Škoda Fabia
« Re: add
Hmm tak to teda ja bych do feldy nesel ani omylem kvuli par kw. fuj kdyz jsem v ni ted asi po 3 letech sedel tak mi bylo... no divne... takova nicotna palubovecka, neseriditelnej volant, sedaky na prd no a tom podvozku ani nemluvim, to je nebe a dudy...
Ne nerikam to proto ze Fabii mam ale spis ze jsem ted nedavno feldu ridil a fakt hruza.
NO a uvidime co bude az prijde chip... jeste zkousim sehnat lepsi filtr do original plastovyho deklu co tam je... -
« Re: add
Strávil jsem dost pracovního času na internetu, hledal jsem vše o chiptuningu. Jak bylo někde napsáno provádí se chiptuning dvěma způsoby - a to podle možností ŘJ.
ad)1-připájením nového chipu do jednotky
ad)2 - přeprogramováním datové části ŘJ (paměť Eprom). Právě tato druhá možnost se používá u fábek.Většina těch co nabízí chiptuning to dělá vyměnným způsobem, až na Cimbu.Ten nabízí přeprogramování jednotky v autě. To mě přivádí k myšlence že všechny upravené jednotky pocházejí od jednoho úpravce.(že by Cimbu?).Cenově se nabídky celkem neliší, cenový rozdíl je u 44kw kde se cena liší jestli se mění sací potrubí nebo ne.
Článek o chiptuningu na této adrese [odkaz]
už jsem ho jednou uváděl, tak si ho aspoň někteří přečtěte, celkem rozumně o možnostech chiptuningu pojednává. -
« Re: add
Tak si smarty příště kup 1,6 74Kw a budeš spokojený, potáhne ti od spodu a výkon bude stejný nebo i 55 Kw ti pojede odspodu a nebudeš ji muset tolik točit. Jójó to se mi to mluví co ?? po bitvě je každý generál. Ale každý by si měl napřed vyzkoušet a koupit motor, který mu sedí a nenechat si ho potom upravovat za stejný peníz jako má jiný motor, pokud tedy od tuningu nečeká výrazné zvýšení parametrů. -
« Re: add
Lobokův příspěvek je celkem rozumnej.Závěr pro mně je,že samotnej chip je na nic.Někdo to možná vidí jinak,ale každej jsme jinej.
To Cimrman:Já nepsal o nespojených zákaznících Cimbu ale o těch co mají 1,4/44 kW a za malý peníze se chtějí vyrovnat 1.4/50 a putujou právě k Cimbu.Tvrdím,že 44 s čipem a sáním z 50 kW je určitě horší než fabrická 50 kW.To menší sání je na 44 proto,aby se zlepšil průběh krouťáku v nízkejch otáčkách a když ho vyhodíš o tuhle výhodu přijdeš.Pokud nezměníš průřez kanálu nebo zdvih sacího ventilu víc směsi tam prostě nenatlačíš. -
« Re: add
No vidis to je presne to co cekam od chipu do me 1.4 16V zadny zazraky ale odstraneni podelane "diry na plynu" a dej buh at to jde posadit MK trosku nize aby to dole nebylo tak mrtve, coz by mohlo snizit spotrebu ve meste. Tak uvidime co se stane... i kdyz zmizi tak dira na plynu tak budu rad -
« Re: add
Taky souhlas. Když vyměníš u Fabky 44 Kw to sací potrubí a čipem to doladíš, tak posuneš ten spodek do vyšších otáček a motor se zdá jako by měl najednou fůru koní navíc a on se jenom o trochu více točí. Ale proč si tedy někdo koupí čtyřiačtyřícítku a nechá si ji přečípovat za ty samé peníze, jako by měl padesátku z prodejny a přitom nemá tu padesátku. Toť taky otázka do pranice. -
« add
LOBOK vystihl si to dost presne. Tak nejak to chapu i ja.
to RV: nechci s autem zavodit, chci jen odstranit
nektere nedostatky(nekdy i zamerne od vyrobce) v nastaveni RJ motoru a s tim pridat i nejaky ten
drobny konik navic. U Fabie 1.4 jde zejmena o protazeni vykonove krivky do vyssich otacek.
A to v tomto pripade cipem + sanim urcire jde.
Mam vlastni zkusenost s Feldou 1.6 a tam mi pouhy
cip toto dokazal. A byl od Cimbu.
Mluvis o nespokojenych zakaznicich Cimbu.
Prosim timto vsechny nespokojene zakazniky Cimbu
aby nam sdelili sve zkusenosti. Velmi rad si poopravim vlastni subjektivni nazor postaveny pouze na jedne osobni zkusenosti. -
« Re: stale o tom samem
Názor na chiptuning - ne z MotorCafé, který jsem našel na internetu.
chiptuning
Zabývám se již cca 3 roky opravami aut a za tu dobu jsem již poznal že tak 90% zákazníků vůbec nemá ponětí jak vlastně motor pracuje - nemějme jim to za zlé nikdo neví všechno.Běžná situace je,že přijede mladý "střelec" třeba v BMW 2.5 polepeném samolepkami od nárazníku až po vejfuk a že by jako chtěl přidat pár koníků nejspíš čipem.Bavoračka má za sebou tak 250 - 300 tisíc km takže většinou to dopadne tak,že se mu snažím vysvětlit že dělat jakékoli úpravy na takovémhle motoru kterej spolkne 2 litry oleje na 1000 km je na h. na nic.
Takže ve finále se dostanem k tomu že by to nejdřív chtělo generálku motoru a potom se teprv můžou vymejšlet blbůstky typu tuning.Tím ta debata většinou skončí ( tedy potom co mu udělám rozpočet).Pokud je motor auta OK tak se nechá samozřejmě dost věcí vylepšit včetně řídící jednotky.Mám zkušenosti s jednotkami na naše Škodovky
kde lze za solidní peníz dostat z motoru nějakou tu kobylu navíc.I když tady nejde jen o koně.Čipy nemají zvedat výkon - mají optimalizovat spalovací proces regulací předstihu,doby vstřiku a mnoha dalších veličin které ve finále vedou ke změně v chodu motoru .Tím je vetšinou o trochu vyšší výkon a kroutící moment.Další věc je průběh kroutícího momentu - ten se dá čipem změnit tak že motor je subjektivně živější,jde lépe za plynem a vůbec se chová příjemněji.
Můj závěr:
Čipy ano ale nečekejte zázraky.Čip je pouze doplněk.Pokud chcete dostat z auta víc jak 10% výkonu navíc tak překopejte spalováky ,sací a výfukové potrubí,vačky,samozřejmě řídící jednotku a spoustu dalších věcí dle vašeho gusta.Teď si to všechno spočítejte a pokud vás to už teď nepoložilo tak radši zauvažujte nad tím jestli by nebylo lepší radši se podívat jestli ta raketa taky umí zabrzdit a jestli ty dráty co koukaj ze zadní pneumatiky je to pravý ořechový.....
Mějte se.........
« Re: stale o tom samem
To Cimrman:Ten kdo jmenoval Motordesign jako solidní firmu jsem byl já.49 kW v.s.53 kW je rozdíl ne ?Grafy stejnejch motorů budou vypadat vždycky podobně.Rozdíl mezi Cimbu a Motordesignu je v tom,že zákazníci Cimbu se rekrutují z řad nespokojených majitelů 1.4/44 a myslí si ,že za malej peníz budou mít z motoru pro šetřivý důchodce závoďák.Motordesign žije přeevším ze stavby závodních motorů.
To all: Napadla mě trochu jiná definice chiptuningu:Prostá změna seřízení.Jako když jste dřív hledali optimální otryskování karburátoru a hledali vhodný pružinky do rozdělovače,ale to vy asi moc ne(kromě tebe ladao a vici).
To ladao:Máš někde na netu to svoje erko ? Rád bych se podíval.