Škoda Fabia
« Re: to Ladao
To tomcat: Samozřejmě,metody budou fungovat obě, ale jde tu o to,jaké přesnosti lze dosáhnout v "polních" podmínkách jednotlivými metodami.Měření brzdné dráhy metrem se také samozřejmě může lišit,např. špatným odhadem začátku brždění,ale nepřesnost měření stopkami je větší a o to tu jde. Proto také pohlížím na hodnoty ohledně naměřené akcelerace jen pomocí stopek a tachometru trochu s rezervou ;) -
« Re: to Ladao
tomcate já se v oblasti aut pohybuji dost let a nikdy jsem neslyšel o někom, že by měřil brždění v čase. Jednak jsem vzdělán v oboru(sice je to už dávno)ale za ty léta jsem se něco doučil, přečet a použil v praxi. A vždycky, když jsme zkoušeli bzrdy, podle toho jak jsem popsal, nejen protože o jiné lepší metodě nevím a čas jsme měřili jen při kontrole zrychlení při úpravách motorů, byť to byly jenom obyčejný škodovky 1000-130 -
« Re: to Ladao
slavosi ono úplně stačí ten rozdíl 0,1 př.0,2 sec při zmáčknutí stopek na začátku měření a tedy při ustálené rychlosti jakou uváděl pro měření Huf 100 a 140 km/hod a nemusí být rozdíl na konci měření, až tam je teprve rozdíl v metrech proměnlivý to dá rozum. Já si pořád nedovedu představit jak Huf bude brzdit a někdo jiný mačkat stopky na začátku měření, podle čeho se bude jako orientovat, podle svých pocitů nebo podle pokynů Hufa ??????? Na konci měření - tedy zastavení to bude jasné i pro toho měřiče a právě ten "rozdíl v začátku měření může být základní" -
« Re: to Ladao
mráčku naprosto souhlasím s lufema a proto jsem navrhoval měření v metrech. Ty hypotetické 3 m rozdílu mohou být kapku ťuknutý dvě auta nebo v horším případě mrtvej chodec a to je podstatné a ne udávat, že jsem zastavil o 0,3 sec později, co to komu říká mě nic, teda abych nekecal, dovedu si představit, co je za jízdy 0,5 s BTW už někdo v nějakým testu četl údaj o době zastavení v čase, já tedy jsem si nevšimnul...... dycinky mě zajímal brzdná dráha a ta se udává v "metrech" -
« Re: to Ladao
100km/h = 27,7 m/s z coho je jasne ze za jednu desatinu sekundy - co sa tazko odmeria stopkami v ruke - prejde auto 2,77 metra (skoro 3 metre). Za dve desatiny ani nehovorim. Takze takto meranie je uplne o nicom. Dufam ze teraz niekto bude namietat ze som ratal pohyb s konstantnou rychlostou. Ale to len na ilustraciu, ked napise Huf konkretne udaje tak to rad preratam cez spomaleny (zrychleny) pohyb. -
« Re: to Ladao
A nevybral si Huf cas prave preto, lebo bude len malinko rozdielny a tym padom to moze prehlasit za chybu merania a vysledok bude, ze to brzdi rovnako. Ked je brzdna draha zo 100km/h cca. 30m s prazdnym a 33m s plnym autom, na stopkach to nebude zmeratelny rozdiel ale v praxi ta to moze stat predok auta.
to tomcat - ale Huf tu stale nieco melie o koeficiente trenia gumy o asfalt, takze v jeho teoretickych uvahach zablokuje kola aj pri 250km/h. O tom, ze prax je ina tu melu vsetci ostatni (vratane mna). BTW 9:15 a Hufa nikde. Zeby zmeral nieco, co nesedi s jeho teoriou a teraz sa tu nechce strapnit :-) -
« Re: to Ladao
Ty hodntoty ale v tak malem rozmezi nemusi fungovat presne, protoze rozdil treba 0,2 sekundy bude temer nemeritelny, avsak za tu dobu ujede auto pomerne dost a clovek nemuze brat, ze kdyz ze 100 zastavi prazdny za +-3s, tak plny to bude 6s! Rozdil bude maly, ale bude tam. Uvidime s cim prijde! -
« Re: to Ladao
ladao - Huf nebude merit vzdalenost, bude merit jen cas.
Pokud ma hmotnost na brzdnou drahu vyznamnejsi vliv, musi byt doba potrebna k zastaveni tezsiho vozu delsi ne o desetinu (a do te se chybka meritele vejde, pri uz 3 pokusech), ale o vic. A umerne tomu by byla delsi draha, ale delku drahy merit Huf nebude, protoze to uz neni dulezite. Draha je na koeficientu zpomaleni zavisla. Myslim, ze Hufova metoda je pouzitelna bez problemu. -
« Re: to Ladao
tomcate a nemyslíš si, že Huf chce použít nebo už použil k měření nějakou podivnou metodu ? ten čas ??? s tím, že jeden bude brzdit a druhý měřit ????? Kdyby použil osvědčenou a doporučovanou metodu a sice tu, že si na rovný cestě vyberu patník, nebo si udělám čáru a u té začnu brzdit a nejlépe tř. 3x aby se vyloučily nepřesnosti měření, jako odhad vzdálenosti a reakční doba řídiče a pak si tam kde zastavím udělám čáru křídou a po té jednoduše změřím rozdíl v zastavení prázdného a plného auta. A kdyby Huf případně i změřil celkovou dráhu pásmem, tak by to bylo celkem průkazné. Co ty na to, nebylo by tohle logiká a běžně používaná metoda ? -
« Podložky - to Huf
Chtěl jsem se Tě ještě na něco zeptat. Máš podložky pod kola, snad 2 cm pokud mám správné info. Máš průchozí ? Pokud ne, kolik si za ně dal a jak se osvědčily, dále vytahovals blatníky nebo pertloval lemy ? Průchozí podložky nechci, naopak chci ty se šrouby, ale nevím nakolik se tomu dá pevnostně věřit. Dík za info. -
« Re: Zrychlení a ofuky
JEL jsi nekdy v te Octavii???? Berlingo je mozna "lepsi dole" (ale to neni ani do stovky), ale pak nastoupi kvadraticky se zvysujici vliv Cx a z Berlinga je chudacek. Ver mi, ze na dalnici je to o hubu, zvlast do kopcu, kdy chudak motor nestiha pretlacovat odpor vzduchu a navic zdolavat stoupani - rychlosti do kopce mnohdy klesaji i pod plnym plynem dost dramaticky - to u Octavie prakticky neznam. -
« to Ladao
Nemyslim nic, ale spočítat si to umim. Je jasný, že ruční měření se stopkama je trochu nepřesný, kromě lidskýho faktoru tam budou hrát svou roli třeba různě zahřátý kotouče a tak. Ríkám si ale, že je lepší 1x třeba blbě změřit než 100x učeně žvnanit (známý rozdíl slova vs. činy). A docela mě zajímá, k čemu dojdou. Tipuju, že ze 100 km/h na 0 zastaví tak za čtyři vteřiny. -
« Re: to ladao
Presnejsia metodika merania sa da realizovat velmi jednoducho - vytiahnes poistku ABS, rozbehnes auto na 140km/h tachometrovych a zadupnes brzdu, potom staci zmerat dlzku ciary, ktora na asfalte zostane. A ked si das pozor na rucicku tachmetru predtym, nez to zadupnes, mozes sa dopracovat k velmi presnym vysledkom (navyse to bude skoro presny teoreticky priklad, za ktory sa tu Huf bije)