Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
Diamant 22.11.02 21:23
« Re: clima
Staci si zapnut na PP okamzitu spotrebu a zapinat spotrebice za statia. Tam po zapnuti vykurovania skla vidno pokles otacok. Samozrejme e-gas to ihned dorovna. Ale ak sa to ciste teoreticky zoberie, ze dany spotrebic ma taky a taky odber, tak si to vynasob 1,5 a mas zhruba hodnotu, ktoru ti dany spotrebic z motora odobera. Navyse ked zapnes spotrebic s velkym odberom, tak ti istu cast vykonu dodava aj akumulator. A potom sa da este aj urobit finta. Zapnut niekolko spotrebicov naraz a podla pomeru ich odberov ten rozdiel v spotrebe rozpocitat. Inak u takychto spotrebicov sa predsa spotreba nepocita na 100 km ale na hodiny. Nie? Takze preto za stoja. -
Vase starosti na moji hlavu! Me kolega nutil na dalnici zapinat a vypinat vytapeni zadniho okna, jestli to bude mit vliv na spotrebu (podle PP). Hodne se divil, ze jsme nenamerili vubec nic. Uz dvakrat jsem taky absolvol debatu na tema "sviceni hrozne zvysuje spotrebu". -
"-- skrytý --" 21.11.02 17:31
Ono jde ale predevsim o to, jaky ma ta klima vykon, resp. na jaky vykon je stavena / jak velky prostor auta musi vychladit / za jak dlouho / pri jakych "obvyklych" klimatickych podminkach venku. Klimy montovane do autaku u nas jsou pomerne malo vykonne (v nasich zemepisnych podminkach to bohate staci), naopak napr. klimy v autacich na jihu Evropy ci na severu Afriky jsou uz vykonove o necem jinem. A to je pak pekne znat na odberu prikonu kompresoru klimy od remenice klikovky motoru! Mel jsem MPV koupene na jihu Evropy a i v tech nejvetsich vedrech jsem nikdy nevyuzil maxima vykonu klimy - to bych asi zmrzl. Ale kdyz jsem jel tzv. "na doraz" se zapnutou klimou, musel jsem ji pred predjizdenim vypnout, abych ten predjizdeci manevr zbytecne neprodluzoval. Nyni mam obdobne MPV s klimou v provedeni pro CR a kdyz jsem byl v lete v Chorvatsku, tak klima sice jela stale neplno, ale presto to nestacilo. Zato ji vsak pri provozu prakticky necitim, tedy casto vubec nevnimam moment, kdy sepl / vypl jeji kompresor. -
S kamaratom sme robili test vplyvu klimy na predchadzajucej Almere 1.6 100k s automatickou klimou. Dialnica, rovina, tempo cca. 130kmh. Rozdiel citit bol skor "pocitovo", ze auto ako keby islo "lahsie" bez klimy ako s klimou, na dynamike rozdiel citit nebolo. -
« To Huf
Laicky dotaz. Neni pointa v tom, ze klima neni pohanena od kol, ale primo od motoru? Ja bych si dokazal predstavit, ze se tu vysokej kroutak motoru projevi. Ofsem jenom tak hadam, nevim, neznam. Potajnu samozrejme chapu, ze si ta klima svuj vykon vezme, pokud ma opravdu chladit. -
>matuS: To minulý týždeň dávali v telke nejaké zábery z pouličných nepokojov, hromada policajtov, demonštrantov a tak. Ale Sydney je rozsiahlejšie ako Bratislava. Tu keď si sadlo pár demonštrantov na Šafku, tak to stálo, pomaly, aj v Rači. Užívaj si to tam. Idem si prečítať, či si niečo napísal od posledného razu.