Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• « 00 Reagovat !

foto

20.12.99  08:57

« Re: 206 vs Fabia

teda tady se to rozkecalo..... To Pallas - nejsem si 100% jist, ale 206 je stará již téměř 3 roky!!!! Ptáš se proč? Protože poprvvé se objevila tuším na Ženevě jako koncept 20srdce v 97´na jaře. A, jak s hrdostí prohlašovali její tvůrci, sériový model se konstrukčně a koncepčně od coupé/cabria téměř neliší. A sériová 206 se objevila na podzim 97(?) teď nevím, asi v Paříži. Howgh. To diamant - když jsem četl tvé předlouhé články tady a v Total *, tak bys asi zasloužil ocenění "Zlatý cvakal"(nebolí tě už prsty?????) Tvůj článek je zajímavý a poučný. Pokud jde o cenu, tak i zamyšleníhodný pro ty, kteří na Fabii nadávají.. to silvia - nebudu se s tebou hádat, 206 se ženám bude vždycky líbit víc a to tehdy, kdyby byla šlapací. A kombinace interiéru je černo-žlutá, nebo černo-šedá, nikoliv tedy žluto-šedá. A kdo si koupí zelenou metalízu, nemá podle mne vkus (proč jich ale proboha tolik jezdí????)Designově má i podle mého 206 navrch, ale design fakt není všechno a jak se tak kolem sebe dívám, tak design je naprosto podružnou záležitostí ve srovnání s jízdními vlastnostmi a motory. to Brano2 - někdy po vánocích si dohodnu předváděčku s 74kW, tak se pak ozvu. Stále si nemyslím, že by měla být nějaká špatná, když ji v polu chválí. to saab - 206 rozhodně není vzadu prosornější, než felicie a řekl bych, že je i menší, než fabie. to RSD - souhlasím s tou dokonalostí v detailech. to yale - já osobně zkušenosti s 206 nemám (ajajaj, to jsem tomu zase dal, teď mě tu umlátíte, že prezentuju cizí názory), ale protože se mi úplně příšerně líbila i líbí, tak jsem kupoval veškerou tlač, kde byl nějaký srovnávací test s ním. Německé, naše, francouzské(ty jsem jen četl - tabulku v závěru). Nebylo jich zrovna málo a 206 nevyhrála ani jeden!!!! (bohužel). VŠUDE, OPAKUJI VŠUDE jí porazilo clio (motoricky i podvozkové, i kvalitou zpracování, i sedačkami), polo - podvozkově, nové punto - kvalitou, podvozkem, motory, dokonce i yaris!!!!! - kvalitou a motorem. 206 dokázala porazit jen corsu a jedinkrát polo. Vzhledem k tomu, že šlo o testy 6ti různých časopisů, je to myslím věrohodný výsledek. Neříkám, že je 206 špatná, to ne, ale není nic extra. Podle mne bude v této třídě leaderem fabia (polo, ibiza - nové modely) a clio. Zbytek asi nic moc. Řekl bych, že design fabie zaujme, stejně tak, jako u 206, protože je jiný. Velmi jiný, i když ne tak dynamický, jako u 206. Ale co mě velmi znepokojuje, jsou hodnoty abcelerace, které u fabie nejsou nijak oslnivé a jsou i horší, než u felicie, což je dost nepříjemné.
  • « 00 Reagovat !

foto

19.12.99  22:04

« 206 vs Fabia

Ako som uz napisal, naozaj hlavnym problemom 206 je motorizacia - do uplne noveho auta dali klasicke motory z 306, len mierne upravene; v ponuke chyba dynamicky 16V motor. Ak by Peugeot bol pockal s 206 az na tento rok a uviedol ju s motorom HDi, COTY by ho urcite neminula...
    Napriek tomu, porovnanie P206 1.4 55 kW s Fabia 1.4 MPI 50 kW ukazuje, ze zatialco Fabia ma strmy nabeh krutiaceho momentu medzi 2000 a 2500, Peugeot ma tuto krivku plochu skor ako diesel. Ak pripocitame, ze Fabia so sebou taha o takych 100 kg viac, nemoze mat lepsie dynamicke vlastnosti. A ani nema; Fabia z 0 na 100 za 15,4s; Peugeot za 14,2. Ak porovname P206 s motorom 1.1 a Fabiu 1.0, vysledky budu podobne v prospech P206.
    Pokial ide o porovnanie vnutorneho priestoru a designu, zostavam na svojom nazore. Kazdy, kto si raz zvykne na vnutorne usporiadanie P206, zisti, ze aj ta najluxusnejsia Octavia je zrazu neuveritelne sediva, stroha a fadna, odkladacia skrinka sa tlaci na spolujazdca aj pri posunuti sedadla dozadu, zatialco pri P206 na nu rukami takmer nedociahne (a ten odkladaci priestor je jednoducho unikatny).
    Podvozok vzdy bol prednostou P206, nezda sa mi, zeby Fabia bola na tom zas tak dobre, kedze tie dve auta maju podvozok velmi podobnej konstrukcie. Ale uvidim, ked Fabiu vyskusam. Mozem vsak povedat, ze podvozok P206 dokaze podrzat sofera, aj ked urobi velku chybu. Skusal som s 206 aj dynamickejsie manevre na roznych povrchoch, jedine, co ju dokazalo trochu vyviest z miery bolo silne priecne zvlnenie. Comu sa vsak pri autach s takymto malym razvorom naprav neda prilis zabranit - pochybujem, ze Fabia na tom bude lepsie.
    V prospech Fabie urcite hovoria take faktory ako servisna podpora; takisto asi bude s vekom stracat hodnotu menej ako Peugeot. P206 zostane v nasich podmienkach netuctovym autom pre tych, ktori sa chcu lisit od zastupov rovnakych aut s grilovacim rostom vpredu.
  • « 00 Reagovat !

foto

19.12.99  20:30

« Re: Skúsenosti s Fabiou

Diamant má stejné zkušenosti jako já...viz moje hodnocení z jízdy ale to co tu píše pán o P206?
    V P206 jsem jel a srovnání ba i nařknutí z toho, že je v Octavii sic i pocitově méně místa si myslím, že si Octavia Nezaslouží... Nevím co máš za motor v P206, ale já jsem jel v 1.4, a oproti Fabii to byl opravdu šnek!!!!! A podvozek? Nechci aby to vypadalo, že jsem proti P206 zaujatý, ale ten mne na dlažebních kostkách úplně (alpoň oproti Fabii) rozhodil. Nepřisuzuju zmíněné vlastnosti 206-tky tomu, že by bylo špatným vozem , ale pokud je mám srovnat s Fabií, tak vyjde výtězně na plné čáře ve všech detailech a ohledech Fabia.
  • « 00 Reagovat !

foto

19.12.99  19:27

« P 206

yale, presne taky isty nazor mam aj ja.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.12.99  17:52

« Re: Octavia a Fabia hlučná?

Sledujem, ze v poslednych prispevkoch sa tu zvlastnym sposobom hovori o Peugeote 206. Mozem zo svojej polrocnej skusenosti s tymto autom jednoznacne povedat, ze su to bludy.
    P206 je presne to, co pouzila Skoda na propagaciu Fabie - je to nova trieda, kvalita auta nizsej strednej triedy v rozmeroch kompaktu. V pripade 206 je to realita. Vynikajuci stabilny podvozok, nekonformny, ale pritom plne funkcny (a vysoko inteligentny - len casom clovek spozna prakticku funkcnost detailov interieru, ktore povodne vyzerali ako hra designera) design exterieru aj interieru, vynikajuce dielenske spracovanie. A mnozstvo priestoru - naozaj na urovni nizsej strednej triedy - rozhodne sa v nej clovek citi volnejsie ako v Octavii. Prevadzka - nijake problemy, nijake pazvuky, len decentny tichy zvuk motora.
    Problemom 206 je motorizacia, v ponuke chyba rozumny 16V motor; chybal aj turbodiesel, zacina sa to vsak menit, uz nabieha vyroba 206 HDI s extremne nizkou spotrebou a to je naozaj vyborna volba.
    206 ma sportovejsieho ducha - na francuza tvrde perovanie a tvrdsie sedadla ako skodovky. Je to otazka zvyku; oproti skodovkam sa vsak naklana v zakrutach tak malo, ze pocit stability je ohromny.
    Reci o zlom podvozku su BLUDY! Skodovka by bola rada, keby mala takuto platformu k dispozicii.
    Bol som velmi zvedavy na Fabiu a hned som si ju isiel pozriet, ale cim viac som sa o nej dozvedel, tym viac mi bolo jasne, ze volba P206 bola spravna. A rozhodne je spravna pre vsetkych, ktori chcu viac ako standard. Fabia je standard, velmi vhodna ako podnikove referentske vozidlo pre pracovnikov jazdiacich prevazne po meste. Design, ktory neurazi, ale ani nezaujme.
    P206 je individualita.
  • 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 18.12.99  01:16

« Skúsenosti s Fabiou

Myslím si, že Fabia je vo svojej triede jednotka. A tá cena nie je zase až taká strašná. Veď si vezmite cenu Felicie LX. Pripočítajte 10.000 za airbag, 10.000 za posilňovač riadenia, 10.000 za motor 50 kW a ešte pozinkovanú celú karosériu, lepšie tvarovaný kufor, vyššiu bezpecnosť, modernejší podvozok a máte z cca 250 nejakých 300 tisíc (toľko by asi tak mohol stáť Classic/50 kW). Veď aj ABS stálo do Felicie cca 21 tis. a do Fabie 23. To predsa nie je až tak veľa. Inak tá cena 360 tis. je za Comfort 1,4/50 a nie za Classic 1,0.

Mal som tú možnosť sa povoziť a musím skonštatovať, že Škodováci si zaslúžia jednotku. Mestské diery, nerovnosti a električkové koľaje zvládla Fabia prinajmenšom tak dobre ako Golf IV. Posilňovač riadenia pracuje taktiež perfektne a keď auto stojí, tak je manévrovanie skutočne ľahké (ľahsie ako v Golfe). Prekvapí aj účinok posilňovača pri náhlom manévri. Motor je skutočne veľmi dobre odhlučnený a 50 kW verzia prekvapuje tiež. Vôbec nemá ten klasický Felicovský zvuk (s Golfom neviem porovnať, je to diesel = je o dosť hlučnejší). Aj keď je motor pomerne ťažko sprevodovaný, je stále dostatočne pružný. Pri rýchlostiach nad 100 km/h však už nečakajte zázraky. Nízka hladina hluku však za to stojí. Odhlučneniu výrazne pomohla dvojitá stena oddeľujúca interiér, hydraulické lôžka motora (vraj?) a radenie lanovodmi. Interiér som už popisoval. Snáď len toľko, že prístroje sú veľmi pekne a pre oči príjemne podsvetlené na zeleno (iný odtieň ako Felicia). Kladne hodnotím precízne vypracovanie detailov (zaklápacie zrkaldá v slnečných clonách u Elegance - ale bohužiaľ bez dodatočného osvetlenia ako trebárs v Golfe). Chýba osvetlenie zadnej časti interiéru a schránky pred spolujazdcom. Svietidlá v kufri by tiež mohli byť dve. Trochu ma prekvapila pomerne tuhá brzda (Fabia nemala ABS). Je to možno len zvyk, lebo ja mám ABS aj vo Felicii a tam ide brzda omnoho ľahšie. Radenie nekladie skoro žiadny odpor, je presné a rýchlosť pekne "zapadne". Snáď len tvar radiacej páky by mohol byť iný (voľajako mi nesedí do ruky). Taktiež som si nevedel zvyknúť na pomerne rýchly pokles otáčok pri preradení. Po pustení spojky to stále trochu pribrzdilo. Keď sme už pri spojke, tá pracuje veľmi ľahko, ale je to celkom príjemné a rýchlo som si na to zvykol. Palubný počítač pripomína ten z Octavie ale má navyše informáciu o dojazde (oproti Felicii postráda presný stav paliva v nádrži v litroch). Skladací kľúčik je síce pekný ale nepovažujem ho za najpodarenejší. Pri vkladaní do zámku ho musí človek držať za kovovú časť, lebo má tendenciu sa zaklopiť. Písalo sa tu aj o ochrane proti privretiu elektrickým oknom ale po snahe zastaviť okno rukou okno stále pokračovalo ďalej. Je to síce nedostatok, ale ani v Golfe to nie je inak (nechcel by som si nechať privreť dlaň medzi sklo a dvere). Otváranie kufra považujem za veľmi šikovné a človek sa príliš nezašpiní. Putko na zatvorenie batožinového priestoru by mohlo byť na ľavej strane, lebo v pravej väčšinou niečo držím (skúsenosť z Felicie). Golf to má ešte lepšie, má na vnútornej strane piatych dverí dve "vnorené" držadlá, takže je jedno, ktorú ruku máte práve voľnú. Zato však musíte dverami poriadne "trepnúť", u Fabie stačí pustiť. Sedel som za jazdy aj v zadu (iná Fabia) a bol som prekvapený, keď som skutočnú rýchlosť vyše 80 km/h odhadol tak na 60. Je to asi taký rozdiel, ako medzi Favoritom a Feliciou. Keď som pred rokmi presadol, vždy som všetko prekračoval asi o 20 km/h. Potom som si samozrejme zvykol. K dizajnu: porovnávať ho veľmi nemožno, lebo je to veľmi subjektívna vec. Myslím si, že P206 má síce veľmi moderný vzhľad, zakrátko však stratí svoju príťažlivosť (u mňa už pomaly stráca), kdežto Fabia bude dlhú dobu "in".

A ešte k debate o hlučnosti Octavie. Slabšia 1,6-ka je o niečo tichšia ako Felicia, ale 1,8T je fakt dostatočne tichá. Je to radosť sa voziť.

• 00 Reagovat !

foto

17.12.99  21:56

« Oprava

Opravuji Megane za Lagunu :o(
  • 00 Reagovat !

foto

17.12.99  21:55

« Octavia a Fabia hlučná?

Nezdá se mi, že by byla Octavia hlučná. Mám 1.6 a dal jsem si tam Remuse s 110mm kulatou koncovkou totožného s CUP-ovými a teď to teprve je slyšet, ale když dám plný plyn jinak docela pohoda. Hlučnost jsem měl možnost porovnat i s jinými vozy a krom některých japonců a třeba i Renaultu Megane 2.0 (Moc tichý autíčko) se Octavia nevymyká z průměru až špičky. Fabia je na tom s hlučností ještě lépe. Skoušel jsem ji na dlažebních kostkách i přes koleje a mohu říct ,že to je lahůdka. Kdybych měl porovnávat s P206 nebo Puntem či Cliem tak z deseti možných bodů dám Fabii dvanáct :o). Co se týče hlučnosti při nižších otáčkách tak je motor 1.4 50Kw celkem fajn, ale po vytočení nad 4.000 1/min se začínají ozývat mně nelibé hluboké tóny skoro jako u auta s vyšším objemem. Co mne ale potěšilo, je, že není slyšet typický cvakot rozvodu OHV jako je tomu u Felicie. To že Fabia stojí co stojí je asi celkem v pořádku (i když se s tím těžce smiřuji). Ono totiž kdyby se prodávala za obdobnou cenu Felicie, tak by Feldu nikdo nekupoval. Fabia je dokonalá hlavně v detailech. Všimněte si třeba na Puntu zámku dveří. Je umístěný pod klikou, a tak jistě víte, když otevíráte klíčem, jak pak zámky vypadají. Navíc Punto na prospektech je uváděno vždy s lakovanými nárazníky ale levnější verze mají hnusné černé plastové.... Dvěstěšestka má zse v levném provedení zcela ubohý motor a když se na ni podívám zepředu, nebo ze zadu, tak vypadá jak vlak - úzká kola zalezlá do blatníků - hnus.Ale každý může mít jiný názor a jiný vkus....
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 17.12.99  21:21

« Re: test FABIE na BBC

Vnější design má 206 lepší, ale palubovka Fabie je naprosto skvělá (každý má ale jiný názor). Jinak 206 je prostornější než Felicie a to hlavně na zadních sedadlech. Ale při zkušební jízdě s 206 se tam ozývali divné pazvuky a klepání plechů, težko říct jestli to bylo jen u toho modelu nebo je zpracování 206 tak špatné. To grandson: jestli se ti zdá Octavia hlučná, tak vyzkoušej předposlední model Primery a pak možná změníš názor. Já jsem jel Primerou 2.0 (předešlý model) a Octavií 1.8 Turbo a Octavia byla tišší. Jinak už se těším na akci Auto Jaro 2000, abych mohl porovnat Clio, Fabii i 206 během jednoho dne.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  19:47

Čo sa týka hlučnosti Fabie oproti Felicii, Fabia má (vraj, nevidel som, neviezol som sa) oddelenú agregátovú časť od kabíny dvoma priečkami, zatiaľ čo Felicia jednou, to by malo dosť pomôcť. Okrem toho v aute nie je dôležitá absolútna hlučnosť v dB, ale subjektívny pocit. V niektorých kabínach vynikajú vyššie frekvencie, v niektorých nižšie. Vo všeobecnosti nižšie frekvencie, ktoré sa prejavujú takým brumením, sú menej rušivé, ale závisí od vkusu.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  19:37

« Re: obrátka hore dnom

Dobre si ma odhadol, tiež som to otipoval na Punto, problém je však v tom, že v podstate za rovnakú cenu ako Fabia má o triedu horšie spracovanie, krásne je to vidieť na interiéri. Tie guľaté tvary robia proste z Punta "malé auto", v tomto má Fabia navrch. Ďalej podvozok: Fabia má podľa papierov podvozok oveľa lepší, i keď na druhej strane je o 150 kg ťažšia, takže sa to možno vyrovná, to budem musieť ísť proste vyskúšať. Čo ma však odradilo, boli informácie o jazdných výkonoch 74 kW motoru, pretože som sa naňho tešil a všetci zrazu hovoria, že to nie je ono. Keby len na BBC, to je dosť o ničom, ale hovoria to ľudia, ktorí prispievajú sem a nie sú viazaní komerčným lobovaním v prospech nejakej značky. Tak ma napadlo - dúfam, že nikto z vás nie je nasadený agent :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  18:44

« Re: Fabia vs. 206

Myslíš si, že Fabia sa može chytať designom na Peugeot 206?
  • « 00 Reagovat !

foto JTF

JTF 17.12.99  18:14

Souhlasím s tím,že fabia(1,4 50KW) je velmi dobře odhlučněná,zvláště na volnoběh a tak do 3t.otáček,subjektivně mi přijde Punto II(1,2 44KW) tišší,jak motorem,tak podvozkem,stabilita při běžném způsobu jízdy mi připadá stejná,možná někde na letišti při slalomu by se nějaké odlišnosti našly - chtělo by to porovnat. 206 není špatná,ale podvozkově a řazením na tyto dvě auta nemá.Tedy,alespoň podle toho,co jsem měl možnost vyzkoušet.Myslím si,že nejlepší možná koupě v této třídě jsou Fabia a Punto II.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  16:40

ale, ale JoeD, vychadzaš z tak 2-3 roky starých informácií, takže ani uzáver - že príčinou "zlej" ceny fabie v SK je prirážka nad 1300ccm je blábol. je pravda, že je prirážka 7%, ale na _všetky_ autá. Inak ak mám povedať svoj názor na fabiu - nepáči sa mi jej ext. dizajn, interiér a hlavne tá cena. Ide o to, že sa fabia s cenou už dostala do kategórie, kde jednoznačnú výhodu ceny definitívne stráca - inými slovami za rovnaké(niekedy aj menšie) peniaze už dostanem celý rad iných áut. Myslím si, že to bude mať na trhu (hlavne domácom) ťažšie než felícia.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  14:28

To: GRANDSON. Ta cena je zapříčiněná dovozní přirážkou, kterou si Vladko Mečiar vymyslel pro auta nad 1,3 l. Proto vycházejí vozy s motorem 1,4 u vás dráž, než konkurence, která se do tohoto objemu vejde. Proto to není o tom, že by si chtěla Škodovka u vás namastit kapsu, ale namasí si ji MF SR.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  14:08

to grandson: preco no-comment, som rad, ze konecne niekto povedal, ze matiz je bez ohladu na cenu vyborne auto :-) ale ak chces polemizovat prosim, v konferencii s nazvom tohto auta, ocakavam ta :)
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  13:29

Ako to mozes tvrdit. Ked si sa na tom viezol len raz?
    Uberte trocha z toho macionalizmu a pozrite sa nato trocha triezvejsie.
    Faktom je to, ze na Fabiu su vsade same chvalospevy, ktore sa nezakladaju na faktoch.
    Kde su seriozne technicke udaje? Nikde nenajdes udaje napriklad o takom ABS. Ani len taku zakladnu informaciu kolko kanalove je ti nie su ochotny priamo u Skodovky povedat.
    A interier je uplne na grc. Sedo-zlta kombimacia so zelenou metalizou je 'skutocne spica'.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  12:29

Nechci ni říkat, ale opravdu by bylo nejlepsí, kdyby jste se ve Fabii svezli, a pak teprve řečnili. Ja jsem jel sice zatím jen jako spolujezdec, ale v autě jsme byli tři, cca 280 KG živé váhy. Byla to 50 KW verze Comfort, a hluk je slyšet pouze tlumený, je to velice dobře odhlučněné. Při té váze se mi ten motor zdál naprosto v pohodě a dostačující, musíme však samozřejmě brát v úvahu jeho limity... Lukáš
  • 00 Reagovat !

foto

17.12.99  12:07

« Fabia vs. 206

to King: "A navíc je to nejžhavější novinka, což se o cliu, nebo 206 už pár let říct nedá." Upresni to, King, kolko znamená "pár let"? Jeden rok??
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  11:48

Lidi, kteří se svezli, o hlučnosti nemluvili - nechceš se taky nejdřív svézt, než budeš soudit? A Octavia je sice hlučná (jel jsem s 1,8), ale acco není zas o moc tišší, tak nevím.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…