Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« to aTTim
Ad počítačoví odborníci> Jo, jasně.
Ad brzdná dráha> No jo, setrvačná síla je sviňa. Sám nechápu, jak nám to vě škole mohlo vyjít tak, že se m ka vykrátí. Jsem z toho jelen. Každopádně vztaženo na osobáky 500 až 2500kg je to rozhodně pravda. Není problém jakýkoliv z nich zastavit z kila na 35metrech, pokud se optimalizují různé věci kolem (kotouče, desky, pneu, tlumiče...). Proč asi? -
« Re: to mráček bonus
Pánové, jeden slepý, druhý hluchý......Říká vám něco hybnost ( resp. součin m x v ??) ??? Říká vám něco součinitel tření a jeho závislost na konkrétních podmínkách teplo, zima, sucho, vlhko.... ??? Každé auto když se mu dupne na brzdu a zablokují se mu kola má dostatečně nadimenzované brzdy, co se ovšem brzdné síly ( síly na kotouče nebo bubny ) týče. Nevypovídá to však nic o tom, jestli jsou všechny potřebné komponenty dostatečně ochlazovány, jestli jsou dostatečně masivní s dobrým odvodem tepla. V opačném případě se přehřejí třecí plochy brzd čímž se dramaticky změní třecí podmínky a případně měknou přívodní hadičky a to znamená, že se jednoduše více nafukujou a při brždění je třeba více šlapat na pedál.......pokud zavaří brzdová kapalina, není už co řešit. Jen tady má smysl se bavit o NADIMENZOVÁNÍ brzdné soustavy. širší pneumatiky mají pochopitelně větší třecí plochu, ale taky je tudíž hmotnost rozložena na tuto větší plochu. Výsledek je pak už čistě teoretický a velmi závislý na venkovních podmínkách. Ale úplně jste vynechali velmi důležitou věc : a to je tuhost karoserie. Pokud se totiž auto začne při brzdění vlnit a deformovat a kroutit, pak i jednotlivá kola se zatěžují nerovnoměrně, různě se naklánějí........o tlumičích nemluvím. Z tohoto pohledu je podle mě Fabia v pořádku po všech stránkách. S tím vlakem se fakt bavím, otázka pro oba : kolik asi váží plně naložený vlak ??? -
« Re: Brzdy
Aha už je mi to jasný. Pokud se můžu vyjádřit k té brzdné dráze - za předpokladu, že mám 2 totožné kamióny, které jsou technicky OK (a neberu v úvahu vliv řidiče), jeden prázdný a druhý naložený, pak ten prázdný zastaví dříve. A proč ? Říká se tomu setrvačná síla ...
Obráceně řečeno, aby oba kamióny zastavily stejně, musela by na ten naložený působit větší brzdná síla. -
« to HUF
Zdaleka ne všichni, ale znám pár takových taky. Nelze všechny házet do jednoho pytle, to si doufám rozumíme
Ještě k těm brzdám, co se tu probírají - nechce se mi to mic číst zpátky, hádáte se o to, jestli má váha vliv na brzdnou dráhu ? Nebo jsem takříkajíc "mimo mísu" :-) -
« Re: 4- Huf - teoretik :-)))
Antriebs-Schlupf-Regelung-
Soustava ASR (Antriebs-Schlupf-Regelung) automaticky reguluje velikost skluzu na jednom nebo několika hnacích kolech při rozjezdu či zrychlení. Zaznamená-li ASR prokluzování, dojde k přibrzdění prokluzujícího kola, popřípadě ještě k ubrání plynu. Na ledu nebo na štěrku se řidič vozidla vybaveného ASR může plynule rozjet i s tzv. "těžkou nohou na plynu". Automobil je rovněž stabilnější v zatáčkách projížděných "pod plynem". Systém ASR mohou mít pouze ty vozy, které jsou vybavené systémem ABS. -
« Re: to peekaa
No asi tý debaty taky nechám. Laický detaily jsi uvedl pouze ty. Já se o řidiči ani o jeho sexuální orientaci ani nezmínil. Co se týče záměrně poddimenzovaný soustavy u fabie - je to logický - cena. Ehm, proč sis TY kupoval jiný gumy? Aby auto líp vypadalo?
PeeKaa -
« to mráček bonus
Příklad z praxe: Pneu (např. 205/45R16, ale to je fuk) bude mít při hloubce dezénu 7mm (lehce zajetá) ideální brzdnou dráhu. Pokud se ojede na mosty, bude jí mít klidně o 3m (100-0) delsí a to na suchém asfaltu. Pokud pochopíš, proč tomu tak je, mohlo by Ti také dojít, proč jsou zbytečně široké pneu spíše na obtíž. -
« to mráček
Proč mi tak nahráváš na smeč? To je přece známá věc, že pokud Ti klesne měrný tlak (zjisti si, co to znamená) mezi pneu a vozovkou, pneumatika potom optimálně nepřilne a její vlastnosti tak nikdy naplno nevyužiješ.
Př.: Fabia TDI - 185/60R14 jsou úzké, 205/45 až 215/40R16 ideální a 225 a víc už jsou moc široké...
Mráčku mráčku, víš vůbec něco o autech??? ;o)
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Pokud chceš, napiš do škodovky mail. Tam Ti jistě rádi poví detailní popis funkce ASR x EDS. Můžeme se klidně vsadit. O čest. O prachy. O nějakou blbost... Třeba, že kdo nemá pravdu, pošle do České televize své sperma s dopisem, že reklamuje inzerovaný jogurt Danone :o))))