Škoda Fabia
« Re: Re: fabia = dělo?
No, me osobne ten clanek zaujal natolik, ze jsem se vcera konecne odhodlal k mensimu testu. Kamarad prave tuto fabii dostal na podzim a nechal me v tom povozit. Velice prijemne me ten motor prekvapil, dokonce mi prisel do te stovky zivejsi nez 1.4-50kW se kterou jsem neco najezdil. 1.4 jsem bohuzel zrovna nemel k dispozici, takze jsem ho trochu srabacky vyzval na sprint v octavii tdi (papirove ma o vice jak 4vteriny lepsi akceleraci na 100kmh). Myslel jsem si, ze slapnu na plyn a ztratim se mu z dohledu, ale realita byla kupodivu jina. Jeli jsme dvakrat, pricemz pri prvni jizde u ktere ulil o neco start jsem ho nebyl schopen na cca 200m dojet ani na uroven jeho narazniku ( a to uz se jelo prave rychlosti okolo 100kmh). Pri druhe jizde jsme vystartovali vcelku stejne...pamatuju si jenom jak jsem porad videl periferne vedle sebe jeho predni blatnik a az pri meho 2rs v otackach od 3500 do 4500rpm se zacal vzdalovat. Na trojku to byl ten samy pripad jako na dvojku. Jestli jsem mu na tu vzdalenost ujel o dve delky auta, tak je to opravdu moc. Hodlam v blizsi dobe zmerit akceleraci fabie 1.4 -50kW; htp; a tdi -> vysledky mozna napisi sem -
"-- skrytý --" 06.05.05 15:41
« Re: fabia = dělo?
To prekladys: Přiznám se, že Tvé otázce nějak nerozumím.
PS: O měření dynamiky se v tom článku příliš nepíše, na stolici však změřili přesnost rychloměru - označit za "vynikající přesnost" údaj 130 při 120 v reálu mi připadá přinejmenším směšné! Ale na druhou stranu to plně odpovídá mým praktickým poznatkům - totiž že "proměřování pouhých 10 km/h" je v této rychlosti speciálně pro škodovku opravdu "dobrý údaj"...
Pokud si pamatuji, tak přesnost oné stolice je +=2%, vzhledem k pravidelnému cejchování pak ovšem v praxi ještě o dost větší: podle mne tak v řádu několika desetin procenta. -
"-- skrytý --" 06.05.05 15:32
« Re: Re: Re: brzda
To Wachn: Ano, důvody deklarovaného výkonu byly čistě daňové povahy (pro SRN) a v reálu tomu motoru 1,6 55kW motoru naměřili, tuším, až 69 kW. Běžně však měl 64-66 kW, záleželo samozřejmě na konkrétním kuse a jak to kdo měl zaběhnuté. Ovšem o 1,2 HTP mne to (přiznávám, že příjemně) překvapuje. -
prekladys 06.05.05 15:07
« fabia = dělo?
Jakou metodiku měření používá automobilka? na to jsou snad nějaké normy, ne? Do jaké míry je to srovnatelné a nakolik hraje roli kalibrace měřicího zařízení atd.? Jakých dynamických parametrů ta fabka dosáhla v reálu?
Mitsi, jak je to s výkony jiných aut, já mám pocit, že když se dnes naměří menší nebo jen udávaný výkon, je auto vysloveně tragédie.
Díky za odpověď. -
"-- skrytý --" 06.05.05 14:28
« Re: brzda
Jo, jde o článek z minulého čísla Auto7 či jak se ten časopis jmenuje. S naměřenými hodnotami problém nemám: stolici MAHA na Jarově věřím a p. Krejsovi, který to tam měří, rovněž. Zato mám silný problém s článkem jako takovým. Jmenovalo se to nějak, jako "Dlouhodbý text Fabie končí", ale o jeho výsledcích jsem se kromě samé chvály, vč. přebytku výkonu motoru zjištěného na brzdě oproti údaji výrobce, nedočetl (jako obvykle) vůbec nic zajímavého. A nemůže na tom nic změnit ani "jemná" kritika malého pravého bočního zpětného zrcátka.
PS: Dobrý tip pro čipaře - opět mohou tvrdit, že těch téměř 10 kW navíc z toho motoru vymáčkli právě a jen oni, s to díky naprosto dokonale odladěným datovým mapám, což umějí jenom oni... -
« Re: Re: Re: Re: Re: Rani show s Danielem Landou
Ted dokonce vydali druhy dil s podtitulem: "Auto je zbran" (ci tak nejak), uz se na nej tesim. Prvni dil mam dokonce doma a mohu rici, ze drtiva vetsina lidi kterym jsem to poustel byla vskutku temito nove nabytymi poznatky velmi zaskocena. Napriklad moje mama nevedela, ze pri "krizovem" brzdeni je treba slapnout na spojku atd. Projekt je to sice peknej a zabavnej, ale stejne vetsina lidi to bere stylem jednim uchem dovnitr, druhym ven. -
"-- skrytý --" 06.05.05 09:50
« Re: Re: Re: Re: Rani show s Danielem Landou
Ten instruktážní film nadace Malina přinesl domů syn z autoškoly. Po shlédnutí jsem synovi musel doporučit, ať to bere s velkou rezervou: teď hovořím především o návodných ukázkách, jak brzdit a zatáčet v krizovkách... -
« Rani show s Danielem Landou
Tento tyden jsem rano castecne poslouchal Evropu 2 a co jsem neslysel! Daniela Lanku laskujiciho s Leosem Maresem (jeste jim tam tak trochu pricmrndaval pan Mrazek, ale to neni podstatne). Doslo tam i na tema automobilismu a co me opravdu sokovalo, kdyz se Landy divaci ptali jakym autem prijel. Vypadlo z nej, ze je vlastnikem Imprezy (alespon si to tak pamatuju), ale ze ji ma proti sve vuli. Jezdi s ni kvuli rally. Pry se na ni uci nejake pocitani, ci co. Chtel by pry Fabii ereso, pry to je auto, ktere ho bavi. Dle meho nazoru to myslel opravdu uprime. Co si o tom myslite? Ma snad hluboko do kapsy? Nebo je Fabka opravdu takove delo, ktere dokaze uspokojit i zhyrale "zavodniky"? -
"-- skrytý --" 30.04.05 15:51
« smerovky a zvukova signalizacia zapn. svetiel
Zdravim pani, mam taky maly problemik s Fabiou. Prestali mi tikat smerovky, proste idu, ale zvuk ziadny, ziadne tik-tak, len sa to signalizuje na pristrojovke. A takisto odisla zvukova signalizacia zapnutych svetiel. V servise povedali, ze je chyba v pristrojovke a treba ju celu vymenit, cca 12.000 Sk >:-[] to ani nahodou, az tak moc to nevadi. Ak ste ale mali niekto tento problem a vyriesili ste to inak, dajte mi pls vediet ;-) vdaka.

2. V souvislosti s dlouhodobým testováním fabie jsem se v SM dočetl (nevím, ve kterém čísle, nesleduji to pravidelně), že se dnes měří jinak, než ještě v 90. letech a změřené hodnoty jsou mírně lepší, než podle starého měření. (?)
Vím, že se tahle třílampovka z Drážďan povedla, ale vždyť by podle těchto hodnot s tou fabkou musela pěkně lítat.
Je to třeba dynamicky srovnatelné s 82k Corsa 1.2 Twinport? Podle mě je třeba ten opel od cca 4000ot o třídu lepší.
A jestli jsou motory ve škodovkách ve skutečnosti silnější, proč výrobce údaje neupraví smeřem nahoru?