Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Aerodynamická "brzda"
To co je zakázáno u vozů závodních y se mohlo uplatnit u Os. automobilů F1 dokáže zastavit z 300Km/h na 80 metrech osobní automobil ze 100 km/h na cca 50 m. velmi by pomohla aerodynamika jednak¨vlastním bržděním a jednak zvýšením přítlaku! Ve svém výsledku by to mohlo výrazně zkrátit brzdnou dráhu. Cca až 50%! -
« Re: Záruka mobility, motory
No on si jeden muj znamej pochvaluje, jak je ta fabie 1.0 ziva, a kdyz s ni jel prvni jizdu s novou, tak mi volal, jak s tim ma jet, jestli to ma setrit, nebo tomu slapat na krk.
Btw. jestli ma objem 1.4 l v tunovym aute trochu jet, musi tocit.
-
Ani já subjektivně nepozoruju ztrátu výkonu při natankování BA 95. To spíš při zapnutí klimatizace, to už je trošku poznat.
Zkušenosti se 74 kW: je to sportovnější motor než 50 nebo 55 kW, dá se točit až do 6000 ot., kde už má dost síly. Dlouhodobou spotřebu mám 7.0. Kombinovaná spotřeba na trase cca 200 km je 6,3 a to při sportovní jízdě. 55 kW je takový nijaký, nejede moc ani dole ani nahoře. Cenově to vychází přesně jak to tady někdo popsal: 30 tisíc, ale v 74 je ABS, ASR za 22 000. -
« Re: Kontrolka elektroniky motoru
Možná se mi stalo něco podobného, ale u SDI. Za jízdy se rozsvítila a zůstala svítit kontrolka žhavení. V návodu taktéž "elektronika motoru ....". V servisu mi řekli, že elektronika motoru kontroluje všechny vstupní signály pro motor, pokud obdrží nesmyslnou hodnotu, může to znamenat poruchu nějakého zařízení. Potom se rozsvítí kontrolka a je nutno zajet do servisu aby vyčetli, které zařízení to způsobilo. U mě to byl jen vadný spínač brzdových světel, oprava asi za 500,-. -
« 55 versus 74 kW
Tak jsem se první v pátek zapojil do porovnávání těch dvou motorů a pak se odklidil do garáže ke své Škodě 450. Ta debata je prakticky pořád stejná, o nevhodnosti benzínových motorizací tady debatujeme stále. Ještě k Škoda motorům+tuning. Já mám i 44kW Fabii a nikdy bych do nestrčil víc než benzín a vodu do ostřikovačů. Chod motoru je trhavý, po dosažení 120 km/h to umírá (no jasně taky jsem jel 190 z kopce na dálnici, ale k čemu to je?), přímé řazení a lanovody se fakt nedají srovnávat. Nevím jestli to je kotouči vzadu, ale 44 Kw prostě nebrzdí ani zdaleka jako 2.0, na pedál musím vyvinout sakra sílu. Je pravda, že průměr předního kotouče je u silnějších motorizací větší, u 2.0 odpovídá turbu u Oktávky. To nemluvím o tom, že při prudkém přidání plynu mi to trhalo a už mi měnili řídící jednotku, ale to s tím zas tak nesouvisí. -
« Kontrolka elektroniky motoru
Souhlasim s charakteristikou 1.4/74kW - Točit, točit, točit - chce si to zvyknout na jiny styl jizdy, ale pak je to OK. Jinak jezdim vyhradně na N98.
Vcera se mi rozsvitila (a uz nezhasla) oranzova kontrolka "elektronika motoru a exhalací" - je v rychloměru vedle č.40 . V knize píšou "elektronika motoru navolí nouzový režim pro dojetí k nejbližšímu servisu Škoda". Subjektivně žádný rozdíl nepozoruji. Nestalo se to někomu z Vás? Kolik si mám z prasátka vybrat? Mám r.v. 2000 a najeto cca 40kkm. -
Diamant 04.08.02 15:13
« Spotreba
Je zaujimave, ze ten isty motor 1,4 (55 aj 74 kW) vo Fabii ma podla vyrobcu o 0,4l vyssiu priemernu spotrebu ako v Pole. Pricom Polo je papierovo lahsie o cca 30 kg, co je zanedbatelne.
A keby sme sa mali dostat do oblasti snov, tak potom by Fabii urcite prospel motor 1,6 FSI/ 81 kW. V Golfe ma kombinovanu spotrebu 6,3. Pricom s motorom 1,6/75 ma spotrebu az 8,1. To by bolo zvezenicko, ze? -
No nezpozoroval jsem nejaky vyrazny zmeny pri tankovani BA95 nebo BA98.
Jedina divna vec je, ze jezdim na BA95 z Kaucuku Kralupy, a kdyz natankuju neco u znackovy pumpy Agip nebo Aral, tak to nejak nejede a to jak fabie tak audi 4.2 l.
Jediny co vim, kde nic neni znat je stary Mitsubishi 3.5 l, a Safran biturbo.
Jinak u toho samyho motoru 1.4 nemci doporucujou BA95.
Zrovna tak jako pro 1.6 55kw doporucovali BA91, zatimco skodovka BA95.
-
Diamant 03.08.02 22:39
PR, presne si to vystihol. 1,4/74 nie je na pohodove jazdenie. TO JE PRESNE ONO! Ale ak je niekto temperamentny a ma rad sportovy styl jazdy, tak sa ma na co tesit. Tento motor je pre neho. Na pohodovu jazdu je ako stvoreny 2,0. Radost pre usi aj ducha. Ale pre penazenku uz menej :o) -
Nekoukám-li na pakety, výbavy atd. Pokud někdo chce koupit Fábii s motorem 1.4 16V/74kW tak ať počítá s tankováním BA 98. Jinak totiž vůbec nemá cenu tenhle motor kupovat. Navíc se tenhle motor musí točit 3500 a více. Při použití BA 95 se podstatně zhorší parametry a ztratíte toproč si 74kW verzi kupujete. Motor 74kW není na nějaké pohodové ježdění dělaný a na zátah odspoda rychle zapoměňte. Je spíš na sportovnější jízdu s častějším řazením. Mnohem vhodnější volba je slabší verze 55 kW. Jinak nej je samozřejmě TDi a z benzínu 2.0. -
Drobny detail je ten, ze 1.4 74 KW je sice o nejakych mrzkych 30 tis. drazsi nez 55 KW verze, ale ma uz v zakladu sarapaticky jako ABS, ASR, a kotouce vzadu, coz dela na priplatkach minimalne 22 tis.
Jinak co jsem vypozoroval, tak 74 kw zije aspon nahore, 55 kw je mrtva jak horem, tak dolem, co se zatahu pri nejakych otackach tyce.Jinak tu 55 KW ma Skoda o dost predrazenou oproti VW - Polo s touhle motorizaci a stejnou vybavou vyjde o 20 - 30 koliku levnejc.
-
Diamant 02.08.02 20:40
« Kúpa Fabie
Ja by som spomedzi motorov 74 a 55 kW volil ten slabsi. Osobne som sice skusal iba 74, ale velmi ma neuspokojil. Proste moje pocity boli velmi blizke tym nie prilis pozitivnym, co su tu bezne dostupne. Takze verim, ze je pravda to, co sa tu pise o motoroch 55 kW. Ze su proste lepsie sprevodovane a priebeh tociveho momentu je priaznivejsi. Ale ak ti natolko nezalezi na spotrebe, tak vrele odporucam dvojliter. Ten som skusal tiez. :o))))) Pripadne mrkni na moju stranku [odkaz] a tam sa daju porovnat aj priebehy vykonu a tociveho momentu. Dost to o motore napovie.