Škoda Fabia
« Re: Zimní gumy Baarum polaris 2
Určitě stačí 165 R14, ale nekupuj barumky, je to letní guma s hrubším vzorkem, kup si SAVA ESKIMO S3, cena podobná, kvalita nesrovnatelně lepší. Pokud jezdíš v zimě jenom po městě a dálnici, tak ti ty barumky postačí. Na sníh, led, břečku už to nestačí. Měl jsem savy i na feldě a bez řetězů no broblem projet na horách neudržované silnice, ostatní co měli jiný auta i gumy měli problémů víc než dost. Teď mám 1,2 HTP a jdu si kupovat savy, holt silika se v běhounu pozná. Mj. sava se tou zimní pneumatikou prosalvila, ty jejich letní stojí za prd. -
"-- skrytý --" 25.11.04 21:49
« Zimní gumy Baarum polaris 2
Na Fabii 1,2 HTP
Co radíte? Mám 14 na 5 ráfky přemýšlím o 165 70 R14. To auto je poměrně lehké na předek a na letních a širších to téměř nelze řídit jak začne padat.
Doporučují se i 185 ale to mi příjde zbytečně moc široké?
Přemýšlím o Barum Polaris 2 za 1420 Kč kus navíc montáž zdarma a evropská záruka proti zničení.
Jinak si auto pochvaluji oproti 1,4 jsem čekal propad, ale je to pohoda když se to točí tak to jede jak hrom. -
« Re: fabia combi
fabiu combi 1.2 HTP mam uz asi 7 mesiacov a som s nou nadmieru spokojný.po prezutí na zimne gumy sa trocha zvíšila úroven hluku v interiéri ale nie je to az také hrozné.ma velmi kvalitny podvozok, motor je dost pruzny, min. hlucny , kufor velky a cena je dost priazniva . -
« Re: ŠKODA FABIA COMBI
Mám 1,2 HTP asi měsíc a zatím velká spokojenost. Chtěl jsem hlavně větší kufr a ten je super. Měl jsem obavy z motoru, ale i ve srovnání s 1,4 jezdí velmi dobře. Zpočátku byl trochu hlučnější, teď, asi po 1000 km se ztišil a čekám, že klesne i spotřeba (mimo město zatím 6,3-5,8 l/100km). Měl jsem předtím krátkou verzi, takže jsem věděl do čeho jdu.
Paja -
"-- skrytý --" 02.11.04 12:04
« Denso Iridium Power
Ještě dodatek (pro všechny): čím starší (technologicky) auto a čím obyčejnější (z fabriky) původní svíčky, tím větší efekt montáže Denso Iridium Power!
PS: To necituji ze žádného propagačního materiálu, ale tlumočím praktické zkušenosti vycházející z náhrady původních svíček na vzorku cca 20 vozů nejrůznějších značek, stáří (a počtu najetých km), stavu a způsobu používání. -
"-- skrytý --" 02.11.04 09:27
« Re: Re: Re: ŠKODA FABIA COMBI
- To nejsou NGK V-power, ale tzv. "V-line". Od normálních se liší tím, že mají "říznutou" (nebo spíše "seknutou") středovou elektrodu standardního průměru 2,5 mm, v níž je jakýsi klín. A důvod? Snaha výrobce vytvořit "hranu" ("hrana" Denso Iridium Power je pouhých 0,4 mm!). Můžeš mi věřit, že tam, kde bych z nějakého důvodu nechtěl nebo nemohl použít Denso Iridium Power, použiji právě NGK V-line. S oběma mám totiž bohaté - vlastní! - zkušenosti. Ale můžeš mi věřit (tedy pokud chceš), že Denso Iridium Power jsou nesrovnatelně lepší! A beru to tak, že NGK V-line jsou pro mne vždy hned "ty další na řadě".
- A ještě k Tvým obavám z "naladěnosti zapalovací soustavy a řídící jednotky": Tak mi prosím vysvětli, proč s tím nemá sebemenší problém např. motor Renault 2,2 z r.v. 1987, z něhož jsem pouhou instalací Denso Iridium Power udělal "dělo", když předtím tam byly právě NGK V-line...
- Jen tak pro zajímavost: To auto s automatem předtím jezdilo max. 170 km/h a bralo v průměru (při ostré jízdě) obvykle něco mezi 11 a 12 l/100 km. Teď jezdí 190 a přes 10,7 se nelze dostat, přičemž při "mém stylu zacházení" (ti, kdož sledují toto fórum, vědí dobře, co to znamená) bere 10,3, přičemž není problém stlačit průměr pod 8, ovšem nesmí v tom být dálnice. -
« Re: Re: ŠKODA FABIA COMBI
Mitsi: Tvůj high-tech japonský automobil, na který i svíčka stojí litr, sice tyto svíčky připouští. Ovšem je to tím, že je na ně naladěna celá zapalovací soustava a v návaznosti na ni i řídící jednotka.
Jenom prosím neraď cpát to všude, kde to jde. Na starým bavoru mi fungovaly nejlíp obyčejné NGK V-power za 70,- Kč za kus a žádná jiná svíčka neuměla to, co tyhle levný popelky. -
"-- skrytý --" 29.10.04 00:27
« Re: ŠKODA FABIA COMBI
Ještě pro vormena:
- Abys mne nepodezíral z propagace něčeho, co mám z druhé ruky, tak Ti prozradím, že na měření výkonu jsem byl celkem 6x (vždy po 900,- Kč + cca 650 km cesta tam a zpět - to jen pro pořádek, kolik mne stála ta sranda pod názvem "měření" - samozřejmě nešlo vždy o měření "jen kvůli svíčkám"), jednalo se o stolici zn. MAHA z 2% chybou měření, zvýšení výkonu a točivého momentu s Denso Iridium Power bylo vždy zjevně patrné nejen ve špičce, ale zj. v polovině průběhu křivek, a to ve srovnání (pozor!) s originál iridiovými svíčkami NGK tehdy za 984,- Kč/kus: podotýkám, že na jiné ten přímovstřikový motor ani nefunguje. Ale proto jsem to nedělal! Já jsem potřeboval vyřešit hlavně problém občasné, náhlé a zcela nepředvídatelné "tuposti" motoru při akceleraci během předjíždění (tento problém však žádné z oněch 6 měření neodhalilo, resp. nikdo neví, jak by ty křivky vlastně měly správně vypadat), což se mi s Denso Iridium Power beze zbytku podařilo!
- A pokud jde o vzduchový filtr: Ano "bavlna" např. od K/N není lepší než běžný filtr, tedy pokud je zcela nový, tím spíše pak originál japonský z netkané textilie (Evropani používají běžné "papíráky"). Jenže už po méně než 10 tis. km začíná motor u klasického filtru "špatně dýchat", což se projeví na zvýšené spotřebě a zhoršené dynamice. S bavlnou od K/N jsem zatím najezdil cca 70 tis. km, přičemž v 50 tis. km jsem ho vypral a naolejoval. Bylo to však spíše preventivní opatření, než nutnost vyvolaná špatnou průchodností. Ale opět mi prapůvodně nešlo o výkon, ale o vyřešení problému zvlhnutí (či spíše totálního namočení) filtru při rychlé jízdě v průtrži mračen. S bavlnou od K/N jsem to definitivně - v daném případě doslova a do písmene "jednou provždy" - vyřešil.
- A závěr? Já jsem rozhodně nebyl z těch, kdo pásli po zvýšení výkonu prostřednictvím použití speciálních svíček či bavlněného filtru! Prostě jsem měl problém (problémy) a snažil jsem se využít všemožných opatření (o těch dalších se raději ani nebudu rozepisovat), která by vedla k jeho (jejich) odstranění. S Denso Iridium Power a bavlněným filtrem K/N (do boxu) se mi to podařilo. Kromě toho jsem jaksi náhodou získal "dynamiku navíc", v níž jsem původně rovněž nevěřil. Od té doby jsem nacpal Denso Iridium Power snad do všech benzíňáků ve svém okolí a výsledky byly (kromě úplných výjimek - např. u koncernového motoru 1,8T) vždy pozitivní: min. úspora na průměrné spotřebě 0,6l/100km, max. úspora 1,8l/100km (!), citelné zlepšení dynamiky a maximálky - ale také zvýšení max. spotřeby, pokud se jede tzv. "na doraz" (motor "umí více spálit"...). Denso svíčky (byť ne Iridium Power) mám dokonce už i ve dvou svých motorovkách, křovinořezu a sekačce: právě na dvoutaktech je totiž efekt "lepší svíčky" sakra znát... Toť má zpověď. Kdo nevěří, ať nechá být.
PS: Grafy měření motoru svého vozu mám samozřejmě schované. Jenže po internetu neumím poslat ani fotku, natož cosi naskenovaného (např. by mne zajímalo, jak se dá na tomto fóru citovat jiného účastníka v rámečku uvnitř vlastního příspěvku - třeba mi někdo poradíte...). Inu, někdo se hrabe v počítačích, já v autech! Už téměř 40 let... -
"-- skrytý --" 28.10.04 21:42
« Chladicí kapalina
Ahoj, netušíte někdo kdy se mění ve Fabii (16V) chladicí kapalina? Cedrych v knize tvrdí že po 4 letech, dílenská příručka v sekci Servisní prohlídky se k tomu nezná (tj. dle těchto intervalů by se neměnila nikdy, leda po demontáži patřičné skupiny), návod k autu říká (jak u všeho) že to ví servis. Mám to tedy po těch 4 letech vyměnit (svépomocně, do servisu nejezdím) nebo se mám držet toho co říkají servisní intervaly kde se toto neřeší? Mám ještě červenou G12, rovnou bych přešel na fialovou G12Plus. Dík. -
« Re: Přesvědčili jste mě
Nebudu konkrétní. Zmínil tu někdo "českou kotlinu", musím souhlasit. Chudák v obchodě váhá před koupí zapalovacích svíček. Česká či zahraniční výroba? Totalitní pravidlo, že za každou cenu mít něco "z venku" už snad přece neplatí? "Svíčka s tvrdě chromovaným tělem, speciální keramikou izolátoru, elektrodou s měděným jádrem, na níž je laserem navařený kovaný váleček z iridia" je sice dražší než "svíčka s niklovaným tělem, obyčejným porcelánem a středovou elektrodou ze slitiny nikl/cín/olovo", ale je vyrobena z velmi drahých materiálů, velmi nákladnou technologií aproto bude lepší, beru ji. Prostě chudák český spotřebitel, o ekonomice toho moc neví, dřív tu pro ni nebyl prostor. Zahraniční společnost má nepochybně větší kapitál než česká společnost, má větší produkci, větší odběry od dodavatelů=nižší nákupní ceny materiálů potřebných pro výrobu (svíček) = cca stejné náklady na výrobu jako menší tuzemská firma, která nakupuje za horší ceny tj. 1=1.
Můj finanční stav je dobrý, osobně jsem otestoval DENSO i BRISK na jednom autě (ale to už jsem zmiňoval), a výsledek jsem nechal ihned ověřit na měř. přístroji, žádná změna ve výkonu ani v chodu motoru, zkoušeno v celém spektru otáček. Samozřejmě akce jako sportovní filtr, kit přímého sání, výfuk, mám za sebou. Jsou to zbytečné investice pokud nehodláte uskutečnit na voze komplet přestavbu.
Neplaťte zbytečně za hlouposti jakou jsou "super extra" svíčky. Hold marketingová past je krutá, ale zahraniční výrobce Vám bude vděčen..... -
"-- skrytý --" 28.10.04 09:19
« Re: Re: Re: Re: Re: Přesvědčili jste mě
- Můj švagr jezdí v autě s ulomeným opěradlem - samozřejmě na sedačce řidiče! Současně má zcela nefunkční naviják bezpečnostního pásu (že by to nějak souviselo...?). Nepamatuji, že by kdy měl funkční ruční brzdu (on ji totiž opravdu NIKDY nepoužívá). O souměrnosti účinku provozní brzdy ani nemluvě. Vnější osvětlení? Darmo se vůbec zmiňovat! Atd., atd. A nejde o to, že by to auto bylo tak staré či oježděné. On prostě s autem jezdí, dokud je schopno pohybu, protože "jemu to přece stačí"...
- Ale zpět k věci, tj. v daném případě k nákladům na výrobu svíček Brisk a Denso. Opravdu si někdo může myslet, že svíčka s niklovaným tělem, obyčejným porcelánem a středovou elektrodou ze slitiny nikl/cín/olovo má stejné výrobní náklady jako svíčka s tvrdě chromovaným tělem, speciální keramikou izolátoru, elektrodou s měděným jádrem, na níž je laserem navařený kovaný váleček z iridia (zkuste se zeptat v klenotnictví, kolik stojí unce tohoto mataeriálu!) má stejné výrobní náklady? A pokud ano, zkuste zapřemýšlet nad tím, zda se náhodou do ceny výrobku nepromítají rovněž náklady na výzkum a vývoj, tj. know-how. Nebo si snad opravdu většina lidí v Česku myslí, že je škoda zaplatit za počítačový software 30 tis. Kč, když cena CD-nosiče, na který ten SW přepálím, nedosahuje ani 10 Kč, tak naco přeplácet! Inu, něco nezdravého v té české kotlině...
- Abych však nebyl mylně interpretován: Já nikomu Denso Iridium Power nenutím (jen jsem ho na konkrétně položený dotaz doporučil). Ať si každý koupí, co uzná za vhodné. Ať si klidně každý vymění hodně dobré svíčky ve svém voze, které mu tam namontoval výrobce vozu, za Brisky tzv. "za facku" (a to proti této značce, na rozdíl např. od zn. Bosch, rozhodně nic nemám!) jen proto, že na ty Brisky se motor přece také točí...
Ale důrazně žádám, aby se lidé vyvarovali přinejmenším zjednodušených úsudků o výrobních nákladech, nefunkčnosti (ve smyslu, že to nefunguje/nemůže fungovat "lépe") atd., když to sami ani nejsou ochotni vyzkoušet - pokud už ze zásady nevěří (a proti tomu nic nemám) těm, kdož to osobně zprubli a na tomto fóru poreferovali! Takže napřed vyzkoušejte a pak suďte, nebo raději mlčte, jinak totiž stavíte na odiv své ignorantství!!!
PS: Abstahuji od výlevů těch chytráků, kteří jsou schopni se bít za svůj názor, "jak by, kdyby..." - v duchu brouka Pytlíka. Ať už proto, že jsou prostě takoví od přírody, nebo proto, že si tak drahé svíčky nemohou dovolit a nechtějí to přiznat. Rozumní lidé však (snad) stále ctí názor, že "bída cti netratí" (nebo se snad mýlím?). A já k tomu dodám: Hloupé řeči ano! -
« Přesvědčili jste mě
Pokud chceš aby tvoje auto resp. motor v sériovým autu, jelo líp, tak si ho nech celej rozebrat a vyměnit 50% dílů a potom skutečně rozdíl v jízdních vlastnostech bude. Nikdy nepomůžou jen svíčky, filtr a jiné nesmysly. Pokud nemáš peníze na komplet přestavbu, tak je to vyhazování peněz, VO NIČEM a hlavně nepoznáš žádnou změnu a to ani po změření na brzdě, pokud ti teda šikovně neukážou jinou křivku tak jak v 90%. No jo není nad to mít dobrý známý. -
modus ponens 28.10.04 08:21
« Re: Re: Re: Re: Přesvědčili jste mě
to vormen:
Ved vyskusaj tie Denso a po case zmen za (nove) Brisky. Ak nepoznas rozdiel, aspon budes vediet, ze Brisk je pre Teba lepsi. Tento experiment nie je taky drahy, aby nestal za tu vedomost. Btw, olej lejes aky? Made for TESCO za 100.-/liter? Aj s tym Ti auto pojde... Podobne nahradne diely. Ked menis, pouzivas original alebo lacny repassing?
Aby si to nepochopil zle, ja netvrdim, ze Denso su pre Teba naozaj lepsim riesenim. Ale sudit len podla ceny - to by sme vsetci behali na (mozno ojazdenych) Daewoo autach... ;-) -
« Re: Re: Re: Přesvědčili jste mě
OK, rozdíl mezi pořizovací cenou BRISK A DENSO je asi 5x, ale rozdíl ve výrobní ceně bude snad 0,5x.... hm to je moc BRISK=DENSO=svíčka=auto jede pořád stejně. Ale pravda je, že DENSO má hezčí krabičku, ale asi za ni 400 stovky nedám....