Škoda Fabia
« Re: Odpojení baterky
Sice nemam Fabii (diky bohu) a tudiz nejsem in, ale musim souhlasit s Mitsim. Po odpojeni baterky u modernich aut se rozhodi spousta veci, nektere ani nenastartujes bez diagnostiky. Problemy s nastavenim klapky atd jsou taky obvykle. Normalni uzivatel toto nevi anekteri automechanici taky ne. Treba malo kdo zacne premyslet a ptat se co odpojit kdyz se na aute vari cockem atd. Pak holt nekomu zdechne alarm, nekomu radio, nekomu RJ... Budte radi ze vam Mitsi radi. ja kdyz jsem na jare daval MPi z Feldy do Fava , taky me treba dostalo ze po par najetych km s timhle autem to chcipalo pri jizde na vonobeh - jednotka teprv sbirala data, pak to prestalo a vse OK. Pak jsem to dal ke znamemu na VAG a v pohode.... Situace kolem spinave klapky - taky pravda, u Feldy je ideal zapojit hadici odvzdusneni klikove skrine nekam jinam nez do sani - olej spini a zanasi klapku. U jinych aut to pujde vyresit obdobne a usetri to spoustu problemu... -
« Re: Mitsi
Taky jsem měl přesně tento problém s 1.8T. Když jsem to nechal čipovat, nahodili mi to pro jistotu na tester a v jednotce zjistili 3 chyby, z toho jedna byla špatný kontakt v nějakém káblu a jednotka tak pak jela v nouzovém režimu. Od té doby to je bez problému. -
« Mitsi
To je zvlastni, to mne prave zajima jak cert. Pokousel jsem se vymontovat starter, mel jsem odpojenou baterii a presne tak, pri jizde na neutral mi kolisaji otacky asi z 550 - 900. zajimave je, ze kdyz stojim, otacky presne drzi, dela to pouze pri jizde na volnobeh. Muzes mi v tomto poradit, co s tim ? 1.8T. Diky -
"-- skrytý --" 24.11.03 12:39
« Re: odpojení baterie
To fotograf: Opravdu nevím, jestli v MB považují špinavou škrt. klapku za závadu nebo nikoli. Nicméně konečně opouštím tuto rubriku - tady diskutovat opravdu nemá smysl a pro mne to znamená pouze ztrátu času. Jsou totiž i jiné rubriky, kde si mých rad váží, obzvláště tehdy, když si sami ověří, že v praxi opravdu fungují. PS: A proč jsem vlastně odsud neodešel dřív? Inu domníval jsem se, že i najitelé Fabek jsou normální motoristé, jako všichni ostatní. Asi jsem se mýlil... -
« odpojení baterie
Poskytuji odpověď, kterou jsem obdržel od Škody Ml. Boleslav na můj dotaz:
" Po konzultaci se specialistou servisních služeb Vám sdělujeme, že v případě odpojení a opětovném zapojení autobaterie by neměly nastat žádné problémy s motorem. Při opětovném připojení akumulátoru dojde automaticky k jeho základnímu nastavení. " Toť citace dopisu. Osobně znovu opět připouštím , že problémy mohou nastat u motoru s již případnou závadou, jak jsem již dříve uvedl - pokud nedojde ke správnému načtení všech potřebných dat. -
"-- skrytý --" 24.11.03 09:54
« Re: Odpojení baterky
Pro všechny: Ano, o tom jak funguje ECU "uvnitř" skutečně nevím téměř nic (k výmazu chybových hlášení samozřejmě i já používám reset pomocí odpojení aku - a dalších kroků, neboť samotné odpojení baterky mnohdy nestačí). Musím se však zasmát obvinění fotografa na mou adresu v tom smyslu, že jsem teoretik, který někde něco slyšel a hlásá ty bludy dál... Já jsem totiž především praktik!!! A co se týče moderních motorů, právě z praxe moc dobře vím, že ozvláště značkové servisy z toho dělají mnohem větší vědu, než to ve skutečnosti je (souhlas s Ace2): raději připojují testery, mění ŘJ, periferní čidla atd., namísto toho, aby konali základní úkony předepsané v servisních knížkách (dokonce i v těch "malých", které by každý měl vozit s sebou!
Ale k věci: Mohu přítomné ujistit, že lidí, kteří za mnou po předchozích peripetiích se odbornými servisy právě s blbnutím volnoběhu po odpojení baterky, je dost a dost, zvláště pak na začátku zimy (z logických důvodů). Jestliže se totiž ŘJ nemůže odpíchnout od správného "základního nastavení" škrt. klapky, pak to celé nemůže správně fungovat. A jelikož ŘJ dříve nebo později zjistí, že něco není OK, raději se přepne do nouzového režimu (se všemi event. chybovými hlášeními, která z toho vyplývají). "Základní nastavení" škrt. klapky je důležité zj. při prvním otočení klíčkem po odpojení aku, neboť ŘJ si ho "musí znovu ohmatat" (pokud aku nebyl odpojen, ŘJ v případě potíží s klapkou vychází ze "správného nastavení", které má uloženo v paměti z dřívějška). Správného "základního nastavení" škrt. klapky nelze dosáhnout právě kvůli špíně, jež brání dojetí klapky do polohy "zcela zavřeno". Pokud je auto starší, resp. má více najeto, pak je navíc poloha "zcela zavřeno" díky opotřebení poněkud jinde, než byla u nového vozu, a "poněkud mimo" je z toho i ŘJ, která si s tím neumí poradit. Musí tudíž následovat nové nastavení snímače polohy škrt. klapky, což už raději ani nebudu popisovat (nemám na to čas). Dát tohle všechno dohromady tak, aby to pak spolu náležitě "ladilo", vyžaduje trpělivost, dostatek času a promyšlený postup. A ještě pro HUFa: Ano, např. při sváření obloukem je nutno odpojit aku a ještě lépe rovněž celou ŘJ a lambda sondu. Tady se prostě nedá nic dělat - nebo svářet planenem! Pro ostatní: "Dobrý servis" připojuje v případě potřeby odpojení aku náhradní zdroj: buď přes diagnostickou zásuvku (profi řešení), nebo alespoň přes zásuvku zapalovače (nouzové řešení). A ještě závěrem: I úplně vybitý akumulátor (který ovšem není vybitý už 14 dnů ve voze, kde někdo nachal zapnutá světla) má "voltáž" zcela dostatečnou k tomu, aby ŘJ nezapoměla původní nastevení! Ale to už jsem tady ostatně psal. -
« Re: odpojení baterky
Mitsi: Hele chlape, asi to myslíš dobře, ale všechno blbě. ŘJ je relativně tupé zařízení kterému jsou zde přisuzovány vlastnosti téměř mimozemské, než ty které má v reálu. Zjednodušeně řečeno při odpojení baterky, dojde maximálně tak k výmazu chyb. Pokud ztratí informace vyplývající z minulosti provozu tak je po pár set metrech až kiometrech opět úspešně nabyde. Ke všemu logicky, myslíš že výrobce navrhne systém který se sesype po vyndání baterky? Baterka se vypojuje při hodně příležitostech v servisu a to neopomíjím takovou trivialitu jako výměna chcíplé baterky za novou. Kde se tahle fáma vzala to by mě fakt zajímalo.... :-) -
« Odpojení baterky
To Petous: Díky za příspěvek ! Vždy jsem rád , když se k danému problému vyjadřuje člověk , který o věci doopravdy něco ví a ne člověk, který jen občas něco zaslechne a sám si pak vytváří vlastní teorie o funkci na základě polovičatých znalostí!!! Je pak ale velmi těžké s takovými lidmi vést nějakou diskusi a navíc - v podstatě není k ničemu, ba je PŘÍMO ŠKODLIVÁ ! Na druhou stranu věřím Mitsimu ( který je možná zručný automechanik ,ale to už dnešních motorech někdy nestačí ), že mnohdy může při určitých problémech pomoci ono vyčistění klapky. Dokonce věřím , že mnohý servis na tak v podstatě banální závadu nepříjde
a raději mění RJ! Nevěřím ale - a skutečně by mi připadalo absurdní, kdyby měl motor po odpojení baterie takové problémy , že by se nedostal do dřívější" kondice "! Jsem ochoten to připustit jedině v tom případě , že má již nějaké skryté (doposud ale neprojevené ) problémy - vadná nebo poškozená čídla , snímače atd. a je nutná jejich oprava. Motor v pořádku nemůže mít problémy. Sám jsem měl baterii odpojenu 2x , jednou několik dní a bez problému. Takže DÍKY za příspěvek ! -
"-- skrytý --" 21.11.03 15:17
« Re: odpojení baterky
To petous: To, cos' právě napsal, zní opravdu krásně, možná už proto, že je to až pateticky nesrozumitelné (alespoň pro mne). Jak jsem již někde napsal, nemusím detailně chápat vše, co se děje v ECU, abych byl schopen něco opravit (tím nemyslím obvody v ECU). A tak až budeš mít problémy třeba s kolísáním volnoběhu, případně dokonce přímo s chcípáním motoru, např. po vyhození kvaltu před dojezdem na křižovatku, s důvěrou se mě obrať: sice Ti nevysvětlím, proč ŘJ blbne (když "je tak dobře navržena"), ale s řešením si převděpodobně budu vědět rady. PS: Kdybychom byli v rubrice "Mitsubishi", tak bych ještě připsal, zhruba kolik najetých km je třeba k "opětovnému načtení historie" u běžného MPI od MMC, aby to celé opět začalo slušně fungovat, ale sem to nepatří... Přesto dovětek: "Podle všech fyzikálních zákonů čmelák nemůže létat, ale on přesto létá, protože o nich neví!"