Škoda Fabia
Diamant 18.03.02 21:21
« Re: ABS
STAVROS> Tak ja neviem. Ale ja mám ABS vo Felicii a zatiaľ funguje na jednotku. Nemal som jediný problém. Navyše ak odhliadnem od faktu, že autá s ABS majú väčší posilňovač bŕzd (t.j. ostrejšie brzdy), tak mám dojem, že auto brzdí omnoho lepšie aj v medzných situáciách. A inak mne sa pedál ani neprepadne ani nestvrdne. Proste je taký, aký bol, iba v ňom cítim pulzáciu. -
« ABS
Hele chlapi neřešte co ABS. S těma šmejdama od škodovky je to jedno koupili jsme sližební Octávii Combi za 600 000 a senzor ABS blbnul už když jsme pro auto šli do obchodu - vyměnili ho. Od té doby pár blbostí se měnilo - na novém voze by se nemělo měnit nic, za 600 000 nesmí ani vrzat klika u dveří. No a teď odešlo to ABS navždy. Škodovky jsou fakt hrozný sráče. Už si žádnou nekoupim a kdo by chtěl at si svou koupi hodně dobře rozmyslí. U blbýho Citroena Berlinga nebyl jedinej problém a stojí o 200 000 míň. Škodovka by se měla stydět. -
« AaaBeeS
Kdo brzdil a sejmul toho vepredu, ten proste zaspal, a ABS i brzdy v tom byly nevinne.
Abych se tu pokusil vysvetlit v kostce o co jde.
Pneumatika ma porad oproti vozovce pri zpomalovani i zrychlovani urcity skluz, který při brzdění roste.
Čím větší je skluz, tím menší brzdný výkon se vyzařuje z kotoučů, a tím větší výkon se mění na tavení pneumatik, asfaltu a na zvukový a světelný efekty.
Když se pneumatika taví, a pálí dlouho tak prostě klouže, že zimní se taví dřív než letní není potřeba rozebírat.
Od toho je ABS naladěný tak, aby jednak k zachování ovladatelnosti nedošlo k vyčerpání adheze na brzdění, a jednak aby se pneumatika nesmýkala po jedmom a tom samým místě, a tím se pokud možno neustále udržoval stav počínajícího smýkání pneu, kde to brzdí nejvíc.
ABS má mnohdy tu nepříjemnou vlastnost, že když začne pracovat, propadne se a ztvrdne pedál. V tu chvíli to nechce povolit jako na ledě, ale zašlápnout až na vozovku jak o život, aby za autem byly vidět obláčky dýmu.
« Re: AaaBeeS
Videl jsem vysledky testu na kvalitnich pneu a auto s ABS zastavilo vzdy drive nez stejne auto bez ABS!Moderni ABS dokaze ovladat kazde kolo zvlast, coz znamena, ze muze blokovat jen jedno kolo, Rozdelovac brzdneho ucinku dokaze prenest vetsi vykon na kola, ktere dokazi momentalne lepe brzdit! Zastavit auto bez ABS dokaze jen ridic za optimalnich podminek, a musi dosahnout takove tlaku na brzdach, aby se kola neklouzala, tzn. dosahnout takoveho brzdneho ucinku, pri kterem se vozu s ABS jiz ABS aktivuje! Jedine, kde ma vuz bez ABS kratsi brzdnou drahu jsou sypke povrchy! -
« Re: halogenky
jojo ja uz menil taky obe. No proste obcas prasknou... Nekdy vydrzi zarovka dlouho, jindy chvilku, to se holt stava nenadelas nic... btw: kdyz jsem ji chtel menit kamos mi rikal jak se mi to dobre bude delat a ukazoval mi v autosalonu prave tu baterku (u MPIcka). Nastesti moje 16V ma tu baterku asi o 5-6cm od toho svetla dal, takze se meni stejne rychle jako ta na druhe strane... -
« halogenky
Tak mi po roce uzivani praskla prava halogenka u prednich svetel, nu coz koupil jsem novou (220 penez) a vymenil ji....nic by na tom nebylo kdyby by vcera neprdla i leva...tak ted nevim jestli ve skodovce tam montujou takovy sunty co vydrzi jen rok nebo je to nahoda...mimo jine vymenit levou halogenku je docela "zabava" nebot tam prekazi baterie..no, ale jde to musi se vysunout predni celo od krytu baterie (po stranach jsou takovy pazmekty co se musi odchlipnout) a pak uz to jde....no po tme nebo nekde v mrazu bych to delat nechtel. -
« ABS a brzdění
Obecně platí s ABS se zastaví na delší dráze než bez! Ale vozidlo se dá ovládat! Výjimkou jsou novější systémy, které dokáží rozeznat tzv. "panické brzdění" a pak brzdí takovým způsobem, aby byla dráha co nejkratší. Tam vyjde zpravidla dráha brždění s ABS kratší! -
Diamant 16.03.02 21:24
« Re: AaaBeeS
Začínam mať dojem, že odporcovia ABS si najivne myslia, že ABS počas celého brzdenia nerobí nič iné, než neustále odbrzďuje všetky kolesá. A že u auta bez ABS je adhézia taká skvelá, že ku šmyku kolies vlastne ani dôjsť nemôže :o) Zabúdajú však na to, že vozidlo s aj bez ABS má za rovnakých podmienok aj rovnakú adhéziu. Pritom to ABS zasahuje až vtedy, keď dôjde k zablokovaniu kolies. A neexistuje, že aj najlepší vodič dokáže rýchlejšie vyhodnotiť, že došlo ku šmyku, odbrzdiť a zase pribrzdiť, než to dokáže ABS. A keby to aj dokázal a mal by mozog napojený na snímače z kolies, tak len samotná noha je mnohonásobne pomalšia, než elmag. ventily sústavy ABS. S tým sa nedá nesúhlasiť (keď už musím zájsť do takýchto extrémov). Ale ako som písal, dajte si patentovať elektronické vypínanie ABS, ak sú kolesá v priamom smere, čím sa podľa vás skráti brzdná dráha a ja vám budem tie milióny závidieť :o) -
« AaaBeeS
Pritom odblokuje vsetky 4 kolesa, pritom niektore este v smyku nie su a mohli by brzdit> to je *, neodblokuje vsetky styri kolesa, NATO nema dovod, pocitac dostava zo snimacov info, ak sa niektore koleso netoci, znizuje brzdny tlak na brzdovy piest. Nemaziadny dovod znizit brzdny tlak vo vsetkych styroch. To asi myslis tie moderne skratky, co maju vplyv na smyk niektorej napravy.
Hufe a kdyz se kola zablokujou, tak brzdi hur nez s ABS! > to je *, ked suchom asfalte ABS neustale musi kontrolovat ci sa koleso toci (priblizenie sa blizi hranici adhezie, alebo
bola hranica prekrocena) tak straca cenne decimtre neustalym povolovani a zvysovanim brzdneho tlaku na brzdovy piest. Uz som vyhral nejednu basu piva, ked sme so sluzobnymi autami po polnoci skusali dlzku brzdnej drahy (s ABS a s vypnutym ABS).