Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Re
Mám všecny auta Octavii, Fabii, Berlingo plus další.
Reakční dobu jsem si měl možnost náhodou změřit na jedné sešlosti na specielním zařízení, ale měl jsem v sobě jedno pivo. Vycházela mi pod 0,3 s zajímavé byly dráhy, které se při této rychlosti ujedou než vůbe začnete skutečně brzdit.
Zajímalo by mne i zda jedno pivo reakční dobu zkrátí či prodlouží? -
« Fabie 1,4 44 kW končí rychle nakupujte!
Nový český motor pro Fabii !
zveřejněno: 12.07.2002, 8:00 hod.
Nový český motor pro Fabii
Fabie v provedení modelového roku 2003 začne už od srpna dodávat na trh automobilka Škoda. Zákazníci se dočkají především zcela nového tříválcového motoru 1.2 HTP/40 kW, který nahradí typy 1.0 MPI/37 kW a 1.4 MPI/44 kW. Kromě toho dochází k rozšíření nabídky o některé mimořádné výbavy.
Zmíněný motor je prvním z nové generace pohonných jednotek vyvinutých a vyráběných firmou Škoda pro automobily koncernu Volkswagen. Zkratka HTP (High Torque Performance) symbolizuje vysoký točivý moment 106 Nm dosahovaný již při nízkých otáčkách. Co se týče technických údajů, jde o řadový, kapalinou chlazený zážehový tříválec se čtyřikrát uloženým klikovým hřídelem a jedním protiběžným vyvažovacím hřídelem. Nový motor se díky své pokrokové konstrukci vyznačuje nízkou hlučností, plynulým a kultivovaným během s minimem vibrací. Blok i hlava válců jsou vyrobeny z hliníkové slitiny. Ventilový rozvod je OHC se dvěma ventily na každý válec. Maximálního výkonu 40 kW dosahuje při 4750 ot./min a maximálního točivého momentu 106 Nm při 3000 ot./min.
Méně movité zákazníky potěší fakt, že objem nového motoru je 1198 ccm a spadá tak do kategorie s nižší sazbou povinného ručení. Výrobce udává kombinovanou spotřebu 5,9 litrů na 100 kilometrů (mimo město 4,9 l/100 km, ve městě 7,9). Maximální rychlost stačí na české dálnice - 150 km za hodinu.
Škoda Fabia Junior s tímto novým motorem bude v základní výbavě k mání za 259.900 Kč, verze Fabia Classic za 279.900 Kč a verze Fabia Comfort za 316.900 Kč. Tento motor lze do Fabie objednat i ve verzi Fresh Edition za 239.900 Kč (verze Junior), resp. 259.900 Kč (verze Classic).
Rozšířená nabídka výbav pro modelový rok 2003 zahrnuje například možnost objednat k airbagu spolujezdce jeho dočasné vypínání pomocí klíče v odkládací schránce v přístrojové desce. Fabie je dále možné vybavit třetí hlavovou opěrkou na zadních sedadlech, xenonovými světlomety s automatickou regulací nastavení výšky, navigačním systémem, nebo parkovacím asistentem. Rozšířena byla také barevná paleta o červenou Corridu a modrou Laser.
-
« Re: to Ladao
To fija:Souhlasím s tebou, že je tam spousta dalších vlivů,ale původně se tu "diskutovalo", zda na hmotnosti záleží nebo ne a já říkám,že jo,je to jeden z mnoha vlivů a ani jeden se nesmí zanedbávat.Ono někdy to * v podobě 1m může zabíjet.Nešlo o to jak je to např. u Fabie, ale všeobecně,např. kamion,autobus,tam je rozdíl třeba 30tun a to už tak zanedbatelný není.Ze vzorce,který jsem napsal v pondělí(nebo úterý) je to patrné (je v něm pouze jeden překlep,před 0,5 má být místo * +. -
« Re: Testy brzd
hm, vsecko je si to velmi velmi podobne. Takze v kostce, v praxi se potvrzuje, ze na hmotnosti nakladu v osobaku celkem nezalezi, brzdi to porad +/- stejne. I kdyz me napadlo, ze uz zatizeneho auta by mozna pomohlo, kdyby se pomer rozlozeni brzdne sily zmenil lehce ve prospech zadni napravy, protoze pokud je to nastaveno na prazdne auto, tak je teziste auta vice vepredu oproti autu nalozenemu - zvlast, je li naklad i v kufru ... -
ladao> mozna mluvim o necem jinem, nez o cem se tu vy hadate. Ale! Rict, ze to a to auto je schopne zastavit na 38m jeste neznamena, ze je ti ten udaj vubec k necemu. Je to za idealnich podminek a blablabla. Totez Huf - bude to merit, foukne vitr a auto zastavi ze stovky o 2m (nebo desetiny sekundy) driv. Nebo pozdejc. A ? Znamena to, ze to ma vliv na teoretickou schopnost, nebo co ? Podle mne je dulezite, jestli auto je schopne bez ohledu na zatizeni (v ramci normy) zastavit na cca stejne vzdalenosti za cca srovnatelnych podminek. Protoze to ma porakticky vyznam, vsechno ostatni jsou teoreticky kecy vo *. -
qeta> pohotovostka Fabie muze bejt cca 1100 kg. V peti lidech a sto kilech v kufru pocitam 1600 kg. Takze rodili vahy by mel byt kolem minimalne 35% - a jestli pak bude rozdil ve vzdalenosti, na ktere to zastavis, pod 10%, tak se bavime o *, protoze to pak lze prohlasit za stejny vysledek. Jak jsem rikal, 2-3m udela kdejaky jiny vliv nez jen vaha auta ... -
Howard 11.07.02 22:02
luf> Souhlasim s tebou, ze orisek je rozlousknuty :o)
Ty brzdne drahy jsou totiz natolik malo rozdilne (napr. P 206 je ma stejne), ze uz neni o cem diskutovat. Jeste bych uvedl, na cem byla auta obuta (standardni X lepsi a sirsi obuti ma myslim velmi vyznamny vliv a zde bych hledal i mozne kratsi brzdne drahy s vetsim zatizenim - zkratka zalezi na konstrukci, cimz ovsem nechci znovu rozdymavat diskusi-nediskusi).
Na "obranu" Hufa - on nejspis myslel jeho Fabii, kde to nejspise bude pravda :)
-
Myslim, ze oriesok je rozlusknuty :-)
A neda mi to nerypnut si do Hufa (vsetci ostatni mi prosim odpustte) - Takze podla teba ma Fabia najlepsie brzdy v triede? A co potom znamenaju tie cisla? Aha, uz mi to zaplo, tie cisla su iba teoria a ty z praxe vies, ze Fabia ma najlepsie brzdy! -
« Testy brzd
Sice mi pripada tato diskusia okolo brzd dost od povodnej temy rubriky, ale pridam sem zopar realne nameranych hodnot. V Auto motor a sport 7/2002 je test 10 malych automobilov a v ramci tohto testu boli aj brzdne skusky. Merala sa brzdna draha 100-0 km/h v troch pripadoch: studene brzdy a prazdne auto / studene brzdy a nalozene auto / teple brzdy a nalozene auto.
No a tu su vysledky:
Citroen C3 - 39,8/41,0/42,4
Fiat Punto - 39,0/40,6/41,0
Ford Fiesta - 38,6/39,0/38,9
Honda Jazz - 39,0/40,2/40,6
Opel Corsa - 39,8/40,6/40,2
Peugeot 206 - 41,5/41,5/41,9
Renault Clio - 39,0/39,4/40,2
Seat Ibiza - 40,4/41,7/41,9
Skoda Fabia - 41,9/42,4/42,4
VW Polo - 39,8/41,9/42,0
Toto je asi najlepsia ukazka, lebo bolo testovanych 10 roznych aut a meranie bolo robene pomocou na to urcenych pristrojov. Taketo male rozdiely sa podla mna nedaju odmerat s pouzitim stopiek, ktore ovlada spolujazdec.
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!