Škoda Fabia
« Re: chip feldy 1.3.-50kW
Někteří z Vás musí mé příspěvky číst pořádně. Nejsou to mé nadšené výkřiky, ale zprostředkované názory mého kolegy. Nejsem agentem nějaké tuningové firmy, ale snažím se tak jak většina z Vás dopátrat se toho zda chip tuning na motorech 1.3 - 1.4 MPI funguje. Nikoho z Vás neosočuji a ani nenadávám a stejně jako vy bych se rád dozvěděl zda ti co mají chiptuning mluví pravdu , což o své kolegovi můžu klidně prohlásit. Pro ty kdo by se ho chtěli zeptat osobně na jeho poznatky bych mohl sdělit jeho mobil. -
Diamant 21.02.02 21:22
« 74 kW vs. 74 kW
Smarty> Aj keď porovnáme 1,4/74 a 1,9/74, tak je ten "benziňák" taký nevýrazný. Naopak z jazdných vlastností toho TDI by mal radosť snáď každý bežný človek. Skutočne to zrýchľuje dosť citelne aj v rýchlostiach nad 100 km/h. Na druhej strane ale nehovorím o zvukovej kulise. TDI je hlučnejšie, ale aj napriek tomu mi je jeho zvuk príjemnejší, ako vytočená 1,4-ka. Tá sa ako keby trápila v tých otáčkach a TDI sa pohodovo točí. Vyzerá to tak, že ten "turbo efekt" - ako to tu niekto trefne nazval - je nevýhodou väčšiny 16V motorov. A pritom tieto motory majú omnoho ľahšie sprevodovanie kvoli vysoko položenému max. výkonu. Takže papierovo to vyzerá na veľmi čiperné auto. Ale aj napriek tomu pohodovému zvezeniu v TDI nie som priaznivec "nafty". Asi na mne zanechala naša jednožhavičová Avia r.v.1975 príliš hlboké stopy. A nenapravilo to ani 3 roky trvajúce spolužitie s Golfom TDI. -
Diamant 21.02.02 21:01
« Najlepší motor
Snehulak> Určite lepší motor? Čo to vlastne znamená? Mne napríklad moderné vysokootáčkové 16V motory vôbec nesedia. Nemôžem si pomôcť. Takže v mojich očiach taký 16V motor nie je "určite lepší". Ja motor nerád príliš vytáčam. Ale TDI tiež nie je pre mňa to pravé. Ale také 1,8T, to by som si nechal povedať. Asi by bolo vhodnejšie napísať "modernejší motor, ktorý mi viac vyhovuje" alebo niečo podobné. Nie? A len pre zaujímavosť dodávam to, čo som sem už raz písal, že MPI motory na rozdiel od 16V nemajú recirkuláciu výfukových plynov (asi kvoli cene), čo by mohlo činiť rozdiel v priemernej spotrebe. -
Diamant 21.02.02 20:28
« Poctivá kontrola
No mňa raz policajti tiež zastavili. Už od začiatku bolo jasné, že chcú niečo nájsť. Aká že smola. Nič. Ani pásy, ani špinavá značka, všetky 4 zásterky, dostatočný dezén, platné doklady. Potom prišla na rad povinná výbava. Ale aj žiarovky som mal, rezervu, zdvihák ... Napokon lekárnička. Kontroloval expiráciu všetkého. Nič! A potom som ho zabil, že ak stretne ešte niekoho, kto mu predloží pri kontrole lekárničky aj izotermickú rúšku (tá sa kupuje extra a je to povinná výbava, hoci sa do lekárničky nezmestí), tak nech mi pošle SMSku (všimol som si, že má mobil). No nastal zvrat a policajt začal vtipkovať, zrazu začal javiť záujem o prídavné kontrolky na prístrojovke. Proste iný človek. Bola to fakt prča :o) -
« Re: autorevue
K zajizdeni.. mam ted s novym motorem 9000km a porad je to od tech 4300 kde to s tim prvnim zajetym (20000-40000) bylo dost poznat (kamos co to zkousel to nazval turbo-efekt ;) tak ted je to takovy vlazny a moc se tomu nechce. No ted tam mam polosyntetiku, jeste 10litru a pujde fullsyntetic. do 1500-2500 jsem to honil do 4tis.. od te doby jezdim na plno (vytacim), ale pouze s plne zahratym motorem -
« Re: autorevue
No já si naopak myslím dle dosavadních zkušeností, že služební zajíždění není zase až tak hrozný. Když si vzpomenu v minulém zaměstnání na Octavku 1.6 jak jí každej dával pod kotel a nikdo včetně šéfů jí nešetřil... najeto 260 tis Km a stále jezdí jako drak. Ono to auto pokud má pravidelný servis v našem případu se do servisu jelo jen, když blikalo OIL nebo INSPEKCE a prostě pohoda. 195 z kopce jela. A 160-170 se s tím po dálnici lítalo pořad. Takže možná trochu drsnější záchazení není naopak vůbec na škodu... :-) Motor toho vydrží víc, než si každej z nás myslí. Dnes je motor vetšínou po poslední co na autě zlobí. Většinou odchází vše jen ne motor :-) (Servo, klima, elektrika, zavěšení atd....) -
« Re: autorevue
to Fija: No, ja mam najeto 25 tis. a myslim si, ze to ozilo az tak kolem 18 tis. Zacatek - tak do 3500 otacek jen trosicku, ale vyrazny vylepseni proti zajizdeni je prave od tech 35000 do 5500. Asi zalezi jak se to zajede. Mozna ze ty sluzebaky na tom prave budou trpet - jezdi s tim ruzny ridici - nekteri i s a navykama dieselovejch motoru (:-)), tak to nic moc .... Jinak pokud tem motor vytacis kratkodobe a kdyz ma provozni teplotu, tak ho s tim podle me nemuzes jen tak opotrebovat .... Jo - a je jasny ze s prechipovanou TDI fabii oktavkou se to nemuze srovnavat - mozna az ta 1.8 :-) - ale tady se pohybujeme v ponekud jine cenove kategorii (i kdyz vim, ze tys ji koupil jeste za levno :-))... -
« Re: autorevue
Hosi ale v jednom jsem za HUFem (i kdyz nevim jak moc presne) a to ze ten jeho vytunenej TDI je proste raketa. Ne vazne to je proste uplne jinej zazitek nez v 100PS 16V 1.4 ani kdyz to tocim jak blazen... navic v TDI se fakt staci dotknout plynu a tahne jak blazen. Kdyz jsem presedl ze sluzebniho Focusa v TD tak potom jsem byl silene zklamanej mym 16V. KN neco malo spravi, ale primo na skrtici klapku ho davat nebudu (bylo to moc hlucne) tak uvidim co ten novej filtr od Michala -
« Re: autorevue
Snehulak> ono je te NASI Almare skoro jednu, jestli tech 90 jedu na trojku, ctyrku nebo petku. Vona moc nejede ani na tu trojku ... je teda fakt, ze tahle 1.5 ma na konte teprva 2,5 tkm, ale ani tak. Navic je mi proti srsti tocit motor, mam pocit, ze se tak nejak vic opotrebovava v tech tockach, ne ? No, to je jedno. proti Berlingu 1.9D je to tak jako tak raketa :-)))))) Ovsem moje Octavka je raketa zase proti ty Almare ... -
« Re: chip feldy 1.3.-50kW
Jojo jak rikam zatim jsem nevidel jedinej graf srovnavajici MPI (a 16V) 1.4 motory od skodovky pred a po tuningu. Ja uvidim jak na tom budu s prachama a pak uvidim. No a pri nejhorsim pri prodeji ten chip nahradim puvodni EPROMkou a prodam ho za 1/2 cenu :)

Nejde o to, že 16v motory je třeba točit. Spíš motory s rozvodem OHV moc točit nejde, takže jsou zpřevodovány na nižší otáčky a tedy v nich často lépe subjektvně táhnou. To se bychřek týká hlavně škodovek MPI. Ostatně jsem nikdy v životě neřídil jiné auto s rozvodem OHV.