Škoda Fabia
Diamant 31.08.02 00:00
« To HUF
Ja teraz mám doma tiež S80 ale T6. Papá o dosť viacej, než tvoje. Povedal by som, že nech jazdím ako chcem, tak fixne nad 11. Teda ak sa snažím a nejazdím rýchlejšie ako 115 km/h, tak to býva tak okolo 8. Ale to nie je ono :o) Je tam tiež automat Geartronic. Len mi v praxi unikla pointa toho Niveaumatu. Len tam stále niečo cvaká pod autom. -
Jen tak mimochodem krom hodnoty maximálního
výkonu záleží též na otáčkách, při kterých je
ten výkon dosahován a též hodně na zpřevodování.
Staré motory Š120 určitě neměli těch 37 kW při
4750 ot./min. Tím však vůbec nechci tvrdit, že
1.2 HTP ve Fabii je nějaký zázrak. -
« Re: Motor 1.2 HTP - první zkušenosti
Tak konečně se tu objevilo něco, co mne napadlo jako první, když jsem si přečetl o motoru s vysokým točivým momentem. Dělá se sláva z motoru o výkonu, který je nižší než u některých modelů škodovek starých 25 let (120LS).Točivý moment byl samozřejmě nižší (k čemu by pak byl technický pokrok), ale zároveň byla tyhle auta minimálně o 200 kg lehčí a výkonové parametry měly lepší. Nebavím se o podvozku, brzdách, bezpečnosti apod., to je zbytečné :-)). Jen tak na okraj, nad propagací tohoto motoru panují prý rozpaky i ve Škodovce. Ale ať je to jak chce, v brzké době bude převážná většina nových soukromých Fábií na našich cestách právě s tímto motorem, protože cena je prostě cena.
Můj názor prostě je, že než si za nějakých 300 tisíc pořídit přibližovadlo do města s 1.2HTP, tak si raději pár tisíc přihodím a pořídím třeba 2 roky starou Oktávku s výbavou a pořádným motorem.
A ještě ke spotřebě. To, že má motor menší objem, vůbec neznamená, že musí mít menší spotřebu. Při porovnání mé Feldy 1.6, po úpravě na nějakých 74kW (pro rejpaly, jsem 3 týdny po STK a emise jsou 100% OK, stejně jako kat, který má natočeno 170.000) a otcově 1.3BMM/50kW je rozdíl ve spotřebě absolutně minimální. -
Saab 30.08.02 08:10
« Re: Motor 1.2 HTP - první zkušenosti
to bobik: denně jezdím s Corollou 1.3 (1332ccm) 16V 65kW z roku 1993 a předtím jsem jezdil Saabem 9000 2.3turbo 147kW z roku 1992, takže ten rozdíl v pohodlí a výkonu znám moc dobře. Příští auto už bude minimálně 1.6ka z nižší střední nebo dvoulitr ze střední třídy.
Teď něco ke spotřebě, tady je malé srovnání kombinované spotřeby:
Fabia 1.2 40kW: 5.9 - 6 litru
Fabia 1.4 50kW: 6.9 - 7.1 litru
Fabia 2.0 85kW: 7.8 litru
Toyota Avensis 2.0 110kW: 7.7 litru
Jen dodám, že ten Avensis je o cca 150kg těžší než Fabia 2.0 a zrychlení 0-100 je u Avensisu 9.1s a u Fabie 2.0 je 10.1s -
« To bobik
Já z principu neodmítám malý motory.OK do malýho a lehkýho auta malej motor.To má logiku.Ale proč motor 1.2 s parametrama ne moc rozdílnejma od Š120 (38 kW)do auta který si hraje ne na malý auto,ale na něco lepšího a váží jak tank.Ještě ke spotřebě,je demagogie,že malej motor má malou spotřebu.Když budu chtět udržet alespoň solidní jízdní průměr 60km/h, tak ten 1.2 sežere víc jak 1.6.Zkus se někdy zase Ty svýzt v něčem s motorem 1.6.Já jezdil v Puntu 1.2,Swiftu 1.0 a nebylo to špatný,ale ty jsou buď hmotností nebo výkonem trochu někde jinde... -
« Re: Motor 1.2 HTP - první zkušenosti
to bobik: Tak myslím, že hádat si se začal akorát ty a to naprosto přesně stylem hysterickej ženskej a předvádíš tady krajní extrémy jaké tady nikdo vůbec neuváděl. Nikdo tady "škodovákum" nevnucoval 5 litrovej motor ani předjíždění na pěti metrech. Každý tu říká nějaký názory a většinou i nějaký argumenty. Ty tvoje jsou ovšem pěkně přitroublý a ujetý. Já soudím, že 50-60 Kw pro Fabii by bylo tak akorát - 40 je však hodně málo a dělá to z jinak solidní auta prdítko (tenhle termín řekl první někdo jiný, ale je přesnej). Nevím jestli ti ten usměv na ksichtu neskejsne až zjistíž, že musíš pro benzín daleko častěji než třeba řidič té Toyoty. Větší výkon při stejném objem = nižší spotřeba, to je nezvratný a současně i bezpečnější jízda to je taky celkem jistý. Na to si nemusím kupovat Yarise - k tomu mě stačí si především nekoupit Fabii 1.2, ale takřka jakékoliv jiné konkureční auto - možná i Matize. -
« Re: Motor 1.2 HTP - první zkušenosti
Bobík. Velký motory nežerou. Jaxem psal už v jiným tématu. Můj motor 4.5 V8 měl průmernou spotřebu Praha-Split-Praha 8.5 l/100km přirozeně automat a zapnutá klima. Radši budu jezdit s tímto motorem, který má dostatek výkonu na bezpečné předjíždění s dostatečnou rezervou. Než jezdit s motorem 1.6, který bude mít o 2 litry menší spotřebu a žádný výkon. -
« Re: Motor 1.2 HTP - první zkušenosti
Tak moment, panove! Tady by to chtelo uvest na pravou miru.
Mam takovy pocit, ze vetsina z lidi, co se tu hadaj, ma nejmin dvoulitrovy zrouty a motory pod 1,3 proste principielne odmitaj, aniz by se s nima nekdy svezly. Nikomu to neupiram, je to jejich pravo, ale at s tim neotravujou nas, kteri radsi schovaj penize pro rodinu, nez propalej mnohdy starejma pekacema odtunningovanejma bez ohledu na zivotni prostredi.
Vsechno je subjektivni, vazeni.
Panasync je evidentne kritik skodovky, tak at si proste koupi yarise nebo cokoliv jinyho a tim to hasne. Proc tu stravis tolik casu kritikou? Jdi vyvijet motory! Velky, petilitrovy, co hodne zerou a pridaj aktivni bezpecnost blbum, kteri budou mit pocit, ze muzou predjizdet na padesati metrech.
Nez se tu zacnete hadat, prosim, aspon si vyzkousejte dotycny motel osobne (jako ja) nebo ho radeji vlastnete.
Ja hodne moc uvazuju o tom, ze Fabii s 1,2 koupim. Taky se mi moc libi!
Kdyz me s ni pak nekdo bude predjizdet, budu se jenom usmivat s dobrym pocitem - jen si jed, kdyz ti to za tu minutu rozdilu a petilitrovy rozdil na 100 km stoji!
Zdar a stastnou cestu!

Ad pohodlí> Určitě.
Ad prodej> Časem, ale Volvo bych asi stejně nechtěl.
Navíc, paradoxně, při mé oblíbené cestovní rychlosti 160km/h je Fabia stabilnější. Fakt!