Škoda Fabia
« Re: to peekaa 2
Hufe, někdy fakt přemjšlím jestli máš aspoň dostatek inteligence k řízení motorového vozidla. Já ti tady vysvětluju že při brždění je 70% energie pohlcováno "brzdama" kde na hmotnosti vozidla nezáleží a ty mi tady začneš vykládat něco o úhybným manévru a podvyživeným řidiči. Proboha prosímtě přečti si to ještě jednou.
PeeKaa -
« to peekaa 3
Pokud jsem to teda pochopil, tak podle Tebe se mění pouze ta část pod pneumatikou. No jo, ale o tom to právě je! Tam také vzrůstá koeficient tření, tudiž je zde poté jiný rozklad sil, protože úhel mezi normálovou a přítlačnou silou se mění právě s tímto koeficientem - mimochodem je to takový pravoúhlý trojúhelník a koeficient tření v něm znázorňuje úhel protilehlé (Fn) vůči odvěsně (Fp) = sinus alfa. -
« to peekaa 2
Motáš se v tom. Každá brzdová soustava je dimenzovaná (teda aspoň má být) na celkovou hmotnost vozu. Pokud tudíž brzdí prázdné auto pouze s podvyživeným řidičem, není zdaleka dosaženo mezní hodnoty tebou nazývané jako "E1". Té se blížíme pouze pokud auto plně naložíme.
Ale napsals to pěkně. Na hmotnosti fakt nezáleží. Mám to brát, jako úhybný manévr? -
« Re: to peekaa 2
Aáách jo, koukám že to bude komplikovanější než jsem si myslel. Takže - platí zákon zachování energie - nemůže se někam ztratit - jen se může přeměnit.
Ek = Ep + Eb
Ek - kinetická
Ep - pneu/vozovka
Eb - brzdy
A protože se v brzdách mění 70% celkové Ek na Et (30% odvedou pneu/vozovka), znamená to, že většina přeměněné energie NEZÁVISÍ NA HMOTNOSTI.
Pokud tedy předpokládáme, že brzdy jsou schopny odvést za časovou jednotku množství energie E1, pak je jasné, že když se změní (teba 2x zvětší) v rovnici levá strana (zvýšení hmotnosti vozidla) tak na sraně pravé se straně 2x zvětší jen Ep, která tvoří jen 30%!!!. Takže je Eb větší a tudíž zastavení trvá delší dobu.
už to chápeš?
PeeKaa -
« to peekaa 2
"Přeměna energie v soustavě pneu/vozovka je ovlivňována hmotností vozidla, v brzdách je přeměna energie ovlivněna provedením (systém, materiály, nastavení). (FAKT)"
... To ale nedokazuje, že to má vliv na brzdnou dráhu. Pokud totiž brzdy jsou schopny odvést +30% Ek (Tedy vlastně Et), tak jsme zase na začátku sporu.
BTW, právě tato přeměna Ek na Et byla mnou již v jednom z prvních příspěvků k tématu zmíněna a Ty jsi na ní reagoval podivnou zmínkou o energetickém komunismu :o)
Vídíš, občas se stará učebnice hodí ;o)
« shrnutí - hufe pouč se :-)
Ahojky,
jsem asi "máslo", ale rozhodnul jsem se, že ještě jednou rejpnu do "uvedenýho" problému.
Nejdřív ale odpovím Mráčkovi na jeho otázku. Zmiňovanej starej motor se montuje do C3ky a je to osmiventil - objem 1,4 - 55kW. Mimochodem netuším jestli nejde o ten samej ale taky pažout do svý 206tky montuje 1,4ku o stejným výkonu, která taky nepatří k technologickejm hitům.
Tak a teď zpátky k problému brždění. Přiznám se že jsem dumal, jak to nejsnáze vysvětlit bez použití množství rovnic a dokazování - no a snad jsem na to přišel. Musím ale přiznat že jsem si na pomoc vzal učebnice ze školy ;-) Krapítek to ale zjednoduším a některý věci dovysvětlím.
Takže - vezmeme to energeticky.
Určitě se mnou budete všichni souhlasit, že energie jedoucího vozidla (kinetická) je dána vzorcem 1/2 mv2. (FAKT)
Zastavit vozidlo znamená přeměnit tuto energii na jiné formy - zde půjde o energii tepelnou (FAKT).
Energie se bude měnit na nejvíce na dvou místech - v "brzdách" a při "styku pneu s vozovkou" - v obou případech díky tření. Samozřejmě se energie mění i na jiných místech (odpor vzduchu atd.), ale ty jsou z "řádového" hlediska zanedbatelné. (FAKT)
U většiny moderních aut funguje "brzdná soustava (celek!)" tak, že pro optimálním brždění dochází k cca 30% blokování (pneuXvozovka) kol. (FAKT)
Z energetického hlediska tedy dochází k přeměně z 70% v "brzdách", z 30% v soustavě pneu/vozovka. (FAKT)
Pokud tedy vedle sebe postavíme dvě naprosto stejná vozidla a jedno bude zatížené a druhé nikoliv, to lehčí zastaví na kratší dráze, protože nárůst Ek je pouze z cca 30% kompenzován v soustavě pneu/vozovka. Přeměna energie v "brzdách" je na hmotnosti vozidla nezávislá.
Uff tak snad to je vysvětlený dobře - prosím dotazy či připomínky :-).
Omlouvám se všem, které to nezajímá, za trpělivost a promarněný čas při čtení tohoto "učiva" :-)
dík
PeeKaa
« Re: to hasič 2
Samozrejme je v hre aj pneumatika, jej zmes, vzor atd. a tym padom aj iny koefecient trenia. Keby si mal dve rozmerovo rovnake pneu, tak nezastavis uplne rovnako na zimnej a letnej. Takisto prilis uzka pneu je naprd, ked nebude schopna odviest to teplo a co ja viem co este vsetko. Ako hovoris, volba pneu je vzdy kompromis protichodnych poziadavkov.