Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« to diamant
MPI motory vycházejí ze starých škodováckých motorů. 16V jsou VW, mají jiné vrtání, jiný zdvih, 5x uloženou kliku, jiné hlavy, atd.. Teď v neděli mi jeden člověk říkal informaci ze Škody Auto, ohledně starých OHV motorů. Prý škodovka počátkem nástupu Favoritů koupila drahou linku na výrobu jejich starého OHV motoru a tak nějak je ta linka pořád dobrá a v podstatě neprodejná a proto ji nechcou vyhodit. Jen když ji přeseřídily na OHV motory 1.4 pro Fábii, mají nebo měli problémy s přesahy vložek (unik chladící kapaliny, podpálená těsnění pod hlavou) a s vrtáním poslední díry pro vačku (v mrazech se nové motory zadíraly na vačce). -
« To : fabie
Nemá přece do starýho i když osvědčenýho motoru OHV dělat takové zásahy aby se změnila konstrukce kliky a bloku a ponechat tam ten OHV. To je přeci už jednodušší udělat nový motor. A ten už škodovka udělala na konci 80 let a to motor 1,6 OHC a DOHC. Oba tyto motory jezdily v autocrosu do 1 600 jako zapůjčené se 100% fabrickým servisem ze škodovky, byly zablombované a hlídané. Zhruba před třemi nebo čtyřmi roky je jim fabrika sebrala a já doufal, že se objeví tř. ve Fabii. Ale je ticho po pěšině a v nabídce motorů z nové motorárny se zatím nikde neobjevují. Je to celé nějaké divné. Nevíte o tom něhdo víc ? -
« to RV
Proč nic nekouká? Já jsem ve své podstatě vědec, a budu jenom rád, když bude jasno, a to mi za to stojí. P.S. 11,5kW je taková utopie, že jsem větší neslyšel. Člověk subjektivně pozná v průměru tak 1-2kW rozdílu, což je právě ona situace, když auto po dešti v lese večer "dobře jede" oproti vyprahlé dálnici v poledne. S +11,5kW by to bylo subjektivně úplně jiné auto, což je dle mého názoru technicky nemožné. -
« Re: 1,4 MPI vs. 16V
Výhoda - nevýhoda zkus si namalovat trakční hyperboly obou vozidel jak s 1.4 8V a 16.V a zjistíš, že rozdíl v tahu na malých rychlostech je velmi nízký - vyjádřeno v zatížení vozidla asi do 50 kilo.
Moment v nízkých otáčkách potřebujeme jenom proto, že máme nedokonalé převodovky - mají málo rychlostních stupnů.
Chtelo by to CVTcko ale s poradnym rozsahem prevodu.
Mimochodem jsem v jednom časopise viděl odměřenou momentovku Skoda OHV 1,4/50 KW s poměrně plochým kroutakem asi 109 Nm a max výkonem 55 KW.
Ja osobne motor 1.4/55 KW nechapu, ve srovnani s 74 kw je stejne drahy.
Leda tak k tomu automatu, a k tomu, ze VW momentalne nema co nabidnout v tehle vykonove kategorii, kdyz skoncila vyroba 1.6/55.
Pruznosti na me teda dojem neudelal oproti 1.6 ani omylem, oproti 1.4/74 KW se nejaka vyrazna pruznost taky nekona.
Skoda 1.4 MPI s tim 3x ulozenym klikovym ingotem
je taky dobra slehacka.
To kurna neslo vykovat 2 loziska navic, a presunout tu silenou vahu na blok, a tam ji udelat z hliniku, kdyz uz se ser.. se slozitym odlitkem ?
-
« 2 ATX
V ramci pokusu se pripojuji s mou 16V 74kW ke zdokumentovani vlastnosti chiptuningu na atmosfericke motory. Nez pujdu na chip, necham auto zmerit na brze a az chipnu, necham zmerit opet. Nakonec z toho muze vyjit docela peknej a objektivni clanek o chipovani atmosferickych motoru Skoda-Fabia
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!