Škoda Fabia
« Re: Š k o d a znamená národní hrdost !!!
Jasně Láďo,ale po celou kariéru tohohle motoru se jenom dokolečka měnil zdvih a vrtání a umístění motoru(vepředu podél,vzadu podél a skloněnej,vepředu napříč.)Tím rozvodem je snad daná koncepce.Bejt tím člověkem co v roce 1938 ten motor udělal,jsem na to hrdej.Tenkrát rozvod OHV zdaleka nebyl taková samozřejmost.Škoda,že se nedostal do výroby motor OHC(nebo snad DOHC,už přesně nevím) vyvinutej ve Škodovce. -
« Re: Š k o d a znamená národní hrdost !!!
RV kapku se pleteš, tyhle motory mají jen společný rozvod OHV ( ale ten měly v té době všechny auta) jinak nic. Ten tvůj zmiňovaný motor z Populáru skončil s typem 1203 Od 1000MB se jedná o zcela koncepčně jiný motor, který se dělá dodnes. -
« Re: Š k o d a znamená národní hrdost !!!
Vlajkovou lodí Škodovky se opět stává luxusní sedan vyšší střední třídy. Po 53 letech (původní Škoda Superb vyráběná v letech (1935-1949) jde o první limuzínu. Je škvělé, že Škoda navazuje na tradici výroby velkých vozů z 20. 40. let 20. st.. Myslím, že to dokazuje neuvěřitelnou proměnu této automobilky. Je třeba podotknou, že ještě před 12-ti lety sjížděly z výrobní likny vozy se zadním pohonem. Tehdy byla Škoda výlučně regionální výrobce a vyráběla ryze malá auta (pokud Š 120 byla vůbec za hranicemi známá, vzbuzovala posměch). Ano, i tento produkt odrážel zbídačenou socialistickou ekonimiku. Protože v Česku životní úroveň doposud nedosahuje takové míry, lidé si kupují malá auta, ale rovnítko škoda = malé a levné auto už zaplaťbůh vzalo za své. Je třeba si uvědomiť, že např. Škoda Superb sjíždí z jednoho nejmodernějších závodů na světě (v Kvasinách), kdežto výrobní linky ještě před deseti lety by uvítali doslova v technickém muzeu. Škoda Fabia se řadí mezi špičkové vozy a ve své třídě má jen velmi malou konkurenci(vynikající mnou dobře vyzkoušené jízdní vlastnosti, komfort, bezpečí).Naprosto s Vámi souhlím v názoru na Junior. Tato hrůza neměla spatřit světlo světa. Děsivé dynamické vlastnosti litrového motoru, odkrytý dekl vedle spolujezdce, minimální komfort, chybý spodní kryt motoru i plastový nahoře, chybí dekl nad zavazadlovým prostorem atd. Opravdu kvalitní Fabie začína verzí s výbavou Classic a motorem 1.4/44kW MPI. Tento český celohliníkový čtyřválec s rovodem ventilů OHV (mimochodem má prapůvod ve Škodě 1000 MB) nabízí solidní dynimiky i spotřebu. Luxusně vybavená Fabie je opravdu drahá - a proč? Špočková technika na ůrovni WV.Fabii nelze upřít precisní typicky německé dílenské zpracování. Kam se na ni hrabě nějaký Renault Thalia (mimochodem vyráběbý kdesi v Turecku). Ten může přesvědčit maximálně cenou - kvalitou nikoliv! Automobilku Renault dosti respektuji jako skvělého výrobce (dokonce se jedná o státní podnik), ale třeba vědet, že v roce 1990 se rozhodovalo, žda do Škodovky vstoupí Renault nebo WV? Čas dal zapravdu koncernu Volkswagen. Škoda si zachoval vlstní svébytné postavení i vývoj. Není tohle český zázrak. Naproti tomu Renault chtěl do M. Boleslavi převést výrobu malých popelnic značky Twingo. Ano, toto ani né opravdové auto mělo nahradit Favorita. Byl by to smutný konec značky Škoda a její více než staleté tradice. -
« to greggie
Obdivuji Tvou psychickou pohodu, když jezdíš na rezervu. Já, když mám ve svém TDI pod 1/4, tak tankuju. Pískavý zvuk jsem slyšel všeho všudy 2x za rok ;o)
Navíc, nikdy nevíš, co se může stát a třeba na dálnici bych to trestal solidní pokutou, neboť pokud Ti v zácpě dojde fuel, tak zapříčiníš záspu další... :o( -
« Re: Nadrz - tipovaci soutez :-)
Mohu potvrdit slova jiřího99. Něco podobného se stalo unaší octávky, kdy velkej šéf natočil do prvního cvaknutí pistole 60,16 L a pak mě sprdnul, že jsem mu povídal, že je nádrž na 55 L. Tak jsem učinil informativní dotaz na autorizovaný servis a odpověd, kterou jsem předpokládal zněla. " nádrž se dělá větší z důvodů aby se nedočerpávala, do dna(jak je uvedeno v návodu z důvodů poškození vstřikovacího systému)a proto teoretická nula je stanovena palivoměrem na 55 resp. 45 u fabky" navíc se nádrž teplem roztahuje a když připočteš objem hadic, trubek a vyrovnávací nádržky u víčka tak je to o cca 3 L více. Takže prakticky u teoretické nuly v nádrži můžete v pohodě do prvního cvaknutí natankovat 48 L (a tím by se taky mělo zkončit, jak je taky uvedeno v návodu). -
« Re: Nadrz - tipovaci soutez :-)
Faktem je, ze me tahle otazka napadla pred pul rokem, kdyz jsem natankoval 48 litru (kratka 44kw ) a to me fakt dozralo, protoze jsem na rezervu najel zatim cca 30km. Zavolal jsem si do skodovky a k memu prekvapeni mi sdelili, ze v nadrznin systemu je misto na 63 litru vcetne vsech potrubi. KOlik se da natocit celkem nevim, ale asi to bude lehce pres 50 litru, kdyz zmacknete pretlakovou pojistku u hrdla nadrze - po prave strane. Jinak bezne beru 40 litru, kdyz zacne svitit rezerva :) -
« Re: to greggie
ATX - dik, preverim to, skusim prezut pneu z jednej firemnej a uvidim, mimochodom moja fabka tiez najprv trochu tahala pre zmenu do prava a pred par tyzdnami som pocul tiez nejake klopanie v prevodovke ked vyradim 1ku na neutral, hmm... history repeating? :)) -
« Nadrz - tipovaci soutez :-)
Vcera jsem jel natankovat Sedana MPI. Od chvile, kdy to na me piplo jsem ujel 10 km. Nadrz je udajne na 45 l., z toho rezerva je cca. 7 l. Pistole mi vycvakla ve 39 l. Trosku jsem si pohral s pistoli, abych tam dorval co nejvic benzinu a povedlo si mi natankovat 45 l. !!!
a) nadrz je vetsi
b) rezerva je mensi (rafika ale byla zprava na kraji cervenyho)
c) auto ke konci nadrze zere 7 l. na 10 km :-)
d) pro zakazniky velice vyhodne serizene stojany
Po mem odjezdu z benzinky jsem po sobe nenechal na silnici zadny fleky a ani mi to nepretejkalo hrdlem - spis mam pocit, ze by se tam jeste neco veslo. Priste zkusim jinou benzinku.
Tak tipujte, docela me zajima, co si o tom myslite. -
« Re: volejicek
Jojo ta cestovni rychlost 160 a 5k rpm jsou asi idealni kdy se zda ze zrychlovani na 180 jeste docela pruzne jde... No co se tyce benzinu uz se mi i stalo ze na 95ku z jakesi vesnicke zapadle benzinky (musel jsem natankovat) mi to rano nechtelo na studenym motoru drzet volnobeh. Uz jsem se lekl ze zase lambda v * a pak jsem natankoval BA98 a bylo to OK, takze na kvalitu benzinu (i podle techniku skodovky) je tenhle motor dost citlivej... btw odkud jsi Felix ? -
« to greggie
Přesně tohle jsem zažil s Favoritem v roce 1992. Nové auto a mlátilo to a klepalo do nápravy, jako by byly přehuštěné pneu, anebo ten podvozek totálně nestačil. V rámci průzkumu jsem otestoval stejná auta všech okolo, a každé druhé stejně staré se stejnými pneu a tlakem, i potažmo ty, co se s nimi nikdo nemazlil, to nědělaly. Nakonec jsem ho prodal, protože ještě neustále trochu táhl doleva a převodovka rachtala na volnoběh. Když jsem koupil dalšího Favorita v 1993, tak ten to nedělal. Postupem času jsem od mechaniků zjistil, že zakopaný pes je buď v tlumičích, anebo v silentblocích na ramenech. Zkus tohleto prozkoumat, pokud vyloučíš odlišnou tvrdost bočnic pneu. -
« Re: to greggie
to huf - fakt je, ze obe firemne maju obute Matadory, zatialco ja mam Kleber Viaxer, rozmer vsetko standard comfortu R14 185/60 (ci 65?). A mimochodom prave toho malfunkcneho pondelneho ranneho kuska sa prave obavam :)), aj ked fakt je, ze za ten rok vsetko ostatne slape na tom aute ako hodinky (vlastne servo odislo, ale to je klasika), len ta naprava sa mi nezda...