Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Bez nadpisu
Vpodstate lze s autokomplexem souhlasit.
Obecne se cipem nepreplnovaneho motoru da dosahnou
tak max.cca 5-10 % navic. Zalezi na tom, jak dobre bylo originalni nastaveni. Jen jsem chtel rici ze konkretne v pripade 1.4 MPI neni problem
dostat z 44kW verze 50kW, protoze ten motor s nepatrnymi upravami jiz ve verzi 50kW existuje.
A za druhe podle meho originalni nastaveni obou techto motoru je zamerne uskrcene a prave tez proto lze dobrym chipem techto konkretnich motoru
dosahnout "relativne" velkeho zlepseni parametru
oproti originalu. Nikdy jsem netvrdil, ze z toho
bude 100 PS.
Jinak ciste teoreticky !! by mohl byt postoj autokomplexe zaujaty, protoze prave jeho firma
tyto upravy nenabizi. -
« to all
Vidím, že se tady rozproudila řádná diskuze ohledně chiptuningu, a pokud půjdu do podrobností, ohledně motorů ŠKODA OHV pro Felicie a Fábie. Abych vás trošku zorientoval, napíši pár řádků. Kdysi dávno bylo řízení motorů absolutně mechanické, dominantní byl karburátor, složité to zařízení plné trysek, vzdušníků, klapek, komor, atd., a rozdělovač. V dnešní době je motor osázen čidly, kterým se říká senzory, a různými elektricko-elektronickými komponety, které ovlivňují ovlivnitelné veličiny, důležité pro běh motoru, kterým se říká akční členy. Sy
mbiózu mezi senzory a akčními členy sprostředkovává řídící jednotka, což je v podstatě počítač, který má v EPROM, EEPROM nebo FLASH EPROM (lidově řečeno chip) paměti uložená řídící data, neboli datové mapy, na základě kterých řídící jednotka přiřadí k digitalizovaným signálům od senzorů digitalizovaný výsledek pro akční členy. Čili jednoduše řečeno, když to je tolik, to bude tolik. Teď když se zaměřím na možnosti, které představuje možná změna těchto dat v datových mapách řídící jednotky, jsou velmi růzuné. Je to v podstatě ovlivněno několika faktory, asice typem konstrukce motoru a typem konstrukce řídící elektroniky. Obecně řečeno, čím konstrukčně jednodušší motor s nižším zdvihovým objemem, tím jsou možnosti menší a dále potom, čím jednodušší systém elektroniky, tím také jsou možnosti menší. Prakticky řečeno, např. u přeplňovaného benzinového motoru se 4 ventilovou technikou o objemu 2l s moderní elektronikou není problém chiptuningem dosáhnout +50PS s velkými možnostmi nastavení křivek průběhu. Vezmu li pro příklad tento 2l benzinový motor, ale bez přeplňování a s o generaci hořším řídícím systémem, nikdy nedosáhneme lepšího výsledku než cca 10-12PS. Mám li se vrátit k konstrukčně primitivním motorům ŠKODA OHV s velmi jednoduchým systémem řízení, musím podotknout, že pouhým chiptuningem je zde možno dosáhnout maximálně 2-4PS (dle typu) se skoro žádnými možnostmi změny průběhů. Jedinou možností pro jakž takž viditelnější nárust výkonu je výměna vačkového hřídele a k tomu odpovídající chiptuning. Další výkonově markantnější úpravy představují modifikace objemu, klikového hřídele, setrvačníku, atd., ovšem nutno podotknout, že možnosti jsou opět omezeny, poměr cena za 1 nový kůň je také někde jinde a motor se s poměrem přibívajících koní vůči originálnímu stavu stává pro normální provoz nepříjemný a životnostně omezený. My, jakožto AUTOKOMPLEX CZ s.r.o. chiptunig pro tyto vozy neděláme, z několika důvodů. Asice, náš dodavatel (KERSCHER) by musel vyvíjet speciálně pro český trh (v Něměcku o chiptuning motorů Škoda OHV není zájem) software, který by představoval poctivých cca +3,5PS, za pro Němce obvyklou cenu 800-1000DM, což je vzhledem k volně putujícím kopiím jákohosi chiptuningu ("+10kW, +8kW," atd.) na českém trhu v cenách řádově 3000-5000 kč nesmysl, a státi se dalším šiřitelem něčeho, očem si myslíme svoje, za cenu skažené pověsti pro vydělanou nějakou tu korunu, nemáme zájem. Všem potenciálním zájemcům o chiptuning těchto motorů bych vřele doporučil návštěvu jedné stejné motorové brzdy před a po chiptuningu, aby objektivně viděli, co vůbec koupili. -
« Re: to ladao
Zkusím to Hufe já:Ten 1.4/100kW je závodní motor,kterej vydrží tak 6000 km a je kaput.Všechny díly jsou odlehčeny na maximum a taky ten motor neodejde opotřebením ale normálně se rozpadne.Samozřejmně je tam ostrá vačka 320/320,dvojitý Webery atd.Volnoběh je tak 1500 ot/min nebo vůbec neexistuje.Je to závoďák,to s normálním provozem nemá nic společnýho,taky ten výkon je v úzkým pásmu tak 2000 otáček. -
« Re: to Lobok
Souhlas Hufe,ale ono je převážná většina Fábií právě 1.4/44 a 50 a tuning je pole neoraný.Pořád je se o čem bavit.Chceš se bavit o šachovnici na kapotu? Já ne.Navíc mě sere,že firmy jako Sprasmotor poškozujou solidní tuningový firmy mezi něž počítám i Autokomplex a vůbec vnášej takový pohádky do světa tuningu. -
« Re: to ladao
A jak se např. dostalo do seriového karburátorového motoru Škoda 130 L po úpravě pro závody tak 68 Kw ze 43 . Turbem to asi nebylo nebo že by jo. A o té RS 1,8 T 110 Kw jsem Hufe psal jako o jedné z nevylučované možnosti.Zatím to nikdo kategoricky nevyloučil.
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

uvital, ale bohuzel to neni zrovna levna zalezitost. Nicmene Autokomplex jakozto firma
by urcite na jednom exemplari toto mereni mohl
provest a zverejnit tady vysledky. Pokud to bude
skutecne tak na ho... , urcite se mu zvysi zajem
o jeho razantnejsi upravy motoru. Myslim, ze by se mu to urcite vyplatilo prinejmensim jako reklama. Co ty na to Autokomplexi ?