Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• 00 Reagovat !

foto

11.07.02  13:57

« To IT

Můžeš prosím uvýst,proč bys Fábii znova nekoupil ?
    Dík.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.07.02  13:32

« Re: to Ladao

Malá omluva,počítač sdělil,že "Příliš dlouhé slovo".Tak k bodu 4 a/ZNOVU: reakční doba řidiče-je dána jeho praxí,věkem,únavou-fyzická a psychická,alkohol,drogy a také soustředění se na řízení,jako mob.komunikace.Přiznejme si,že klábosíme.Většina znás!Tečka.Snad to teď comp.sbaští.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.07.02  13:19

Pánové,se zájmem čtu diskuse o autech a dnes mi to nedalo a budu reagovat.K brzdám,na jiná témata ne,protože občas se zde vedou "dětinské"diskuse.
    Nikdo to neberte osobně,to nebylo na nikoho z Vás,to obecně k MotorCafe.Takže k brzdám:
    1.ABS-jejím účelem je zajistit směrovou stabilitu vozidla při brždění za všech adhezních podmínek,
    vč.různého zatíženíkola.Směr.stabilita
    /říditelnost/ vozidla je všemi výrobci upřednostňována před délkou brzdné dráhy.Někdy stačí se překážce vyhnout.Proč jinak tak populární "losí test",že?Takže ABS vynechme.Já vím,že na dokonale suché vozovce,ideálně rovné/podélně a příčně/,při rovnom.zatížení vozidla je brzdná dráha o kousíček kratší bez ABS.Je třeba se s ABS naučit brzdit a tento problém je smeten se stolu.
    2.ABS není samospasitelná,pokud není adheze/totéž např.pro ESP/,tak je nám k ničemu/viz.letní pneu v zimě/.
    3.Správná fce.ABS závisí na kvalitě a stavu pneumatik/schválně množné číslo/,tj.druh dezénu,
    opotřebení/max.odchylka hloubky na kolech jedné nápravy/,správné huštění atd.A nezapomeňme na perfektní stav tlumičů.
    4.Reakční doby:
    a/řidiče-únava,alkohol,praxe,soustředění… komunikace,atd.
    b/reakční doba brzd-dáno konstrukcí/tu asi sotva ovlivníme/ a technickým stavem brzd a technikou jízdy /to naopak záleží jenom na nás/=teplota kotoučů,jejich čelní házení,druh /po opravě/
    brzdového obložení,suché a čisté obložení bez trhlin /totéž pro kotouče a bubny/ atd.
    5.Celková hmotnost vozu-jistě že má vliv,čím těžší,tím delší brzdná dráha pro daný typ vozu.Proto nepřetěžovat,jsou dovolené.
    6.Povrch a kvalita vozovek-součást adheze,neboť ta závisí na povrchu vozovky a na materiálu pneumatiky-prosím neuddělujme od sebe,mají vzájemnou souvislost.
    7.Malý "střih" ,protože o autě a brzdách by se toho dalo mnohem více.Při řízení neškodí používat mozek.Jsme v ČR a snad se shodneme,že to,bohužel,pro všechny řidiče,ale i chodce neplatí.Co je mi platné,že já mám minim.brzdnou dráhu,když za mnou jede "mistr",kterému ve zpětném zrcátku vidím barvu očí?Já zastavím a on to do mne "našije" a "natlačí" mne do auta vpředu,čímž mi zruší "předek i zadek".
    8.Ale souhlas s tím,že krátká brzdná dráha je fajn.Jen se,prosím,nehádejte o jejím měření.Nechme tuto starost výrobcům.Mají to jaksi v popisu práce.
    9.On je totiž jeden problém,pokud chceme cokoliv měřit,všechna měřidla musí být cejchovaná
    /kalibrovaná/,měření provádět za stejných-srovnatelných-podmínek,jako teplota a atmosf.tlak /slunečno,před bouřkou,nadm.
    výška aj./.A měření,aby měla svoji vypovídací hodnotu se především, a to zdůrazňuji, musí provádět dle platných norem,viz.ČSN,normy EU.A protože tohle se asi při "domácím" měření neděje,jsou diskuse jak měřit a co se naměřilo irelevantní,stejně jako výsledky takových měření.
    10.Všem se omlouvám,nikoho jsem nechtěl urazit,ani zpochybnit jeho snažení.Nejsem zaměstnancem nejmenované automobilky,ani majitelem prodejny a servisu.Jenom,protože o těch autech a strojařině cosi málo vím,tak upozorňuji na pár maličkostí.Hezký den všem,majitelům Fabií zvlášť.Také ji vlastním,ale pokud bych kupoval znovu,tak už určitě ne.Jen,proboha,ať touto poznámkou nikoho "nerozhodím".Je to můj soukromý názor a nikomu jej nevnucuji.Kdo je s Fabií nadšen,nic nenamítám.Mějte se všichni fajn a diskutujte dál.Je-li někde překlep,moje omluva předem. Buďme tolerantní.Díky!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

11.07.02  09:02

« Re: Klimatizace do Fabie

Kolega si pred par dnami dal domontovat klimatizaciu do Fabie Sedan 1.4 16V 55kW a stalo ho to komplet 56.000 Sk. S tym ze naozaj citi stratu vykonu ked ju ma zapnutu, hlavne v nizsich otackach ako keby mu to dochlo.
  • 00 Reagovat !

foto

10.07.02  15:48

« Klimatizace do Fabie

Na kolik příjde dodatečná montáž klimatizace do Fabie 1,4 50kW.
    Na kolik příjdou pouze součástky a jak na to má někdo zkušenosti?
  • 00 Reagovat !

foto

10.07.02  15:29

« Reakční doba

Debatíte tu o brždění a velmi významě se na tom jestli stihnete včas zastavit podílí i reakční doba řidiče za kterou se bez brždění ujede taky pěkných pár metrů.
    Jakou si myslíte že máte reakční dobu měřil jste si to někdo?
    A zkoušel jste co s tím udělá třeba jedno pivo?
    Nebo únava z kecání na chatu?
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  14:10

luf-sice jsem si takove blbosti nevsiml, ale jinak dobry... :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  13:05

mracek - kdesi v utrobach MC Huf napisal, ze Fabia ma o 200% lepsie vlastnosti ako Megane, takze brzdenie z 200 je ako zo 70 na Megane a to uznas, ze neni ziadny problem :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  13:03

To ladao: Neboj,asi nic akceptovat nebudeš muset, vypadá to,že se objevil nějaký 5% vliv, který Hufovi měření překazil... ;)
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  12:58

Nezlob se na mne fijo, ale myslím si, že ty mluvíš o něčem jiné, než se tady rozběhla diskuse. Tedy jako ty rozdlné podmínky apod. Tady se teď momentálně probírá vliv váhy toho jednoho konkrétního auta v totožných podmínkách na délce brzdné dráhy a proro se Huf uvolil provést měření a to podle času, čili zpomalení. A protože rozdíl v měření udaný v čase tř. o 0,2 sec delší u plného auta nikomu nic neřekne, ale 3 m určitě každému něco. A určitě mně nepřesvědčíš, že Hufovo měření stopkami a pomocníkem bude přesnější, než nesčětněkrát vyzkoušený způsob měření délky dráhy různými zkušebnami a utomobilkami samotnými z dob, kdy ještě k tomu nebyly přístroje, tedy compjůtry do auta, ale jen čidlo na pedálu, změřená reakční doba profesionálního řidiče, reakční doba náběhu brzd do plného účinku a kolečko na měření vzdálenosti a nakonec logáro, nebo v lepším případě kalkulačka či nějaký počítací stroj. Ty novější varianty jsem už jednou níže popsal a změření zpomalení pomocí přístrojů bude totožné, ale ručně a navíc v závislosti na dvou proměnných veličinách a to řidiče a stopkaře se na mne tedy nezlob, že to odmítám akceptovat jako průkazné od kohokoliv.
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  12:50

Souhlasím s Fijou,vlivů,který ovlivňujou brzdnou dráhu je tolik,že rozdíly můžou bejt obrovský.Radši bych se bavil o tom jaký má kdo kotouče (na Fabce) a desky,kapalinu a jaký má s tím zkušenosti.Teda pokud nejezdíte na sériovkách.
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  12:44

Brzdit z 200 na 0 muze byt uz docela nebezpecne, zvlast, kdyz Hufovi vleze do cesty jezek...
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  12:37

Este jedna poznamka - brzdna draha sa zvysuje aj s narastajucou rychlostou, takze ak bude Huf testovat brzdy z 200km/h, budu aj rozdiely vacsie a preukaznejsie. Pri deklarovanych kvalitach jeho auta, brzd, pneu atd. ho nemoze odrovnat opakovane zadupnut brzdy pri 200km/h...
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  12:32

fija-rozdil bude pri nejlepsim tak do 10% a spocitej si, jaky bude namereny cas, kdyz tu Huf udaval, ze ze 100 zastavi za cca 2,5s! +-0,2 sekundy je opravdu malo. Ale uvidime!
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  12:27

To fija: Ty si mysliš, že u prázdnýho a plnýho osobáku bude rozdíl 20%,což by dělalo něco okolo 6-8m??? :))) Tam ten rozdíl bude řádově 2-3m,což není mnoho,ale leckdy rozhodují o mat.škodách nedej bože o životě decimetry,takže si myslím,že zanedbatelný to není. U náklaďáku, který ma rozdíl v pohotovostní a celkový hmotnosti 30t to číslo bude už daleko zajímavější. Samozřejmě,záleží na milionech jiných okloností v provozu,např.zasvítí ti někdo do očí,koukneš jinam, ladíš rádio a 20m je pryč, ale diskuze byla o vlivu hmotnosti (v praxi) a ten tam je.
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  12:04

ladao> promin, ale myslel jsem, ze jde o princip, ne presny vysledek. Hufova teorie je, ze auto nalozene a prazdne zastavi na cca stejne vzdalenosti. Tomu odpovida stejny cas. Ty tvrdis, ze plne auto bude mit delsi brzdnou drahu, ale jestli bazirujes na dvou desetinach (ze stovky az stoctyricitky to bude urcite pres dve ci tri sekundy), tak je odchylka v radu jednotek procent zcela zanedbatelna. Pokud bude rozdil treba 20%, tak to na stopkach poznas - a jestli ne, tak lze rict, ze to brzdi porad stejne. Protoze totez auto s jednim ridicem bude mit pokazde rozptyl, protoze mas po cely republice jinej asfalt, jinak zahraty brzdy, jinak zahraty a nafoukany pneu, jiny mnozstvi paliva v nadrzi atd. Zklidnete se panove/chlapci, vezmete rozum do hrsti, jak s oblibou rika muj otec, a zhodnotte vysledek s prihlednutim k praktickemu vyuziti. mmch reakcnbi doba ridice pri necekane nutnosti nouzoveho brzdeni se bezne udava az jedna sekunda, takze jestli auto brzdi na draze +/- 5m, je irelevantni - uz pri sedesatce za tu sekundu ujedes skorem 20m ....
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  11:54

Ja by som navrhol dva ine sposoby ked uz o tom spekulujeme. Obidva meraju vzdialenost a podla mna su celkom presne.
    1. Spolujazdec sleduje patniky z bocneho okna. Auto ide konstantnou rychlostou a ked zbada spolujazdec patnik da siganl soferovi ktory vtedy zacne brzdit a potom sa zmera vzdialenost. Reakcne casy ludi su viac menej konstatne takze stale budu rovnake a po par skuskach a opakovaniach by sa to dalo mozno celkom dobre zpriemerovat.
    2. Druhy je trosku iny. Co tak ist nie extra rychlo a slapnut na brzdu co to da az kym auto nezastane a potom zmerat cierne pasi ktore ostanu na ceste z pneumatik? Tak to robia policajti v pripade nehody a to by mohol byt celkom slusny sposob. Jo, ale asi by bolo lepsie nemat ABS. A trochu odvahy ak sa niektory fanatik odvazi na tento test v 100km/h :o)))))))))
    DON'T TRY THIS AT HOME!
  • « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  11:47

« Re: Metoda mereni

Howarde prosímtě, uvedom si, že to, kdy jeden dupe na brzdy a druhý reaguje a mačká stopky je dost velký rozdíl od toho, jestli si párkrát vyzkoušíš sám reakci na ono místo určené k začátku brždění a pak teprve provedeš celý test sám nezávisle na další osobě a tím tak vyloučíš další vedlejší vlivy. Jen tohle už po několikáte opakuji. Pokud by měl Huf nějakej spínač stopek na brzdovým pedálu a pak by to i ručně potom někdo vypnul, tak jsem ochoten to akceptovat a i jako metodu, kterou se dá vypočítat potom i ten rozdíl v brzdné dráze. No pokud s mými argumenty nesouhlasíte je to vaše věc, já na to mám jiný názor. A nvíc Hufovi nevěřím od jisté doby ani jak se říka pozdrav a mám k tomu své dobré ověřené důvody.
  • 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 10.07.02  11:27

« Metoda mereni

Panove, Huf jeste nic neuvedl a vy uz rikate, ze metoda je spatna. Ja ji povazuju za dostatecne dobrou (dupnuti na pedal se da dle me lepe stopnout nez v rychlosti 100 ci 140 zacinat brzdit u patniku, i kdyz jsem ani jedno jeste nezkousel) a k danemu ucelu zcela vyhovujici, pokud se provede vicero mereni.

Jestli se vam nezamlouva, nic vam nebrani udelat vlastni mereni - u kazdeho z vas predpokladam vlastnictvi auta a zateze :-) Budu jenom zvedavy, jaka data namerite.

• « 00 Reagovat !

foto

10.07.02  11:26

« to queta, ladao

Pánové, nejsem s Vámi v rozporu. "Stopková metoda" určitě není ta nejpřesnější, na druhé straně určité výsledky přinést může. Kdo máte prostředky, čas a chuť, zkuste tu metodu se vzdáleností a poreferujte.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…