Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Bez nadpisu
To Mitsi:
Já mám ale za to, že 1,4 55kW (původní škodovácký) a 1,4 74 kW (mnohem modernější z dílny VW) Tak to asi těžko, oba jsou to stejné motory, kdy ten silnější má několik úprav, např. hliníkovou vanu oproti plechové, hliníkové sací potrubí oproti plastovému, ostřejší vačku, jiný program v řídící jednotce atd. Vyšší výkon je ale dosahován ve vyšších otáčkách. Slabší motor má zase pro změnu nejvyšší krouťák položený níž než silnější motor, tudíž bere více od spodu. -
« Re: Fabia 1.4 16V přečipování
No, chápu, že to že sis měl koupit jiný motor si zrovna slyšet nechtěl...
Ale teď tomu čipnutí. Škodovka prodává dvě 1.4 16V - 55kW a 74kW. VW má ještě 1.4 16V FSI s 66kW. Všechno jsou to v podstatě motory vycházející ze stejného základu.
Ta škodovácká 74kW má jen jiné sací potrubí a hliníkovou olejovou vanu, oproti klasické 55kW. Čipnutím 55kW se dostaneš rozumě někam k 66-68kW, na tu 74kW by to bez úpravy motoru asi nemělo cenu. Čipnutím také lehce stoupne kroutící moment, ale zázraky nečekej.
Ale taky se podívej na webu na výkonovou mapu všech tří uvedených motorů, na průběh otáček, výkonu a kroutícího momentu. Ta 74 má vše posunuté k vyšším otáčkám, tudíž je nutné ten motor točit, stejně jako u většiny čipnutých motorů. Je také pravda, že při běžné jízdě se u čipu lehce sníží spotřeba, asi o 0,5l/100km. Ale pak zase nevyužiješ navýšení výkonu. S čipem jezdí spousta lidí.
Takže, pokud čipnout, tak u zavedené firmy, co se nebude bránit tomu, auto změřit na motorové brzdě před a po čipu (aby byl vidět rozdíl), stejně jako uchová původní data pro případné přehrátí v případě problémů s čipem zase na původní hodnoty z výroby. Pokud to neuděláš ve škodováckém servise (a že to leckde lze nechat čipnou), přijdeš o záruku na auto.
Nebylo by od věci taky nasadit nějaký sportovní filtr, případně nějaké lepší svíčky a olej do motoru, zkontrolovat těsnost výfuku a sání. -
« Re: Re: Fabia 1.4 16V přečipování
Kazde auto sa da chipnut tak, aby si mal zatah od spodu. No kedze vecsina chiptunerov len pouziva uz vyladene data od niekoho ineho a maloktory chiptuner sa do toho rozumie tak, aby to spravil "na kluc", budes musiet poriadne hladat.
Cely motor sa da precasovat, aby tahal odspodu, no takmer isto stratis vykon vo vyssich otackach. No na druhej strane pri takych upravach zvykne klesnut celkova spotreba. -
Nemal som Fabiu, no trochu som sa okolo chiptuningu motal. Pametam si, ze pri tych starsich fabkach sa dal vykon zdvihnut len o nejakych 5%. Ak by si to chcel o 10%, tak uz znacne riskujes.
Skor sa ti oplati kupit si sportovy filter do nasavania.
Daj parametre krutak/vykon/max_otacky tvojej fabie a poviem ti, co dosiahnes chiptuningom. -
Klidně to čipni, ale "větší zátah" od spodu tím nezískáš. Naopak, dostaneš z toho o nějakého toho koníka víc, ale ve vyšších otáčkách. Takže abys využil zvýšený výkon, budeš to muset pouštět víc do otáček a tedy to bude i něco papat.
Pokud bys chtěl i u benzínu zátah odspodu, musel by být vybaven turbem.
A jestli jsi chtěl jezdit s nízkými otáčkami, měl sis pořídit tolik modní "závodní" TDi-čko, to má zátah od neutrálu, ale po 4000 ot/min musíš stejně řadit. Ale stále to není nic proti turbovým benzínům, které berou plný výkon do 2000 a končí někde u 7000 ot/min. Tam si teprve vychutnáš ten zátah... -
"-- skrytý --" 14.10.04 14:55
« Fabia 1.4 16V přečipování
Mám Fabii 1.4 16V 55kW, u které se mi zdá, že její záběr z nízkých otáček je dost slabý. Porovnával jsem to s Fabií 1.2HTP 47kW, která rozhodně táhne v nízkých otáčkách líp. Myslíte si, že by pomohlo přečipování ? Sportmotor ho nabízí za 5.000 Kč.