Škoda Fabia
« TO bestias
Když už jsi tu nakousl otázku koncepce felicie, tak by mě zajímalo, jak je to s motorem 1,6. Někdo tvrdí, že to je zastaralej šit od VW a někdo zase něco jinýho, zajímalo by mě jak to ním je. Já osobně si myslím, že to je sice zastaralej typ motoru, ale pro felicii byl nějak upravovanej (nebo ne?). dík -
« Re: To bestias
To je škoda Kingu. Jak to vypadá, tak máme naprosto jinej vkus a názor na některá auta. Já se plně stotožňuju s Diamantem. Mám rád věci, který maj pro mě velkou cenu, ale nejsou vidět. Mám raději konzervativní design (a proto BMW 5 - 7), nemám rád japonská auta, korejská nenádvidím, italská mi nesedí, francouzká mají divnou ergonomii (ale jinak jsou super) a vůbec mě netáhnou placatý zakulacený sporťáky typu Mazda nebo Honda. Když už, tak BMW Z3 nebo Jagy. Auta mám raději velká a elegantní, než malá a sportovní. O nákupní tašku typu Matiz bych si neopřel ani kolo... -
« To jsem napsal na skoda-auto.cz
Hmmmm, nestacim se divit. Ackoliv ve vasi nejlepsi vybave Elegance byl zpocatku uveden jako moznost motor ceske provenience 1.4 50KW pro chude za 379 900 Kc, jak je stale jeste uvadeno na serveru auto.cz, tak ve vasem novem ceniku na tomto serveru jiz tento motor chybi, a verze Elegance je oproti ctyrem motorum nabizena je se dvema 1.4 74KW a 1.9TDI 72KW, s tim levnejsim za `lidovych` 444 900,- Kc. To jste se asi zblaznili ne? Premyslel jsem o vyhodnosti 1.4ky 50KW, ale takhle na to zapomente!!!!
1999/10/19 17:22:12
« kvalita
dost jezdim s filckou, v oktavce jsem se pouze svezl.. ale pamatuju si, jak v 2 roky stary filcce se zacali drbat takovy detaily jako spinace svetel, blinkry.. mozna jen vadnej kus, ale ..
o zkusenostech kamosu s kvalitou servisu skodovky jsem tady uz psal, ale to je z doslechu a nemam osobni zkusenost se servisi jinych znacek, takze to beru s rezervou.. -
« zase japonci
ale oni to nepopiraji. dokonce na nissan.cz jsem nasel srovnavaci tabulku cen nahradnich dilu na jednotlive typy s konkurenci. a vetsinou to opravdu drazsi bylo. to jsem nikde jinde nevidel..
finta je v tom, ze pokud nebouras, tak ty nahradni dily nebudes potrebovat vubec nebo za 10 let.
nedavno tady byla hlaska o "prumerne" poruchovych evropskych autech, dobra prca :-))) -
« Re: To bestias
Děkuji za uklidnění. To mě fakt těší, že mám Škodu 100 Evo IX (pokud dobře počítám-Š105, 120,125,130,135, favo1,2, felicia1,2). Ale to nemá nic společného s tím že mi odejde těsnění. Leda by se dělalo z materiálů, shodných s těmi ze škody 100, pak je ovšem honda hromada plechu. K mitsubishi: mě se líbí pouze galant a 3000Gt s Eclipsem. Ostatní je bída. Pokud ti nesedí italský design a Hondí, tak to jsme na tom přesně opačně. A Korea: nádherný byl Hyundai Coupe - bohužel do faceliftu 2000. ........... to cimrman: nemohu za to, že mám s některými značkami takové zkušenosti, že je mohu doporučit komukoliv. Pokud se podíváš do diskuse Honda Club, najdeš tam z mé strany mnoho výtek na Hondu. Nikoliv ovšem na její technickou a motorickou stránku. Není, nač si stěžovat. S felicií jsem spokojen už méně, ale za škodovku lobuju z důvodů, tobě třeba neznámých: z patriotismu a hrdosti, že už to nejsou takové vraky, jako před 10 lety. Pokud jde o mojí objektivitu, jsem jinak přísně neutrální, pokud se mi ovšem někdo nepokouší namluvit, že jsou japonci krámy, protože s nimi evidentně zkušenosti nemá. Nejsem ten který hledí jen na to svoje a doufal jsem, že je to vidět víc. Ač se to třeba mnohým nezdá, ke srovnání s hondou jsou potřeba velice přísná měřítka. Pokud svůj názor na mě přehodnotíš, budu velice rád, protože bych nerad patřil do skupinky, hlásající "můj matiz je lepší, než tvůj BMW525". Pokud někdy Hondu budeš mít(Ze srdce bych ti to přál) , pochopíš můj náhled na automobilový trh. -
« Re: To bestias
Tak se mi zda Kingu, ze tu stale lobujes pro
znacky aut, ktere bud vlastnis nebo si vlastnil.
Pripominas mi chvilema meho davneho spoluzaka.
Pro toho taky bylo nejlepsi to, co zrovna mel.
To jsem si myslel(alespon zezacatku), ze jsi
objektivnejsi. Nic ve zlym.
« Re: To bestias
Já vim. Nechci někoho přehádat, já jenom psal, že nemám japonce rád. K poruchovosti a životnosti Felicie - jestli máš třináctistovku, tak si taky uvědom, že je to v podstatě motor z MB 1000 z roku 1964, který prochází různými obměnami dodnes. Je vlastně stará klasika - OHV, třikrát uložená klika a pod. To přeci nemůžeš srovnávat s novým Acco. Karoserie vycházela z Favorita - rok 1987. Stejně si řikejte co chcete, ale japonce nemám rád, teda kromě Mitsubishi, to je pro mě AUTO. Honda má sice výborné motory, ale design horší italského. Ještě tak možná Nissan, ale nikdy bych nechtěl Mazdu nebo Hondu nebo dokonce něco z Koreje. -
« Re: To bestias
nejdřív pro Paulus: souhlas, ten Acco byl super.
to diamant: to ,že je fabia malé auto na výkonný vůz jsem nemyslel tak, že bych jí dával s litrovým motorem, ale tak, že pokud se připravuje cosi velmi výkonného od Škody, tak to nebude na bázi Fabie, protože do ní bys stejně víc jak dvoulitr nenarval, možná tak ještě nic-moc VR5 z bory/toleda. Ovšem - nebo taky 1,8T, což by byla pila. Dokonce tu před dlouhým časem ještě v tématu Felicia II někdo tvrdil, že bude mít fabia podobný motůrek s tím, že by se nevešel pod haubnu, tak bude mít prý "bouli" na víku. Bestiasi, zase to na tebe zkouším. Pro fabii bude slušná motorizace začínat 1,4/74. S nižším výkonem to moc divoch nebude, soudě podle akcelerace. Možná ještě horko těžko 1,4/55kW- nikoli ovšem pro kombi. Ale já osobně bych se bál, mít třeba silný motor ve felicii a stávající charakteristiku podvozku. I když podvozel a´la WRC taky není můj sem. Tak střední cestu. Prřiměřeně tvrdý (třeba jako Accord type R, to je ideál).
bestiasi, to "ocenění" o kterém mluvíš, je, pokud se nemýlím, vítězství v disciplíně "nejlepší poměr užitné hodnoty a ceny", což není nic až tak překvapujícího a donebevychvalováníhodného. Japonci se nedokázali odpoutat od 80. let? já tedy nevím, možná deign jejich malých vozů a luxusních limuzín, ale ve střední třídě? přijde ti Avensis a Accord jako něco z 80. let? nemluvě o tom, že jsou prokazatelně lepší, než passat, to tvrdí všichni (kromě germánů, samozřejmě). Drahé díly? Souhlasím. Drahé služby? dražší než u škody, ale levnější, než u evropy (snad kromě fiatu a frantíků) Servisní síť? Dostačující. Fór je v tom, že u většiny japonců jezdíš do servisu jen na pravidelné prohlídky (já jsem s felinou v servisu kromě periodických ještě minimálně 6x ročně kvůli něčemu. TŘEBA DNESKA RÁNO, KDY MI PO 64000KM PRASKNULO TĚSNĚNÍ POD HLAVOU. To, se mi, milý bestiasi, nestalo u Accordu dodnes (má najeto 300 000!!!!!!!) To je, pokud dobře počítám, je to min. 4x menší životnost materiálu.
to pohoda: kde jsi vzal utoleda podobnost s meganem, to mi hlava nebere. BMW OK, ale megan? -
« prostě do diskuse:
To bestias 20-10-1999 10:11:36
To bee 20-10-1999 12:35:12
K žebříčkům a hlavně v Británii a v Německu: je nutno rozlišovat žebříčky spolehlivosti - zejm. německé statistiky z mraku servisů: tam vedou japonské značky v čele se Subaru a naproti tomu žebříčky spokojenosti řidičů - zejm. v Británii, kde si řidiči srovnávají pořizovací a servisní náklady atd. atd. -a v nich je skutečně škodovka až překvapivě vysoko - přesto si myslím, že tak vysoké postavení má z velké části kvůli nízkým pořizovacím nákladům, při nichž se trošku častější návštěvy servisů dají tolerovat.
A závěrem: nové toledo je skutečně mimořádně povedenej ksicht: povedenej mix mezi baworákem a meganem. -
« Re: To bestias
Díky Diamante. Po dlouhé době zase někdo, kdo mi nepředhazuje nějakej japonskej paskvil. To King - já nemluvil o spolehlivosti, ale o jejich autě roku nebo něčem podobném. Tam zvítězila Felicia a byla tak po sedmi letech první evropské auto před japonci. Říkejte si co chcete, ale já bych si japonské auto nekoupil. Neříkám, že jsou nekvalitní, statisktiky hovoří za vše, ale nesedí mi jejich design. Přijde mi, že se pořád ještě nedokázali odpoutat od osmdesátých let. Také mi vadí ergonomie a ovládací prvky. Nesnáším třeba ovládání jako je u francouzkých aut - pořád něčím točíte, vytahujete apod. Je to nepřehledné a nesedí mi to. Preferuji ovládání jako u německých aut (kromě Opla). Jak tu už někdo napsal, nechtěl bych jet s japoncem do servisu. Drahé díly, služby a slabá servisní síť (tím myslím autorizovaná)... -
Diamant 20.10.99 23:04
« To bestias
Ty máš asi veľmi podobný vkus ako ja. Tiež mi seaty veľmi "nevoňajú", ale Toledo je výnimka. A s Fabiou to bolo presne to isté. Prvý pohľad - och, to je strašné a tá hrana vpredu a to a tamto sa mi nepáči! Ale po pár dňoch prezerania obrázkov sa mi Fabia páči čoraz viac a veľmi rád by som ju uvítal v garáži. Ale zase nemecký vkus? Škoda je pre mňa zlatá stredná cesta. Nie je príliš extravagantná, ani nudná (ako napríklad Passat Variant - brrr) ale má v sebe takú podmanivú krásu, ktorá si človeka získa až na druhý pohľad, ale o to silnejšie a na dlhú dobu.
Bol tu nejaký príspevok o tom, že Fabia je malá na výkonné auto. Ako je o mne známe, preferujem kombíky a veľmi často to svoje kombi vyťažujem na maximum. Zatiaľ som uvažoval o Octavii Combi ako o ďalšom (možno už aj rodinnom) aute. Je to dobré auto s nádherným kufrom, výkonnými motormi a je skvelé na dlhé vzdialenosti. Ale ja veľmi často jazdím aj po preplnených uliciach mesta, kde aj tých 20 cm a pár kilogramov menej nie je pri parkovaní a častej akcelerácii na škodu. Preto si myslím, že Fabia Combi bude pre mňa to "pravé orechové". Ale na druhej strane pri cestách dlhých niekoľko sto kilometrov sa občas zíde aj rezervný výkon. Pohodlné perovanie v kombinácii s výkonným motorom rozhodne nie je v mojom prípade nebezpečné. Výkon motora sa dá veľmi pekne využiť na primeraný pohyb slušne naloženého auta na vrchol prudkého a tiahleho stúpania (tých máme na Slovensku neúrekom) a nie len na "závodnícke" prejazdy zákrutami či predbiehanie všetkého, čo je predomnou. -
« Re: vzhled japoncu
Suhlasim takisto s nazorom o vzhlade novych japoncikov. Sam som svoju corrolu (model 96)kupil od chlapika, kt. uz mal najnovsiu (sedan). Chytal som sa za hlavu. Tie okruhle reflektory a kvazi mriezka, kt.som pre kamaratom okomentoval, ze je to kuch.nadobicko na hadzanie halusiek (nudli). Myslel som, ze sa potrha smiechom. Tak isto mu to nieco pripominalo, ale nevedel si spomenut co...
Asi zo vsetkych japoncov sa mi naj paci Honda Acco (modely z rokov 91-94). Asi som trochu konzervativny... Ten novy Leon ma zozaciatku tiez fascinoval, hlavne predok, ale teraz ten zad - tiez sa mi velmi nezda. Treba vidiet nazivo. -
« Re: jo a skodovka
Nevímjak TUV, ale podle britů je Škoda ve spolehlivosti na 7. místě, první z evropy, za japonci. Taktéž v GB je Škoda na 10. místě ve spolehlivosti s novými vozidly(do 3 let) v posledních 12 měsících. Z evropy je před ní jen Mercedes a seat. To není špatné. Jinak cimrmanův názor na japonce je velice zvláštní. Užij si to tedy s průměrně spolehlivým evropanem, ano? -
« Re: jo a skodovka
To prece neni jedine samospasitelne kriterium.
Na starsi vozy Skoda, VW, Opel atd je vsude nahradnich dilu spousta a za nizke ceny.
To diky mnozstvi techto vozu co u nas jezdi.
Takze nejake ty drobne opravy tak neboli.
Japonci mozna vydrzi dele, ale kdyz se neco
pokazi tak potes panbuh. Dily jsou malo dostupne
a co je horsi priserne drahe.
Je teda lepsi prumerne poruchove evropske auto
(jehos poruchovost je i tak na velice slusne urovni),nebo riskovat ze trefim zrovna na nepovedeneho japonce a pak se nedoplatim.
Navic v posledni dobe se design japonskych aut
cim dal vice vzdaluje evrope a vraci se do zeme
puvodu. A popravde neni o co stat. Viz napriklad
Mazda (drine krasna elegantni auta- nyni paskvil,
ani ryba ani rak).