Škoda Fabia
Tady to je zase diskuze jak noha. Punto versus Fabie. Ach jo! Pokud vim tak tenhle thread je o Fabii. Me Punto nezajima a propo kdyz jsem uvazoval pred pulrokem o porizeni noveho auta tak mi z Fiatu na muj mail ani neodpovedeli!
Spis by me zajimalo jestli do Fabky, Ambiente ktera ma pripravu na autoradio je snadne svepomoci namontovat nove radio (uvazuju SENCOR SCD 5255MR, USB) anebo je lepsi zajet k odbornikum (servis). Predem diky. -
mezek 27.10.05 19:39
O co jde? Že já například vyzkoušel hodně, než jsem se rozhodl ke koupi Punta. Protože stejně jako v těch testech u mne vyhrál.
Ale hodně mi vadí lidi, co sedli jen do Fabie, nic jiného nevyzkoušeli a kritizují. Samozřejmě je Punto v něčem horší. Podle mne má Fabia /oproti "normálnímu" Puntu/ lepší podvozek na naše cesty. Ale zaostává v motorizaci a prostornosti - nejde o milimetry, jde o pocit. V kvalitě jsou na tom stejně. Fiat se za posledních pár let - od Punta II a Stila - neskutečně zlepšil. Jako první automobilka u nás dávala 2 roky záruku v době, kdy nebyla povinná. Že by riskovali ztráty z oprav?! Ano, Fabie Combi vyjde lépe, ale musela by mít lepší motor. Ta 1,2 HTP nestačí a 1,4 je zastaralá.
Je možné, že nová Fabia nakonec bude lepší, než GP a potom bych klidně o ní uvažoval. Říkal jsem, že jsem škodovák... Jenže co to je platné, když Škoda zaspala...
A porovnával jsem nejen prostornost, bezpečnost, motorizaci a kvalitu, ale taky nabídku finančních služeb. Leasing na Fabii /tehdy/ byl velice nevýhodný. U Fiatu jsem dostal od GMAC úvěr, se solidními splátkami - 140000,- na ruku a zbytek na pět let po 2900,- - auto je moje a ne leasingovky a ještě mám úvěr "operativní". Můžu zaplatit víc, míň /měsíčně/, upravit dobu splácení nebo doplatit najednou. A tohle mi Škoda nenabídla.
A taky jsem mohl před koupí Punto "prolézt" do šroubku a udělat zkušební jízdu podle mne, u prodejce Škody, kde jsem předtím zakoupil Felicii mi nechtěli ani ukázat kufr Combi, protože v něm měli prospekty. A i se servisem Felicie jsem měl problémy a dokonce byl dražší, než teď u Punta. -
"-- skrytý --" 27.10.05 18:23
A čo tak porovnať Punto s motorom 1,2 16v s tým vašim HTP-čkom.
A proc bysme to meli srovnavat, kdyz se tento motor v Puntu u nas neda ani koupit?
BTW: To je jasne ze Fiat 1,2 je lepsi nez Skodovacka 1,2 jenze ja kupuju auto jako celek a celkove u me zvytezila Fabia. -
mezek 27.10.05 08:18
« Re: Mezek
Paulz: Jak říkám, IQ ničím nenahradíš...
Nauč se číst a taky porozumět tomu, co čteš. Potom dělej závěry.
No a když se budeme bavit na téma Fabia v. Punto - otevři si jakýkoliv motočasopis, kde je srovnávací test obou aut a potom si klidně napiš svůj názor. Zatím vždy bylo Punto před Fabií...
Nikdy jsem nenapsal, že je Punto, respektive Fiat nejlepší. Že je prostorný, je fakt. Že je motor 1,2 44 kW lepší než 1,2 HTP ve Fabii je fakt.
Nemám nic víc na srdci, co bych ti k tomu dodal.
A jen tak pro zajímavost: minimálně 12 let kupuji Svět motorů. Skoro každý na tomto fóru ho považuje za reklamní plátek Škody Auto. Já si vzpomínám na tři porovnávací testy, kde se "utkaly" obě auta a VŽDY vyšlo Punto oproti Fabii lépe. Tak kde udělali soudruzi chybu ?! -
« Mezek
Mezek- majitel nejlepšího auta opět tady!A příchází s novými názory:nekupujte autobus kupte Punto-velikost uvnitř stejná a ještě ušetříte.
A víte proč to Schumacherovi nejezdilo?Protože mu do vozu nedali motor s Punta 1.2 44kw.
Ano,jsem nepovedený. Ale nezaměňovat s nekvalitním./Mezek -
« Fabia vs Getz
tak jsem dneska odlozil auto v servisu a jako najradni jsem dostal zapujcene Legacy. Presto jsme k jejich prekvapeni podekoval a pozadal o zapujceni Getze. Chtel jsme si vyzkouset jake to je ve srovnani s Fabii HaTaPkou, se kterou obcas take jezdim.
Na zacatek si neodpustim jedovatou poznamku, ze´po seslapnuti plynoveho pedalu jsme mel pocit, ze me nekdo drzi za zadni naraznik >:D a zvukovym projevem se to rovnalo vysavaci s tuningovou upravou fenu na vlasy....
nechci srovnavat vybavu, ale jizdnima vlastnostma, ergonomii a presnosti razeni je Fabia dle meho pocitu po 80 km s Getzem hodne napred. Fofrklacek pusobil jak varecka zarazena do testa, spojka hodne nejista a v zatackach je Getz jeste vice nedotacivy nez HaTaPka. -
mezek 23.10.05 20:05
paulz: Ono kdybys pořádně četl, co píšu, věděl bys, že jsem nikdy nenapsal, že by Fiat byl nejlepší. A taky jsem /kromě té jedné výjimky/ nepsal o Fabii nějak urážlivě.
Jenom jsem napsal, že je nepovedená. A když tohle tvrdí lidi, co ji vlastní nebo s ní jezdí, tak asi na tom něco bude. Jediné, co se mi na Fabii líbí, je nastavení podvozku. Ideální na naše okresky. To Punta tak v zatáčkách nesedí. Ale tohle je tak jediné pozitivum. Oproti konkurenci /jakékoliv/ nenabízí moc místa, velikost kufru a maloobjemové motory nestojí za nic. Taková RS je dobré auto na vyblbnutí. Dobrý motor, dobrý podvozek a neočekává se od ní nějaké extra pohodlí. Ale jako auto pro rodinu - což u nás tuto funkci musí plnit - byla už v době vzniku "hendikepována". Že uvnitř má člověk pocit většího auta? Ano, má vyšší ponton, čili menší zasklenou plochu. Ale moc místa v ní není. Jak je možné, že ti samí lidé, co s Fabií jeli pár set km a potom přesedli do Punta, se divili, jak se ve Fabii mačkali. Spolujezdec s řidičem se dotýkali ramenama, za řidičem musel sedět nalepený na opěradle a kolenama se tloukl do sedačky řidiče /a to mám jen 178 cm a jeho kolena jsem cítil na zádech/, nastavení sedačky řidiče a volantu na moji postavu nestačilo - sedačka úplně dole, volant nahoře a stejně jsem nemohl otočit volantem bez přehmátnutí. Prostě jsem se mezi volant a nohy nevešel. A kufr je na, řekněme standartní velikosti. Ale třeba Punto má 297 l. a C3 něco přes 300 l. Motory: 1,4 je "gumová", taky díky ovládání plynu po drátě. 1,2 je sice moderní motor, ale dobrý pro malá auta. Ne ho cpát do skoro jeden a čtvrt tunového auta. Tady Punto zase boduje, je lehčí při stejně pevné karoserii. Kdyby alespoň do Fabie montovali modernější 1,4 nebo 1,6... Řízení Fabie taky není zrovna nejpřesnější, posilovač by mohl být lépe naladěn. Řazení je solidní, ale občas zadrhává. Starý problém škodováckých převodovek - trojka a zpátečka.
Ale nemusím srovnávat Fabii jenom s Fiatem. Takoví korejci jsou na tom už stejně.
A prodejnost Fiatu? Před třemi lety byla o dost lepší. Teď se čeká na Grande Punto a na nové Stilo. Panda je naopak v pohodě. Je to nejprodávanější malé auto. A pověst Fiatu? Ano, Uno a Tipo nebyla nejlepší auta. Jenže když se sem začala tahat, tak hodně ojetá ze západu. Pak se lidi divili, že rychle odchází. Dnešní Fiat /Punto, Stilo.../ si v ničem nezadají s německou konkurencí. Kvalita je stejná. Za dva a tři čtvrtě roku se mi na Puntu rozbila páska na manžetě poloosy a museli dotáhnout šrouby na motorové vaně. V interiéru nikdy nic nedrnčelo, slícování na velice slušné úrovni. Jen palubku mohli udělat měkčenou.
A naposled opakuji, že nejsem zaslepenec Fiatu. Na škodovkách jsem se učil, dvě vlastnil a nikdy na ně nedám dopustit. Taky neříkám, že chci zůstat u Fiatu. Když mi vyjdou peníze, chtěl bych Astru GTC nebo C4 Coupe. Přinejhorším Stilo. Ikdyž, nové Punto není k zahození... -
To Mezek:a podle toho vypadají prodeje,kolik se u nás prodává Punt?To už si radši kdo nechce škodu koupí Korejce než Punto.obecné povědomí je,že už i Korejci jsou lepší než Fiaty.Osobně jsem jel v Puntu,žádný zázrak to nebyl,Fabie při jízdě púsobí jako by jsi jel ve větším auto,to ale zaslepenec Fiatu nikdy nepřipustí,protože jenom a jenom Fiaty jsou u něho nejlepší.
Jinak Tvoje poslední příspěvky naznačují,že si brzy změníš přezdívku z Mezka na býka co přišel o koule/pokud víš jak se jmenuje./.
No a proč je Punto v Německu oblíbené jako auto pro ženy,protože jejich manželům by bylo líto kdyby otloukali skutečné auta!
No a pokud Tvoji kolegové a rodinní příslušníci chrochtají-no nebudu to komentovat. -
mezek 21.10.05 19:53
...jak to je - moudřejší ustoupí...
Nebudu nikomu brát iluze o jeho šrotu. Eeehm, sorry - německém zázraku z Česka. Mně stačí prohlášení mých známých, kolegů a rodinných příslušníků - majitelů a řidičů Fabie: děs a hrůza. S mým autem jeli dva a oba "chrochtali blahem" /nad autem stejné kategorie/. A jeden kolega si v Řecku půjčil na 14 dní Punto a potom chválil a chválil.
A je zarážející, že takhle mluví o Fabii její majitelé... A postupně se jich zbavují.
Já nebudu tvrdit, že Punto je nejlepší. Ale je lepší než Fabie. Prostornější, větší kufr, menší spotřeba, lepší benzín. motory, brzdy... Jen naladění podvozku má Fabie o něco lepší.
A kecy, že je Fiat nekvalitní - tohle může tvrdit jen ten, kdo má zkušenosti. Ne ten, který to slyšel od jednoho, co to slyšel od kolegy, který to slyšel od kamaráda...