má krátký dráhy u řp. Já to v běžným provozu u sebe odhaduju tak na 1,5-2s.

peekaa
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.01  14:30

peekaa - preco by malo podradenie trvat 2 sekundy? Synchrony v prevodovke su ovela rychlejsie (teda okrem patky, ktora sa vo vacsine aut neda rychlo vrazit a ist dalej) - 2,3,4 sa da zaradit zrejme za kratsie ako 1 sekundu. Ale nikdy som to nemeral, iba viem, ze je to okamih. Alebo mozes radit s medziplynom...
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.01  13:53

No jo, ale při 140-150 už nemůžu řídit kolenem :o) A vůbec ja nikam nepospicham. Ve statech jsou na dalnicich skupinky auto co vyjeli na zelenou na dalnici kazdej si tam hodi na tempomat 75mph a jedou ve skupine, za dalsich 400 metru je dalsi takova skupina. Kdyz vsichni jezdi stejne tak je to pohoda. I tamnejsi kamioni diky absenci tachografu jezdi těch 75 mph,takže nebrzdí žádný provoz.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.01  13:36

to ace2> no jo - mít na našich dálnicích na tempomatu 110-120 je volba trpělivce nebo sebevraha. Rozumnejch je 140-150. Favority a felicie ti obvykle už nestačej a medvědi a bavoři tě předjížděj bez problémů.

PeeKaa
  • 00 Reagovat !

foto

05.12.01  13:32

« test SDI

Ten test je sice zajímavej, ale některejm věcem nerozumím. K čemu je někomu dojezd? Taky brzdnej test s různejma pneumatikama je na 2 věci...

A ještě bych měl jeden malý poznatek. Jako majitel benzínové verze bych měl mít radost, že v pružnosti motoru benzín vyhrál, ale běžná praxe je zcela jiná. 60 - 90 měřit u na třetí rychlostní stupeň je jako testovat u ferrari jak těžkej dokáže táhnout přívěs. V 60 běžně řadím 4ku. Kolik bude točit trojka při 90ti si netroufám odhadnout ale málo to nebude. to samý 90-120. V praxi bych měřil o stupeň výše a k naměřenejm hodnotám přidal asi tak 1-2 sekundy na přeřazení (u benzínu). Pak by to mohlo vypovídat o tom, jak daný auto bude v praxi předjíždět...

PeeKaa
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…