Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.11.03  17:52

« Filtr s aktivním uhlím

Ahoj, ještě bych měl další dotazy (tempomat už nehodlám řešit): Máte někdo ve výbavě "filtr s aktivním uhlím" a jak to vypadá? Není to to, co mají už hrozně dlouho v každým Bauhausu (i všude jinde) od český firmy - jméno jsem teď zapoměl - a je to jenom jiná vložka filtru co má spolujezdec před nohama? Navíc to existuje ve variantě od Felicie po Octávii. Pokud jo, tak tahle věc tam stojí kolem 500 a originál papírovej ve škoda servisech taky zhruba tak, takže si nejsem jist jestli je to vůbec ono, když za to chtěj jako za výbavu na přání navíc 250 příplatek. Mají to už v servisech jako díl? (ve výbavě to není dlouho). Má to vůbec smysl?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.11.03  13:32

« Re: to tatam / Tempomat

Třeba kámoš má služební kokotávku TDi 66kW manuál s tempomatem a brzdí mu motorem...
  • « 00 Reagovat !

foto

12.11.03  13:25

tak ted se stydim a omlouvam ! he's right

[odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto

12.11.03  13:21

a to te teda budu * kamarade = EGas je to anglicky :-) A jestli nevis co je ECU a poťák, tak prestan rozumovat (tim chci rict ze jsem tam napsal presne to co ty ale musis umet cist vis, on potak != podtlak, OK ? :)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.11.03  13:12

To Mitsi: údaj o otevřenosti klapky na PP opravdu indikován není (stylem "už se otevřela na plno"). Nicméně lze zkušeností vydedukovat, že při určité (nastavené) rychlosti neproteče motorem více benzínu než něco. A to něco dokáže člověk časem odhadnout, pokud jezdí stále stejně (např. pro 5-ku a 100km/h to těžko přeleze okamžitou spotřebu 10 - ohřátý motor), navíc třeba ta spotřeba během kopce s tempomatem plynule stoupá a pak se zastaví. Navíc jakmile se jednou začne fofrem zvyšovat je jané, že se to dřív či později stejně "utrhne" (pokud kopec včas neskončí). Pak na to reaguju jednoduše tak, že tempomat vypnu a přejdu na styl, kdy respektuju jízdní profil a dovolím radši v kopci klesnout rychlosti (nebo podřadím). Výsledkem je pak nepatrně nižší spotřeba, než za kolik by jel (v tomto profilu) tempomat. Víc s tím neumím, ale protože tento motor má max. momentu až za otáčkami, ve kterých obvykle jezdím tak tu bohužel ani nedojde k jevu stabilizace tím, že s poklesem otáček je k dispozici větší moment (a současně i menší odpory). Takže to že se tempomat utrhne je předvídatelné dříve než by došlo k dalšímu poklesu rychlosti/otáček. Takže můj soukromý závěr: ideální na únavu nohy pro dlouhé cesty, ideální na spotřebu v rovinách, diskutabilní na spotřebu a opotřebení motoru obecně, špatně použitelný v horách (myslím na dálnici - ne v serpentýnách ...).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.11.03  12:37

To smarty: "E-Gas" (německy) = "drive-by wire" (anglicky). A ještě pro pořádek: ten pedál plynu není spojen s něčím "podtlakem", ale je na něm potenciometr, který udává ŘJ polohu pedálu plynu a na škrt. klapce je zase servomotor (opět se snímačem polohy), který ji ovládá. A už mě s těmi německými zkratkami nes....!
  • « 00 Reagovat !

foto

12.11.03  12:35

smarty> Tak tak... Někdo ale možná řídí jen plynem... ;o)
  • « 00 Reagovat !

foto

12.11.03  12:20

ja nevim co furt mate s tim "drive by wire" !!! Az nebudes mit volant fyzicky spojenej s napravou ale bude pod nim jen snimac a pres "wire" to pujde do rizeni, to same s brzdama tak potom jo. Zatim tu mluvite uplne o necem jinym a to je "E-Gas" cili elektronickej plyn, kdy je skrtici klapka rizena podle polohy pedalu kterej s ni neni spojenej lankem, ale pres potak a ECU :)
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 12.11.03  11:37

Pro doplneni - samozrejme jsem myslel na tempomat, jinak normalne pri brzdeni motorem PP 0.0 ;o)
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 12.11.03  11:36

to tamtam: Bud klidny, mne to dela taky (1,8T - nikdy nebrzdi motorem na PP 0.0), takze zadna vada to neni, nejspis zamer. Proc tomu tak je, nevim a ani me to nejak moc netankuje. Na funkci "skodovackeho" tempomatu nemam vyhrady - funguje plynule a k me spokojenosti.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.11.03  10:05

Samozřejmě, moderní benz. motor má podstatně menší brzdný účinek, než nafťák. Já jsem také hovořil hlavně o tempomatech (CC) na benzíňácích, jelikož s těmi nějakou zkušenost mám (a to v nejrůznějších verzích a koncepčních provedeních), na rozdíl od nafťáků, kde takovou zkušenost mám pouze jednu: na předchozím modelu Opelu Vectra 2.2 DTi (už s "drive by wire") bylo možno s CC dosáhnout vyšší maximálky, poněvadž mechanické ovládání od CC dokázalo příslušnou páčku na vstřik. čerpadle podržet opravdu "na dorazu", a to i za cenu zvýšené kouřivosti, zatímco elektronický plyn v momentě, kdy to začalo výrazněji kouřit, si prostě sám ubral. Přesto všechna auta uměla po použití pedálu plynu (např. při předjíždění) nebo při sjíždění kopce brzdit motorem! PS: Navíc nechápu, jak se dá při použití CC vyvarovat tomu, aby motor jel na plný plyn. Běžný CC (nehovořím o tzv. "adaptivním") se přece za každou cenu (bez ohledu na spotřebu paliva a další faktory) snaží udržet nastavenou rychlost, a je mu úplně jedno, jestli drží škrt. klapku zcela otevřenou nebo zcela zavřenou. A ještě prosím o vysvětlení, jak vůbec lze poznat při jízdě u vozidla s "drive by wire", že právě teď je škrt. klapka zcela otevřená? Já to totiž nepoznám, neboť jsem ještě nejel s autem, které by mělo nějaký indikátor polohy škrt. klapky! Pokud to někdo posuzuje podle hodnot okamžité spotřeby na PP, pak je (částečně) na omylu, jelikož tyto hodnoty mají pouze zprostředkovanou vypovídací schopnost o "stavu otevřenosti" škrt. klapky.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.11.03  10:01

Ahoj tamtam, ospravedlnujem sa za moj trochu ostrejsi prejav, vidim, ze si ferovy chlapik. Ja som si myslel, ze ak mas tempomat, mas aj palubny pocitac a tam sa da vyvolat okamzita rychlost. Uz asi viem, na co mieris. Ide Ti o to, ze ako prudko ten motormanagement spomali auto na nastavenu rychlost. Aj u mna to chvilu trva, ale ta doba sa mi zdala primerana. Iste zalezi od rozdielu aktualnej a nastavenej rychlosti. A mas pravdu, nie je to nahle zbrzdenie, ale pozvolne, ale s istym koncom (pokym zotrvacna sila nie je vacsia ako brzdiaci ucinok motora). Priklad: tempmat nastaveny na 100, predbieham 120, pustim plyn, a za takych 10 sekund som zase na 100 (na rovine). Preto sa mi nezda ten Tvoj bod A) (mohlo by to byt asi len vtedy, ak by si isiel z dostatocne strmeho kopca, vid tie sily). Pripadne skus v servise, ci neexistuje nejaky update -novsi firmware, ci co, pre riadiacu jednotku Tvojho auta. Cau, Peter.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.11.03  08:15

Tak jsem asi úplně blbej. Mám Fabii (s tempomatem) už 3 roky a zatím jsem stále nenašel, kde to má jaký digitální ukazatel rychlosti - prosím poradit... Mimochodem, ono i s tempomatem lze plynem (nožním) přidat, takže situace tempomat 100 (nastavil jsem ho tak) a reál 120 (právě jsem pomocí přidání plynu na 120 zrychlil a následně plyn uvolnil) je zcela reálná (tedy nejméně pro mé auto). Po sundání nohy z plynu auto (spíše tempomat) reaguje tak, že sice ihned sníží výkon motoru na nějakou malou hodnotu (ale stále to ještě bere benzín - viz PP) a čeká, zdali mu auto zpomalí. A to se A) nemusí stát anebo B) k tomu dojde určitě až po chvíli, neboť nejméně moje Fabie (co nemá digitální rychloměr) něco váží a má tak setrvačnost. Ale režim, že by to v tomto stavu začalo okamžitě a maximálně brzdit motorem (tj. zcela zavřené vstřiky, škrticí klapka uzavřena na volnoběžném konci dráhy), to to neudělá. Nehodlám dále 100x opakovat, že je to benzínový motor (a tempomat z fabriky, až další rýpal přijde na to, že jsem ho tam dobastlil z provázku a kladky ...).
  • 00 Reagovat !

foto

12.11.03  06:47

« Dotaz pro HUFa:

Dnes cca 5 45 u Aralky v Otrokovicích auta ve svodidlech a tři(!) policejní auty s puštěnými majáky podél silnice. Nevíš co se tam dělo, respektivě proč tento úsek namrzá, když před a za ním je sucho?
  • « 00 Reagovat !

foto

11.11.03  23:34

tempomat 100, real 120 ... Tvoj analógový a digitálny ukazovateľ rýchlosti ukazujú rozdielne ??? :-)))) Myslím, že ty ani nemáš tempomat a ani nevieš, kde sa dá rýchlosť odčítať ... :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

11.11.03  23:22

« Re: to tamtam / Tempomat

Myslím, že píšeš úplné nezmysly. Mám tempomat, aktivujem ho a keď na chvíľu pridám plyn (niekoho bezpečne predbehnem) a potom dám dole nohu z pedála, začne sa brzdiť motorom, nedostáva benzín a teda auto spomaľuje na nastavenú rýchlosť. Samozrejme, ze na rovine, nie na 45 % klesaní :-). Máš niečo chybné, choď to reklamovať.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.03  17:13

« Re: Zadní dveře / Tempomat

To Mitsi: Bohužel nerozumím. Psal jsem zde mé postřehy z tempomatu, který v žádném režimu jízdy nezačne mým motorem brzdit, ani je-li z vnějších příčin mnou nastavená rychlost překročena (svah dolů, předchozí rozjetí způsobené řidičem atd.). Vždy se to ustálí na hodnotě malinkého částečného "sešlápnutí plynu", režim "noha z plynu" tempomat s benzínovým motorem 16V nikdy nedělá. Ale jakou to má vazbu na nesprávné jízdní režimy vyvolané řidičem...? Nechápu. Pro ilustraci: používám tempomat k jízdě po dálnici v 3000 - 3500 rpm (5-ka) a navíc se snažím eliminovat stavy kdy to "dává plný plyn" a to je celé. Důvod proč to režim "bez plynu - dle VAG terminologie overrun" nedává spatřuju (já laik) v jisté nekomfortnosti regulace v tomto režimu, kdy (aby benzín vůbec hořel - uzké pásmo bohatosti směsi) to musí vstřiky aktivovat vždy úměrně aktuálním otáčkám (přitom u nafty stačí úměrně vyžadovanému okamžitému výkonu)a motor tím pádem reaguje ne zrovna malým kladným výkonem. V režimu overrun reaguje zase citelnou brzdnou silou, tj. udržování konstatní rychlosti (bez hystereze v nastavené rychlosti) za poměrů, kdy by se musely tyto režimy stále střídat (aby to nejelo ani málo ani moc - typicky pozvolný kopec dolů) by musely být i cítit. Ve 3000 otáčkách určitě. Nebo se pletu? Ať je to jakkoli, zkrátka (vyzkoušeno) to radši jede víc (tempomat 100, reál 120 a motor stále bere benzín). To by musela říct fabrika, co tím vlastně sledovali ... Třeba to při 150 opravdu vypne vstřiky a při 100 pak zase zapne, takhle velké odchylky jsem opravdu už nesledoval. PS: myslel jsem si že 16V taky patří k moderním (byť evropským) ...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.03  16:22

« Re: Velkost benzinovej nadrze

rbaron: nerozsvítí? ;o) To je asi překlep. Já jí ve výbavě na Corolle ještě neměl, zato je v nádržce filtr, nádržku mám cca 6 litrů, ale v zimě mi stačí tak na 600km...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.03  10:18

To tamtam: Jistou logiku v Tvé úvaze o tom, proč to při jízdě na tempomat nebrzdí, sice shledávám, nicméně Tě mohu ubezpečit, že u moderních benzíňáků (přinejmenším japonské provenience) se při přechodu ze stavu "brzdění motorem - vstřiky vypnuty" do stavu "brzdění motorem - vstřiky zapnuty" (okolo 1200 ot./min.) žádné znatelné cuknutí (při jakémkoli zařazeném kvaltu) nekoná! Co ovšem určitě poznáš je přechod ze stavu "blbe, nedal jsi tam nižší kvalt a podtáčíš" do stavu "blbe, kdo to má za tebe pořád řešit" (okolo 800 ot./min), kdy si to samo výrazně přidá na plynu, aby motor nezhasl. Ale tohle přece při jízdě na Cruise Control neřešíme, nebo snad ano? PS: Nic ve zlém, ale "elektronický plyn" (a nemám na mysli pouze "drive-by-wire") tam určitě není od toho, aby systematicky napravoval systémové chyby řidiče při zacházení s vozidlem. Viděl jsem už dost vozů např. od Mitsubishi s kompletně odrovnaným tlumičem torzních kmitů na spojce jen proto, že jejich majitelé při rozjíždění prostě nepoužívali pedál plynu - však "ono si to přece přidá samo..."!
  • « 00 Reagovat !

foto

11.11.03  09:08

jo a k tempomatu, nepamatuju presne jak to mela/ma octa/fabka, ale v mondeu (V6) s tempomatem to tlaci na zem i pedal plynu :)) zajimave, vypada to jak knight-rider jen ty led-ky chybi :)))) hehe...
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…