Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« to Diamant ad první odstasvec
"Ludia, pochopte, ze ak sa kolesa nezablokuju, tak brzdia rovnako s aj bez ABS. Ale ak sa kolesa zablokuju, tak ich brzdny ucinok vyrazne klesa"
Tak to je. Navíc, vím, jak vypadají letní měkké pneu po brždění ze 120km/h na nulu pomocí zablokování kol. Plošky, drncání ,humus.
Příklad z praxe. Má Fabia s ABS obutá do SP 9000 215/40ZR16 zastaví z 100km/h na nulu za 2,4s. Clio 1,4 16V bez ABS na Kleberech DR 501V 195/50R15 zastaví za 3,6s. Hrozný rozdíl. Já tak dlouho brzdím ze 140km/h. Měřeno 5x. Mně se ABS aktivovalo sporadicky. Netikalo jako na mokru se zimníma pneu. Občas popísklo a spolujezdec po 5ti měření odmítl další absolvovat, že mu hučí v palici :o))))
BTW, po 4tém měření již Cliu nešly zablokovat kola. Brzdová soustava tohoto vozu je o poznání horší, než u Fabie. Ta brzdíla v 1. i 5. měření naprosto stejně. Bylo to 2,4 2,4 2,5 2,4 2,4 s ;o) -
« to mráček
Zase jen teoorie. Viděl jsem grafy, ve kterých byl zanesen vliv MBA na určité skupiny řidičů. Asi polovina vůbec asistenta nepotřebuje a myslím, že jsi v ní i Ty. MBA je pro důchodce a "lehké" holky :o)
ABS prodlužuje brzdnou dráhu na každém povrchu, neboť brzdy nevyvýjí kontinuální brzdný účinek po celou dobu sešlápnutí brzdového pedálu. Zkus to pochopit. Pokud ale zvolíš špičkové obutí v adekvátním rozměru a nesjíždíš pneu na max. a máš ještě k tomu kvalitní tlumiče, není často ABS vůbec zapotřebí. V tom je zakopaný pes. -
Diamant 15.03.02 21:31
« Re: To all - ABS
Ludia, pochopte, ze ak sa kolesa nezablokuju, tak brzdia rovnako s aj bez ABS. Ale ak sa kolesa zablokuju, tak ich brzdny ucinok vyrazne klesa. Dobry vodic dokaze zablokovane kolesa odblokovat nanajvys 2x za sekundu. Pritom odblokuje vsetky 4 kolesa, pritom niektore este v smyku nie su a mohli by brzdit. Takze pocas sekundy brzdenia kolesa intenzivne brzdia nanajvys 20-30% tej sekundy. Ak sa brzdi s ABS, tak sa budu podla potreby odbrzdovat a zabrzdovat len tie kolesa, ktore sa dostali do smyku a intenzivne brzdenie by mohlo trvat minimalne 50% tej sekundy.
A este mi napadlo. Ked si myslite, ze ABS predlzuje brzdnu drahu na suchu, tak si to dajte patentovat a spojte to so snimacom natocenia volantu a v priamom smere nebude ABS pracovat. A ja vam budem zavidiet tie miliony :o) Ale inak pneumatiky maju velikansky vplyv na brzdnu drahu. Hlavne ak je vonku +18°C a na prvom aute su letne a na druhom zimne.
Mracek> BAS je zariadenie na prudsi narast tlaku v brzdovom okruhu. Teda pri panickom brzdeni brzdy skor dosiahnu 100% a aj to je nejaky ten meter k dobru. -
Diamant 15.03.02 19:40
Mispul> Ty si to ocividne nepochopil. Tym mojim pripadom som chcel len pokukazat, ze podla niecoho takehoto sa da rovnako "vierohodne" dokazat ucinnost ABS, ako podla toho, co dakto predomnou napisal. Teda ze mal ABS a preto sa vybural. Takze druhykrat si odpust to "Typický. ;-)" -
"-- skrytý --" 15.03.02 18:47
mracek> Myslim, ze to tu uz fakt prilis komplikujeme. Ak by sme vychadzali z toho, ze max. brzdny ucinok na vsetkych povrchoch sa dosahuje ked kolesa maju preklz povedzme 14%, tak aby boli brzdy s ABS vzdy ucinnejsie ako bez neho, tak by sa ABS malo aktivovat len v pripade, ze je preklz vyssi ako spominana hodnota.
Takze ak auto s ABS brzdi horsie ako bez, moze to byt kvoli zmesi pneumatiky, kvoli tlmicom, kvoli spominanemu neoptimalnemu nastaveniu ABS... urcite je toho viac, nie som odbornik. Tot moj nazor.
Asi by bolo fakt najlepsie, keby sa existoval nejaky "CAR SETUP" SW, cez ktory by sa dali nastavovat parametre jednotlivych elektronickych systemov... -
to bluedream-ABS by melo mit vyhodu temer vsude, mimo povrchu, ktery pusobi na kola jako klin! Jde jen o to, jak je ABS nastaveny a jak ridic dokaze brzd vyuzit! Pokud by oba sli na brzdy naplno, tak bude mit auto s ABS brzdnou drahu stejnou nbo kratsi, ale pokud pujde auto s ABS naplno a bez ABS bude vyuzivat max. brzdnou silu bez blokace kol, zastavi tohlo auto o dost drive! Kvuli tomuhle se dela brzdny asisten, ktere za urcitych okolnosti zveda tlak v brzdach a zarucuje kratsi brzdnou drahu! -
"-- skrytý --" 15.03.02 13:06
Vyrobcovia by podla mna mali robit vypinatelne ABS, ako to je u ESP atd. O tej dlhsej brzdnej drahe s ABS mi hovorili viaceri ludia z vlastnej skusenosti, ja som este auto s ABS nemal, ale aj tak nie som presvedceny o tom ze vyhody ABS prevysia jeho nevyhody. -
« Re: ABS
paul1- brzdnou drahu by jsi mel kratsi v tom pripade, ze by to ona zadupla uplne, ale pokud ona vyuzivala brzdny system naplno, ale bez toho, aby kola klouzala po asfaltu a tobe se spustilo ABS, tak nemuzes zastavit driv nez ona! Ona vyuzival max. brzdny ucinnek a ty jsi ho vyuzival jen zlomky sekund! -
Za tou ženskou jsem nezačal brzdit ve stejný okamžik, možná jsem byl i trochu rozjetější než ona, ale ona to zase nezadupla až by jí skřípěly gumy a dle mého subjektivního dojmu jsem brzdil dostatečně dlouho na to aby to zastavilo a zpomaleni nebylo az takove. Mozna trochu tomu mohlo dat i to, ze mam vpredu stale zimni gumy.
Volal jsem na Skodovku, kde jsem mluvil s technikem, ktery rikal, ze ABS prodluzuje brzdnou drahu vozidla a ze to je ciste o ovladatelnosti. Kazdopadne uznavam, ze jsem si mel drzet vetsi odstup, ale vzdy se to neda a pokud bez ABS zastavim rychleji, tak ho ve meste budu vypinat. Rychlost pri ktere jsme zacal brzdit, byla mezi 40-50, takze nic zavratneho a muj subjektivni pocit je, ze to brzdilo prilis dlouho.
-
« To all - ABS
Nejúčinější je brždění na mezi adheze. To tu kdosi řekl správně. To ale neznamená mít zablokované kola. ABS mírně brzdnou dráhu prodlouží, ale o dost větší vliv mají pneumatiky. Rozměr, profil, směs, stav, míra opotřebení. Čuměli byste, jaký rozdíl je při brždění na suchu i mokru na zánovních pneu a na pneu ojetých na "mosty". ze 100 na 0 někdy i 10 metrů. -
« ABS
Můj subjektivní dojem je, že ABS prodlužuje brzdnou dráhu na kluzkém povrchu za cenu ovladatelnosti vozu a pomůže těm, kteří v krizi na brzdu dupnou. Pokud budete brzdit s citem, tak není problém (ABS vás typickým projevem varuje, že to klouže). Pokud jedu v koloně, tak si vždy udržuju odstup a dávám bacha i na ty za mnou a občas ťuknu na brzdu, aby viděli, že se něco děje. A na suchu to brzdí stejně, pokud to nezašlápnete tak, že bloknete kola. -
Diamant: A jak víš, že si s tou ženskou začal brzdit v jeden okamžik? (resp. že zareagovala stejně rychle na brzdové světla tvýho auta, jako ty na brzdové světla auta před tebou) Zvlášť když se jedná o ženskou, bych byl náchylnej věřit tomu, že zrovna obdivovala kostým nějaké potenciální sokyně na chodníku a o auta kolem se moc nezajímala. A ještě se bude divit, že to policajt nemůže pochopit. Typický. ;-) -
Diamante: ono tak ani nezáleží při jízdě v koloně na tom kdo má ABS a kdo ne, taky záleží a moc záleží na řidiči a jeho reakci. Když někdo čumí po ptákách a začne brzdit až v momentě, když se někomu boří do kufru, tak mu nepomůže ani brzdový asistent. Prostě to chce koukat před sebe sledovat provoz a dodržovat odstup podle toho jaký mám auto a jakej jsem řidič. ABS opravdu prodlužuje na suchý cestě brzdnou dráhu, ale jen minimálně. -
Diamant 14.03.02 21:55
To je blbosť. Ja uvediem, že predomnou zabrzdila Felicia bez ABS ja som to so svojou Feliciou s ABS ubrzdil a ženská s Hondou bez ABS ma natrepala zozadu. A cesta bola čistá a hlavne suchá. To je taký istý argument, ako tu dakto spomínal, že kvoli ABS nabúral. ABS predlžuje brzdnú dráhu jedine na piesku (zablokované koleso si vytvorí pred sebou klin) a za totálne ideálnych podmienok (t.j. na suchej ceste, ak máte úplne rovnako nahustené pneumatiky, úplne rovnomerne rozloženú hmotnosť auta na všetkých kolesách predok/zadok, na ceste nie je žiadna nerovnosť, žiadna nečistota, pneumatiky sú rovnako opotrebené).