Škoda Fabia
mezek 13.10.05 12:41
« Re: Re: Re:
paulz: Skutečné rychlosti oproti tachometrovým, jsem zjišťoval podle radaru. Z 0-100 mám kolem 12,7-13,2 sec. /minimální a maximální naměřený čas/. Jenže to je hranice dosažené "trápením" auta. Normální je 13,5 sec. Elasticita motoru je u mne /PUNTO II/ neslavná, jsou i lepší motory. To je daň za delší převody. Zrychlení z 60 a 80 s využitím podřazení je něco jiného. -
mezek 13.10.05 12:29
paulz: Nejedná se mi o bezpečnost Felicie a Fabie. Chtěl jsem poukázat na prostornost. Když jsme zase u toho, tak Punto II je vnějšími rozměry o dost menší než Fabie, ale uvnitř prostornější. Mám vyzkoušeno.
Jízdní dynamiku Fabie 1,2 jsem několikrát porovnával v praxi a tvrdím, že je "líná". A že v testech na tom byla lépe... Taky netvrdím, že Punto zrychlí na 100 až za těch 14sec. Zvládne to rychleji.
Oproti 1,4 to je dobrá koupě, ale jinak jsou auta o dost výkonější /v dané kategorii, motoru/.
A když se budeš snažit jet podle mne, budeš mít nárůst spotřeby ne o desetinky, ale o dost desetinek. Konstrukce motoru...
Když jsem se rozhodoval po prodeji Felicie čím ji nahradím, chtěl jsem Fabii. Když jsem prošel několik prodejců, už jsem ji nechtěl. Bodovala jen kufrem ve verzi kombi. A to jsem srovnával Škodu, Opel, Fiat, Hyundai, Kia, Toyota, Suzuki. A byl jsem hodně zklamán, protože do té doby jsem se považoval za věrného "škodovkáře". -
To Mezek:srovnávat Fabii s Felicií je trochu ujeté.Jelikož Fabie musí splňovat bezpečnost kterou Felicie neměla/podívej se např.na sílu dveří bohužel při podobných venkovních rozměrech prostě ve vnitřku ubylo.Dost lidí co skončilove Felicii po havárii by ve Fabii ještě žilo.
Jinak co se týče napsaných hodnot a skutečnosti např.Yaris 1.0VVTI který má papírově o víc než 2 vteřiny lepší čas byl v testech dokonce horší než 1.2 12v.
Např.Jazz 1.2 v testu dosáhl úplně stejného zrychlení jako Fabie1.2 12v,no na auto.cz to musela být nějaká úplná mrcha/napsané je taky o 2 vteřiny lepší/
Jinak co jsem zatím viděl dvě měření na brzdě,tak v prvním případě měla 1.2 12v 56.8kw,v druhém 56 kw.
Jinak škoda,že nebydíž někde blíž,skouška zrychlení dvou aut je hračka. -
mezek 13.10.05 11:54
A ještě si rýpnu - S Fabií to Škoda malinko nezvládla. Sice rozměrově by měla být větší, ale pocitově je Felicie prostornější. O kufru nemluvím. Taková např. Corsa vypadá jako diblík, ale uvnitř se člověk cítí daleko lépe. A nemluvím o italech... Měla udělat auto velikostí Fabie, ale s vnitřním prostorem Octavie. Doufám, že nová Fabie bude daleko lepší. -
mezek 13.10.05 11:47
paulz: Tím jak jede, jsem měl na mysli dynamiku. Na rozjezdu je sice na jedničku malinko lepší /nejspíše kratší převod/, ale po pár sekundách už ztrácí. Kroutící moment, průběh jeho křivky, je u čtyřválce lepší než u tříválce. Ve vyšších otáčkách se výkon a točivý moment u mé 1,2 a 1,2 ve Fabii vyrovnávají /+-/. Což znamená pro využití potenciálu motoru točit motor /u 1,2/12V vůbec, kvůli víceventilové koncepci/, což vede ke zvýšení spotřeby, vyšší hlučnosti. Dále je třeba vzít v úvahu docela vysoká hmotnost Fabie, kde se mi zdá 1,2 tříválcová jako "technický nesmysl".
Když se dívám na parametry motoru, tak dokonce by měl být výkonější - 47kW/112Nm - přesto max. rychlost vyšší jen o 5 km/h /160km/h/ a zrychlení z 0-10 km/h za 15,9s. /údaj krátké verze/, u kombíku 16,3. U mne to je 14,3s.
Spotřeba u víceventilových motorů je obecně také vyšší /viz. výše/. Když to budu brát u mne, tak spotřebu jsem psal níže a průměr mi dělá 5-5,2l/100km. Žádná "ekonomická" jízda, normální provoz. A tady čtu, kolik každému ta jeho 1,2 bere... -
To Mezek:jel jsi v 1.2 Fabii nejel,tak proč diskutuješ jak jede?Zprostředkované zkušenosti a porovnání s mým autem?Nemíváš špatně příspěvky,ale tento- nepil jsi?
Pokud by jsi nebydlel dalako/klidně jsem ochotný společně každý ve svém autě určitou trasu a věřím,že rozdíl ve spotřebě bude max.pár desetinek litru a to mám kombíka na 195/50 15 palcích.Osobně mám průměrnou spotřebu zhruba 6 litrů a mimo město jezdím dost vysoko nad rychlostními limity/při jízdě na ryhl.limitech to znamená něco pod sto dle tacho není problém k pěti litrům.Jinak v průměru 6 l je zhruba polovina km vyloženýma popojížďkama ve městě/2-3km/.Jinak bydlím na Zlínsku. -
mezek 13.10.05 09:29
Jestli to není tím, že na tak těžké auto je ten tříválec málo. Když člověk chce "jet", tak holt na něj musí zhurta a víc šlapat na plyn. A pak spotřeba roste a roste....
Škodovkáři, nezlobte se na mne, ale když pominu fakt, že Fabie není nic moc, tak motorizaci továrna nezvládla. Respektive, zvládla by, kdyby nemusela poslouchat VW. Přeci nemůže dát do svých aut stejné nebo lepší motory, než montuje VW. Potom by Polo, Golf a spol. byly neprodejné.
Ve Fabii 1,2 obou verzí a 1,4 jsou hrobky a moc od nich člověk nemůže čekat. S 1,4 mám osobní zkušenost a ta nejede a hodně žere, s 1,2 mám jen zprostředkované zkušenosti a porovnání za jízdy s mým autem. Líná a podle této diskuse i pěkně hladová...
K tomu připočíst menší prostornost interiéru, malý kufr a ...??
Jinak pozor, na Š 100/110 a Felicii nedám dopustit!!! -
motorista7: naozaj mas najazdenych 250tkm ? Lebo sa mi to nezda. Pises, ze na useku 9km si 4x zastavil a opet startoval a stve Ta spotreba 10l ?? Co si ako od benzinu cakal ? Ved to je spotreba uplne normalna ak ratam, ze si mal po ceste este aj dake svetla a tak. Ja mam tiez 9km usek, dokonca mestky( nieje mesto ako mesto) a viem na nom ist dokonca za 5,2l/100, ale to mi musia sadnut vsetky svetla, nikde nesmiem zastavit a skoro celu cestu prejst na V a to v ramci limitu( teda 60-65km/h). Toto sa obcas podari, ale to tak 1x za mesiac :-) a to len v pripade, ze je leto a tak cez 25stupnov. Ta spotreba je proste na ten typ jazdy( dufam som ju odhadol spravne) primerana. No a plus ked Ti na to jazdi manzelka, tak rataj ze ta spotreba proti Tvojej bude kludne vysiia. Ja sa s manzelkou prestriedam, ale nech robi co chce, ma vzdy o 0,8- viac vyssiu spotrebu(ale len v meste ). Ja v jej jazde vydim vela zbytocnyh pridavani a brzdeni, ale vytykat jej to nemozem, je to jej styl. Tak zaverom poradim len tolko, aby si to vyskusal mimo mesto v ramci limitu a ak sa dostane do 5,5l , tak tam nic nebude. Ved to ma este najazdenych len 7500km. -
Začínam Vám všetkým závidieť, čo sa týka spotreby.
Máme Fabiu 1,2 12V elegance, je to druhé auto v rodine, zatiaľ k plnej spokojnosti. Teda až na spotrebu. Kupovali sme to pre manželku, najmä do mesta a na prímestské cesty, na dlhšie máme Passat. A práve pri spotrebe je to neuveriteľné, dlhodobá spotreba 7,5....asi na 2.500 km. /celkove najazdených 7.500 km/ V meste to žerie 8 až 10,8, skôr niekde uprostred. Napr. včera som jazdil sám 9 km v meste, priemer 10,4. Asi 4x štart, 1 osoba, bez klímy. Úsporne jazdiť viem, mám už vyše 250 tis. km / ak sa dá využijem dojazdy na neutrál/ . 2x som to reklamoval v servise, pomerali, všetko OK, vraj taká spotreba je v norme. Ale ja tu čítam, že to tak nie je, všetci uvádzate o 2 - 2,5 menej, a to píše výrobca aj v papieroch. Dodávam ešte, že deklarovaná spotreba počítačom žiaľ súhlasí s vypočítanou. Čo s tým robiť - poradí mi niekto ?
janco.kami@netkosice.sk