Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  14:29

« to tomplee

Alu kola mají 100% lepší vlastnosti než plecháče, asice: jsou při stejné velikosti lehčí, mohou být širší a tudíž můžeme použít širší pneu, a nepruží jako plecháče. Na druhou stranu při jízdě přímým směrem po kvalitní silnici je to docela jedno.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  14:17

« Re: To hasic; Re: Výkon různých Fábií při určité rychlosti

to Tomplee: napis mi prevodovy pomer diferaku a piateho prevodoveho stupna pre 1.4/74kW a 1.9/74kW a skusim vypocitat nieco konkretne a presne
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  14:02

« Re: To hasic; Re: Výkon různých Fábií při určité rychlosti

no porad se mi ty cachry s tocakem a vykonama nezdaji a navic jsem se zarazil u tech protisil a vysvetleni ze to "nejakou pulsekundu trva" . To je blbost a ta 1/2 sekunda jak rikas je zarizena elektronikou, nikoliv proti-silama jak rikas ;)
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  13:56

« Re: To smarty (Re: to jv4)

no tak to jsem zvedav co ti na tohle odpovi HUF nebo i ATX... to vis ze maji lita kola vliv na stabilitu a vlastnosti jizdy na rozdil od plechacu...
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  13:50

« Re: To smarty (Re: to jv4)

Nejsem Smarty ale litý kola jsou lehčí a tudíž máš míň neodpruženejch hmot.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  13:43

« To hasic; Re: Výkon různých Fábií při určité rychlosti

Samozřejmě jsem počítal se stálým převodem a převody jedntlivých stupňů, jak je zveřejňuje AZNP.

Tvůj způsob přepočítání točáku až na kola sice lze použít, ale je dost složitý. Já jsem počítal s výkonem a jeho přenosem na kola. Asi takhle:

1.4/74: Pro rychlost 130 je nutno točit 4130 (na pětku s koly 185/60R14), při těchto otáčkách má motor výkon asi 53kW (dosti zhruba odečteno z grafu od škodovky - odečíst nutno z grafu, tak přesné údaje nikdo nedá, leda změřit jedno konkrétní auto). Na kola se (nepočítám ztráty) prostě přenese 53kW a hotovo.

1.9/74: Pro rychlost 130 je nutno točit 2640, a to má motor zhruba 64kW, na kola se přenese 64kW.

Protože obě verze mají stejná kola, bude poměr točivého momentu na kolech adekvátní poměru výkonu obou verzí. Zde: 1.9 ku 1.4 = 64/53 = 1,21.

Točák na kole (obě kola zabírají stejně): ((výkon/2)/1194)*10000). (1194=otáčky kola při 130km/h.) Tedy:
    1.9: točák na kole: 268Nm
    1.4: točák na kole: 222Nm

Poměr 1.9/1.4 = 268/222 = 1,21

Ztráty výkonu na diferáku a jinde (cestou od motoru ke kolům) jistě jsou, ale můžeme od nich odhlédnout. Jednak jsou nepatrné, a jednak lze předpokládat, že jsou u Fábií zhruba stejné.

Myslím, že jsem nic nezanedbal.

Pro zrychlení jsou kormě výkonu motoru a ztrát na cestě ke kolům ještě silové momenty působící v motoru proti sobě. V naměřeném točáku jsou zahrnuty všechny. Kromě toho, že výbuchy v motoru ho roztáčejí, jsou tam ještě síly, které ho brzdí. Proto, i když není zařazen žádný stupeň a šlápneš na plyn, nevyletí otáčky nahoru okamžitě, ale nějakou tu půlsekundu jim to trvá. Pro výpočet by šlo použít poměr těchto proti sobě působících mometnů, ale myslím, že výsledek by měl jen malý vliv, a kromě toho, nikdy ta čísla nezjistíme.

Spíš mi můžeš nadávat pro nepřesnosti, které vznikly z toho, že výkon při otáčkách jsem odečetl z těch škodováckých grafů (+- několik kW).

• « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  13:41

« To smarty (Re: to jv4)

Smarty, Tobě se zdá, že maj snat litá kola lepší vlastnosti než plecháče? Mně ne, jenom líp vypadaj.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  13:38

« Re: to hasic

jezis vzdyt pod tim grafem je to napsany v tecnickych parametrech tak co porad neco vycitate z grafu ???
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  13:23

« to hasic

Z grafu na škodováckém webu jsem vyčetl, že 1.4 16V/74kW má v cca 5100ot./min cca 125Nm a 1.9TDI/74kW v cca 3250ot./min má cca 210Nm.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  13:08

« Re: to jv4

Bud v klidu - pochopil jsem o co Ti jde a vim ze takhle se jezdit neda :-) Kdyz jsem si na tom kopci liznul 200km/h tacho ( uz se mu moc nechtelo), tak jsem si vzpomel na gumy. Co je mozna zajimavejsi udaj, kolik Ti to slape po rovince a jak to taha na 5.stupen do kopcu v beznem provozu.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  13:02

tak OK mel by jsi napsat clanek na autorevue, jako HUFik :)
    Jsem zvedav...
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  12:59

« Re: to ladao

Hufe: už jednou jsm ti psal, že nejsem vztahovačný a myslím si, že to bylo obecné a obecně jsem reagoval na to pracovní netování.. já přece nemůžu za to, že ATX se pustil do podnikání a musí za něco taky zaplatit on. Prosímtě odlišuj podstatné a nepodstatné. No a co se týká rady ohledně chiptuningu, nedám ti jinou než ATX, nech si to udělat u něj, on se tím zabývá. Jen jsem reagoval na to co luf popsal jako zklamání z ATXe. Že začátku to vypadalo "jako konečně nějaká komplexně (AUTOKOMPLEX) tuningová firma" jak to ze začátku někdo posal a ono je to tak jak jsem popsal já, prodavači a měniči tuningových dílů a tunig cestou největšího úspěchu, (tedy pouze s TD+turbo benzín a ne atm.benzíňák a už vůbec ne maloobjemové) za málo osobního přispění a velké vyprávění a rady ostatním o nichž nikdo neví, jestli jsou všechny z hlavy ATXe nebo bleskurychle získané tř.stažené z netu. Reklama je, ale zaručena a s tím i př. zisk. Co je natom divného, každý se živí, jak umí. Jen jsem to svými slovy okomentoval a nebo to snad tady anebo i v rubrice ATXe nesmí ???? nic míň, nic víc. A nevím, jak jsi přišel k tomu "zhrzenému tunerovi" vůbec ten pojem nechápu ;o)))))) já se lehkým tuningem zabývám pouze pro sebe a občas známé, na víc nemám vybavení a čas a komplet motor s větším objemem jsem si nechal udělat u CMT za nemalý peníz. A ATXovy peníze mne vůbec nezajímají a pokud připustíš mou myšlenku, tak ty zajímají akorát berňák a možná ještě někoho jiného. Nevím co porád máš s tou závistí, to tě něco žere nebo máš nějakej problém s tou závistí, že mi ji vnucuješ ??
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  12:51

huf> Pokud si potrebujes spravit sebevedomi, pak se stav :-)

huf znovu> To jsi se ze sveho cipu jeste nevzpamatoval, ze o nem mluvis stale dokola? Myslim, ze vsichni na auto.cz uz nejmene sedmkrat cetli, za mas 300nm... Btw, nikdo z pritomnych se tu nesnazil byt naznakem tvrdit, ze mpi muze konkurovat tdi... (treba cenou, ze?)
    jiri99> Diky za radu, vedu to v patrnosti :-) Na foto neni samozrejme vyobrazena bezna cestovni rychlost, slouzi (resp. melo to slouzit) jako zajimava ukazka (coz asi nekteri jedinci nedokazou i pres mnohe opakovane vysvetlovani pochopit)...
  • 00 Reagovat !

foto

17.04.02  12:46

« to Diamant

Diamant, pro 1.0 a 2.0 mi chybí převody, bez toho to nespočítám. Na www.skoda-auto.cz je zpřevodování pro všechno, jen ne pro tyto dva motory.
    T.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  12:41

btw to obuti je opravdu priserny plechace 14ky ve 185ti ... hmmm to je teda vec.... na tom uz 160 musi byt zazitek
  • 00 Reagovat !

foto

17.04.02  12:32

« to jv4

Tesi me, ze se diskuze "Fabia" drzi na druhem miste co do poctu prispevku, protoze nektere jsou docela dobre - a konec koncu vive hlav vice vi.
    Verim tomu, co pise jv4 nebot ten kopec dobre znam. Docela Ti fandim, nebot kazda zkusenost je lepsi, nez puste teoretizovani o tabulkovych hodnotach. Duvod proc Ti to pisu je ale jiny....:(
    Mozna si zapomel na jednu dulezitou vec - GUMY ! Vychazim z toho, ze mas z fabriky z oznacenim T ( 190km/h ). Selskym rozumem pocitam +10% co guma snese + odchylka tacho, tak mi to pripada jako drazdeni hada bosou nohou. Myslim, ze 200 tacho je v pohode, ale potom staci malickost a je z tebe dobrovolny darce organu.... Tak hodne zdaru pri testovani rychlosti a konstrukcnim rezervam zvlaste :))
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  12:23

« Re: to Huf

mam takovej pocit (ale stejne se podivam nez to napisu) ze je to (presne jak jsem si pamatoval) 126Nm pri 4400rpm a nejvyssi P (74kW) pri 6000rpm
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  12:10

« to Huf

Samozrejme 120Nm je priblizny odhad z grafu zo skodovackej stranky. Tiez by ma zaujimali presne hodnoty. Mam len presne udaje o prevodovych pomeroch. Lenze je to cele zbytocne, lebo TDI v pohode nacipujes v podstate na kolko chces a 1.4/74kW je stratena.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  11:56

« to hasič

Hm... Správně díš... Jen mě překvapuješ se svou jistotou 120NM při oněch otáčkách. Máš někde přesný graf? Samotného mě to zajímá. Už to tu navíc někdo propočítával a TDI stejně jasně vede. Navíc čipnuté ma přes 300NM, takže už ani nemusíš nic počítat ;o)
  • « 00 Reagovat !

foto

17.04.02  11:52

« to jv4

To musí být super ;o)... Navíc o podvozku ani nemluvíš, takže tam moc úprav taky asi nebude ;o) Copak Ti v MotorExcelu neřekli, že by bylo dobré s ním něco udělat? ...když teď jezdíš pohodově ty 2 kila ;o)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…