Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  13:33

« huf

hmm, takze ja som pako a zacal s tym peekaa ?? dobre, kazopadne tvrdis, ze MB S zabrzdi skor ako Fabia bud preto, ze a) ma vyrazne inak dimenzovane brzdy alebo b) preto,ze MB je tazsi voz.

Citujem:

Huf (na zaciatku, prisp.8543):" Na hmotnosti opravdu nezáleží. Brzdná dráha je o nečem jiném. Pokud má každé takové rozličně těžké vozidlo na svou hmotnost nadimenzovanou brzdnou soustavu (pokud dokáže do zbytku přeměnit mechanickou práci při decelaraci ve ztrátovou tepelnou energii), může potom být jejich váha i v násobcích a na tuto dráhu potřebnou k zastavení tato hmotnost vliv NEMÁ!!!"

(8545):"A ještě pár faktů na závěr. MB S s pohotovostní hmotnosti cca 2.000kg zastaví (třeba ze 100 na 0) i dřív, než o polovinu lehčí Fabia, nebo třeba o trochu těžší Octavia. "

odpoved peekaa (8556): "Co se týče srovnání MBS a Fabie, tam je to naprosto logický - brzdná soustava u menších aut je poddimenzovaná, takže ovlivńuje brzdnou dráhu podstatně více. "

Huf (8583): " Fabia nezastaví dřív, než MB S a to ani má, přestože má nejlepší pneu v optimálním rozměru a lepší brzdný účinek. Je to právě ten výpočet. Těžší vůz totiž vyvine na styčnou plochu větší přítlačnou sílu a ta pak má za následek větší využití přilnavosti pneumatik. "

Este stale trvas na svojom ???
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.07.02  13:28

« Re: to peekaa

Hasici, diky. Nekdy tzv. "selsky rozum" ve fyzice selhava ... Pamatuju si, jak jsem se treba pricil v 7. tride tomu, ze proudi-li v roure kapalina rychleji, pusobi na steny roury mensi tlak ... zdalo se mi samozrejme, ze je to naopak. :o)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.07.02  13:21

« Ach ty brzdy

Tedy, peekaa, cetl jsem ty tvoje texty 2x, ale nemam pocit, ze bys neco vysvetlil. Jakychsi 30% a 70% vypadlych odnikud. Luf se o to vysvetleni aspon vazne pokusil, ale rekl bych, ze tam ma 1 chybu a to: koeficient trenia je konstanta. Koeficient treni materialu pneu x asfalt je sice konstatni, ale konstatni neni stycna plocha. Vysledna maximalni mozna brzdna sila tedy bude u zatizeneho auta vetsi!
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  13:18

« Re: to peekaa

suhlasi, ze kineticka energia je dana vstahom 1/2mv2. Tato energia Ta vsak za predpokladu dostatocne nadimenzovanych brzd a pneu nemusi zaujimat, cela sa premeni na tepelnu energiu(nie uplne cela, cast sa spotrebuje na opotrebenie brzd, pneu, vozovky a pod). Suhlasi aj to, ze maximalny brzdny ucinok sa dosiahne pri 15 az 30%-tnom sklze ( zhruba v tomto rozsahu udrzuje sklz ABS). Teba musi zaujimat spomalenie vozidla /a/ a tym padom jednoznacne definovana brzdna draha: s=(1/2)(v2/a). Vidis, ze brzdna draha je priamo umerna druhej mocnine rychlosti a samozrejme nepriamo umerna hodnote spomalenia /a/. Hodnotu spomalenia jednoznacne definuje vstah a=F/m, kde m je hmotnost vozidla a F je brzdna sila(dana hmotnostou a koeficientom trenia (medzi pneu a vozovkou)). Ked to cele dosadis do vstahu, tak sa ti m-ka vykratia (Huf si to dobre pameta zo skoly)a zistis, ze hodnota spomalenia a tym padom aj brzdnej drahy nezavisi od hmotnosti vozidla (opakujem, ze je to teoreticky za predpokladu dostatocne dimenzovanych brzd, pneu a pod). V praxi pri rovnakom tlaku na brzdovy pedal(prazdne vs. nalozene auto)vyvijas rovnaku brzdnu silu, ktora logicky podla predch. vstahu rychlejsie spomaluje lahsie auto, avsak pri tahsom aute mozes na ten pedal o to viac podlacit (je tam vecsia trecia sila - rastie s hmotnostou)a vysledne spomalenie vies dosiahnut rovnake. Maximalna hodnota spomalenia pre sucasne dostupne pneu. je asi 8-9 m/s2 (s touto hodnoto pracuje aj ABS), a po dosadeni do vstahu vypocitas orientacne brzdnu drahu auta z urcitej rychlosti. Je to jedno ci je to fabia a lebo MB S klasse, pretoze fyzika nepusti. Mozes zvolit inu zmes na pneu a zvysit pritlak na kolesa pomocou pritlacneho kridla(zvysis treciu silu a pritom nezvysis hmotnost, ktoru musis zastavit)a potom si schopny dostat upne ine hodnoty spomalenia a tym aj brzdnej drahy- ako v F1.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  13:02

« 2 fija

fija-vsak ja vim, byl to jen priklad, ze zalezi na vsem!
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:58

« Re: Nadrz - tipovaci soutez :-)

to ja do TDIcka dostal uz 54 litru ...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:58

« to huf opravdu naposledy

Tak jsi mě dostal - nikoliv svými argumenty, ale svou (teď nevím jestli mám napsat výraz tupostí nebo prohnaností). Zkrátka nejdřív křičíš že je to nesmysl pronášíš o druhých rychlé soudy. Když ti to člověk vysvětlí logicky, tvrdíš že je to nesmysl a že chceš fakta a rovnice. Když se ti vrchovatou měrou dostane obojího, začneš se ošívat a nabízet ukončení debaty. A to nemluvě o trapné otázce v 8649 - na co mám reagovat? V v 8634 jsem to vysvětlil na základě energií tak, že to musí pochopit každej kdo absolvoval střední školu. Ale ty očividně ne - nejdřív jsi nepochopil pravou stranu rovnice (8636) a pak jsi do toho začal montovat rozklady sil (8638)...

Je mi jedno jestli uznáš že jsi neměl pravdu či nikoliv, pro mě tato debata končí... Tímto také prosím ostatní účastníky, aby toho nechali. Nemusíme být ti kdo plýtvají metáním lušťěniny na jednoduchou stavbu z cihel či betonu. :-))

PeeKaa

• « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:57

« Re: huf

mracek> formule je lehci, ma lepsi brzdy a vetsi stycnou plochu pneu. Navic ty penu jsou kurefsky mekci :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:56

« Re: to mráček

Hufe, tak koukam, ze chces vzdat dalsi pri, o ktere nic nevis a nechces pto priznat... Sam jiz sis musel uvedomit, ze placas kraviny...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:55

« Re: to mráček

Hufe, hlavne ze to ho vis hodne ty, to jsem vcera videl...;-))) Nikdy nedokazes uznat pravdu!
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:37

« Re: Nadrz - tipovaci soutez :-)

Stává se mi pravidelně to samé. Mám 1.4 16V a pravidelně tankuji přes 50 l. Dojezd pak hlásí 850 km na plnou nádrž. Naopak v Octavii 1,9 TDI je nádrž na 55 l a nejsem schopný se dostat přes 47 l při dojezdu 20 km.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:34

« Re: to peekaa 3

Jezisikriste, Hufe, taky sprosty snad ani nemozes byt. Zakon zacovania energie je to dolezite v tomto spore. Vytkon brzdovej sustavy je konstanta, rychlost je konstanta, koeficient trenia je konstanta, jedine, co sa zmeni je hmotnost. A teraz davaj pozor Ek = 1/2 m * v^2. Ek musi byt bezo zbytku premenena na teplo a s vykonom brzd P to bude trvat t = Ek / P. Takze t = m * v^2 / 2P. v^2 / 2P je konstanta, ktoru oznacime K. A potom plati t1 = m1 * K, t2 = m2 * K. Ak m1 t1 < t2

Ked nepochopis teoriu, tak si zmeraj brzdnu drahu ked budes * a potom znovu, ked ti bude treba * :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:27

HUFE, princip obehrané desky sice funguje, ale obdivuji trpělivost tvého soka. Jestli nerozumíš tomu, že ze 70% to záleží na brzdovém systému a pouze 30 % na gumách, asfaltu a koeficientu tření o cestu, tak přestaň mudrovat. Nic ve zlém, ale jaksi nestíháš...........
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:12

« to mráček

Nevynášej jednoznačné soudy. Sám víš, že toho o autech moc nevíš (Sokrates musí mít radost).
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:11

« to peekaa

Nereaguješ? Hledáš další podklady? Já mám návrh. Vyserme se na to. Mně už to vůbec nebaví. Já vím, jak to je. Pro Tebe bude asi lepší, když Ti přiznám, že tomu vůbec nerozumím a že jsem se spletl. Tímto končím debatu a přeju ničím nerušený pracovní den ve Tvé kanceláři s výhledem na Agilu ;o)

Aspoň jsem Tě rozebral ze Tvého stereotypu. Sedět zavřený v kanclu musí být hrozná otrava. Toš teda ať Ti to brzdí! HUFor HUFovič HUfin.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:08

Zalezi uplne na vsem, tj i na hmotnosti: A jeden priklad z dnesniho SM, jak moc zalezi na pneu. Brzdna draha BMW M3 je z 200 km/h 160 metru, brzdna draha formule 1 s pneu Michelin z 300km/h je 85 metru!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  12:08

« to skl

Jsi pako. Otázku nadimenzovanosti a poddimenzovanosti tu poprve vytáhl peekaa. Když už se někam nasereš, tak zkus aspoň pořádně číst... ;o)
  • 00 Reagovat !

foto

04.07.02  11:55

« huf

co to tu pleties o dimenzovani brzd ? bavite sa tusim o teoretickej otazke ci dva vozy s rovnakym podvozkom (brzdy, gumy..) ale s inou hmotnostou, budu mat rovnaku brzdnu drahu, alebo sa pletiem ? Je jasne, ze vyrobcovia aut dodaju v luxusnom tazkom aute aj (hmotnosti) zodpovedajuce brzdy... ale co to ma s problemom ? No neviem, ja mam z teba uz dlho pocit, ze sa asi fakt v normalnom zivote nemas s kym porozpravat a tak si to kompenzujes tu...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  11:35

« to peekaa

Nemyslíš, že jsou Tvé reakce až příliš čitelné? :o)))
  • « 00 Reagovat !

foto

04.07.02  11:34

« to peekaa

... číst 2x bys měl spíš Ty ;o)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…