Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.10.04  18:36

« Re: Re: Přesvědčili jste mě

I kdybys ty Brisky měnil každý měsíc, na úroveň chodu motoru s Denso Iridium Power se nikdy nedostaneš. Svíčky (jedno jaké) totiž zcela bezprostředně ovlivňují hoření ve válcích! Proč asi výrobci vozů používají stále lepší (a tedy i dražší) svíčky pro prvomontáž, když se snaží všemožně ušetřit na nákladech a přitom by tam klidně mohli dávat Brisky doslova "za hubičku"? Vytáhni si svíčky např. z motoru 1,2 HTP ve Fabce (o Mazdě 3 s 2,0 motorem ani nemluvím), a pak zauvažuj nad tím, jak velcí jsou ve fabrice idioti, když neumějí ušetřit...
  • « 00 Reagovat !

foto

27.10.04  17:26

« Re: Přesvědčili jste mě

Taky jste mě přesvědčili..... Cena za Denso cca 600 a za Brisk cca100, ať se nikdo nezlobí, ale raději si každej rok koupím nový Brisky než jedny Denso. Kdo říká, že je to uplně znatelnej rozdíl na výkonu, tak je uplnej chudák, co si nepřizná, že zbytečně vyhodil tolik peněz a tak si alespoň ten nárůst namlouvá. Jsem přesvědčen.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.10.04  06:23

« Přesvědčili jste mě

Včera jsem skouknul ty svoje Championy (najeto 47 000) a řekl bych, že už jsou za zenitem - elektrody dokulata asi nechceme že 8-s Jak napsal Mitsi - největší náboj je kde? ...no přece na hraně! Takže moje volba je (s vaším přispěním :P ) Denso Iridium Power IK16. Děkuji za spolupráci 8)
  • 00 Reagovat !

foto

26.10.04  21:17

« Potvrzuji

vše co píše Mitsi o svíčkách Denso Iridium Power. Po jejich "nasazení " do Carismy GDI se také prokazatelně snížila spotřeba v hodnotě do 0,5 litru/100 km. Mám naskákáno 116 tisíc km, svíce jsem měnil zhruba v 80 tisících (NGK platina, předepsaná výměna po 90 tis.). Další pokles spotřeby a zlepšení chování motoru se mi projevil poté, co jsem po mnoha experimentech konečně dokázal "vyrajbovat" sací trakt a klapku (Retech I.C. Cleaner ve spreji - nutno aplikovat tak 5-6 x než to vše rozpustí, uvolní a umožní shořet ve válcích) a výměně filtru sání Fram za Purflux. Dávám jen papír, ty bavlny mě nějak nepřesvědčily, neperu si ani ponožky natož abych pral filtr >:D
    Fakt nechci ohromovat supernízkými spotřebami, ale Brno-Bratislava v pět ráno za méně než hodinu se spotřebou dle PP (nelže) 7,3 litru /100 je reálná a slušná hodnota na benzínový motor 1,8...
    Hlavně ty starty s Denso jsou doslova " na brnk" !
    Žádný jiný svíce už mi nesmí přes práh! Dám Densa i dceři do Oplíka Corsy až bude zapotřebí svíčky vyměnit.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.10.04  14:58

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: To Mitsi

Ano, i já jsem už měl s NGK problém, a to dokonce 2x: jednou byla svíčka "fouklá" kolem izolátoru, jednou nepálila za studena, resp. těsně po nastartování úplně studeného motoru. Přičítám to tomu, že část NGK svíček na evropském trhu je dnes vyráběna v Evropě, konkrétně ve Francii. Ale se svíčkami Denso jsem zatím nikdy žádný problém neměl! Možná do doby, než se i ony začnou vyrábět v Evropě...
    PS: Ty "lepší" NGK svíčky (mám na mysli platinové, iridiové a speciální tuningové) se ovšem tak jako tak stejně stále vyrábějí v Japonsku.
  • « 00 Reagovat !

foto

26.10.04  14:22

« Re: Re: Re: Re: Re: To Mitsi

mno mne se naopak NGK na Brave 1.8 16V neosvedcily, motor se nad 5 t ot. zacal trast, vratil jsem tam puvodni Championy a vse bylo OK. Protoze jsem nevedel jak stare ty championy jsou, zkusil jsem tam nejake Brisky DR14YZC a problemy nad 5 t ot. nebyly zadne.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.10.04  11:51

« Re: Re: Re: Re: To Mitsi

S těmi "přechody" má SirAnton pravdu.
    Pro Wachn: Byl to Mitsubishi Galant 2.0 s cca 150 tis. najetými km. Brisk LGS mi vydržely pouhých cca 700 km, přičemž NGK jsem měnil vždy po 30 tis. km! Pravda, Bosch nevydržely ani 15 tis. km... (Nehovořím o "absolutní fyzické výdrži", ale o schopnosti dobře zapalovat, kterážto mizí, když se začíná zvyšovat spotřeba a motoru ubývá na výkonu.)
    PS: Pravda, svíčky Bosch dostanete koupit všude, stejně jako oleje Castrol. Obé (ve většině případů) stojí za ho..., bohužel.
  • « 00 Reagovat !

foto modus-ponens

modus ponens 26.10.04  10:32

« Re: Re: Re: To Mitsi

to Wachn:
    ak sa rozhodnes pre Denso a chces byt naozaj presvedceny (ak teda este nebudes), ze/ci si dobre spravil, kup si aj tie Brisky (za ten pocit to mozno nestoji tak vela) a po nejakom case cvicne vymen Denso za tie (este nove) Brisky. Prechod z lepsieho do horsieho je spravidla ovela lepsie poznat ako naopak.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.10.04  10:19

« Re: Re: To Mitsi

Dík za vyčerpávající odpověď. Jo, "ubohé výkonové parametry" nevyřeší ani Denso Iridium Power, ale i tak chci pro ten motor pokud možno to nejlepší. Ještě bych se zeptal, v jakém autě resp. motoru Ti odešly ty Brisky?
  • « 00 Reagovat !

foto modus-ponens

modus ponens 26.10.04  10:09

« Re: Re: To Mitsi

to Mitsi:
    Bolo to tvrde, ale presvedcive. ;-)
    Problem je akurat v tom, ze ked som kedysi zhanal NGK, nikde ich nemali. Zato Brisk bol vsade a Bosch sa dal tiez dobre zohnat. Preto som menil povodne skodovacke za Bosch a aj tato vymena bola dost citit.
    Na svoje terajsie auto dam pri vymene jednoznacne Denso (ak nebude zase problem s logistikou :'-( ) ...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.10.04  09:15

« Re: To Mitsi

- Nevěřím ničemu, o čem se nepřesvědčím sám. A reklamním trikům už vůbec ne! Když jsem hledal na trhu "lepší" svíčky (podotýkám, že jsem vždy jezdil na "obyčejných" NGK), vyzkoušel jsem tuningové Bosch, Champion, Beru... a rovněž Brisk LGS. Musím říct, že ony Brisky (na rozdíl od ostatních značek) fungovaly docela dobře, bohužel jen několik set km. Pak se u nich začal rozpadat izolátor mezi vrchlíkovou elektrodou a kroužkem (protipól) pod ní, špatně to pálilo, motor začal koktat, ŘJ mi odstavila zapalování a já jsem nedojel... Svíčky jsem vyreklamoval, dostal zpět peníze a nikdy více!
    - Když jsem objevil Denso Iridium Power, také mi ta cena připadala hodně přitažená za vlasy (jezdím na nich už cca 3 roky - tehdy stály ještě o dost víc). Jenže jsem kdysi maturoval z fyziky, pročež vím, že největší elektrický náboj je - no přece na hraně! A když se podíváš na provedení elektrod u těch Denso svíček, bude Ti to jasné. Vzal jsem to jako experiment (už jsem přišel v životě o víc) a on zafungoval. Dnes už bych do benzínového motoru žádné jiné svíčky nedal a jak to tak pozoruji, všechno směřuje tímto směrem: i ostatní výrobci se snaží o "napodobeniny", a to především pro prvomontáž ve fabrice. Rozhodně nejdále je v tomto ohledu NGK. Zato např. Bosch je natolik neschopná firma, že už i vozy VW (o Škodě ani nehovořím) používají NGK. Jenže moje duše technika hluboce pláče, když zjistím, že např. u motorů Zetec od Forda, kam se ve fabrice dávají svíčky ne nepodobné špičkovým NGK, pak servis při první výměně nacpe (samozřejmě na přání zákazníka) úplně obyčejné Motorcrafty za cca 100,-Kč/kus, když ty původní svíčky byly i po oněch 60-90 tis. najetých km nesrovnatelně lepší...
    - Kup si, co chceš. Ale máš-li z nějakého důvodu potřebu řešit ubohé výkonové parametry svého motoru, pak je použití svíček Denso Iridium Power tím nejjednodušším a zároveň NEJLACINĚJŠÍM tuningovým zásahem, který opravdu funguje a v žádném případě neškodí motoru!
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.10.04  06:27

« To Mitsi

Čoveče, doporučil jsi mi asi dobré svíčky - aspoň podle ceny by teda měly být ze zlata...Denso iridium power cca 600 Kč/kus. A navíc mi bylo řečeno, že to je jen reklamní trik a to co o nich píšou není až tak pravda :-( Tak nevím. Co třeba BRISK DOR 15 LGS? Taky je vychvalujou a cena 150 Kč/kus.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.10.04  09:21

« Zapojení budíků s maxidotem

Chlapi,zapojoval už někdo maxidot do fabky? Jde to vůbec dodatečně dodělat?
  • 00 Reagovat !

foto

21.10.04  17:31

« dneska

mam asi 100 velmi peknych fabii mel by nekdo zajem velmi slusne ceny
  • « 00 Reagovat !

foto

20.10.04  14:51

« Re: Re: Re:

2 Tesna:
    Souhlas, použití staré 1.6 75kW do Fábie by byla super volba. Dostačovala by bohatě na běžné ježdění...
    Jenže se to neslučuje s politikou osazování motorů do aut od VW, potažmo Škodovky, takže smůla, 1.6 ve Fábii nikdy nebude...
  • « 00 Reagovat !

foto

20.10.04  14:40

« Re: Re: Re:

2 SirAnton:
    Přesně tak, starý motor z MB1000 prošel fáčkama i feldama k prvním Fábkám. Na konci života doplněný o MPi, elektroniku, převrtán a odlehčen hliníkem.
    To, že se ve fábce 1.4 16V a 1.4 MPi chová jinak je dáno právě rozdílem 8V-16V. To MPi-čko jde lépe od nižších otáček, ale nedá se tolik točit, protože rychle ztrácí dech, kdežto ten 16-ti ventil je ochoten se nechat snadno točit. Sice se tak ten 16V moc nehodí do města - je potřeba se rozjíždět s plynem - ale na jízdu po dálnici je lepší. Má i kultivovanější chod ve vyšších otáčkách, neobtěžuje tolik hlukem. Kdežto to MPi-čko se tak jeví jako vhodnější na jízdu kolem 90 a na ježdění po městě v nízkých otáčkách - má subjektivně lepší zátah od spodu, ale jak říkám, brzo umírá, nechce se nechat daleko točit, může se s ním i hůř předjíždět...
    A mimochodem, co je v Německu - hustá dálniční síť, takže lze předpokládat, že i ta 1.4 16V bude lítaná hodně po dálnicích v rychlostech kolem 130-150, tedy ve vyšším pásmu otáček. Taky je zpřevodovaná tak, aby při 130 byl motor točný u maxima krouťáku - 3500ot/min, před nástupem nejvyššího výkonu - kolem 4000ot/min. Optimální pro předjetí ze 130. Jinak by byl problém s tak slabým motorem vůbec na dálnici jezdit, stačí se podívat na 1.3 MPi-čka ve feldách...
  • « 00 Reagovat !

foto

20.10.04  14:15

« Re: Re: Re: Fabia 1.4 16V přečipování

Ach jo. Bavíme se o čipnutí motoru 1.4 16V a ty má škodárna opravdu jen v 55 a 74kW a jsou to konstrukčně stejné motory od VW (ta 74 je jen lehce upravená). To 1.4 50kW je starý převrtaný škodovácký 8V, ale ten tady není potřeba vytahovat, o ten tady nejde.
    U některých škodováckých servisů opravdu lze nechat tu 1.4 16V 55kW klidně čipnout na jinou mapu až někam k těm 68kW. Jen je potřeba narazit na dobrého technika, ale dá se. A bez ztráty záruky. Pokud to tudy nejde, pak volit nějakou známou tuningovou firmu. Ale se ztrátou záruky od škodovky. Každopádně doporučuju nechat auto vždycky před a po čipu změřit na motorové brzdě.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.10.04  10:03

« Re: Re:

Klasický škodovácký byl 1.4 MPi ve verzích 44 a 50kW. Od VW jsou 1.4 16V ve verzích 55kW a 74kW.
    Ve vztahu k dnes již překonanému dvouventilu 1.6 75kW mi použití motorů 1.2 HTP 12V 47 kW a 1.4 16V 55 kW ve Fabce připadá pouze jako tahání peněz z kapes neznalých zákazníků, protože stejný výkon je zcela určitě možné z těchto objemů dostat i za použití jednodušší = levnější techniky, než je čtyřventilová. Předpokládám, že vývoj motorů ve srovnání se Š120LS a 43kW pod kapotou z roku raz dva za posledních 20 let výrazně pokročil :)
  • « 00 Reagovat !

foto modus-ponens

modus ponens 20.10.04  09:52

« Re: Re: Fabia 1.4 16V přečipování

to HonzaL:
    Pokud to neuděláš ve škodováckém servise (a že to leckde lze nechat čipnou), přijdeš o záruku na auto.
    A v skodovackom servise Ti auto cipnu? Zda sa mi to odveci, pretoze by tym naburavali cenovu politiku Skody... Nehladiac na udrzanie si zaruky, tu predsa v konecnom dosledku posudzuje vyrobca.
  • « 00 Reagovat !

foto modus-ponens

modus ponens 20.10.04  09:49

« Re: Re:

to Mitsi:
    pokial viem, tak skodovacky motor (povodne 1000MB) skoncil pri 50kW u Fabie. Ci sa este vyraba, to teraz neviem, ale urcite nejde o 16V motor. Co bolo mierne pekvapujuce, ze sa vraj (na Fabii) sprava lepsie ako 55kW 16V od VW...
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…